Djurplågeri går inte in i korsordet!

Kanske kn verka lite löjligt, men jag ser det som en plikt att motarbeta detta.

Därför sände jag nyss detta brev till Expressen redaktionen –

”Tagghalsband, stackelhalsband eller djurplågeri går inte in i ert korsord på sidan 38 i dagens tidning.

Hej.

Jag känner att jag vill uppmärksamma er på detta eftersom djurskyddet ligger mig varmt om hjärtat samt att det än idag finns viss problematik med att hundägare använder sig av dessa tortyrredskap.

Det gäller alltså ert korsord och den fina bild på barnet och schäferhunden.
På bilden syns tydligt att hunden har ett stackel/tagghalsband på sig vilket är olämpligt.

Jag tror mig veta att detta inte alls är med något uppsåt från er, utan att det endast handlar om en liten okunskap i ämnet.

Denna lilla okunskap har jag också förståelse för eftersom det trots allt måste vara ett tränat öga för att se detta.

I Jordbruksverkets bestämmelser och  – Djurskyddsbestämmelser Hund – framgår detta tydligt.

Eftersom jag själv, flera med mig, och vår organisation Svenska kennelklubben tar starkt avstånd från denna typ av halsband, samt att ni i normalfallet gör fina artiklar och bilagor om ”hund”, så känner jag att jag vill upplysa er om detta.

Detta som sagt även om det inte fanns något uppsåt från er sida.

 

Bästa hälsningar

Fredrik Steen, hundcoach, hundexpert

info@fredriksteen.se

 

Ta det lugnt i kväll……….

Ps… lite valborg musiktips vore trevligt 🙂

73 svar på ”Djurplågeri går inte in i korsordet!”

 1. Vore kul o se om du får någon respons på det mailet.

  Ja lite konstigt är det ju att år 2013 lägga ut ett sånt foto…Även om nu inte ALLA vet om att det är förbjudet.

  Och så lite OT….och tar mig friheten. 😀
  Eftersom Fredde inte gav mig respons på den frågan…
  Så lägger jag nu ut en lite förfrågan om bra fästingmedel, alternativa fästinghalsband, även egna tips o idéer för att slippa dom!
  Få höra nu om era erfarenheter om detta äckliga lilla kryp som redan börjat visa sig här!!!!!

  Jag använde själv ett fästingmedel ”Petwise” som jag sprayade på hunden i somras, det fungerade väl sådär. Tur är med en vit päls är att man ser dom innan dom hittat in. Men inte alltid….
  Så, häng på och kom med bra förslag nu alla. 🙂

  1. Jag kör Scalibor, det har bäst effekt på Bento. Det hjälper mot besvärliga mygg också.

   Har fått tips om att bada hunden i grönsåpa också. Vet inte hur det funkar, jag har inte testat för jag hörde också att pälsen kan bli som tuggummi. 🙁

   1. Såpa är även bra mot skabb åxå! Ha ett tassbad med såpavatten om man varit ute i skogar med skabbräv.
    Annars vet jag inte, jag har inte testat det….Kanske inte blir så mysigt i våra långhåriga vovvars pälsar isf.

     1. Inte bärnstenshalsband 😉 Testat det?
      Man ska inte behöva använda massa gifter på djuren jag tycker det är hemskt!!
      Citronella är ett medel som kan hjälpa till och det är åxå giftfritt.
      Finns nån dosa av ngt slag åxå, som ger ultraljud ifrån sig…ngn som testat det?

     2. Jo jag vet, har haft en häst med Erlichia så jag vet hur det är med dom sjukdomarna. Men gifter i djuren är inte särskilt trevlig heller. Det blir som att få välja Pest eller kolera typ….Så kan man använda sig av annat är det ngt jag föredrar…. 🙂
      Spray får man ändå nästan använda varje dag (om de tär ett ”naturmedel” så det är bara att spraya efter badet :)) Ja vi får se vad det blir i sommar för grejs till hundarna/hästarna här.

     3. Jag har oxå använt Scalibour i flera år till våra hundar, var tveksam först med att sätta på ett halsband med kemikalier… Men det har funkat perfekt. En kompis hund blev dock allergisk och fick eksem.
      Nu har jag en ettåring så förra året var han för liten för ett sådant halsband. Problemet i år är att han leker mkt med vår andra hund och ”biter” då gärna om den andres hals/nacke. Så då känns det ju inget vidare att sätta på halsband på den andra hunden så ettåringen får det i munnen… Så jag är oxå nyfiken på alternativ!! Har aldrig provat bärnsten men hört att det inte funkar så bra?

  2. När Zita ficksin pollenallergi förra året fick hon förutom kortison också någonting som hette Stronghold (har jag för mig) . Det skulle tydligen hjälpa mot fästingar och annan ohyra också. Det är receptbelagt. Trodde först att det var fästinghalsbandet som hon drabbats av. Har visserligen använt sådant i flera år utan att hon mått dåligt av det, men … Det var alltså inte halsbandet. Under de år som hon haft det har jag bara behövt plocka en tre, fyra fästingar varje år.

     1. Jaså. Så du tror inte att Fredrik har hög ”dregelfaktor” 😀 😀 (tror att det var någon här som skrev så för länge sedan – inte du dock 🙂 )

  1. Läste nu och slås av att både Fredrik och läsare som kommenterat ifrågasatt ”attacken” eftersom hon bara hade två mesiga blåmärken som resultat. Absolut var det ju då ingen livsfarlig attack, men jag hade nog oxå blivit fundersam om min hund plötsligt bet mig utan anledning även om det inte gått hål…
   Jag har inte sett det inslag Fredrik skrev om så jag vet ju inte riktigt hur det framställdes där. Men som sagt, beteendeförändringen i sig tycker jag är tillräcklig utan att det behövde ta en ände med förskräckelse.

 2. Och när vi ändå har en extra musikfredag så måste jag bara berätta att jag var på hugget i måndags (tillfällighet) så jag fick tag på 2 av de extra biljetterna som släpptes i måndag… Är löjligt glad över det och längtar som fan…. jag har bara ett litet bekymmer och det är mitt sällskap – min man 🙂 . Han är inte lika stor ”fan” så jag är rädd att han skall mindre ”på” 😀 😀

  http://m.youtube.com/watch?v=ICqY2t7OGEI

   1. Vore super kul, ju. Skall kolla om det är läge att föreslå ett hemmakväll med barnen istället… På allvar, så jag återkommer 😉

   2. Damn it…där var jag för långsam! 🙂

    Läste att ha fick riktigt bra recensioner för spelningen i Oslo.

    Mvh,
    Johan

 3. Jag badar min hund med grönleraschampo och det håller faktiskt fästingarna borta! Upptäckte dt av en slump, vi bor på landet, det finns massor av fästingar här och när jag badade henne med det här schampot så fick hon inte en enda fästing på flera dagar!

 4. Inte alls löjligt! Tycker det är kanon att du är engagerad i detta!
  Hur ser du på stryphalsband?

 5. Det var tamef-n riktigt bra gjort av dig Fredrik att skriva så till Expressen, jag tror inte heller att dom var medvetna om att hunden på bilden hade stackelhalsband på sig, men det är lysande att du förklarar det för dom så att bilden eller liknande bild visas igen 🙂

  Ha en trevlig valborg alla hundvänner! 🙂

 6. Det var bra att du skrev till expressen om halsbandet, förmodligen får du snart ett svar där dom skriver att ”vi beklagar…en miss,visste inte,bra att du upplyste..osv 🙂
  Ang fästningar, är halsbandet som visas ibl på reklamen bra och fungerande? (kommer inte ihåg vad det heter,men ni kke har sett)

   1. Verkar spännande! Men funderar på om det ständigt tickande ljudet kan bli jobbigt både för hunden och omgivningen? I synnerhet med två hundar och halsband :-/

    1. Har hört av folk som använder scudo att det fungerar bra. Jag har också undrat över det tickande ljudet, det är ju väldigt svagt men kan också tänka mig att det kanske är irriterande för hunden, eller så kopplar de bort ljudet. Jag har använt bärnsteshalsband på min hund och det fungerar ok men inte till 100% man måste ta för vana att kolla hunden ändå. Det som fungerat bäst för mig är frontline droppar men jag vill helst inte använda det eftersom det trots allt är nervgifter precis som halsbanden….. Man kan även använda schampon med Tea Tree eller tjära vilket ska hålla fästingar på avstånd någelunda, men nu har jag beställt grönlera schampo som Marie tipsade om 🙂 Vad skönt det skulle vara om man slapp dessa hemska parasiter! 🙂

     1. Ja vad ska de vara bra för egentligen??! 🙂

      Tea tree är ju bra för allt möjligt och ingen kemikalie på det sättet, men det är ju ganska starkt det oxå.
      Blev oxå nyfiken på grönleran men tyckte det var så liten flaska så det blir dyrt i längden? Eller så är det drygt. Funkar det så är det ifs värt en del pengar, plocka fästingar är inte kul…

     2. De ska ju inte vara bra för någonting har jag hört! Helt onödiga 🙂

      Jag ska hålla dig uppdaterad Ang schampot så får vi se hur det går 🙂

     3. Jag håller tummarna för succé med grönleran och tackar på förhand för rapport! 🙂

 7. Blev visst rätt ”tramsigt” här i kommentarstråden kan jag tycka, och vad har fästingar med stackel-halsband att göra??? Nåväl. Bra, klokt och väl avvägt skrivet till Expressen Fredrik! Hoppas du får någon form av respons och att du i så fall delger oss vad dom svarar. Mvh Marie

  1. Har musiklänkarna mer att göra med stackel då?
   Och precis som jag skrev i början av tråden, att jag tog mig friheten att fråga folk här om just fästingar eftersom säsongen är igång! Och det var skoj att det blev respons på det åxå och inte bara snack om stackel….Finns det så mkt att säga om det egentligen??
   Så om du tycker det var tramsigt får det stå för dig. Ha nu en fortsatt trevlig Valborg
   mvh marie

  2. Äsch, klart att man måste kunna ta upp egna frågor här oxå och inte bara sånt som relaterar till blogginlägget. Blir ju mer levande och intressant så. Och så länge det inte finns ett separat diskussionsforum där man skapar egna trådar, så är ju kommentarsfältet det ställe som finns för alla frågor – högt som lågt!

 8. Hej alla bloggerzz – speciellt ni som gav mig tips om hur jag skulle hantera Roxies första riktiga möte med en hund utanför familjen.

  Jag gjorde som så att jag ringde den andra hundägaren och vi bestämde att vi inte skulle göra en stor grej av det hela – vi skulle släppa de fria på en gång och kolla läget.

  När jag släpte Roxie gick hon och nosade en kort stund innan den andra hunden kom fram till henne. Roxie markerade tydligt först och sen var det i stort sätt ”fina fisken” – Roxe markerade lätt några gånger till, men den andra hunden ”fattade” ganska fort 🙂

  Jag filmade mötet och ni kan se det genom att följa länken. OCH jag vill att ni hittar så många fel ni bara kan. Jag hittar 3 st – och det var jag som gjorde samtliga fel jag hittar 🙂

  http://m.youtube.com/watch?v=io1q1wRE9x8

  1. Det vet jag inte om jag vill sitta och leta fel. Tycker hundarna verkade sköta det där rätt bra och inte är jag det minsta förvånad. 🙂

   På sätt och vis är det väl bra att du funderar på om och i så fall vad du gjorde för ”fel”, för det är ju det man lär sig på. 😉

   1. jag tyckte också att de sköte det jätte bra 🙂

    Det kanske lät som om jag letade efter fel och så var det ju inte direkt. Det är bara det att jag la märke till mina fel på en gång och insåg på en gång att det var ett super bra sätt att se vilka fel man gör 🙂

  2. Det där gick ju jättebra 🙂 Förstår att Roxie markerade för den andra hunden var lite för ”på” mellan varven 🙂

   Kunde inte se något ”fel” vilka tänkte du på?

   🙂

   1. Jag tänkte på det Johan skrev i kommentaren här nere.

    Tyckte du att den andra hunden var för ”på”? Jag har alltid tyckt att det är Roxie som är väldigt noga med att markera sina gränser 🙂 Det är därför jag brukar säga att hon är ”bitchig” 🙂

    1. Jag tror inte din hund är bitchig alls men hon vill kanske ha lite space, det visade hon tydligt men på ett väldigt balanserat sätt, hon sa till och den andra hunden svarade korrekt, visst, hade den vita hunden fortsatt så kanske Roxie hade markerat hårdare.
     Min hund är likadan, även om han inte är så stor 🙂 han hälsar gärna, men om den andra hunden blir för på och inte låter honom vara när han går undan då säger han ifrån, morrar först och blir spänd lyssnar inte den andra hunden så markerar han. 🙂

  3. Jag hörde tre halvhjärtade kommandon, varav två var samma strax efter varandra, som kanske kan tänkas vara ”fel”. Utöver det kunde inte jag se något konstigt…och om det var andra fel du tänkte på så kan jag nog garantera att jag gör samma fel själv. 🙂

   Snyggt jobbat iaf. Verkar vara en tuff dam du har i Roxie. 🙂
   Kul att du faktiskt filmade oxå och delade med dig! Tummen upp på den!

   Mvh,
   Johan

   1. Japp, det var de jag la märke till själv. Och jag som tyckte att jag hade blivit så mycket bättre på det. Jag får jobba på det mera – antingen skall jag hålla käften eftersom det är inte viktigt/jag menar inte det, eller så skall jag fullfölja.

    Det skall iaf bli bättre 🙂 Och ja, Roxie är en snäll, men tuff liten dam … och ”me likes” 🙂

    1. Äsch, tror inte du är ensam om det. Kommer på mig själv ibland med att göra samma sak…och de gånger det har hänt har faktiskt varit i liknande situationer som den du filmade, dvs. nya hundar och människor. 🙂

     Träna på att knipa käft hjälpte (dvs. det händer mycket mer sällan nu 😉 ) samt att närjag väl ger ett kommando så gör jag det tydligt och resolut.

     Det var en sak jag lärde mig som hockey- och fotbollsdomare. Det är betydligt färre som ifrågasätter och opponerar sig om man uppträder bestämt och blåser resolut i visselpipan…även om det var ett felaktigt domslut. 😛

     Mvh,
     Johan

  4. Fel vet jag inte,men kke att du sa namnet när Roxie markerade. Det var iaf väldigt tur att den andra hunden inte svara upp när dom träffades precis när du släppte ut Roxie. Då hade det nog blivit ett ordentligt slagsmål. Det är ju alltid en risk att släppa ihop två hundar sådär, men det gick ju bra 🙂

   1. Men tror du inte att Roxie hade ”backat” om den andra hunden hade ”svarat”?

    Och jag hade pratat med ägarna och de sa att Lucky inte var aggressiv på något sätt… och det var bra att Roxie var duktig på att markera/säga ifrån – de sa att han skulle bara må bra utav det 🙂

    Men visst, fel kan det bli ändå.

    1. Möjligt att Roxie hade backat om den andra hade svarat upp, men det lilla man kunde se så tror jag faktiskt inte det. Det var en ordentlig/stark markering. Och båda hundarna var ju ganska ”oförberedda” på mötet 😉

Kommentarer inaktiverade.