Jag har problem med mina hundar!

Inte världens bästa bild på mig, men hunden är desto gosigare  🙂

God morgon… fredag igen, och när helgen är över – Då Hundradio!!

Jag är så nöjd 🙂
Igår kväll blev vi klara med dörr och fönster i en källarvägg hemma.
Puts och allt annat är helt klart 🙂

Innan var det bara en grå tråkig vägg, och en mörk tråkig källare.
Nu känns det inte så ”källaraktigt” längre.

I helgen ska jag förbereda för målning av huset. Det var nio år sedan och nu är det dags.
Jag går och byter ut någon läkt, tvättar fasaden och lite annat smått och gott. Så fort det blir lite varmare så är det dags att måla.
Visste ni förresten att huset ska vara målat innan midsommar för bästa resultat?
Det har med fukt och annat och göra. Det är väl typ efter midsommar den riktiga daggen kommer på natten.
Är det inte så?

 

Fråga –

Hej.
Jag bor på landet och jag har bara en granne. Våra två bostäder ligger helt ensamma ute i skogen.
Dom har en hund som skäller som besatt när jag och frun går förbi. Jag vet att dom försökt allt möjligt men inte lyckas få den tyst.
Jag själv är ju ingen hundexpert men har sökt på din blogg om du har skrivit något om detta.
Om jag vill hjälpa min granne och deras hund, finns det då något jag kan göra för att få hunden tyst?
Som sagt, det är bara jag och frugan som passerar, knappt någon annan. 

Hälsn XXXXX och XXX

 

Svar –

Hej, jag tror faktiskt det finns ett lätt sätt.
Ett lätt sätt eftersom det i princip bara är ni som passerar är att faktiskt slänga åt hunden en godis.
Gör ni det varje gång ni passerar (om hunden gillar godis förstås) då kommer hunden att bli tystare och tystare. Detta eftersom ni på ett enkelt sätt hjälper hunden att skifta motivationsgrund. Det bör fungera.
En godis/näring är oxå stressdämpande i sig.
Men prata med grannen först så att ni är överens // Fredrik Steen

 

Fråga –

Hej Fredrik Steen.
Är dina hundar helt felfria och perfekt lydiga hela tiden?
Mvh XXXX

Svar –
Hej, nä verkligen inte!
Kanske är dock skillnaden på mina hundar och en del andras hundar att jag kan styra hundarna relativt bra med hjälp av mitt ganska goda ledarskap.
Det innebär att jag hyfsat lätt kan få min hund att upphöra med något jag inte vill att hunden ska göra.
Dessutom är det nog så att min erfarenhet har gjort mig lite luttrad (stavas det så?)

Många av de problem jag får frågor om har jag på mina hundar oxå, men jag bryr mig inte 🙂
Ex vis drag i kopplet, eftersom jag mycket sällan har koppel på mina hundar. Då jag sätter på ett koppel får dom dra. Jag släpper dom ändå snart igen.
Mina hundar tigger vid matbordet, de ligger i soffan fast de inte får, men jag bryr mig inte här heller 🙂
Blir dom för jävliga och snor min mat eller tar min plats i soffan, då säger jag bara åt dom att flytta på sig.

Och just detta är viktigt att komma ihåg – Du och jag uppfattar med största säkerhet inte ett ”problem” på samma sätt.
Och det måste man vara ödmjuk för.
Inte ens min fru och jag är överens om vad som är ett ”problem”.
Jag tror inte ens min fru tycker jag är problemfri 🙂
Ingen är perfekt, inte heller en hund.
Så svaret är – nej!
// Fredrik Steen

 

Fråga –

Hej.
Alla frågor som du svarar på kan du verkligen svara på allt du svarar på?
Jag menar, det finns knappt ett problem du inte har en lösning på.
Hur har du lärt dig allt?
Mina frågor är seriösa och inte dumt menande.
mvh XXXXX

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga/frågor.
För det första kan jag inte svara på allt.
Ibland säger jag – pass – jag tror jag gjorde det senast då jag sände radio eller om det var gången innan.
Så det händer att jag inte har ett bra svar. Vilket jag inte skäms för, eller hymlar om.
Sen är det så att jag har en enorm erfarenhet efter ett helt liv med hundar och efter rehab och träning med ”problemhundar” i snart 25 år.
Tänk dig bara på en av mina föreläsningsturneer på någon vecka. På en sån vecka kanske jag träffar omkring 300 hundar på en vecka.
Dessa hundars ägare berättar om problemet och jag visar med hunden hur jag skulle ha löst problemet. Det lär man sig enormt mycket på.

Men sen är det också så att det faktiskt inte är så svårt, bara man förstår sig på hund,
Även om problemet kanske är nytt så kan jag då förstå varför hunden gör så här på grund av att jag förstår mig på hund hyfsat.

Det konstigaste problemet jag råkat ut för var en hund som angrepp mamman i familjen om någon drog ner rullgardinen i köket 🙂 🙂

Men det var ganska lätt att lösa…. om man inte krånglar till det.
Hundar är enkla, har aldrig baktankar, jävlas aldrig, vill alltid vara tillags om dom gillar dig.
Jag måste faktiskt verkligen ärligt säga – jag tycker många människor är svårare att förstå sig på, trots att vi pratar samma språk 🙂
// Fredrik Steen

 

God morgon vänner, god morgon fredag….. full fart mot helgen 🙂

 
 

24 svar på ”Jag har problem med mina hundar!”

 1. Jag tycker du har en sund och skön inställning till dina ”problemhundar” skönt att inte ens dina hundar beter sig perfekt jämt, tror du vi ställer för stora krav på våra hundar?
  Det kan jag känna ibland, folk tittar snett på en om hunden tex skäller, speciellt andra hundmänniskor, man skäms ju, men numer försöker jag bara rycka på axlarna åt det. Annars försvinner ju till slut glädjen med att ha hund 🙂

  1. Visst är det så att det är inte hundens uppförande som är jobbigt (de måste ju få vara hundar, synas och höras på hundars vis) utan det är hur omgivningen ”dömer” en om ens hund ”stökar”.?

   Tyvärr uppfattar jag det som att mångas bild av en perfekt hundägare idag har en hund som går precis vid sidan, inte stannar och nosar, tittar och reagerar på sin omgivning & sitt humör. De ska vara som en sådan där leksakshund med hjul som ”följer” efter i exakt samma takt som den som håller i snöret. Jag ser sådant dagligen, hundar som bara går, stirrar rakt fram, om de råkar stanna vid en doftfläck så rycks de omedelbart med i halsbandet/kopplet.

   Gillar inte det, tycker inte det är juste mot hunden, men jag kan ha fel, det kanske är ok mot hunden?

   Jaja, jag håller med dig Jeanette, man kan bara rycka på axlarna åt eventuella fördömande blickar, och ha kul tillsammans med sin hund.

   1. Eller hur, jag skulle inte vilja att min hund var så som du beskriver! Han får gärna ta egna initiativ, när det är möjligt förstås 🙂 De måste ju få vara hundar, ibland blir det lite tokigt men man lär sig hela tiden 🙂

  2. I så fall tycker väl mina grannar eller andra att jag är lite tokig när jag ”travar” fram och tillbaka på vägen utanför vår tomt, Har blivit en hel del av det nu innan snön och isen gick bort för trots broddar på stövlarna kunde det lätt hänt en olycka om Zita ryckt till i kopplet. Och vad gäller att skämmas när hunden skäller. Visst, jag tycker inte det är så kul heller. Varje gång vi är på kursen eller vid andra tillfällen när det är mycket hundar omkring en, så skäller hon som en galning till en början. Hon ska till varje pris fram till de andra. Efter ett tag har hon dock lugnat ner sig, tack och lov. Visst tycker jag att det är pinsamt, men skäms – det gör jag inte.

 2. ”Vill alltid vara till lags om dom gillar dig” (?) Jag brukar gå ut med grannens hund som är helt galen..så fort jag kommer springer den fram till mig, hoppar upp och ska slicka mig (eller knocka mig snarare) det ska tilläggas att hunden är inte så liten, men det är jag! När jag vänder mig om så hoppar han på mig bakifrån, när vi sedan är ute och går så kan jag vara helt ointressant till att han helt plötsligt gör en spontan koll bakåt för att titta på mig och om jag ”svarar” så har vi pusskalas igen! När jag sen ska lämna honom till ägaren och går hem har det hänt att han smitit ut, rusat i 150 ut på gatan efter mig och så har vi pusskalas IGEN! Det kan va jättemysigt, men i mitt fall vill jag gärna få ha min integritetszon, vilket hunden inte fattar… vad göra?

  1. Jag är på intet sätt expert, men tror att hundar som gör så är lite stressade och vill visa sin undergivenhet eller bara blidka genom att pussa på munnen (slicka mungipan gör de på andra hundar för att blidka dem). Spontant, om en hund gör så på mig, så vänder jag ryggen till, tills de lugnat sig, men vet inte om det är rätt, kanske får dem att försöka ännu mer?

  2. Jag brukar gå ner lite på knä för att minska hundens motivation att hoppa och samtidigt hålla hunden ifrån mig genom att med sträckta armar bilda en liten barriär mellan mig och hunden. Så länge hunden är uppspelt är jag lugn som en Buddhastaty men med utsträckta armar.. 😉

   Ibland har det fungerat bra att variera avståndet till hunden, dvs hur långt jag går ner på knä, beroende på hur uppspelt hunden är. Blir hunden livligare reser jag lite på mig och blir hunden lugnare så sänker jag mig ner igen och bjuder in hunden lite försiktigt i min integritetszon.

   Det är det som funkat bäst för mig. 🙂

   Mvh,
   Johan

 3. Bra skrivet Fredeik om än dock att jag inte håller med om godisens inverkan… Mina erfarenheter är att godis är väldigt stresshöjande… det är just därför jag använder sånt i träningen för att få upp stressfaktorn… Så där.säger jag precis tvärtom… =) Bra läsning som vanligt, varje dag! =)

  1. Det handlar om små skillnader i situationerna, tror jag.
   Om du har en godistokig hund som väntar på godis höjer du motivationen, just genom att låta den vänta.
   Om du däremot ger den godis utan att den behöver vänta så blir den lugnande.
   Ätandet är lugnande.

   Så ser jag på det iaf.

 4. Tänk vad veckorna går fort 🙂 Jag som är hemma hela dagarna,skulle ju tycka att det gick långsamt,men icke då 🙂
  Idag hade jag lite dåligt samvete för våran lufs. Efter han ätit kom han upp o la sig hos mej. Husse tog på halsbandet och fick nästan dra han med ut. Då önskade jag att krafter fanns att ha han hemma 🙁

  Men nu tänkte jag vara först med en fredags låt till alla ni där ute,som jobbar innan fredagsmys 🙂

  http://youtu.be/V1bFr2SWP1I

  Kom ihåg att aldrig döma någon efter utseende! Alla har vi något fint i oss. <3

  Måste avsluta med några ord Kristian Gidlund sa på nyhetsmorgon igår. Han som jag har den elaka cancern i sin kropp. Tyvärr har han fått besked att det inte går att göra något. Han har nu kommit ut med en bok. Läs den!
  I alla fall sa han: Cancern har tagit min kropp,men den kommer ALDRIG att få ta mitt psyke. Jag instämmer och önskar alla en trevlig helg!

  Ta hand om er!

     1. Mm…samma här! Blev så galet sugen på att surfa och dyka igen när jag såg videon. 🙂

      Önskar detsamma!

      Mvh,
      Johan

     2. Nja jag håller mej gärna över vatten ytan.Livrädd för att komma under. Dålig simlärare när man var liten,som tvinga oss att doppa huvudet. Men avis på alla som dyker,ser så härligt ut. 🙂

     3. Det är riktigt trevligt kan jag lova…men i såna vatten kommer man väldigt långt med att ”bara” snorkla (och fridyka lite om man känner för det). Under 15 meter är det ändå inte så mycket att se generellt sett om man dyker på rev. Så införskaffa en flygbiljett sen när du blir bättre och kräng på dig flytvästen, cyklopen,snorkeln och ett par simfötter så kan jag garantera en fantastisk upplevelse! 🙂

      Mvh,
      Johan

 5. Man ska inte ställa för stora krav på sin hund (det har jag gjort) man ska mest låta hunden vara på promenaderna, hundar behöver få gå och lukta lite här och där, men inte för länge förståss, man måste ju avbryta och gå vidare när man tycker att det räcker.

  Jag har (tyvärr) varit lite för bestämd har jag märkt, jag har börjat låta Kajsa lukta lite mer och gå lite mer fritt… jag återkommer med det senare idag… tänkte berätta hur det gått senaste tiden med Kajsas låsningar på promenaderna… det blir i eftermiddag eller ikväll jag berättar det 🙂

 6. Jag har chihuahua som fått bestämma vart vi går på promenaderna. Det bara blev så. När jag hämtade henne från uppfödaren hade hon inte gått i koppel eller ens varit utomhus så det var massor som var nytt och en del var läskigt. Så först fick jag locka henne när hon hade koppel på sig och vägrade gå om hon kände av kopplet. Sen när hon blev van vid kopplet var vi båda vana vid att vi gick dit hennes nos förde oss. Så nu, ett år senare, jobbar vi mer med kontakt. Fast inte hela tiden. Vi alternerar. Ibland bestämmer hon och ibland bestämmer jag. Olika lång tid varje gång. Det skulle kunna vara ett stort problem, men jag bryr mig inte så jättemycket. Även om jag vet att jag behöver en bättre kontakt när vi är på tävling, men det kommer. Vi har inte bråttom. 🙂

  Chris Young får bli mitt fredagsbidrag:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZWP7ZtVLPd4

  Och eftersom min häst fyller 26 år i dag så kör vi denna med Stevie Wonder också:
  http://www.youtube.com/watch?v=xW0aNrny62E

 7. Min vovve får också bestämma vart vi ska gå ibland. När vi inte är överens killar jag honom under hakan och säger, vi går hitåt. Funkar alltid.

 8. Jag som annat folk jobbade tidigare i vården och vet mycket väl att folk är bra mycket mer komplicerad och knasiga än hundar. Blir liiite putt på dig när du skriver ”ganska bra på hund” när jag tycket att du borde sträcka på dig och skriva ”jag är bra” på hund. Nu var du typiskt Svensk Fredde 😉

  I morgon skydd i Vårgårda, ha en fin helg 🙂

 9. Bra råd om målning innan midsommar! Ett annat råd/tips jag hört är att bara måla i de månader som inte har något r i sig. Satte upp ny fasad förra sommaren som vi då målade två gånger och nu är det dags igen… Sen får det gärna dröja ett antal år till nästa målning. Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Kommentarer inaktiverade.