Nej nej nej, det är inte fel på något sätt!

 

 

En fråga jag fick igår på radio som jag lovade att blogga om var detta med om det är fel att lösa problematiken – hundmöten – med lydnad (inlärning o belöning) istället för på ”mitt” sätt?

Nej, nej, nej…. det är inte fel på något sätt.
Om jag har en hund som är besvärlig vid hundmöten och kan kontrollera detta varje hundmöte genom att ex vis ta in hunden ”fot” och sen belöna detta efter hundmötet så är väl det jättebra.
På alla sätt 🙂

Men….. bara man inte tror att man då förmedlar till hunden -”andra hundar struntar vi i”.
För det förmedlar du inte!

Om min son tjatar om att han vill ha en glass och jag löser det tjatet genom att istället ställa fram en stor påse godis – så är väl det bra, om jag tycker det är bra!

Alltså, det som fungerar för dig – Det är bra!
Oavsett vad jag, eller någon annan ”förståsigpåare” säger.  🙂

Detta gör jag själv ibland i olika situationer.
Jag kanske är ute och går med Denver och möter några grabbar som springer tät förbi oss.
Istället för att gå in i en ledarskapsfas/träningsfas om att vi inte ska engagera oss i springande tioåringar, så löser jag detta genom att kommendera ”fot” och sen belöna.

Enkelt smidigt och bra 🙂

Men….. skulle det vara så att jag och Denver arbetade som pedagoger på en fritidsgård, då skulle jag nog istället ”förklara” för Denver – ”Springande barn engagerar vi oss inte i”.

Hoppas jag förklarat hyfsat så att du förstår hur jag tänker 🙂

Sen är inget hugget i sten, det är det aldrig då man arbetar md enskilda individer.
Både du och din hund är just enskilda individer 🙂
Allt som fungerar är rätt!

Sen detta med hunden som stressade och fick tokspel av motivation/glädje/stress då ägaren kom till klubben.

Här menar jag att – om hunden vill ha aktivitet, ge då hunden aktivitet! 🙂
Att försöka dämpa detta innan träning anser jag istället bara blir konflikter och sämre resultat på den träning man ska göra.

Om man pratar tävlingshunden och tävling, då gäller det bara att plocka ut det goaste hos hunden och arbeta på hundens vilkor.

Om jag ex vis ska träna lydnad och kommer till klubben med en halvtokig hund 🙂
Då tar jag ut hunden ur bilen och drar igång en jädrans lek. Precis det hunden vill ha 🙂
Jag ger hunden den aktivitet hunden vill ha och tycker är kul.
Några minuter senare ”samlar jag ihop hunden”, ställer krav på koncentration och börjar träna.
Det tycker jag ger ett bättre resultat än att försöka dämpa hunden med passivitetsövningar och annat.

Du har power i hunden, ta vara på den istället!  🙂

 

God morgon!
Om du sökt men ej funnit min FB sida –

http://www.facebook.com/fredrik.steen.9?ref=tn_tnmn

Vet ej fan vad det är för fel, men man finner inte denna FB sida om man söker på FB enligt uppgift. Inte ens Shabbe på Radio1 som är något av en FB drottning kunde hitta mig.
Nån som vet varför??

 

36 svar på ”Nej nej nej, det är inte fel på något sätt!”

 1. När jag söker på fb är din profil den första som kommer upp så hur de andra söker vet jag inte?! Stavar de ditt namn rätt?

 2. Den ena Facebook sidan är inte tillgänglig mer än att man kan skicka meddelanden. Man ser inte status uppdateringar osv. Är det någon här som har tipps om hur man gör med en riktigt hundrädd omplacerings tik på 6 månader som vi tagit hand om, hon kommer från tråkiga förhållanden.Jag vet inte riktigt exakt vad hennes rädsla ligger i som orsak men hennes mamma var på tok för ung fick valpar på första löpet). Samt att något tramatiskt ska ha hänt med en agresiv hund ( jag vet inte detaljer men ett kullsyskon ska ha nästan blivit ihjälbiten av en hund som varit på besök). Kommer en hund lös fram vid oss blir hon helt ifrån sig , stel blåser upp sig , fixerar blicken,morrar, skäller ( inte på ett nervöst sätt utan ordentligt skarpt,varnande hon menar allvar trots sin ålder) På promenader och vi får hundmöten går det att få henne att relativt bra strunta i hundar men om hundar är lös springande och utan ägare och kommer nära och vill hälsa så blir det ganska illa. Jag känner mig lite vilsen med detta ska hon lära sig vara social med andra hundar eller ska man låta henne slippa. Tacksam för alla råd.

  1. Låt henne slippa hälsa på hundar på promenaden. Det har absolut funkat bäst för oss. Då lär sig hunden vad dom gäller och behöver inte stressa upp sig vid varje hundmöte. Belöna hos dig efter varje möte så lär sig hunden att ta kontakt vid dig istället för att gå o fokusera på mötande hund. Under ordnade förhållanden kan ni sedan låta er hund träffa andra hundar som ni känner o vet är stabila, lugna o bra hundar att träna o bygga kontakt med.

   Detta tycker jag men det brukar alltid finnas olika åsikter här… 🙂

   1. Tack för dina råd:-) ja det känns bäst att hon slipper, men hur ska jag bete mig tex i skogen om någon hund kommer? Jag vågar inte ha henne mycket lös eftersom hon blir så oerhört trängd och rädd, man är rädd för vad som kan hända om hon är lös. Tänker jag fel ?

    1. Jag håller med Nina S, låt henne slippa hälsa på andra hundar. Är ni i skogen och hon kommer fram till dig, så ställ dig i vägen för den andre hunden och schasa iväg den.
     Visa din hund att du tar hand om andra hundar och att hon slipper träffa dom.

     Kom ihåg att hon är valp. Har ni vuxna, snälla, stabila hundar i er närhet, så kan ni kanske promenera tillsammans, och vill hon då så småningom hälsa så kan du låta henne göra det under kontrollerade former.

     Jag skulle aldrig låta en lösspringande hund få komma fram till min valp. Jag vet ju inte hur den andra hunden är.

     Ge det lite tid, och ge henne massor av kärlek och trygghet nu när hon är liten.
     En valpkurs är också att rekommendera, då får hon träffa andra hundar under kontrollerade former, utan att träffa dom nos mot nos.

     1. Ja det låter bra med valpkurs så hon lär sig vara vid hundar, ska jag bara shasa bort lös springande hunden och ignorera att tiken min är ”rabiat hysterisk” 😉 ursäkta utrycker;-) är det fel att tala om för henne att hon inte får bete sig sådär? Jag har en hund till som alltid fungerat bra med hundar , men han trasas upp och blir alldeles uppjagad av valpen som är så uppe i försvar och säkert av mig som blir jätte stressad. Jag har valt att inte ta ut dom ihop just där dessa situationer kan uppstå. Tills jag har fått ordning och kunskap på hur jag ska gå tillväga.

     2. Nu vet jag inte hur länge du har haft henne, men tills du känner att ni har en riktigt bra och fin relation, så skulle jag nog avvakta med att tillrättavisa henne.
      Bara se till att vara lugn, och schasa bort den andra hunden, och sedan lugnt gå vidare.
      Tror också att du gör rätt i att inte ha med den andra hunden i början, utan låta den lilla knyta an till dig, och se att du löser situationen.

     3. Himla bra skrivet av Eva Sthlm tycker jag. 🙂

      Tycker det är viktigt att visa att det är hos mig mina hundar får stöd, att de kan komma till mig och få en fredad zon om de blir rädda för något. Det har jag lyckats förmedla till de flesta av dem, genom att börja när de leker med andra hundar, blir det för hetsigt eller de blir osäkra på en situation med andra hundar, så ser jag det, kallar in dem och så får de vara hos mig en stund (då kan jag ”avvisa” den andra hunden om den är ”för på” på mina). Efter ett tag lär de sig att själva gå till mig om de tycker en annan hund är ”pestig”, och de har även lärt sig att komma till mig även i icke lek-situationer. Det gillar jag, eftersom det minskar risken att de ska hamna i gruff, eller att de ska fly hela vägen hem om något händer när vi är ute.

 3. När man skriver in ditt namn i sökfältet, så kommer först din personliga sida upp tillsammans med ett gäng andra Fredrik Steen, längre ner så ser man grupper, och Där hittar man din officiella sida.

 4. Om man vet någon annan som är vän med Fredrik så kan man söka genom hennes vänner och hitta honom.

 5. Lite off topic och mer människofråga än hund… Men har lite koppling till Mia.Hs fråga om lösa hundar. Jag har två olika grannar med varsina hundar, en flat/labbe och en springer spaniel. Dessa hundar går alltid lösa, har sett dem kopplade en gång var tror jag. Den ena hunden älskar inte andra hundar, hennes matte säger att hunden gärna vill fram och uppfostra andra hundar… Den andra hunden vill leka. Båda hundarna kommer till sina ägare så småningom när de ropar men inte förrän hundarna själva tycker det är ok att avsluta det de gör.
  Jag har bett dem båda hur många ggr som helst att jag inte vill att hundarna springer fram till mina hundar, men får endast kommentarer som ”men hon angrep väl inte din hund”, ”de leker ju så bra ihop”, ”hundar löser sånt själva, de läser av varandra” osv. Förutom de ggr när ägarna bara blir sura och vägrar säga nåt. Jag försöker undvika dem men det är nästan omöjligt. Har försökt lugnt förklara varför, nonchalerat dem och har blivit arg, men alltid samma resultat. Hunden kommer rusande även nästa gång utan att ägarna gör annat än står och ler hundra meter bort och tycker det är SÅ trevligt… Oavsett om de tycker att deras hundar har rätt att springa fram till andra i alla situationer så är det ju respektlöst att fortsätta med det trots att motparten ber dem låta bli… Hur ska jag hantera dessa ägare???
  Och hur ska jag bäst göra med min/a hund/ar (beroende på om jag har en el två med mig) när de andra kommer fram? Jag försöker idag ta med min hund därifrån, avleda m.m. Men jag blir ju då en tråkig matte för hunden om jag hela tiden ska ta honom ifrån situationen? Dessutom har man den andra hunden med sig när man försöker gå därifrån, deras ägare ropar inte ens på sin hund… Vid vissa tillfällen reagerar min hund med glädje då de kommer fram, annars osäkerhet. Den andra är äldre men mindre och där känns det än mer lustigt att de kommer fram. Den ”uppfostrande” hunden har tidigare bitit andra hundar. Jag blir galen på detta!! Ursäkta långt inlägg…

  1. Jag håller med dig , jag har samma problem men min lilla skog ( mer riktigt stor skogsdunge ) händer sådant hela tiden. Massor med hundar utan synliga ägare.. Hel jobbigt.

   1. Vilken tur då, att jag och Zita får ha ”min” skog mer eller mindre för mig själv med undantag för rådjuren som ränner där. Tror att jag på alla sex åren bara stött på två eller tre hundar där.

  2. Va Förbannad jag skulle blivit på det nonchalanta beteendet!!! Något måste du ju kunna göra. Dra till med att din hund har fått noskvalster eller ngt annat.
   Nä sånt där gör mig RIKTIGT arg!! I det läget är det bra att ha en STOR hund som INTE gillar andra kopplade hundar utan gör sina små utfall (fortfarande ibland) Så då ser dom minsann till att hålla sina hundar ifrån oss! Han ser ju ganska arg ut pga sin storlek då *S*
   Sen får man ju inte ha sina hundar lösa hur som helst, så det gör ju inte deras sätt bättre på någe vis!!
   Fram med kameran o samla bevis på att hundarna inte är kopplade 😀
   Nä, jag vet inte! Svårt det där med vissa hundägare, vi bor granne med lösspringande schäfer/blandhundar…inte så kul.

   1. Ja förbannad blir jag med!! De bryr sig inte om nåt man säger! Har vid nåt tillfälle sagt att min hund hade löss men fick då till svar att ”sjukdomar och ohyra tillhör livet”…
    Även svårt att förekomma med verbala varningar till ägarna då hundarna oftast kommer springandes utan att man ser skymten av ägarna på en bra stund…
    Finns även en rätt välbesökt lekplats här utanför, men de tror inte på att man måste ha sin hund kopplad i närheten av barn… Om de hade haft full koll på sina hundar så fine, men det har de ju inte. Hatar att ens fundera på att bli en pest och kontakta hyresvärden, men ser snart ingen annan utväg…

     1. Vore ju bra om den tillämpades också. Men det är väl med den som alla andra lagar. En tillsägelse och sedan får det vara.

  3. Vad är bäst/sämst, att du eller dina grannar blir sura?

   Säg till på skarpen, och till den som säger att hans/hennes hund ”uppfostrar” andra hundar, så tala om att det minsann är DU och inte någon djäkla (ursäkta språket) hund som ska uppfostra Din hund!
   Vilket djäkla stolpskott.

   Förklara lagen för dom. Ge dom en länk till jordbruksverket, och försök få puckona att inse att dom riskerar att förlora sin hund om dom inte skärper till sig.
   Säg också att du gärna ser att ni kan lösa det här utan bråk, men att det för dig är oacceptabelt som det nu är.

   Går det inte att lösa via kommunikation, så polisanmäl, även om jag nog anser att det är sista utvägen, om det inte går att lösa på annat sätt.

   1. Ja polisanmälan känns ju verkligen som sista utvägen. Jag har egentligen inga problem med att uppfattas som surkärring, men det är som att hur trevligt eller surt man än beter sig mot dem så är det som att varje möte är det första… De minns ingenting av vad man sagt eller gjort…
    Det är som att prata med en lyktstolpe.
    Hon med hunden som ”vill uppfostra” tycker ”så synd” om min hund som inte får leka med hennes hund. Så från hennes håll tror jag det handlar om att jävlas många ggr.
    Men som sagt blir jag galen… Tränade med min hund -kopplad- igår och inom 20 min hade båda hundarna kommit fram och stört. Blir ju omöjligt att få till bra inlärning då. Tycker att det ska kunna gå att träna med sin kopplade hund utan att ge sig iväg långväga hemifrån…

  4. Ett tips: Bär med dig en schampoflaska (tömd på schampo, fylld med vatten) som har en bra ”snäpp-pip”. När hundarna kommer rusande, spruta tidigt och rejält. Minst en meter lång kan strålen bli. Det avskräcker de flesta ”vanliga” hundar, men du måste göra det ihop med en självsäker attityd.

   Nästa gång räcker det att du visar upp schampoflaskan…

  5. Eller säg ”Jättebra störning! och sedan nonchalerar du både ägarna och hundarna totalt och tränar ögonkontakt, sitt kvar, vacker tass etc och andra saker som de kan väl och som är lämpligt att utföra även i närvaro av ”störningen”!

   1. Säg åt personen att läsa denna blogg,och alla inlägg om lösspringande hundar.
    Eller,ta ett extra koppel med dej och koppla hunden när den springer fram till din hund, ge dom kopplet och säg ”här är ett koppel om ni inte visste hur det ser ut” 😉

    1. Haha, ja ett extra koppel vore kanske inte dumt 😉

     Tack alla för alla bra tips och råd! Bara att få bolla frågan gör att det känns lättare igen. Man fastnar ju lätt i onda cirklar om inget man gör hjälper…

 6. Jo det är olagligt att ha hundar lös på allmän plats, tror det ger böter.

  Som Fredrik skrev i en bloggning, det är respektlöst som hundägare att ha sin hund lös på allmän plats!… jag håller med Fredrik, det finns så mycket som kan hända, det kan bli hundslagsmål, hunden kan bli påkörd, och sen finns det ju dom som är hundrädda också som kan bli skräckslagna av en hund som kommer springades mot dom i full fart.

  För en hundrädd människa ser aldrig en hund som glad, för dessa rädda människor är hunden alltid ”aggressiv och farlig!”… tror jag i alla fall 😀

  1. Hmm, får kolla upp det där med böter! Det kanske är nåt som biter, respektbiten skiter de ju i.

 7. Missade programmet igår, har varit utan både telefon och bredband i nästan två dagar. Fick höra i morse att det skulle ta upp till fem arbetsdagar att få igång det igen, blev glad och lycklig över att det bara tog ett par timmar. Nu ska jag lyssna i efterhand i stället. Ha en trevlig Valborg.

 8. Detta är även mitt problem. Nu är valpen 7månader och galen när den ser andra hundar…….Mitt inne i frankfurt möter vi lösa hundar som är framme o sniffar. De är snabbare än jag. Såklart.

  1. Ja de är ju skitsnabba! Svårt att veta alla gånger hur man ska göra med den egna hunden när ingen ägare till den andra, närgångna hunden syns till.

Kommentarer inaktiverade.