Det är bara en beskrivning, inte ett omdöme om din hund är bra eller dålig!

http://play.radio1.se/catchup/8170

Gårdagens radioprogram som handlade om ”tur” och om skitstövlarna som attackerar räddningstjänsten  🙂
Framförallt tycker jag andra hälften av programmet är intressant.

Idag kl 10 på Radio1 kör jag ett fruktansvärt ämne….. lyssna och bli berörd!

 

Valp som bits i ansiktet.

Jag får en del frågor om detta med valpar som bits och jag har skrivit om det många gånger. De senare dagarna har jag fått mejl om oroliga valpägare som är bekymrade över att valpen hugger efter ansiktet.
En valp biter där det är spännande att bita, att den dessutom biter efter ansiktet är inte värre än andra bett 🙂
Du ska inte oroa dig mer för dessa bett än vad du ska oroa dig för andra bett, alltså inte alls 🙂
Avled, förekom och stå ut 🙂

 

Mentala egenskaper, bra eller dåligt?

Jag pratade lite på hundradio i måndags om olika termer då man beskrev en hunds mentalitet.

Jag nämnde då termer som – Skärpa, försvarslust, kamplust, nerver, dådkraft, hårdhet, tillgänglighet med mera.

Om man då tar ex vis – hårdhet – När en hund testas i detta och det framkommer att hunden är ”vek”, alltså motsatsen till hård, så innebär inte det att det är negativt.
Tidigare hade man ”betyg” som gick från -3 till +3 och en av anledningarna till att man tog bort dessa siffror och plus och minus var mycket därför att man tyckte att det var tråkigt att få minus i hundens testprotokoll och blev därför mer negativ till hunden tack vare detta.
Nu för tiden vill man mer beskriva hunden på ett ärligt och vettigt sätt för att det inte ska låta så negativt. Kan tycka det är en rätt bra tanke.
En mentalbeskrivning av en hund har inte till syfte att avgöra om din hund är bra eller dålig.
För det kan bara du själv avgöra, ingen annan!
En riktigt bra tjänstehund till exempel anser jag inte ska ha +3 rakt igenom  🙂

Nu mot stora staden för ett tidigt möte, sen kl 10 00 är det radio.

God morgon 🙂
 

18 svar på ”Det är bara en beskrivning, inte ett omdöme om din hund är bra eller dålig!”

 1. Jag lyssnade på båda dina program igår och vill bara säga att det var bra att du tog upp Husby våldet, som nu sprider sig som en löpeld runt Stockholm, jag förstår att dessa människor är frustrerade över olika saker men inte f-n får de mer sympatier genom att agera på det här sättet! Lägg energin på vettiga saker istället så skulle de kunna göra stordåd! Som du sa man har inte tur för att det går bra det handlar om engagemang och hårt jobb, jag är också uppvuxen i Botkyrka och de allra flesta av mina gamla vänner från den tiden har det gått jäkligt bra för oavsett etnisk bakgrund. Så sluta tyck så synd om er själva och gör något vettigt av era liv! Det går, men inte genom att vandalisera….

  Sen ang hundradio, jag blev så glad när jag hörde om tjejen som ville ha med föräldrarnas hund på promenader men som absolut inte ville, min hund är likadan han går bara med några få människor, mig min son och min mamma som är hundvakt ibland, jag får ofta höra att han är så tråkig för att han inte blir överlycklig när det kommer folk hem, han nosar lite och sen är det bra med det. Jag tycker det är skönt att han har integritet men tråkigt när man får höra att han är tråkig, men nu vet jag att det är helt ok, han är nöjd med sin lilla flock 🙂

  1. Gillar också hundar med integritet. Och de som inte hälsar sådär översvallande är väl hundar som är trygga i sig själva (om det inte är ett undvikande pga rädsla), om jag förstått det rätt. 🙂

   1. Precis 🙂 Nej han är inte rädd för människor bara ointresserad, om det inte är någon han känner så klart, då blir han glad att ses 🙂

   2. Kan inte påstå att min hund är så där översvallande hjärtlig med att hälsa när det kommer folk. Efter att hon hälsat går hon och lägger sig under bordet medan vi fikar och där ligger hon still och slappnar av. Undantag när det kommer någon hundkompis, då är leken i full gång tills hon tröttnar och går och lägger sig igen. Hon är också rolig på det visat att när vi – jag och husse – sitter hon gärna med vid bordet i hopp om att få en smakbit, dock om vi har middagsfrämmande är hon aldrig med. Rätt skönt.

    1. Vad gulligt 🙂 Min är lite likadan vad det gäller middagsgäster, förmodligen har jag varit mer bestämd med att han inte ska sitta och tigga när vi har främmande 🙂
     Mig tigger han inte av men däremot av min son……antar att reglerna inte hållits så bra där 😉

     1. Sitter vi i ”matsalen” går hon inte ens in över tröskeln dit. Likadant i det vi kallar musikrummet. Hon fick vänja sig vid från början att det var hundfria rum – så gott det nu gått.
      Vad sedan gäller att tigga vid matbordet. Hon säger ingenting, tittar bara med stora mörkbruna ögon på oss och följer noggrant varje tugga som stoppas in i våra munnar. Husse är nog lite mera lättpåverkad när det gäller att dela med sig av godsakerna.

 2. Tragisk olycka 23 maj 2013

  Flickan blev svårt biten i ansiktet och fördes till sjukhus i ambulans.
  En femårig flicka i Timrå hoppade rep ute på gatan tillsammans med sin mamma på torsdagskvällen när en hundägare kom gående med två schäfrar i koppel.
  Flickan gick fram och klappade den ena hunden. http://bit.ly/10oJ2wI

  ”Fint folk” deras hundar rör vi inte, även om de biter. http://bit.ly/ZpMf9T

  1. Tragisk händelse verkligen, hemskt för flickan och för ägaren som inte såg någon annan utväg än att ta livet av sin hund…..
   Som alltid undrar man vad som hände och om det kanske hänt tidigare?

  2. Mycket intressant artikel länkad av Leif angående statistik kring hundbett i Danmark samt deras förbud mot sk ’muskelhundar’ !

   1. Hörde att dessa hundar var kopplade och att barnet gick fram…? Olika versoner brukar det alltid vara, hoppas bara att både hund och barnägare tar sitt ansvar.

    Jag är iaf mkt nöjd över min spaniel ,för hon blev godkänd som tjänstehund inom tullen. Oj, vilket sök hon klara! Inte många hundar som klar det!
    Undrar om Denver kan det? Men det är klart,han är mer duktig på sök 😉
    Skillnad på spår och sök ,för dom som inte visste 🙂

     1. Tack Jeanette,Eva och Ulla 🙂

      Sen ska det stå att Denver är ”mer duktig på spår” 😉

 3. Tycker det var kanon att du i måndags tog upp termerna runt hundens mentalitet, synd att ingen som ringde in hakade på bara.
  Det var också kul att höra dina råd till tjejen som skulle tävla.
  Riktigt roligt att höra på lite annorlunda råd och tips.

Kommentarer inaktiverade.