Nu blir jag sur igen…

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5539463&play=4563946&playtype=Ljudklipp

Här är länken på gårdagens radiodebatt om kamphundar!

Jag vet inte om jag är ledsen eller helt enkelt riktigt förbannad.
Denna tragiska attack på hunden Albin, som senare avled av sina skador. Den skedde på ett område där hundar enligt lokala lagar och förordningar måste hållas i koppel.
Den attackerande hunden var lös och okopplad!
Inte en direkt ovanlig sak då detta tragiska händer.

Hur kan man då inte se ägarfrågan i detta?
Det fattar jag inte!

Man pratar om farliga raser men man kan gång på gång se att ägarna fullständigt skiter i regler och lagar.
Om man som hundägare har en hund lös i en park fast det är stora skyltar om att detta är förbjudet…. hur kan man då inte se ägarproblemet i detta?

Hundägaren skiter i förbud och lagar ute bland folk på stan, hur tror ni då att denna hundägare bryr sig om sin hund för övrigt?
Tror du att en hundägare som inte bryr sig om svensk lag lägger ner mycket energi på uppfostran, socialisering, träning med mera?
Knappast!

Klart som f-n det handlar om ägarfrågan, inget annat!

Ett annat tragiskt problem – Om ex vis en kille/tjej med invandrarbakgrund eller en etnisk svensk i lägre medelklassen har en amstaffblandning/Pitbull och bor i förorten… hur tror ni då denna kille eller tjej blir bemött på en hundklubb?

Tror ni denne person får samma stöd och hjälp som Fru Svensson med sin Lagotto som åket till klubben i sin nya volvo v70?
Nej, finns inte på kartan!
Dessutom har denne hundägare som redan på flera olika sätt stötts ut av samhället sannolikt inte ens möjlighet att ta sig till en hundklubb.
Hur mycket denna härliga och hundintresserade kille/tjej än vill lära sig mer, så är det oerhört svårt för dom.
Där, exakt där, tror jag att en stor del av problemet ligger.

Tittar man på den statistik jag fått från polisen och som jag publicerat tidigare så är de allra flesta hundar som blir omhändertagna av polisen blandraser.
Det beror inte på att blandraser är dummare, sämre eller farligare – det beror endast på att den här ägaren inte kan/vill/har samma möjlighet som många andra att köpa en renrasig hund för mellan 15000 – 20000kr.

Sen finns det medelklassfamiljer som har blandraser, men det är inte dessa blandraser som ställer till elände. (även om olyckor givetvis händer även där)

Inget är hugget i sten, jag kan givetvis oxå ha lite fel i det jag säger…. men jag är förbannat övertygad om att det är mer rätt i det jag säger än att peka på några specifika hundraser och säga att dessa är farliga.

Sen påståendet att jag skulle säga det som är populärt att säga, gör mig riktigt sur……. Att inte våga peka på det verkliga problemet – Det är både fegt och fult.

Detta med att ”kamphundar” alltid eller ofta har en farligt stor kamplust är oxå ett jädra skitsnack. Jag kan plocka fram i princip hur många belgiska vallhundar som helst som har betydligt större och farligare kamplust än vad ”kamphundar” har.
(Belgiska vallhundar var bara ett exempel eftersom kvinnan i debatten hade denna fina och underbara ras)

Hundar med stor kamplust kan bli farliga, men det finns i många olika raser och hos en mängd olika individer.

Detta är inte ett ”rasproblem”!

Dessutom avlades ”kamphundar” på dogfights för hundratals år sedan. Belgiska vallhundar och fler andra raser avlas i dag, nutid, i Sverige och andra länder i världen på att hjälpa polis och försvarsmakter. Ett exempel kan ju vara den belgiska vallhunden som var med och bet för fullt i aktionen mot Bin Laden i Pakistan   🙂
Skulle de finnas någon tyngd i detta resonemang med att ”kamphundar” avlades fram för hundratals år sedan för att slåss…. då borde man redan idag förbjuda alla brukshundar som i nutid bland annat används och avlas runt om i världen för att faktiskt kunna bita en människa.
Detta tycker jag är trams och man ser helt enkelt inte det verkliga problemet.
Sen till sist… man pratar om att detta är ett jätteproblem (?)
Är det verkligen ett jätteproblem?

Vi har omkring 800 000 hundar i det här landet, vilket är mycket på vår befolkningsmängd.
Dessutom är det djur vi pratar om.
Djur är inga barnsubstitut, djur är djur och inget annat.
Såna här saker sker tyvärr även för duktiga och trevliga hundar.
Det kallas ibland olyckor, det kan kallas för olyckliga omständigheter med mera.
Hur många olyckor där personer blir skadade är häst inblandade?
Hästar är inte farliga, men det är oxå djur precis som hundar.

Skönt i alla fall att debatten om dessa stackars ”kamphundar” denna gång handlade om hund mot hund.
Tidigare har man ju sagt och påstått att dessa hundar är farliga för människor….

Kanske är det ett framsteg trots allt  🙂

Om alla hundägare följer de punkter som Svenska kennelklubben tagit fram i kampanjen – Skäll inte på hunden – då skulle vi inte ha något problem alls.

 

Nä, brukshundsklubbar och andra hundklubbar – göm er inte i skogen, ut i förorterna och börja utbilda folk.
Ge dom möjligheter och verktyg, skapa glädje och motivation samt kunskap.

En sak är säker i alla fall – det är inte bra att vara ute i skogen med hundarna och gå då man ska debattera i direktsänd radio 🙂
Jag lät lite flåsig och ansträngd 🙂

Och… jag vill understryka att kvinnan jag debatterade emot säkert är kunnig på hund samt att jag respekterar henne stort, trots att vi har olika uppfattning i denna fråga 🙂
Skulle verkligen vara både intressant och kul att sätta sig ner över en kaffe och prata lite hund och idéer med henne.

God morgon!

 

67 svar på ”Nu blir jag sur igen…”

  1. Vad kostar det att gå en valp kurs? Jag antar att man måste betala båda kurs och medlemsavgift…

   1. Ska du gå en valpkurs på brukshundklubben så kostar medlemskapet ca. 460:- (300.- till sbk och ca.160:- till den lokala klubben), sedan kostar själva valpkursen drygt 1100:-

    Detta för ca 8 kurstillfällen.
    Sedan kan det nog vara en liten skillnad i pris från klubb till klubb.

   2. Valpkurser är ingen universallösning. Vi gick med vår valp på en välrenomerad skola och inte fick vi någon hjälp då vår valp var väldigt stressad i miljön med andra valpar. På skolan brydde de sig bara om de hundar som var rädda och tyckte inte att vi hade något problem även om vi knappt fick kontakt med vår valp under valpkurs tillfällena.

    Vad gäller programmet verkar ju programledarna redan bestämt sig när de presenterar Gitt som hundexpert och Fredrik som hunddebattör.

    1. Vi gick hundkurs för hundar av kamphundtyp, valpkurs, anlitade hundpsykolog, privat hund-tränare, och problemhundskonsult, med våra amstaff/rottis/Rhodesian ridgeback-valpar, det gick inte så bra ändå eftersom de hade en del medfödda rädslor osv i bagaget.. Ser verkligen inte hur en valpkurs skulle kunna ändra på medfödda beteenden hos valparna som kommer dit, en valpkurs kan dock utbilda deras ägare lite och har man en teori-dag där man tar med innehållet i koppel-lagarna samt vikten av att följa dessa så kanske valpkursen kan bidra till att minska den här sortens olycka. Kanske. För de som struntar i koppel-lagarna kommer nog ändå alltid göra det, tror jag, tyvärr.

   3. Man behöver inte gå kurser via brukshundsklubbarna det finns andra alternativ och en valpkurs ligger väl på ungefär 1500 kr, har man råd att köpa hund så tycker jag inte 1500 är mycket pengar och de är välinvesterade pengar dessutom.

  2. Hundraserna ja, men hur är det med ägarna…? Som Fredde säger är det nog kanske inte så lätt för en invandrare alla gånger.

   1. Det har du rätt i. I alla storstäder jag varit i, eller nä inte i Wien, men i Rom, Paris och London såg jag hundar som var okopplade och lekte, i Rom var de mitt i centrum i som små ”refuger” där det fanns typ ett träd och lite slitet gräs.. Lösa var de, mitt ibland trafiken, och ingen verkade tycka det var konstigt.. Så man kanske tror det är samma regler i alla länder..

    1. Visst är det så, jag var i Rom i helgen 🙂
     I södra europa överlag, inte överallt men i många länder har man en mycket mer avslappnad syn på hundar, sen vet jag ju inte hur deras statistik ser ut ang hundattacker osv, men där var hundarna med i restauranger, i affärer osv, så himla mysigt att se 🙂

     1. Ja, det var verklige mysigt att se, så avslappnat, helt naturligt. Sen är det här med storstadshundar intressant, de verkar lika avslappnade de, typ nöjda med att leka på en liten refug, rätt lugn lek. Men du har rätt, man vet inget om statistiken..

    2. Det var likadant när jag var i Frankrike i somras. Visserligen inte i någon storstad med i en liten by uppe i Pyrineerna. Där gick hundarna lösa som de själva ville, de till och med följde med in i affärerna utan att någon reagerade för det. Hur naturligt som helst. Skulle vilja se det här i Sverige.

     1. Eller hur det vore kanon! Jag tror om folk skulle vara mer avslappnade så blir hundarna det också
      Det känns som att det är så mycket prestige bland hundägare idag, hundarna får inte vara hundar och då blir det knas.

    3. Det är intressant detta med att utomlands är hundarna många gånger mer högfungerande bland andra hundar. MEN då måste man komma ihåg att utomlands har man generellt en mkt ”hårdare/tydligare/mer naturlig för djuret syn på uppfostran! Man talar tidigt om för valpen hur man ska bete sig och inte, precis som i naturen. I Sverige har man en märklig syn på sina hundar som små bebisar som är satta på höga piedestaler….små hundar som bokstavligt talat går och ”pekar finger” åt större hundar som då sen får skulden för ev konfrontation.
     En annan sak utomlands är också att man i många länder har en mer kontroll mentalt på vilka hundar som får gå i avel.
     En tredje sak i frågan är att i många länder utomlands ser man på kastrering som en naturlig sak om hunden inte ska gå i avel, ngt som är självklart för mig med, och hunden kan leva ett mer avslappnat liv utan ständig jakt för att fortplanta sig bland alla löpande tikar.
     En fjärde viktig del i frågan hundattacker är ju också dessa blandraser, det säger sig själv att när man blandar raser av olika karaktärer med så vitt skilda egenskaper att det blir hundar som inte är så stabila mentalt alla gånger. Visst det finns massor av exempel av trevliga blandisar också! Men ofta med blandraser så har ju inte föräldradjuren några som helst mentalbeskrivningar gjorda SAMT att ofta sälj dessa blandraser med ”kamphundsraser” i sig ofta till fel ägare som har hunden som ett substitut för ett vapen för att känna sig tuff. Tyvärr så är ofta uppfödarna till dessa blandisar bov i dramat då man medvetet avlar för att få fram denna tuffa/labila mentalitet och så får sen vi seriösa uppfödare till renrasiga, trevliga ”kamphundar” skit så fort ngn idiot till hundägare misskött sin hundägarbit.
     Säger bara, reglerna i Kennelklubbens kampanj ”Skäll inte på hunden” borde vara lag och den som inte följer det skulle bli av med sin hund omedelbart. Punkt.

     1. Tror absolut du har rätt i att man inte daltar med hundarna på samma sätt i andra länder och att det är förklaring på att de ofta beter sig bättre än våra hundar 🙂

 1. Hur funkar det om jag följer reglerna och håller mina hundar kopplade och det springer fram en lös hund till mina o blir biten av dom? Är det så att det på något konstigt sätt ändå blir mitt fel??

  1. Den som ger störst skador hålls ansvarig.
   Sen kan man stämma motparten för att få rätt.

   Allt enligt det strikta ansvaret.

   1. Jag har oxså funderat på det där. Läste i en tråd på fb att ens egen hund får inte försvara sig mot en framrusande aggresiv hund. Är det så?
    Och hur ska jag i så fall stoppa min hund som är för stor att ta upp i famnen om det händer?

   2. Nja, riktigt så är det väl inte? Varje ägare är strikt ansvarig för de skador ens hund orsakar. Hur svåra skadorna är spelar väl egentligen inte någon roll? Utöver det kan man sedan jämka eftersom strikt ansvar gäller och en person med okopplad hund uppenbarligen har brustit i ansvar.

 2. Precis som du tycker jag det är en ägarfråga. ” Kamphundar” är predisponerade att gå igång snabbare men det är upp till ägaren att styra det.
  Jag har en liten 3 kg:s hund som för ett par veckor sedan blev attackerad av en labradortik. Det gick bra, blev inga större skador på min hund mer än att han numera vägrar gå åt det håll den hunden bor. Labradorer anses vara en av de snällaste raserna, eller?

  FÖ är min hund jättebra kompis med en pitbull. Jag har inga som helst betänkligheter gällande att dom leker tillsammans även om det inte sker oövervakat. Jag har märkt att pitbullen leker snällare med min hund än hundarna han bor med som är större. Bra sinnelag anser jag!

 3. Fredrik,
  Nu blir jag också sur…..
  Bor i förort, har en ”blandis”, som förvisso inte kostade 15 000 kr OM han gjort det hade jag iaf valt honom, pengarna är inte det som styr allt. Här finns ingen klubb iaf inte för hundar (möjligtvis för inbördes beundran).
  Men..
  Dagligen ser jag hundar som springer fritt, oftast renrasiga vars husse/matte säkerligen inte tillhör medelklassen.
  Så jag håller INTE med Dig om att förort/blandras/medelklass = problem.
  Surar nog resten av dagen nu.

 4. Just att alla inte är välkomna till klubbarna tycker jag är ett stort problem. Det handlar inte bara om etnicitet och pengar, det kan också handla om hundras och/eller tävlingsambition. Håller man inte måttet, så kan man på vissa klubbar få ett väldigt snorkigt och svalt bemötande. Tyvärr.
  SBK´s Göteborgsavdelning är ett föredöme vad det gäller brukhundklubb. Oftast trevligt bemötande och alla är välkomna.
  Där får även amstaff/pitbull och den typen av raser göra MH, vilket inte tillhör vanligheterna av någon underlig anledning.

  Om man nu anser dessa hundar så farliga, då vore det väl än viktigare att dom fick göra MH?

 5. Jag har två blandraser som jag älskar ,skulle inte byta dom mot något.
  Men när jag tänkte hund så var det en annan ras jag ville ha.
  Men har ingen möjlighet att lägga 12000-14000 kronor på en valp.
  Det tillkommer ju annat också.
  Jag förstår att dom lägger ner mycket tid och pengar för att få fram bra individer,
  men det hjälper inte mig.

 6. Jag har en Pittbull/amstaff blandning som vi gått på kurser med. Första valpkursen gick vi endast 3gånger på eftersom de hade uppfostrings metoder som att jag skulle lyfta hunden i kopplet för att den inte skulle hoppa. De tyckte jag skulle brotta ner min 11 veckors valp för att visa vem som bestämde. Bytte sen hundklubb till Tidaholm, där blev vi behandlade som alla andra hundägare. Även om de erkände att de inte haft någon hund av ”kamphundarna” förut. Men de tog då dit en uppfödare av Amstaff som höll en föreläsning om hundrasen. Vi har nu gått tre kurser med hunden och hon älskar det!
  Så jag tror att det är ett ägarproblem, jag ser min hund som en hund och inte en statuspryl som jag ska skrämma andra med.
  Så om alla hundklubbar kunde ta sig till människor som kommer till dem som inte har golden, rottis eller schäfer så kanske det kan funka i framtiden, att vi får bort stämpeln ”kamphundar”.

  1. Vad roligt att du lyssnade när jag kom och pratade om ”kamphundar” (muskelhundar som jag väljer att kalla dem 😉
   Hoppas det går bra framöver med din hund och måste ge kred.till Tidaholms Brukshundsklubb som talar om att de inte har specifik kunskap i frågan och faktiskt söker någon som har erfarenhet av den typen av ras 🙂

 7. Så jäkla bra skrivet och huvudet på spiken Fredrik! Jag ser detta med egna ögon dagligen.

  Sen tror jag också att de som inte går på tex valpkurser mm är de som tror att de redan kan ”allt” och tycker att det inte är något för dom, där skulle man säkert kunna ha gratiskurser och de skulle ändå inte gå. Och det gäller alla grupper av människor.

  Sen tycker jag också att man får höra att många bruksklubbar är snobbiga och vill helst inte ha in vad som helst, men jag har ingen egen erfarenhet av det eftersom jag har en gatukorsning så har jag inte ens bemödat mig att gå dit, jag har gått andra kurser istället som jag har mycket bra erfarenheter av, men där gäller det förstås att göra lite undersökning så man hittar en person som har likvärdigt tänk som en själv annars blir det nog inte så bra, precis som Helena skriver.

 8. Mycket prat om valpkurser här, men sen då….. Lydnad och god kontakt med sin hund är ”färskvara”. Man måste träna regelbundet om hunden ska bibehålla det den lärt sig, alltså fortsätt ;hundens hela liv , att aktivera den med olika utbildningar och träning. Finns så mycket du kan göra med din hund och glöm inte den dagliga motionen och kanske en liten cykeltur i den svala sommarkvällen eller ett dop i sjön….

  1. valpkurser är förstås bara början men det lägger i alla fall en grund och man kan lära sig nya saker 🙂

 9. Med min förra hund gick jag valpkurs. Det viktigaste från den kursen ansåg jag var det jag och min hund tränade hemma, det gav mest. Sen fick vi en trevlig hundkompis som gick samma kurs, och det visade sig att vi bodde nästan grannar. Så med den här hunden kommer vi inte gå nån kurs, utan vi tränar på själva, och så träffar vi våra hundkompisar emellanåt.

 10. Detta var det bästa inlägget sedan jag började följa denna blogg! Huvudet på spiken! Många har inte råd med renrasiga hundar och har inte råd med bil. Man känner dig inte delaktig eller välkommen till bruksklubbar med blandras hundar från förorten .

  1. Vad då blandras eller renrasig? Hundar som hundar och de blir vad man gör dem till. Med andra ord, det är ägaren det kommer an på.

    1. Har en renrasig schäfer men jag känner många blandraser också, hur jättetrevliga som helst.

     1. Det finns ju massor av trevliga blandraser dör ute, men jag tror att det är när man blandar raser av starka karaktärer och med olika egenskaper som det ofta (absolut inte alltid) får fram hundar som inte lämpar sig för ”Svensson-hundägaren” utan kräver ngn m mkt erfarenhet och kunskap.
      Det är här uppfödaransvaret kommer in, man MÅSTE välja valpköpare med rätt kunskap. Det brister så klart stort här då många uppfödare (jag säger inte alla) som blandar Amstaff/Pitbull med Bearded Collie/Doberman/Rottis etc är oseriösa och säljer till folk som inte skulle ha hund över huvud taget….

 11. håller med dig. vet även dom som inte varit välkomna med sin hund på klubben just för att dom haft en ras som dom kallat för mördar hund.
  de visar ju på att klubbarna också inte har kunskap och behöver utbildning!
  där brister de också. för hur ska dessa instruktörer kunna lära ngt dom inte vet eller kan.
  så på många ställen är de fel.

 12. För ett antal år sedan hade Botkyrkabyggen samarbete med Botkyrkas brukshundklubb med kurser i området. Gick in för att kolla om detta fortfarande var aktuellt. Blev snopen när jag fann detta på Botkyrkabyggens hemsida

  :
  Aggressiva hundar

  Du får inte ha ”kamphundar” eller andra aggresiva hundar när du flyttar in hos oss.
  Vi utgår från Botkyrka kommuns definition om vad som gäller, det vill säga hundar som uppfyller något eller några av följande kriterier

  Extremt stor kamplust
  Blir lätt retade och bits
  Har en benägenhet att rikta sitt kampintress mot människor eller andra hundar

  Läs mer om detta i Borkyrka kommuns lokal ordningsstadga http://www.botkyrka.se/miljo-boende/miljo-halsoskydd/djurskydd/ eller vänd dig till din bovärd för mer information.:

  Så dom verkar ha ändrat sig lite 😉
  Tror på att hålla kurser i bostadsområden och ha en mindre peng för det. . Tycker hundklubbarna skulle samarbeta mera med bostadsföretagen,om det är problem i ett område.

  Hittade inget specifikt på Botkyrkas kommuns hemsida.

  1. Nä vad besviken jag blir! Jag är själv uppvuxen i Botkyrka och kände mig nästan lite stolt när jag fick höra om det samarbetet, men då sket det sig alltså, jag trodde det var just de hundarna och hundägarna de ville fånga upp…….

   1. ja det lät så bra då tror det var 2009-2010.
    Även Huddinge där jag bor försökte med nåt liknande. Kollade Huge bostäders sida,står ungefär likadant tyvärr där 🙁

  2. För tio år sedan fanns ett stort “kamphundsproblem”.
   Botkyrkabyggen förbjöd sådana hundar, men valde att inte specificera särskilda raser. Istället förbjöds hundar med extremt stor kamplust och som riktade den mot människor eller hundar.
   – Även en hund av kamphundsras kan vara trevlig eller vice versa. Det är snarare relationen mellan ägare och hund man vill åt, säger Lotta Arnesson på Botkyrkabyggen.

   Förbudet i Botkyrkabyggens avtal är en markering från bostadsbolagets sida, berättar Lotta Arnesson. En hund som uppträder aggressivt mot människor och andra hundar är hur som helst en hund som kan omhändertas av polis eller anses som en så allvarlig olägenhet för sin omgivning att hyreslagen ger hyresvärden rätt att avhysa dess ägare. Med eller utan avtal.
   Erbjöd hundkurser
   Botkyrkabyggen genomförde en rad andra åtgärder för att råda bot på problemet. Man gjorde till exempel hembesök, pratade med hyresgästerna och erbjöd kurser för hundägare.

   Numera är “kamphundsproblemet” inget man behöver prata om och vad Lotta Arnesson kan minnas, har ingen hyresgäst behövt sägas upp på grund av sitt hundägande. Strategin var nog klok. Hyresgästens besittningsskydd är starkt.

 13. Storleken på problemet ja,
  ”Ingenting pekar på att kamphundsraserna förekommer oftare än andra raser i anmälningar till polisen” Citat av Thorleif Wallqvist Medieinformatör för Svenska Terrierklubben.

  Polisens hantering av anmälningar där hund varit inblandad
  (Tillsynslagen 2007:1150 finns att tillgripa)
  Skrivelse till landets samtliga 21 PM, 2011-03-03
  Så här ser det ut efter mina kontakter: Antal kontaktade polismyndigheter: 21
  Svar inkomna, efter påminnelser, från: 15, varav flera har svarat att de inte kan svara, pga den stora arbetsinsats de skulle behöva lägga ner för en genomgång.
  Se sidan 23-24 : http://bit.ly/10idVD5
  ”Kamphundar är endast ett massmedialt begrepp”
  Problemen beror främst på ägarnas likgiltighet, skriver Björn Lagerbäck (FP), ordförande i polisnämnden MALMÖ.

  – Just kamphund är ett slitet begrepp.
  Det kan vara vilka hundar som helst.

  Ofta säger den som gör anmälan att ”det var en amstaff”, sedan ser man ägaren och hunden är registrerad som en blandras.
  Ofta är det blandningar av olika hundar som är inblandade, säger Marie-Louise Törnblad på polisens tillståndsenhet.

  ”Mikael Åslund djurpolis på heltid, påpekar att det INTE hör till vanligheterna att kamphundar biter. Det är vanliga sällskapshundar som är det stora problemet”

  Djurpolisen Stockholm. Specialutredningar, Söderortspolisen
  Vilka hundar är farliga hundar?
  Vår inställning är att det handlar om ett hundägarproblem, ytterst sällan handlar det om själva hunden. Av samma anledning anser vi inte att det handlar om specifika raser eller hundtyper som är ”farliga”.
  I fel händer kan väldigt många hundar bli farliga. Men en hund med mod och kapacitet är inte farlig så länge dess förare kan kontrollera den, det är hundarna inom vår egen myndighet ett tydligt exempel på.

 14. Helt rätt!!
  Att förbjuda blandrasavel är det enda sättet att komma åt detta problem.
  Sen finns det alltid de som hävdar tjuvparning men idag kan man ge en abortspruta väldigt sent och skulle det ändå hända får man söka dispens för att få sälja valparna och detta ska då registreras och vara under uppsikt, valpköparna måste tex gå en utbildning som bekostas av dem själva eller uppfödaren. Det ska inte vara lönsamt att föda upp blandraser, ev kan man få betala ”böter”.

  Det finns dock de som behöver föda upp blandraser som tex, blindhundar, draghundar etc. Men då ska även dessa söka dispens och ingå avtal där det står var hundarna ska användas till etc. Passar inte hundarna till det de är avlade för så gäller samma regler som för de oseriösa blandras uppfödarna (förutom böter).

  Visst det kommer att kräva lite mer resurser men jag tror inte att det blir överdrivet eftersom uppfödarna själva får stå för kostnader och finns denna hake kommer aveln på dessa hundar att avta.

  Vad gäller de som föder upp renraser måste det införas krav på uppfödarutb. Och den måste bli bättre! Idag kan man nästan få den i ett flingpaket.

  Varför ska det vara enkelt och billigt att föda upp hundar? Min åsikt är att man föder upp för att man vill gynna rasen och utveckla den till friskare, sundare, förbättra osv. Inte för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

  Jag har funderat på detta i flera år och tagit med andras åsikter och jag kan liva att jag har en plan som faktiskt skulle fungera och det minimalt bekostat av skattebetalare utan tanken är att det ska kunna gå runt på de avgifter som betalas. Det kommer heller inte att krävas någon större personalstyrka.

  Sen vad gäller att hålla koll på blandras uppfödning blir nog inte så svårt. Blir människor uppmärksammade kommer allmänheten att vara de som har kollen. Alla de som ”räddar” blandraser som far illa och behöver omplaceras kommer kanske byta nich till att vara en del av detta då många föreningar och organisationer jag har pratat med håller med mig fullt ut.

  Det kanske vore något att fundera på Fredrik?!

  1. tror inte att de blir stopp på detta bara för att blandras avel förbjuds.
   de finns många renrasiga hundar som orsakar dessa fall också. just för att de bottnar inte i hundarna dom är de inget fel på.
   de bottnar i MÄNNISKAN. och att ansvar och kunskap brister. där är de absolut största problemet!
   INTE HUNDARNA.
   så hur ska vi komma till rätta med människan?
   d

   1. Håller med dig Hanna, kom till rätta med människans syn på hundar är nog det viktigaste, och jag håller med om att aveln över lag bör ha striktare bestämmelser men det är ett omfattande problem. Själv gillar jag blandraser men tycker absolut att det måste finnas bättre koll, det finns duktiga hundmänniskor som föder upp blandraser också. Alla hundar har ju blandats för att bli det de är idag så att förbjuda blandrasavel gör nog att vi till slut utrotar hunden som art på lång sikt.

   2. Det finns massor av renraser som ställer till det och ja rötägg finns det alltid men jag är väldigt säker på att man kommer åt otroligt många genom att strypa blandras aveln. På det viset kan inte rötägg köpa hundar hit och dit för små pengar.

    För att köpa en renrasig måste du ha pengar och bli godkänd av uppfödaren. Renrasiga hundar har man betydligt större koll på genetiskt och varför hålla på blanda hundar hit och dit som man inte har någon aning om.

    Vill man föda upp blandras för ett syfte får man söka dispens helt enkelt.

    Jag har endast haft blandraser själv, hundar som hamnat fel i livet pga att någon oseriös fött upp dem och någon oseriös har kunnat köpa. Jag har sysslat med omplaceringar i flera år och har fått rehabilitera så många hundar, har fått åka och avliva hundar som hamnat snett och lidit för mycket.

    Det är korkat om man tror att fri avel på vilken hund man vill ska föra något gott med sig. Visst det finns många fina blandraser som fått lyckan att finna ett gott hem. Men då kan man sedan tänka på alla dessa hundar som inte fick den lyckan och på alla hundar som ställer till det i samhället! Var fick de komma?

    Ja inte till en ägare som sparat pengar för den hunden, har planerat in den noga i sitt liv, har en plan och har en uppfödare som står bakom en. Förmodligen vet man inte vad hunden har för gener, knappt vad det är för raser eller om den har anlag för sjukdom eller hd-fel.

    Människan som inte ska ha hund, SKA inte ha hund. Öka värdet på hunden så ökar kunskapen och förståelsen för hur mycket jobb det ligger bakom en hund.

  2. Julia
   Och hur hade Du tänkt ”komma åt” problemet med renrasiga hundar då? De som också skapar problem, springer lösa utan uppsikt, är aggressiva och som skrämmer slag på både människor och djur.
   Det viktiga är inte hundens ras, det viktiga är vem som håller i kopplet.
   Men Du har kanske någon slug plan för det problemet också.
   Vänligen

   1. Bra poäng 🙂 det är ju inte blandrashundarna som är problemet, de flesta är faktiskt mycket trevliga hundar 🙂

    1. Vad synd att så många trevliga hundar får chansen att hamna i fel hem, just pga att de är en billig blandras domen som helst kan ha fött upp och vem som helst kan ha köpt 🙁

   2. Eftersom en renrasig inte kostar 1 kr på blocket så kan man väl anta att det är en hyfsat vettig människa som lägger ut + 10 000 på en hund. Stoppar problemet gör man inte men minskar, absolut!

    Nej det är inte hundarna det är fel på men hur ska man komma åt alla dessa oseriösa hundägare? Ja genom att göra det svårare att skaffa hund, endast avla på renrasiga där vi vet bakgrund, sjukdomar mm. Där uppfödare har större koll på sina valpköpare.

    Säger det inte sig självt att problemet minskar drastiskt genom att endast avla på hundar efter riktlinjer och under kontroll? Att endast seriösa människor som har råd och har planerat in sin hund i livet noggrant kan köpa hund?

    Jag tycker att det verkar väldigt logiskt. Vi talar inte om att ta bort hundar, bara att reducera antalet ”oönskade” parningar och ”oönskade” blandningar.

   1. Jag tror på detta för hundarnas skull, deras värde!
    Det är för många hundar som hamnar i fel händer 🙁

  3. Jag måste också lägga till här att även om det är det här jag tror på så försöker jag ändå göra min del genom att informera och hjälpa hundägare. Har startat hundträffar som är helt gratis där man får gemenskap, prova på olika aktiviteter, öva på samspelet, lära sig vett och etikett, stäms vardagslydnad osv. Vi har gäst instruktörer på besök, elit tävlande i olika grenar som inspirerar osv.

   De flesta är ägare till blandraser som har lite problem med att ha koll på sin hund, skaffat fel hund osv. Och detta är mycket uppskattat.

   Men frågan är hur många såna här gratis hundträffar man jan ha i Sverige bara för att sprida kunskap?
   Och tro inte att det är rötäggen som dyker upp. Nä det är människor som faktiskt bryr sig om sina hundar och vill något. Det är ofta inte dessa som är största problemet.

 15. Jag tror okunskapen hos ägare orsakar störst, på att det blir fel för hunden. På 70talet då var debatten Schäffer som hamna hos fel ägare. Samma orsak att hävda sig genom en häftig ras som inger respekt. Sen SBK s klubbar måste bli mer inställd till blandras det har dom verkligen inte varit. Många SBK s klubbar är tävlingsinriktade inget fel i det om man hjälps åt att ta hand om människor som vill vara aktiv med sin hund och lära vardagslydnad för att klara ett liv i samhället. Instruktörer bör utbildas mer i beteende av hundar, som också är eftersatt. En del börjar ta sig åt rätt håll men det är dom senare åren. På en klubb skall finnas kurser i lydnad, rally lydnad, personspår, personsök, eftersök, drag, sak stövning jag lite av varje för att pröva på och en aktivitet passar någon och sen det uppstår ja kanske vill tävla. Öppna tävlingar för alla hundar. Kunna göra mentaltest på en blandras. Se till att det blir gemenskap runt hund utan att hundar ska leka med varandra och ägarna står och pratar. Jag själ har ordnat en hundträff genom studiefrämjandet kostar inget tema är rally lydnad då jag tycker det är en mycket logisk form av lydnad och relationen med hund – ägare. Detta borde fler göra alla har inte råd med en kurs på över 1000:- kr. Vi som har ett antal år med hund kan ju delge varandra kunskap och lära av andra. Sen om man har lös hund där förbud råder tycker jag ägaren ska åka på rejäla böter så en del tänker sig för.

   1. Tycker jag med. Undrar hur många oregistrerade hundar det finns i Sverige där ägarna parat sina hundar men inte registrerat dem.

 16. Det handlar inte om blandras eller inte, det handlar om människan.
  Vad man kan göra för att kunskap ska nå ut till alla.

 17. Jag ser gärna detta i stor skala, hos bostadsbolag-fastighetsägare över hela landet .
  Naturligtvis med instruktörer från Svenska Brukshundsklubben, och anpassad speciellt för hundar och hundägare som bor i tät bebyggelse

  Deltagare borde även få möjlighet att genomföra ett BPH med sin hund.
  Alla hundar är välkomna! BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta.
  Beteende och personlighetsbeskrivning av hund: http://bit.ly/10BSKsZ
  .
  Lydnadskurs för hundar. Exklusivt för dig som bor hos Botkyrkabyggen!
  Det är också en säkerhetsfråga.
  En lydig hund är mycket trevligare för omgivningen. Den blir inte aggressiv och skrämmer inte de hundrädda i onödan. Den är lugn och trygg i förvissningen om att matte och husse har koll på läget.

  Vad gör man på kursen?
  Kursen, som genomförs tillsammans med instruktörer från Svenska Brukshundsklubben, är anpassad speciellt för hundar och hundägare som bor i tät bebyggelse. Det handlar främst om att bygga upp ett gott förhållande till hunden och lära den att vara uppmärksam på matte/husse, som i sin tur har lärt sig att tydligt visa vad hon/han vill att hunden ska göra.

  Lydnadskurs för hundar. Exklusivt för dig som bor hos Botkyrkabyggen!
  Läs hela texten här: http://bit.ly/XW0J6t

 18. Inte heller så kul när man går med sin tik som ska paras och är i höglöp uppe på Mosebacke torg/park och det kommer lös springande hanar fram så man måste skrika åt dem och schasa iväg dem!! Vill faktiskt välja själv vilken hane min tik ska paras med!!

 19. Tänk om folk kunde ha sina hundar i koppel. Inte många har sån pli på sina hundar att man kan stoppa en hund som springer fram till en annan. Är så jäkla trött på att bli påhoppad när jag är ute med min rottis (som absolut inte bangar ett slagsmål) . Hon blir mer och mer taggad för varje gång det händer, sen är det MITT fel om hon skadar den framrusande hunden. Nä, på med koppel och bygg staket runt era tomter……

 20. Åh vilket bra inlägg! BRA! Det behövs att vi blandar in lite samhällsdebatt i detta med hundägarfrågan, för det är faktiskt ett SAMHÄLLSPROBLEM, inte ett hundrasproblem.

Kommentarer inaktiverade.