Ju mer jag tränar, ju hårdare jag jobbar – Desto mer tur har jag!

Det är ju Hundradio varje måndag kl 19 00 på Radio1, det vet ni 🙂

Men idag kl 10 00 kör jag oxå två timmar radio på Radio!, men idag handlar det inte om hund.
Idag ska jag inleda med att prata om tur……… Vissa personer har en jävla tur, eller hur?
🙂
Lyssna kl 10, och ring gärna in och debattera med mig – 0200 11 12 13 är numret direkt in till mig 🙂

Igår kväll var jag ute och spårade samt körde lydnad med Ice och Denver. I bilen hem kände jag att det kliade lite på magen och i nacken. Jag började med att dra upp tröjan och fann en äcklig jäkla fästing på magen som kröp. Sen kände jag efter i nacken och fick tag på ett äckel även där….. Blä så äckligt.
Jag tokstannade bilen hoppade ur och klädde av mig varenda jäkla klädtrasa….. jag får f-n mig panik av dessa äckliga saker.
Två bilar passerade mig och tutade till med ett leende på munnen, undrar vad dom trodde att jag höll på med naken 🙂

Jag får en massa mejl från blandrasägare som är lite sura på mig för allt jag skrivit sista dagarna, sagt på radio de sista dagarna, i ”farliga hund” debatten.

Var inte arg på mig 🙂
Att förbjuda blandraser kommer aldrig att ske, utan jag använder endast denna grupp hundar för att visa på hur idiotiskt ett eventuellt rasförbud skulle vara.
Jag älskar blandraser och några av mina absoluta favorithundar är just blandraser 🙂
En egen hund jag haft som tillhör de bästa hundarna jag haft var just blandras.
En tik med mixen Labrador/Irländsk setter, en riktig pärla och jag grät floder när hon till slut gick bort.

Så sluta gärna att sända dessa arga mejl, jag är på er sida och använder bara era fina och underbara hundar i retoriken.

Hoppas ni kan stå ut med det, ni hjälper i så fall hela Sveriges hundverksamhet i stort 🙂

 

Fråga –

Hej Fredrik. Kan jag få några superbra och konkreta tips från dig då det gäller detta med att få en snäll hund att sluta med att skälla då vi får besök?

Svar –

Hej och tack för en kort och konkret fråga.
Jag ska försöka!
Anledningen till att en snäll och trygg hund skäller då det kommer besök är dels av stress, men också för att hunden tror att den har del av besöken.
Stressen och hundens tro om detta skapar – Ljud!
För att få bort detta hjälper det inte att säga – Tyst, hjälper det sällan med att säga – Sitt. I många fall kan till och med hundens stressnivå öka och problemet förvärras. Detta eftersom du då istället ”pausar” problemet.

Du måste lära hunden att du nu tar hand om besök själv, att det är din roll inte hundens.
När hunden lärt sig det kommer besök inte längre stressa hunden och då blir hunden tyst.

”Äg” besöken, precis som du äger din egen mat på bordet. Gör det inte svårare eller annorlunda.
Om hunden hoppar upp på bordet och vill ta din mat…. då funderar du inte över vad du ska göra, då agerar du tydligt.
Samma sak gäller vid besök, det är dina besök inte hundens.
Hunden har inget att göra i hallen när besöken kommer, lika lite som hunden ska sitta och tigga då du äter (om det nu stör dig).
När besöken har kommit in i bostaden behöver du inte alls låta hunden hälsa. Lika lite som när du ätit klart, låta hunden äta upp resterna från din tallrik.

När jag gör detta, så använder jag så lite kommandon som möjligt. Jag försöker istället använda kroppsspråk och fysisk kontakt.

Tänk dig att din hund hoppar upp på bordet för att äta din mat. Vad vill du förmedla till hunden?
Vill du förmedla – inte än vovven?!
Eller – det här är mitt, inte ditt?!

Sannolikt det sista 🙂

Om du då inte förmedlar detta utan istället väljer att ge hunden ett kommando som hunden lärt sig, ex vis – Sitt.
Där lär sig inte hunden ett dugg hur den ska uppträda eller vems besök detta är, i hundens värld ”pausar” du bara det som kommer ändå.

Då hunden har förstått att du vill ta hand om besök själv, då kan du förstärka/hjälpa hunden ytterligare genom att ge den lite godis utspritt på marken.
Detta är ingen belöning utan fungerar mer som avledning och framförallt stressdämpande.

Alltså, inte godis för att hålla hunden från besök!
Utan, när hunden lärt sig att det är dina besök då kan du hjälpa hunden med godis.

Stor och väsentlig skillnad 🙂

Bättre än så här kan jag nog inte i text på en blogg  🙂    // Fredrik Steen

Vi hörs över radio klockan 10 00.  (101,9 i Sthlm,  alternativt direkt på webben www.radio1.se )

God morgon!

 

 

 

7 svar på ”Ju mer jag tränar, ju hårdare jag jobbar – Desto mer tur har jag!”

 1. Vad gör man för att få hunden att inte skälla när det ringer på dörren? Kan du ge tips på konkreta övningar! Tack för en fantastiskt bra blogg!!

 2. Tur, ja det slår sig nog lite olika det där.
  Tränar man inför t.ex inför en tävling och vinner, det är INTE tur.
  Du kan köpa en trisslott och vinna stora pengar, det är slumpen OCH tur kanske ;D

  Ha en bra dag alla

 3. Fredrik, jag förstår ditt syfte när du försöker vrida på debatten om ”kamphundsraserna” o visa på att dessa raser inte kan pekas ut utan felet ligger hos ägarna. Men, genom att peka på att blandraser är överrepresenterade så kommer du ingenstans. Hur många av dessa blandraser är Amstaff-blandningar tex?? I Danmark gäller väl inte förbudet endast renrasiga individer av vissa raser utan även blandraser med dessa raser i sig. Kolla Hundstallets hemsida med behövande hundar. Står blandras på många och var och en kan se att blandningen i många falk innehåller just de raser som debatten handlar om. Så, sluta prata om blandraser, det kommer bara slå tillbaka på fel sätt.

  Nej, debatten MÅSTE på något sätt riktas mot de människor som skaffar hund av fel skäl och oavsett ras. Som någon skrev på bloggen igår; Man skulle vilja se statistik på vilka hundägare det är som ligger bakom hundarna i statistiken, ålder, kön, bostadsort, utbildning etc etc.

  För övrigt jättesvårt med besök trots idogt tränande med att jag äger besöken…;) Men, vi tränar vidare!

  1. Angående besök; Jag kan ju inte hålla på att ”äga” en hel middag. Hon slutar aldrig engagera sig och till slut måste man ju ta hand om gästerna istället för att hålla koll på var hunden är. Skällandet avtar men hon är på helspänn och springer fram så fort gästerna förflyttar sig.

   Framöver ska vi prova med kompostgaller o så får hon vara bakom galler i angränsade rum när vi får besök som inte bara passerar som hastigast.

 4. Hahaha jag hade betalat nästan att se dig strippa efter vägen.
  Jag har en blandning på Schäfer – Bernersenner – Leonberger. En emotionell dam som måste sysselsättas som jag anser också små hundar behöver. Mer arbete med hundar så blir dom lugnare inte så stressade. Gör jag för lite går min dam på tå med tassar.

 5. Åh, jag har också övertagit en Labrador/Irländsk setter. Det är det charmigaste, vänligaste, gladaste och mest samarbetsvilliga paket jag träffat! Jag tror aldrig att jag kommer att få äran att lära känna en liknande hund. Han är helt underbar i temperamentet! Irländska settern i honom pratar och beter sig om en valp, medan labradoren är arbetsvillig och matglad. Han är perfekt! 🙂

Kommentarer inaktiverade.