Tack, vad glad jag blir!

http://www.youtube.com/watch?v=5DfbM7t2puY&feature=youtu.be

Vilken höjdare 🙂

Stort tack, och dessutom är det en lysande film på aktivering och kontaktövningar.
Det man kan se på filmen är ett härligt utgångsläge i ett lyckligt och bra hundägande.

Om någon hundägare kom till mig med ett problem som dom ville ha hjälp med, och visade upp detta fina samarbete – Då fixar man problemet lätt!

Härligt och stort tack!

Kanske någon annan bloggare oxå vill göra lite filmer????

 

Nu en dusch, sen lite pappersjobb innan jag far till Radio1 och pratar hund med er.

Ring mig ikväll på 0200 11 12 13
Du får säga, prata, tycka vad du vill – Detta är åsiktsradio!!  🙂

50 svar på ”Tack, vad glad jag blir!”

 1. OJ!!! en bloggning med mitt klipp!!! så otroligt glad jag blir 🙂

  Varsågod Fredrik och alla ni andra här på bloggen, kul att ni gillade klippet 🙂

  När du Fredrik skriver att… ”Om någon hundägare kom till mig med ett problem som dom ville ha hjälp med, och visade upp detta fina samarbete – Då fixar man problemet lätt!”

  Då skulle jag gärna vilja att du fixade bort Kajsa låsningar helt! jag har börjat göra framsteg med Kajsa när hon låser sig för att stirra på andra hundar, katter eller luktar i gräset på sidan av vägen t ex… hon är INTE lätt att få kontakt med när hon är i sin egen lilla värld 😀

  Bara för att Kajsa och jag har bra kontakt när vi leker och tränar trick så betyder inte det att jag inte har några problem, ånej, jag har både det ena å det andra jag vill fixa till med Kajsa.

  Men så är det med alla djur, dom är precis som vi människor, alla är vi olika och alla har vi våra problem, vissa går inte ihop med andra och vissa funkar jättebra med en hel flock hundar/människor, jag tror ingen har en perfekt och felfri hund? så är det här i livet, ingen är perfekt! 🙂

  1. Det var/är du värd Jens!! 🙂

   Visst har du rätt, alla tampas vi med våra älsklingars små egenheter, ibland kan dom upplevas som problem, ibland som… charmiga egenheter. 😉

  2. Jag tror jag sett filmen 4 gånger idag och den är fortfarande helt underbar… Jens, du har ju en kanonkontakt med Kajsa och det syns att hon gillar dej. Impad av husse!
   Jag vill ha en jack russel!!!!

   1. Du har en jättefin kontakt med Kajsa 🙂 Tror hon skulle passa utmärkt i agitity 🙂
    När det gäller hennes låsningar/fixeringar kan du jobba genom att förekomma, lägg gärna upp ett klipp där hon låser sej.

    1. Tack! jo agility skulle säkert passa Kajsa, hon är snabb och lättlärd 🙂

     Om det blir fler filmklipp med mig och Kajsa för vi se, jag tror det eftersom alla verkade gilla klippet och det gör mig förståss glad 🙂

   2. Tack Anna! 🙂

    Jasså du vill ha en Jack Russell?, det är helt rätt! dom är superhärliga, mycket fart, massor med glädje, huuur mycket energi som helst, en aning tuffhet och en stor portion tjurighet! 😀

    Du får gärna höra av dig på facebook om du skulle känna för det (om du nu har facebook förståss), du hittar mig om du skriver Jens Dahl och sen är det en bild på mig när jag åker längdskidor i jeans 😀

 2. Tack EvaSthlm och Anna och alla ni andra också förståss 🙂

  Till Anna kan jag bara avslöja att JA jag har kanonkontakt med Kajsa när vi leker och tränar trick… inte annars, jag har svårt att få Kajsas uppmärksamhet både när hon ser andra hundar och går runt och luktar.

  Jag jobbar varje dag med att försöka få Kajsa lite mindre uppmärksam på mig när vi är ute och går… istället för att hon ska gå med nosen i marken och leka dammsugare 😀

  1. Jag skrev fel… ”Jag jobbar varje dag med att försöka få Kajsa lite MER uppmärksam på mig när vi är ute och går… istället för att hon ska gå med nosen i marken och leka dammsugare 😀 ”

  2. Jag låter faktiskt min hund leka dammsugare när vi är ute…eller vad hon nu känner för.. Promenaderna är ju främst för hennes skull och är det det hon vill göra så är det ok för mig. Det enda krav jag har är att hon inte drar i kopplet när det är på eller att hon håller sig inom 15.20 m ifrån mig när hon går lös samt att hon ska lyssna när jag säger till om något. That’s it… 🙂

   Utöver det är det fritt fram och jag upplever att det fungerar bra både för mig och hunden. Förstår inte riktigt varför hunden ska gå och ha allt fokus på mig när det finns så mycket annat kul att se och nosa på! 🙂

   Lite tankar så här på kvällskvisten…

   Mvh,
   Johan

   1. Du har helt klart rätt i det du skriver Johan, självklart är promenaden mest för hundens skull, och skulle Kajsa lyssna på mig så fort jag lockar på hon skulle jag inte heller bry mig hur mycket hon än gick och nosade.

    Problemet för mig med Kajsa är tyvärr att hon INTE lyssnar när jag lockar på henne, nosandet är alltså betydligt mer intressant å roligt 😀

    Så problemet är inte att hon luktar på marken utan att hon blir helt låst/paralyserad när hon luktar och lyssnar inte för 5 öre när jag lockar på hon.

    1. En skillnad kan vara att jag lockar inte, jag säger till. Dock gjorde jag lite som Gunilla tipsar dig om redan när hon var valp så hon har rätt bra koll på mig.

     Annars kan kanske en idé vara att ändra riktning och gå åt ett annat håll ändå tills Kajsa börjar uppmärksamma dig…och då belöna det. Eller kanske testa att passera en lycktstolpe på varsin sida och låta Kajsa lösa ut det. Det kan följas upp med en liten koppelpromenad i tät skog sen när det sitter för att höja utmaningen. En variant av överinlärning lixom…:-)

     Mvh,
     Johan

 3. Hej Jens!

  Som jag skrev förut, det finns mycket du kan pröva. Har du testat följande? Inget av förslagen innebär traditionell korrigering.

  1. Sätt nosandet på signal. Klicka först helt enkelt när hon erbjuder beteendet, och ge godis. Börja sedan säg ”Nosa” el dyl. Snart kan en tendens uppstå att hon väntar på att du säger ”Nosa”, och då kan du först låta henne göra ett trick, sedan belöna med ”Nosa”.

  2. Men om du inte vill belöna nosandet utan försöka låta det självdö, om det nu går, så kan du sätta lång lina på henne (för säkerhets skull, vad gäller jakt, trafik mm), säga ”Nu går jag” eller vara tyst, gå iväg och varje gång hon kommer springande så klickar och belönar du. Bäst effekt om du snabbt kan gå utom synhåll på något sätt. Nu är ju snön snart helt borta, så man kan gå i markerna igen.

  3. Eller stå stilla och vänta på att hon nosar klart och i det ögonblick hon till slut tittar på dig så klickar du och belönar med godis – eller rentav lite buslek. Så kommer hon sakta bryta nosandet allt snabbare.

  Tycker hon att det är lite tråkigt att få godis så kan du som sagt ha med något mjukisdjur i stället, så har ni lite dragkamp som belöning.

   1. Hej Gunilla och tack för dina superbra tips! 🙂

    Jag tycker att tips 2 lät bäst och sedan tips 3… jag ska nog testa något av dom… eller kanske båda 🙂

    Tack!

    1. Jag fick en gång lära mig att för att undvika att en hund skulle hoppa, så fick man först lära den kommandot ”hoppa”. Det har fungerat både på Zita och tidigare hundar. Kanske något liknande nu då att ge henne kommandot ”nosa” som Gunilla tipsar om.

 4. Hej alla glada – och inte så glada – bloggkompisar.

  Jag behöver er hjälp. Som många här vet har vi 2 hundar i familjen. Inga utav våra kompisar har hundar, vilket betyder att våra hundar i stort sätt aldrig umgås med andra hundar än med varandra. Förutom att det är skittråkigt att aldrig umgås med folk som tycker om att snacka lite hund så har detta aldrig varit ett problem för oss.

  Men imorgon skall vi åka iväg till min mans arbetskamrat/cykelkompis. Han bor på en gård med fru, barn, hästar och 1 hund. Vi kommer att ta Roxie med oss. Varken de eller vi vet hur man skall göra med hundarna i början – de är inte heller några hundnördar.

  Vilka tips har ni till mig? Skall vi åka dit och släppa hundarna fria? Skall vi låta Roxie springa ute en stund medan den andra hunden är inne? Skall de få hälsa på varandra när de är kopplade?

  Hoppas att ni kan hjälpa mig… Men nu skall jag gå lägga mig så jag läser era ev. tips imorgon. Kransar till er

  1. Gå en promenad. Alternera vem av hundarna som går först så att dom får känna av varandra lite ”på håll” innan ni släpper ihop dom. Jag och en kompis förde ihop två hundar på det sättet där den ena hunden var helt hysterisk första promenaden tillsammans. Japp, vi gick dessutom flera promenader ett par dagar i rad innan vi släppte ihop dom just för att ge dom bästa tänkbara utgångsläget när vi väl släppte ihop dom. Först efter 4promenader och en bit in på sista promenaden gick vi bredvid varandra och medan vi fortsatte att gå tog vi helt enkelt av halsbanden. Inte göra en stor grej av det och bara fortsätta gå.
   Stå heller inte still när ni släpper ihop hundarna. Det brukar fungera allra bäst om man är i rörelse så att hundarna måste hålla koll på er när dom busar/springer/luktar. Det blir oftast lugnast så.

   Många långa promenader behövs säkert inte för alla, men eftersom de hundar vi förde ihop båda hade ”problem” med andra hundar så gjorde vi på det sättet. Efter det kan dom umgås helt utan problem. Inomhus som utomhus.

   Men för att korta ner mitt tips:
   Gå en promenad så att hundarna får ”känna av varandra” lite.
   I slutet på promenaden, om det märks att hundarna är ganska lugna med varandras sällskap, koppla lös hundarna och fortsätt gå precis som innan.
   Stå inte stilla och bara titta på hundarna! Gå runt, även om det är stora cirklar runt tomten 🙂

   1. Just det! Låt inte hundarna hälsa i kopplet! Låt dom snarare lukta på varandra under promenadens gång. Därav att ni ska alternera vilken hund som går först. Gå gärna bredvid varandra en stund, sen går någon framför, byt hund som går framför osv. När ni sen kopplar lös hundarna så gå bredvid varandra och koppla lös (helt utan halsband så att dom inte kan råka fastna i varandra) så att dom inte sitter/står mitt emot varandra, utan just bredvid.

   2. Tack alla för era tips/råd till mig. Uppskattas verkligen <3

    Jag har nu läst alla era tips och jag kommer nog att göra en egen ”bloggkompott”.

    Jag skall nog ha Roxie kopplad när jag tar ut henne från bilen tills jag har pejlat läget. Är den andra hunden inte ”rabiat” kommer jag nog att släppa henne fri och sedan ta en kortare promenad runt gården – och då räknar jag med att den andra hunden följer efter.

    Är den andra hunden ”rabiat” kommer jag och frun i familjen (vet ej vad hon heter ) att ta en kopplad promenad med hundarna.

    Fungerar de bra ihop är det bara att vara som vanligt. Märker jag att de inte går ihop kommer jag att ha Roxie hos mig och markera för den andra hunden att den skall hålla sig borta från oss…

    Och Johan; lovar ta med mig kameran, men kan inte lova att det blir ett filmklipp – och om det blir något så kan jag inte garantera att jag vill visa det 😉

  2. Oftast har vi gjort så att vi låtit hundarna sköta det själva genom släppa dem lösa samtidigt på gårdsplan. Det har funkar bra hittils. Dock hänger det lite på hur hundarna är med andra hundar. Vår hund är mest go å gla’ kexchoklad med andra hundar så det vet(!?) jag inte är ett problem. I ett fall var det en hund som inte alls gillade andra hundar så då struntade vi helt enkelt att introducera de två…eller rättare sagt jag sa åt min hund att strunta i den andra hunden och hitta på något annat istället. Den andra behövde vi ju inte göra så mycket med då den ändå undvek vår hund. 🙂

   Men rent generellt har jag aldrig upplevt något problem då hundarna är lösa och träffar varandra…om än under noga uppsikt givetvis. Att plocka bort ev. leksaker eller ben kanske kan vara en idé även om jag själv hittils aldrig haft något problem med det.

   Jag skulle aldrig låta de hälsa på varandra i koppel pga av trasselrisk och ”onaturlig” situation. Om det är vettigt att låta Roxy bekanta sig med gården först vet jag inte. Har dock märkt på min hund att ofta är den andra hunden intressant initiallt men sen ska det nya området undersökas tämligen omgående även om den ”nya” hunden är där.

   Tror iaf. inte att det ska vara något större problem.
   Glöm inte att filma bara! 🙂

   Mvh,
   Johan

  3. Om båda hundarna fungerar att ha lösa, så gå en bit från gården, så att ni inte är på den andre hundens hemmaplan, utan på neutral mark så att säga.
   Sedan släpp dom, och fortsätt gå som om inget hänt.

 5. Att gå tillsammans är det bästa,just som Sandra skriver. Låta dom lukta på varandras kiss osv. Sen beror det på hur hundarna funkar i övrigt, har dom ex aldrig träffats förr el träffar dom sällan andra hundar,tik o hane ,ålder osv. Det är även bättre att dom träffas ute för det är den andras hundens revir inne.(ja,även ute där dom bor men det är mer ”neutralt” utomhus)
  Johan om man har en ”lättsam genomsnäll” hund kan man ev släppa dom nästan direkt,men du vet ju ändå inte hur den andra hunden är 😉

  1. Jag vet, det är väldigt behändigt faktiskt. 🙂
   Det var därför jag oxå tog upp undantaget, dvs att det gäller att ta hänsyn till båda hundarna.

   Mvh,
   Johan

 6. Hej Agnes! Några tips från mig:

  Jag röstar på förslaget att ni tar en lång promenad det första ni gör, särskilt som det låter som att ingen av hundarna är särskilt hundvan.

  Om den ena hunden är betydligt mer osäker (skäller, gör utfall, ragg) än den andre (som är lugn, ignorerar, kanske håller svansen högst), så låt den osäkra hunden gå 5-10 meter efter i början och ta intryck av den lugnare/tryggare hunden, och sedan minskas avståndet sakta, i takt med att den osäkra hunden lugnar ner sig.

  Avled inte genom kommandon, klicker, godis, inte om syftet är att hundarna snabbt ska lära sig att umgås.

  Förarna är tystlåtna, vänliga och självsäkra och visa båda hundarna att det är ni människor som har kontrollen.

  Promenera i en halvtimme åtminstone. Och när hundarna kan gå lugnt nära varandra utan att det är spänt så bör det vara säkert att släppa den lösa där det är gott om plats. Sedan kan de nog reda upp det själva om det uppstår någon mindre konflikt. De måste hitta sitt samspel på egen hand. Avbryt inte minsta gräl, ha is i magen.

 7. Hej Agnes! 🙂

  Öh… jag skriver som dom flesta andra gjort, börja med att promenera med hundarna.

  Jag driver en studiecirkel för hundarna här uppe där jag bor, vi träffas 2 dagar i veckan och vårat mål är att socilisera hundarna med varandra, helt enkelt lära hundarna att kunna vara tillsammans och promenera nära varandra/gå i flock utan att ryka ihop.

  Vi gör alltid så när vi träffas att när vi kommer med hundarna till stället vi träffas så stannar alla någon meter ifrån varandra och vi totalignorerar hundarna, vissa hoppar å skäller å lever rövare, men vi pratar med varandra och sedan efter ett tag går vi bara iväg.

  Det brukar inte alls ta lång stund innan det helt plötsligt är tyst, och ju längre vi promenerar ju lugnare känner sig hundarna och efter ett tag så kan vissa hundar som bara stod och tokskällde i början gå med knappt en meter mellanrum bredvid varandra.

  Man ser på 2 hundar om dom går ihop eller inte, ställer dom sig mot varandra och spänner upp sig, morrar, visar tänderna, då ska man förståss inte släppa ihop dom, men går man en promenad så brukar dom flesta hundar bli sams… det tar bara olika lång tid för vissa vovvar.

  Men jag har EN hund som Kajsa INTE kommer överens med, dom kan gå bredvid varandra i koppel, men släpper man ihop dom/släpper kopplen så ryker dom direkt ihop så man få ta isär dom, jag har testat en gång och gör inte om det, bara att respektera… dom går inte ihop dom 2 lösa.

  Testa promenad, lycka till 🙂

   1. Jag tror jag ska lära Lup att hoppa upp på min rygg så som Kajsa gör på dig, fränt!! 😉
    Eller så får det bli valpen han väger ngt mindre *S*

    Du kommer att komma över hennes låsningar åxå, utan bekymmer!! Ha tålamod bara så ska du se 😀

    1. Självklart ska du träna på att få hunden att hoppa upp på ryggen, det är ett roligt trick! 🙂

     Det är inget jag rekommenderar till dom som har en Sankt bernard på 70 kilo 😀

     Jag funderade på om jag ska göra fler videos eftersom jag fick så himla mycket positiva kommentarer för det här klippet jag la ut 🙂

     1. En Schäfer på 60kg är kanske inte att rekommendera om du inte har en väldigt bra/stark rygg, annars kan du lätt bli sängliggandes med otroliga ryggsmärtor i ett par veckor eller så… testa med valpen 😀

      Jo jag såg att du prenumererade på mina klipp, så kul! 🙂

      Om Marie vill se fler klipp så blir det så, jag lovar fler klipp inom en snar framtid! 😉

 8. Min kommentar ovan hamnade ”fel” så jag lägger den igen på rätt ställe. Den är ju till er alla 🙂

  Tack alla för era tips/råd till mig. Uppskattas verkligen <3

  Jag har nu läst alla era tips och jag kommer nog att göra en egen ”bloggkompott”.

  Jag skall nog ha Roxie kopplad när jag tar ut henne från bilen tills jag har pejlat läget. Är den andra hunden inte ”rabiat” kommer jag nog att släppa henne fri och sedan ta en kortare promenad runt gården – och då räknar jag med att den andra hunden följer efter.

  Är den andra hunden ”rabiat” kommer jag och frun i familjen (vet ej vad hon heter ) att ta en kopplad promenad med hundarna.

  Fungerar de bra ihop är det bara att vara som vanligt. Märker jag att de inte går ihop kommer jag att ha Roxie hos mig och markera för den andra hunden att den skall hålla sig borta från oss…

  Och Johan; lovar ta med mig kameran, men kan inte lova att det blir ett filmklipp – och om det blir något så kan jag inte garantera att jag vill visa det

  1. Men det är nästan aldrig bra att ha en kopplad och en lös när de träffas första gången. Så det hade jag avrått från.

   Vi har alltid släppt hundarna och låtit de sköta det själva, men under uppsikt och kallat på en ev. ”bråkstake”. Har funkat för oss. Men om en hund varit kopplad har det i princip alltid slutat med slagsmål.

   Lycka till.

    1. Håller helt med Jenny. Det var även det jag menade, att alla hundar ska vara okopplade om de ska hälsa på varandra. Bra med ett förtydligande ibland. 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Jag har läst om din kommentar ovan och det var nog jag som missade din poäng – eller så var Jenny tydligare. Och det är väl i sin ordning, du kan ju inte vara bäst på allt 😉

     2. Haha…tror helt klart att jag var otydlig men som tur är så finns det många duktiga och hjälpsamma bloggers här som ser till att frågeställaren får rätt info till slut.

      Men tycker det är en riktigt bra och viktig poäng och ville visa mitt stöd för den så att du oxå förhoppningsvis börjar tycka att det är en viktig poäng…och nu när det är utrett och minst två uppenbarligen überduktiga bloggers har tipsat om det så måste det ju stämma! 😀

      Mvh,
      Johan

  2. Lycka till! Du fick bra råd. Jag är själv jäkligt medveten om hur viktigt det kan vara att ta det varligt i början, ett bra tips är att oavsett vad DU planerar, så är det inte säkert att den mötande hundens förare är lika noggrann med att planera innan, så en bra sak är att ta upp det med den ni ska möta innan, annars kan det bli som för mig när jag skulle introducera min stora tik med en jobbarkompis Shar Pei tik, krig! Jag ville inte styra och ställa alltför mycket, så jag hoppades att den andra hundens ägare var lika noggrann och medveten som jag om första mötets göra och INTE göra. Så var det inte, vi skulle mötas utanför, när jag går utanför dörren står den tiken där, innan jag hunnit gå ut med min hund som blivit lite ”tagen på sängen” av att det står en hund direkt utanför dörren, går den andra äldre tiken fram med sträck koppel… Eh, nej, det här är FEL tänker jag…Hundarna ställer sig bringa vid bringa, nosar… Och pangelibang! så höll min stora schäfermix på att få en Shar Pei i nacken… Jag var beredd och drog undan henne förstås. Nu vet jag inte riktigt om det här går att ordna (relationen mellan hundarna), annars får vi ha hundarna i varsin del av huset när vi är där samtidigt.

   Ja, men iaf, prata med dem du ska träffa INNAN, så ni är samspelta med hur ni ska göra. Och inte.. 🙂

   1. Jag skall nog ringa mamman i huset innan vi åker dit. Det var min man som pratade med pappan i huset, så planeringen där kan var lite hur som helst 😉 😀

    Intrycket jag fått från de är att de är ”det blir nog bra det här”, men det kan ändå vara bra att veta om de vill ha det på ett speciellt sätt. Tack för det 🙂

Kommentarer inaktiverade.