Höj ribban på träning och arbeta igenom allt där……

Hejsan!

Jag har en japansk spets på 4 år som jag tränar och tävlar agility med.
Problemet är att på tävlingar så springer han av planen och vill busa med alla hundar runt omkring och lyssnar då inte alls på mig.
På träningar, både lydnad och agility är det inget problem att ha honom lös och få honom att lyssna men jag vet inte hur jag ska träna bort att han gör sådär på just tävlingarna.
Så pinsamt varje gång eftersom han brukar sköta sig på träningar och är väldigt duktig och snabb på agilityplanen.
Skulle behöva tips på hur jag kommer vidare i träningen. 

Vänliga hälsningar 

 

Hej,
Det du beskriver nu – att hunden beter sig på ett sätt på träning, ett annat på tävling – är väldigt vanligt hos en mängd tävlingshundar.

Den lösning man då brukar försöka sig på är att träna under tävlingslika förhållanden. Alltså att man försöker arrangera träningen så att den ser ut som en tävling, men det är enligt mig sällan en lösning som fungerar väldigt bra.

Hundarna är smartare än så 🙂

När jag tävlade VM – 99 så ville förebygga detta. Därför tränade jag, och gör fortfarande med mina hundar, något som jag kallar överinlärning.
Du kan läsa mer om just överinlärning i min första bok.

Det bygger på att hunden inte är bättre än när den visar sig som sämst, och att man tränar i än mer besvärliga situationer än tävlingssituationer.

Detta är jag övertygad om fungerar även på din hund.

Även om det blir för långt att skriva om här på bloggen så vill jag ge dig ett par exempel –

– Kanske ställa upp agilityhinder och träna i en rasthage där andra hundar springer runt och stör er. När ni fixar det, så är nog tävlingen inga problem.

– Träna agility på en tågstation i rusning.

– Träna agility i tät skog bland granbarr och annat.

Det var bara några exempel, men jag tror på dom.
Alltså höj ribban på träning och arbeta igenom allt där, det tror jag är det bästa sättet.
Titta gärna i min bok som finns att låna på biblioteket om inte annat 🙂
// Fredrik Steen

5 svar på ”Höj ribban på träning och arbeta igenom allt där……”

 1. Låter rätt svårt att träna specifikt agility på en tågstation m.m med tanke på hur beroende man är av just hinder. 🙂

  Inofficiella tävlingar eller tävlingträningar på klubbarna kan vara bra tillfällen att träna bort beteenden som detta. Har sett folk lösa problem som detta på oika vis, tex har vissa använt sig av något som tar emot och belönar hunden så fort den går imål alternativt placerar man något riktigt gott godis i mål som man är noga att belöna gör man detta konsekvent kommer hunden söka belöningen i slutet och inte ha tid med så mycket annat.

  Sen får jag känslan av att detta inte är någon allt för rutinerad hund, Sambon har haft hundar hon tävlat med som inte riktigt ”tänt” som man säger i vallningen fast på agilityplan. Om detta är fallet så gäller det att träna upp hundens intresse och självförtroende på agilityplan. En helt ”tänd” agility hund fungerar likt en ”tänd” vallhund den har inte tid med annat än att fokusera på banan.

  Enklare övningar som bygger upp självförtroende och likt all hundträning låt hunden linte

  1. Inte misslyckas utan träna enklare övningar med mycket fart och belöna riktligt för att få fokus på dig själv.

   Mvh J

   P.s skriver på telefonen så ber om ursäkt om jag stavar/ skriver som en kratta 🙂

 2. Kan det inte vara så att hunden känner av mattes/husses ev nevösitet på tävlingar, och därför påverkas resultatet? (Ni vet energi 😉 )

  1. Helt klart att dom kan. precis som hästar, min gamla häst blev supernervös när det var tävlingar på G, för att jag var det! Hon kände på sig det redan när jag började borsta henne innan vi ens åkt!!
   Varför skulle hundar vara annorlunda?

 3. Det är precis så jag ska göra fast med rallylydnaden. Hon är superduktig hemma, i trädgården och i stallet, men på tävlingsplanen är hon mer intresserad av att nosa och titta på allt runt omkring. Så nu ska vi börja träna inne i stan och på andra ställen där det är mycket folk. Och så naturligtvis där det finns gott om kaniner, för kaninbajs är mycket bättre än matte och mattes belöningar. 😉

Kommentarer inaktiverade.