Tala då om för mig vad syftet är! (?)

Jag trodde att en temparatur på 33 grader skule vara lagom för Ice och hans kompis, men det var det inte.
De ska ha betydligt varmare och därför springer jag nu med ved till vedpannan var 5e minut.

Detta med att köra med farsan måste han ha ärvt av sin mor 🙂

Annars sitter jag nu efter en lång och härlig promenad med jyckarna och förbereder mig för morgondagens och fredagens radioprogram på Radio1.
Både i morgon och på fredag kör jag radio mellan 10 00 – 12 00.

 

Att använda stryphalsband eller tagghalsband/stackel, det kan vara djurplågeri båda sakerna – Men det ena har endast funktionen smärta!

Efter mitt brev till Expressen igår angående den bild på hunden iklädd stackelhalsband har jag fått en del mejl av olika karaktär 🙂

Bland annat påstår några att ett rätt använt stackel, inte alls behöver vara mer djurplågeri än ett dåligt använt stryphalsband.

Detta är sant! Men det spelar ingen roll anser jag.

Ett stryphalsband har flera positiva funktioner även om man kan plåga en hund även med det.
Du kan också plåga en hund med hjälp av ett sele eller en boll.
Se till så selet sitter fel och för hårt samtidigt som du rycker hänsynslöst i selet – Det plågar också hunden.
En boll kan du trycka ner i halsen på hunden, eller kasta i huvudet på hunden – Det är också djurplågeri.

Men ett stryphalsband kan med fördel användas i olika situationer som en säkerhet för hunden. Jag tänker då på situationer där hunden av olika anledningar vill kränga ur sig från halsbandet med tråkiga händelser som följd.
Själv använder jag exempelvis stryphalsband på hunden endast då jag inte känner hunden och inte vill ge den möjlighet att krypa ur och ställa till med elände.
Däremot att använda stryphalsband i korrigeringssyfte eller bestraffning – det förkastar jag.

En bolls fördelar behöver jag knappast ta upp. Alla känner till en bolls fördelar då det handlar om att leka eller motivera hunden.

Men tagghalsband/stackel…… Det har bara ett syfte – Att ge hunden smärta!

Några användningsområden där tagghalsband används –

-För att med våld och smärta kontrollera hunden.
– För att ”stimulera” hundens aggressioner i ex vis skyddsarbete. Ofta menar man på att detta inte handlar om djurplågeri, utan bara små retningar.

Då måste man fråga sig – Vad består dessa ”retningar/stimuli” i?
Jo, smärta och obehag!
Det är ju därför hunden tar fram aggressioner i detta läge. Det behöver man inte vara rymdforskare för att förstå.

Ett för övrigt, enligt mitt sätt att se på hundträning, väldigt värdelöst träningsredskap.
Stackel på – Hunden har starka reaktioner och hög aggressivitet (i alla fall högre)
Stackel av – Hunden återgår till det normalläge hunden trivs att arbeta i.

Men då bygger man träningen så att varje gång man tränar har man stackel på hunden. Då man tävlar tvingas man vara utan stackel.
1000 träningspass med stackel, gör att en enda tävling då hunden är utan stackel inte påverkar hunden nämnvärt.
Alltså, även om hunden är utan stackel på tävling så har beteendet och vanan för hunden arbetats in.

Om det inte är djurplågeri. då vet jag faktiskt inte vad djurplågeri är.

Sen är det dessutom så att väldigt många, och då menar jag väldigt många, tävlingshundar blir tävlingskarriären väldigt kort för.

Hunden kanske ”går på detta” ett par tävlingar… sen har hunden lärt sig och det önskade resultatet uteblir.

Då…. måste hundägaren dressören hitta annan och mer stimuli. Kanske blir det då el istället för stackel och så vidare.

Jag har under mitt liv, som nu är 40 år, en hel del erfarenhet av denna typ av träning. Man ser det ofta i andra länder, men oxå tyvärr i Sverige.
Nu för tiden tränar man inte med dessa hjälpmedel i Sverige då jag tittar på, men jag vet att det används.

Tyvärr så har jag känslan av att de personer som tränar med dessa hjälpmedel har en annan agenda än ett långt och framgångsrikt tävlingsliv tillsammans med sin hund.

Kanske handlar agendan mer om att lyckas bra på ett eller två prov…. det räcker.
Eller oxå handlar det helt enkelt om bristande empati för andra individer och djur.

Man behöver inte vara så där jätteduktig på hund för att inse att resultatet på träning då man använder sig av stackel ger ett resultat, när man provar hunden utan stackel visar hunden något helt annat…..

Tala då om för mig vad syftet är?!

 

 

 

 

40 svar på ”Tala då om för mig vad syftet är! (?)”

 1. har inget att tillägga. håller med dig. jag kan allt göra de också. hålla med dig alltså 😉

 2. Det enda jag kan tillägga är att stackeln gör ont även när det vara hänger runt halsen på hunden. Vår instruktör har en stackel som hon använder – på teorilektionerna då hundförarna får känna på det på sig själva. Inte skönt kan jag meddela.

 3. Tråkigt att många som tränar skydd använder dessa tortyrredskap. De visar endast hur okunniga de är om hundar. Sorgligt!

 4. Stackars hundar!!
  Hade motivet varit för att tillfälligt bemästra en riktigt farlig hund hade det verkligen varit illa nog men ändå på något plan lite logiskt som sista utväg… Men att använda det för ett bra provresultat… Vansinnigt.

 5. Människors prestationsbehov tar sig hemska uttryck ibland, hellre prestera sämre med gott samvete än att prestera på topp genom tortyr, gäller i alla sammanhang tycker jag.

 6. Det du säger om att man använder stryp vid vissa situationer, säkerhet för hunden helt OK. Unghundar är ju lite yviga och vi kan behöva säkerhet under en begränsad period. Men, att använda halsband som orsakar hunden smärta då förstår man inte vad en hund är. Det är frustrerande varje dag att se människor slita o rycka i kopplet. På 70-talet förstod man inte bättre men idag??

 7. Varför inte ha sele på en yvig unghund istället? Kränga sig ur en y sele är så gott som omöjligt……..

 8. På 80-talet var det (nästan) ett måste att använda stryphalsband, ALLA instruktörer talade positivt om det. Även en idag känd hundmänniska.. Och jag VET att många använder sej av det i bl.a lydnadsträning. Det rycks och dras i träningssyfte.. Och som retning till ex skydds. En uppfödare skickar t.o.m stryphalsband med valpen hen säljer.
  Jag menar att om man måste ha stryp för att hunden ex ska gå fot, så har man inte nog med kunskap (el tid) till träning.

  1. Håller med, jag har bestämt att vi inte säljer stryp i min butik, säger inte att vissa kanske kan använda det utan att hunden skadas på något sätt, men majoriteten kan inte det och alla som frågar efter strypkedjor vill ha det för att hunden drar i kopplet, många är villiga att prova tex vgw bälte istället men vissa hävdar att de är från den ”gamla” skolan och tycker att stryp är det enda som funkar…. Trist att man inte försöker tänka om och testa andra alternativ tycker jag. Mina kunder som köper ett vgw bälte får testa en vecka och är de inte nöjda får de lämna tillbaks det, inte EN enda person har lämnat tillbaka selen och det säger en del tycker jag. Det finns bra alternativ till stryphalsband, Haltis och gå fint selar.

    1. Tack 🙂 man får försöka påverka så gott det går 🙂 vissa anser att de inte har rätt att bestämma vad deras kunder vill använda, MEN jag kan inte sälja produkter som jag inte kan stå för och förstår inte kunden det så finns det alltid andra butiker 🙂

   1. Och där vi går och tränar är det förbjudet att gå kurs med hunden i stryphalsband. 🙂

 9. Vilken härlig bild på dina barn ( kompis) Självklart skall pappa elda mera 😆

  Först så håller jag med allt i ditt inlägg !
  Jag förstår inte alls vitsen med stackelhalsband, det funkar inte ens !!!!
  När jag var 12 år köpte jag och kompisen ett stackelhalsband på Åhlens, japp dem
  såldes där på 70 talet !
  Kompisen hade en schäfertik som drog oerhört mkt, så vi tyckte att vi skulle vara
  ” fyndiga ” och köpte ett stackel på Åhlens och satte på. Gissa det hjälpte inte
  ett skit. Hunden hade dels mkt halsskinn. Hon var inte den smalaste schäfern
  precis. Så hon kände inte skillnad på det eller ett vanligt halvstryp.
  I hennes del hade nog bättre kontakt hjälpt, bra mkt mera än att sätta på ett stackel. Men vad viste vi som var 12 år och
  de enda hundintresserade i både min och kompisens familj 🙂
  Känner en annan som testade även detta på sin Rottis på 70 talet.
  Den hade inte det minsta funktion. Hunden fick bara starkare muskler runt halsen.
  Fuck off med stackel.
  Bara en idiot som har kommit på detta !

 10. Jag kan bara berätta att jag har aldrig använt strypkoppel och skulle aldrig göra det heller, jag är inte emot vanliga strypkoppel eftersom jag förstår att många som har stora, tunga hundar som drar i kopplet eller gör utfall får det lite lättare att hantera/klara av sin hund med ett strypkoppel.

  Att använda Stackel/stackelhalsband är vansinnigt och dessutom djurplågeri, det finns inget i hela världen som skulle få mig att använda stackel på en hund, inte ens den aggressivaste hunden skulle jag sätta stackel på, då tar jag hellre emot bettet/betten.

  Så jag tycker såhär, det är okej att använda strypkoppel i absoluta nödfall, inte annars! Stackel borde inte ens tillverkas!… stackel borde totalförbjudas i HELA världen!

 11. Och selar måste även dessa vara det mest löjligaste någon har kommit
  på när en hund drar.
  Köper det att folk har det på ” lydiga ” lugna hundar men inte på hundar
  som gör utfall eller drar mkt.
  Har mött flera som åker som vantar efter sina bestar i sele, usch o fy.
  Ser livsfarligtn ut. Ännu roligare när hundarna drar åt fel håll och selet
  ligger och trycker imot bogen och skuldrena 🙁

   1. Men inte hjälper dem imot en stark hund ändå, inte en St bernhard iallafall 😉 har jag Sett ! Bättre folk lärde sina hundar/valpar i från BÖRJAN att i koppel drar vi inte. Hur svårt kan det vara. Jag har hitthills inte misslyckats med att ha en hund som drar i koppel. Jag har haft minst 2 hundar sedan 87 och som mest 6 kopplade hundar med mig på prommis. Förstår inte varför flk inte kan lyckas att få EN hund att Inte dra i koppel. Eller igentligen så¨förstår jag… Dem tror att man skall börja lära en hund att gå i koppel när den blir större. För en liten valp får gärna gå åt vilket håll den vill. Ja så tycks de flesta Svenssons säga. Samma gäller inkallningen. Och den är något man tränar hela tiden på och inte bara när hunden är ung. Hur svårt kan det vara igentligen 🙂 Svårt med tanke på alla konstiga koppel och selar som tydligen behöves 😉
    Tjing

    1. Klart att en hund kan dra vad den än har på sig, men effekten/kraften kan man ju ändå påverka. Är hunden stor och stark så märks det såklart även om den har vgw men dels tar den selen bort lite av hundens kraft och åtminstone vet man att man inte skadar sin hund, vilket man riskerar med t.ex ett stryp.
     Sen är det bara att gratulera att du aldrig haft en hund som drar i kopplet! Tror säkert att du är gott sällskap dessutom. Men det kan ju finnas många anledningar till att ens hund drar, kanske är det en omplacerad hund? I mitt fall hade jag en valp/unghund som gick perfekt i koppel och vi hade tränat på det från början. Sen blev jag sjuk vid jul och kunde inte ta hand om min hund, även om vi bodde ihop hos mina föräldrar. Min mamma är inte intresserad av träning, hon vill bara gosa med hunden 😉 När jag för ca 5-6 veckor sedan äntligen kunnat ta fullt ansvar för honom igen var han en draghund… Självklart tränar vi på detta igen men det finns andra saker som jag hellre prioriterar att träna just nu, och så länge använder jag vgw för att han ska slippa ”hänga” i ett halsband. Så man kan ha en hund som inte går perfekt i koppel utan att vara en misslyckad hundägare.

  1. Vanliga selar kanske inte alltid hjälper, men vgw bälten hjälper faktiskt, sen måste man ju så klart träna också, det finns inga mirakel hjälpmedel, en hund kan dra omkull en människa även med stryphalsband om den är tillräckligt taggad.

   1. Vi skrev samtidigt 🙂
    Jag gillar vgw men undrar om inte spännet trycker ändå när hunden drar?

    1. Japp 🙂 Håller med det finns saker som kan förbättras med vgw bältet, men i det stora hela så mycket bättre än stryphalsband 🙂

     1. Ja verkligen mycket bättre!

      Varvar vgw och vanligt halsband till min hund beroende på vad vi ska göra. Han är inte så förtjust i att ha saker på sig egentligen, men vgw selen stiger han i själv med jättekliv när den hålls framför honom 🙂

     2. Haha, ja det skulle han älska! Det hade varit härligt! (säger jag som här i kommentarerna igår ondgjorde mig över grannarnas lösa hundar..! 😀 )

   2. Jeanette – Ingen hund har någonsin dragit omkull mig och då har jag ändå haft Stora hundar i halva mitt liv och inte färre än 2 sedan -87. Vore intressant att höra om Fredde någonsin har blivit omkulldragen. Jag gissar att han inte har blivit detta 😉
    Tjing

    1. Inte ens mina 3 hingstar jag har haft, har dragit omkull mig. och då använde jag inte
     ens strypkoppel 😆
     Det handlar om kontakten – kontakten och att
     alltid vara på allert när det gäller djur 🙂
     Tjing

     1. Pia, jag håller med dig till hundra procent, klart det handlar om kontakten mellan människa och djur!
      Jag har inte sagt att sele eller vgw bälte är ett mirakel som gör en hund automatiskt följsam och lyhörd gentemot sin ägare MEN det är ett toppenbra hjälpmedel i träningen, bara att slippa obehaget med en snara som stryper kan göra skillnad på många hundar och därmed lättare att jobba på kontakten.
      Mina hundar har sele och har haft sen valptiden och ingen av dem drar så det är väl upp till var och en vad de föredrar, men risken att hunden skadas i en sele är bra mycket mindre än om man har en tunn strypkedja runt halsen.

 12. Hej från ett soligt Småland.
  Ja har fått ett problem,som ja vill ha lite tips å råd kring.
  Till saken hör att det har flyttat in en kärring dörr i dörr som är hundrädd (påstår)hon. vågar inte gå ut för att hon e rädd att möta mej i trappen med min hund (schäfer).
  Har förklarat att han e inte farlig (men va hjälper de om man e rädd)??
  Ja har kommit med de förslaget att vi kunde träffas på gården å prata ja kunde binda upp min hund hon kunde stå å ”titta” på honom,å sen stega man allt eftersom ,binderloss jag håller i kopplet till slut (efter ett tag en vecka)kanske hon kan klappa?
  Men de gick INTE !!
  Hennes förslag vad att RINGA !!!
  Jag skulle ringa henne när jag skulle gå ut / kom hem å vise versa………..:-)
  Eller tyckte hon att jag skulle ta min stOOOra farliga best å flytta ( hon sa så ) !
  Jag har bott i huset i 8 år hon kom dit i mars i år.

  Om det nu mot för modan skulle va så att hon pratar ”i kull” hyresvärden kan ja jurdiskt sätt bli tvungen att flytta trots att min hund inte ”gjort nå’t”?
  Allmänt sätt vad skulle ni göra ?
  Snälla bloggare å framförallt Fredde,som känner mej å min Älskade Tito har to.m träffat honom ( va han så stor å farlig….) !
  HJÄLP MEJ !!
  Tacksam för alla tips å råd 🙂

  1. Skittrist situation! Är nog svårt att övertala henne om att hunden inte är farlig så länge hon själv inte vill försöka ändra åsikt. Rädsla är knepigt även hos människor, man styr ju inte riktigt över sina känslor då.
   Olika hyresvärdar har ju olika regler, men jag har svårt att tänka mig att de skulle be dig flytta efter åtta år om varken du eller hunden inte ens gjort något fel!

  2. Om inte grannen visar något som helst intresse av att konstruktiv försöka lösa problemet hade jag nog struntat i henne och kört på som vanligt. Samtidigt hade jag kanske lite diskret skaffat mig lite bundsförvanter i form av grannar som kan gå i god för att hunden är skötsam (om den nu är det dvs.). Med diskret menar jag utan att hänga ut grannen….avskyr verkligen sånt skvaller. Skulle det mot förmodan bli en anmälan så skulle jag hantera det då, men alltid gött att vara lite förberedd med karaktärsvittnen.. 🙂

   Kanske hade jag dokumenterat mina egna försök till en lösning samt grannens respons beroende på om jag skulle uppleva det troligt att grannen skulle anmäla.

   Mvh,
   Johan

  3. Just nu ska du inte göra någonting annat än att fortsatt ha en dialog med din granne.
   Du ska INTE göra nåt just nu, mer än att ha koll på din hund.
   🙂 🙂 Tat lugnt nu!

  4. Har likvärdig situation i våran ”trapp” !
   Hon är hundrädd som fan mot våra hundar, men hennes son/dotter har en ”kamphund” och den är hon inte rädd för ?
   Den är allmänt olydig osv. men våra hundar är skitfarliga enligt henne ?!

   Så tat lugn´t bara 😉

  5. Jag har varit i diskussion ett antal gånger med gnälliga och rädda grannar och jag kan berätta att det finns knappt någon risk alls att du kan bli vräkt pga din hund.

   Jag har haft massor med reptiler genom åren, även giftormar, kobror, skallerormar osv… visst fanns det grannar som tyckte att dom var äckliga/farliga och helst inte ville att jag skulle ha sådana djur i lägenheten, men det var helt okej för bovärden/hyresvärden eftersom han visste att jag var en mycket skötsam person som var noggrann och tog han om mina små kryp 🙂

   Så mitt tips (om du inte redan gjort det) är att ringa och prata med din hyresvärd och säga att din hund är världens snällaste men en granne är hundrädd, jag skulle gissa att din hyresvärd svarar att du och din granne måste komma överens på något sätt då.

   Hur mycket din granne än gnäller och klagar så ska du inte bry dig, det är vad din hyresvärd säger som gäller, säger han att det är ok så har inte grannen någon talan… då är det bara låta grannen sura å gnälla, för så länge du ser till att kontroll på din hund och har den kopplad så får grannen vara hur rädd hon vill (tråkigt att hon är hundrädd, men det är faktiskt inte ditt problem!).

   Du kan ju fråga om alla som ska passera med sin hund utanför erat hus om dom också måste ringa och meddela innan dom kommer och går? 😀 😀 😀

   Lycka till med att komma överens med din rädda granne.

  6. Jag vågar påstå att det kan HON INTE !
   Nej, i de flesta fall kan inte värden förbjuda dig att ha husdjur. Det är bara om det finns sakliga skäl att förbjuda husdjur som värden får göra det. Till exempel om huset är anpassat för allergiker.
   I vårt hyreskontrakt står det – Trygghet och trivsel innebär att hyresgästen får ha husdjur, endast under föresättningarna att inte grannarna upplever husdjuren som hotfulla och störande ( skällande )
   Du kan väl knappast göra något åt en hundrädd person.
   Det finns en dom 2010 som gav hyresbolag rätten att ej hysa in hyresgäster
   med kamphundraser pga den stora majoriteten av ” rädda ” hyresgäster !
   Din hund tillhör en av Sveriges vanligaste ras 😉
   Tycker att du kan vara lugn. Gör som Fredde skrev- Inget !
   Möter du damen ifråga låt henne gå in i huset först. Men jag tycker inte att du
   skall behöva ringa henne för att du skall gå ut med din hund, det är kränkande
   ( tycker jag )
   P.s Vad gör damen om andra i huset skaffar hund,
   skall hon be dem flytta oxå 🙂
   Nix det funkar inte så !

Kommentarer inaktiverade.