Inte nog med att hunden har lättare att komma till bett, det ökar dessutom i kraft..

Hunden på bilden har inget med inlägget att göra 🙂

 

Jag har själv sagt och skrivit att alla hundar kan bita en människa eller ett barn. Jag har oxå sagt att om detta händer så behöver det inte alls egentligen innebära någonting för hunden, utan att man mer ska tänka sig för i olika situationer.

Detta vidhåller jag 🙂

Men…. jag har de senare dagarna fått en hel del mejl från hundägare där deras hund först bet en gång, och sen har detta bara tilltagit. I något mejl har en i familjen dessutom fått uppsöka sjukhus för att sy.

Orsaken till varför en hund biter kan vara många och utan tvekan så beror det oftast på att man som ägare har varit slarvig.

Men problemet är det att när en ”vanlig/snäll” hund har bitit, så har hunden oftast hamnat i en mycket pressad situation där ett bett från hundens sida ofta är det sista hunden har möjlighet att ta till.
Detta bett har sannolikt oxå gett ett resultat som hunden blir nöjd med. Alltså – Hotet/pressen försvann vid angreppet.
Med mening eller utan mening, och som det mycket lätt blir vid ett hundbett, så har man ofta gett hunden fördel i att bita. Helt enkelt belönat hunden för att den bitit.

Detta tar hunden till sig blixtsnabbt och kan lära sig på en enda gång.
Det innebär att hunden nästa situation har med sig detta i bagaget och sannolikt kommer till ett bett fortare än vad den gjorde första gången.

Och så kan det fortsätta……

Inte nog med att hunden har lättare att komma till bett, hundens bett brukar oxå successivt öka i kraft.

Detta är mycket olyckligt och då en hund har bitit flera gånger måste man ta sig en funderare om man kan ha hunden kvar.
Detta kan bara hundägaren själv svara på, ingen annan!

Jag har själv haft allvarliga hundar i min bostad och då kan man inte för en enda sekund slappna av, man kan inte en enda gång tänka – ”äh, det går nog bra!
Då kommer olyckan!

Om en hund bitit familjemedlemmar 2 eller 3 gånger, eller kanske fler, då menar jag att man är lite illa ute och framförallt att man helt enkelt inte klarar denna hund. Man är helt enkelt inte kapabel som hundägare att ta ansvar för denna hund.
Man behöver inte vara en dålig ägare för det, men det är fakta!

Om jag tog över en hund som bitit rejält flera gånger (vilket jag gjort), då känner jag att jag klarar det. Men man ljuger nog för sig själv och för andra om man påstår att man enkelt kan ta bort detta beteende. Det handlar enligt mig mer om hundhållning/kontroll och ansvar.

När en hund lärt sig att den får fördel i att bita, då är läget allvarligt. Det vill jag inte sticka under stol med 🙂

 

I morgon förmiddag kl 10 00 kör jag radio på Radio1 igen. Då tar jag upp ett mardrömsämne och har en gäst i studion som varit med om detta.
Jag vågar nog påstå att det är bland det mest fruktansvärda en förälder kan råka ut för……
Kommer du att lyssna?
I så fall, sitt ner och ha näsdukar nära…

Du lyssnar i Sthlm på 101,9 alternativt i andra delar av landet direkt på www.radio1.se

12 svar på ”Inte nog med att hunden har lättare att komma till bett, det ökar dessutom i kraft..”

 1. Jag gjorde nåt hemskt med min hund enligt andra. Vid 8 månader ville min 30 kilos blandis försöka ta över, började att inte lyssna, drog som en tok, och till slut klippte hon men käften efter mig när vi var ute på promenad. Jag hann inte tänka, jag drog ner hunden på rygg i en snöhög, satte mig grensle på hennes mage, böjde mig fram och bet henne i örat!!! Fanns människor som såg mig och ifrågasatte vad jag gjorde men då var det redan gjort. Min hund har aldrig visat sådana tendenser igen. Inget jag förespråkar, inget jag skulle göra igen tror jag, men det hjälpte!

  1. Frågan är vad som hände?
   Var det hunden som insåg vilka resurser du kan ta till så det är bäst att lyda hädanefter? Alltså påverkade du verkligen hunden så mycket vid just det tillfället att problemet bara försvann?

   Eller Bestämde du dej vid det tillfället att nu får det vara nog, nu får han inte köra med mej längre och ändrade ditt sätt att vara med honom efter den händelsen?

   Jag tror på det sista..

 2. Hej! usch, jag skäms, har inte lyssnat på radion än, trots att två bekanta som inte ens har hund, flera gånger har sagt att de brukar lyssna på dig och tycker om din program. Jag måste skärpa mig!

 3. Jag hade en tax när jag var yngre som var med om en allvarlig bilolycka när han var ca 18 månader. Efter lång fysisk rehabilitering så visade det sig att han blivit helknäpp, kunde ligga på soffan och börja stirra på en och sedan flyga på en och bita på riktigt utan provokation. Min mamma är inte så pedagogisk och blev rejält arg tillbaka… Men det hjälpte ju inte såklart. För min del gick det så långt att jag blev rädd för honom, man visste aldrig när han skulle flyga på en. Hade han varit en större hund så hade han säkerligen blivit avlivad rätt snart. Ingen i familjen hade nån särskild kunskap om hur vi skulle hantera detta.
  Men så bestämde han sig för att sluta?! Vet inte hur jag ska förklara det annars, kom gärna med teorier! Ingen gjorde någon speciell åtgärd och ingen träning. (Veterinär hade undersökt honom och de bedömde inte att han hade ont och att det inte var därför han blivit ”bitig”) Han levde sedan tills han blev nästan 17 år och var en underbar hund!

  1. Jag har hört om en annan hund som var med i en bilolycka när den var valp och blev som förbytt när rehabiliteringen var klar. Kunde ligga och stirra i väggen, hugga och morra utan anledning precis som du beskriver. Tillslut kom de fram till att hunden var traumatiserad och fortfarande i chock efter olyckan, de fick proffesionell hjälp och hunden blev bra igen.

   1. Intressant! Ja det låter precis lika. Blir ju då både impad av min hund som kunde ta sig igenom detta utan hjälp, samtidigt som jag får dåligt samvete… Kanske hade han kunnat ta sig igenom det snabbare med bättre/professionell hjälp… 🙁 Men å andra sidan, att han lyckades komma igenom det och bli en fantastisk hund igen borde ju betyda att vi ändå gjorde nåt rätt…

  2. Det kan vara så enkelt att han slutade just därför att ni inget gjorde. Han fick ingen respons, inget svar på sitt beteénde.
   Det är ju så att om man ”fyar”, blir arg, på en hund som gör ”fel” så förstärker man i själva verket beteéndet, genom att uppmärksamma hunden.
   Ger man sjutton i det och ignorerar så släcks beteéndet ut.

   1. Tyvärr gjorde vi inte ”inget” på det sättet… Utan några blev arga och skällde på honom, jag blev rädd och sprang ifrån honom osv. Men däremellan fick han mycket gos och kärlek. När jag tänker tillbaka önskar jag att vi gjort annorlunda, men vi hade inte kunskapen då och veterinären verkade inte riktigt bry sig. Han var ju återställd fysiskt… Detta var dock i början av 90-talet så lite har ju hänt sedan dess.

  1. Det var en flicka som lekte på en gata när en hundägare kom med 2 schäfrar. Flickan går fram och klappar den ena hunden och den andra hoppar på flickan och biter rejält i ansiktet på flickan.
   Hunden är avlivad av ägaren.
   Stackars tjej, hoppas det inte blev för allvarliga skador.

 4. Nu jobbar jag på förmiddagarna, men reprisen går ju mellan 19.00 – 20.00 så jag lyssnade igår på väg hem från klubben.
  I mångt och mycket håller jag med om din tes angående tur, men som ni kom fram till, vissa saker kan vi inte påverka, och där skulle jag vilja säga att visst kan tur eller otur vara det som avgör.

  Ang. det som händer i Husby m.fl ställen i Stockholm just nu, så känner jag mig förtvivlad. Dessa angrepp på räddningspersonal, kommer ha en följd långt efteråt, en följd som innebär att dessa ungdomar kommer bli arga och besvikna på räddningstjänsten framöver.
  I Första hjälpen pratar man om L-ABC, och L står för Livsfarligt Läge eller Lägesbedömning, vilket innebär att man ska kontrollera läget/situationen och i första hand skydda sig själv. Även räddningstjänsten använder sig av denna bokstavskombination, och det innebär att när man attackerat räddningstjänsten på en ort tillräckligt mycket, så får räddningstjänsten inte åka in i detta område utan polis.
  Så i framtiden kan det innebära att en person får ett hjärtstopp, men ambulans kommer inte tillräckligt snabbt på grund av att dom måste invänta polis. En lägenhet brinner och två små barn är kvar i lägenheten, men brandkåren får inte åka dit och rädda dom förrän polisen kommer osv.

  Min största frustration dock, är att jag Vill göra något, men vet inte vad!!!!

 5. Vad är rätt sak att göra för att förhindra att det där första bettet leder till fortsatta bett? Och har man missat det i den första bett-situationen, vad ska man då göra i bett-situation nummer två?

  Jag har haft en omplacering som i sitt första hem, vid sitt första bett, blev nertryckt och lagd på rygg av den hon bet (en bekant till ägaren). Den tiken hade ändå efter det fortsatt bita i situationer hon inte gillade.

  Självklart är bitandet (det som inte är valp-bitande) allvarligt. Inget att bagatellisera. Om en individ visar sig vara sådan så får man lov att tänka om i sitt hundägande. Anpassa sig – om man är beredd att göra det och inte anser att jobbet och/eller risken är för stor.

  Man måste vidta åtgärder i sin vardag, säkerhets-åtgärder för att hunden inte ska hamna i situationer då den tar till bett. Även om man som ägare väljer att ha och behålla en sådan hund, så ska det inte drabba omgivningen i form av att de ska riskera att råka ut för bett.

  Man får inse att den hunden som individ inte är enbart en ”gull- och lek-hund”, även om det kan vara svårt eftersom man kanske ville ha en ”gull- och lek-hund”.?. Man måste kontrollera sådana hundar så att de inte kommer åt att bita någon. Genom att se till att hunden är trygg hos en själv, med intränad lydnad, med koppel utomhus, och kontroll genom grindar samt trygghet för hunden och familjen/besökare inomhus.

  Hade vår chihuahua varit större hade han definitivt varit farlig för omgivningen. Däremot är han inte det i dagsläget eftersom han går kopplad ute, och är inte hans tydliga ilska tillräckligt avskräckande ute om någon vill ”hälsa och klappa” så kan jag faktiskt använda min röst och säga -Nej, man får inte klappa den lilla hunden. …

  Det svåra är att inte alla kan ta ett nej.

  Men, varför inte förtydliga vilka åtgärder man kan ta till för att hindra att en bitsk hund biter?

Kommentarer inaktiverade.