Grattis! Och storleken har betydelse……

Grattis Ziegerkamp Lakritz och Ziegerkamp Lex till dagens framgångar.
Lakritz var gentleman och gav BIR till tiken 🙂 , medan Lex tog för sig och blev bästa valp, BIR valp på utställningen.

Det var oxå härligt att träffa alla valpar och deras superduktiga ägare!

Min lydnadsträning med Ice i förmiddags gick oxå kanon, likaså de två hundar vi körde igenom i skyddet – En tävlingshund, en polishund 🙂

 

 

Har storleken betydelse?

 

Fråga –

Hej Fredrik

Min särbo har en Kangal 6år (Anatolisk herdehund) Hunden är hos mej 1-2 gånger i veckan. Nu har jag fått erbjudande att ta över en 5 månaders papillon.
Jag vill veta hur man kan gå till väga för att få dom två att respektera varandra.
Båda är tikar.

Hoppas på svar.

 

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga.
Den är dock mycket svår att svara på tyvärr. Detta eftersom jag inte känner eller har träffat någon utav hundarna.

Det är en enorm storleksskillnad och det i sig är inget problem eller något hundarna ens bryr sig om. Men det är oxå det som är problemet.
Skulle ett bråk uppstå, då kan det gå riktigt illa eftersom den stora hunden med sin storlek och kraft kan göra slut på den lilla hunden i ett nafs.

Det gruff eller eventuella bråk man annars kan kalkylera med mellan två tikar, är normalt sätt övergående och brukar gå riktigt bra mellan två jämnstora hundar, men här tycker jag att du ska ha stor respekt för storleksskillnaden.

Kanske skulle jag ha gjort så att jag lärt den stora hunden att ha munkorg på sig och tycka om detta, innan jag tog hem den lilla tiken. Och därefter presentera dom för varandra.

Presentationen skulle jag göra ute på en promenad och därefter analysera vad som sker // Fredrik Steen

11 svar på ”Grattis! Och storleken har betydelse……”

 1. börja med kompost gäller inne. munkorg kan göra den stora hunden mera trängd.
  så kompost gäller inne. och be ngn gå med när ni går promenad. dom behöver inte hälsa i början. låt dom se varandra. så kommer spänningar som är i början släppa.

 2. Grattis till de fina resultaten. Det värker i hjärtat att jag inte har råd att åka upp imorgon. Lycka till om du ställer något själv, Fredde. Med min sedvanliga ”tur”, så misstänker jag att så blir fallet. 😛

 3. Stort Grattis till Lex och Lakritz, och även till Leone som knep en andra placering, och London som knep en fjärde plats.

  Dessutom… ett stort Grattis till Fredrik till en fantastisk valpkull, som inte bara är snygga, utan också otroligt trevliga och coola. 😀

 4. Tack själv Fredde för hjälpen och jätte kul att få debuterande dessa resultat, så jäkla kul!!
  Nu blir det SSM 😉

 5. Om kangalen har haft några positiva lugna möten med dvärghundar när den var valp eller unghund, och dessa möten alltså gick bra, så talar det emot att den kommer bita den lilla. Jag skulle oroa mig mer för att den lilla blir nersprungen, omkullknuffad mm om de börjar leka. Det är bra om papillonen har umgåtts tidigare med stora hundar och kan visa att ”jag är faktiskt hund fast jag är liten och du din drummel ska akta mig”. Små hundar behöver också lära sig att ”trycka” mot marken när stora hundar kommer springande.

  Ta socialiseringshistoriken på bägge hundarna, särskilt den stora.

  Därtill håll hundarna lugna och ta ledarskapet över flocken. Ägaren är nr 1 och hundarna är nr 2 utan tydlig inbördes rangordning. Jag har nästan alltid hundar hemma som inte är mina egna, många blandade konstellationer, och tillåter inget gruff, samt kräver att alla hundar respekterar varandras kroppszoner.

 6. Hejhej, jag har en staff eller stafford shire bullterrier. Du kan ju hundar så från djupet av mitt hjärta ber jag dig att inte ha fördomar mot rasen.. Jag är 16 år,vi ville ha en barnvänlig,lättlärd,snäll,glad,korthårig,tålig men inte för stor hund och utan kända sjukdomar. Så staffen blev det.dock var jag medveten om hur dom kan vara mot andra hundar. Hon är 5 månader nu min tik Duffy och jag kämpar hela tiden mot allas elaka kommentarer om att ”jasså hon ska växa upp och bli områdets mödarhund” osv, och att dom är elaka mot människor är verkligen nonsens men jag har aldrig försökt soppa under mattan att dom har anlag för att vara aggressiva mot andra hundar. Det har funkat bra med henne,hon har fått träffa andra snälla hundar osv. Men en tax tik som hon BEHÖVER komma överens med (släktingars hund) träffade hon för va 3 veckor sedan. Vi var ute och gick i skogen och de funkade jätte bra, först markerade tax tiken när Duffy kom för nära och var för på men sedan värkade dom bli bra vänner. Idag kom taxen hem till oss,ute på gräsmattan var dom kopplade och viftade på svansarna och ”hälsade” på varandra som hundar gör. Vi gick in i huset och släppte dom och Duffy blev SÅ på, helt plötsligt blev taxen som alltid brukad kunna säga ifrån undergiven eller om hon bara struntade i duffys beteende när hon hoppade runt henne och F
  Visade tänderna skällde och bet luften. Ändå gick svansen men bara imellan åt. Jag hann inte se vem som bet vem, de va inget riktigt hugg fast jag såg dock att taxen ”nöp till” henne när hon kom för nära men det triggade Duffy ännu mera. Taxen la svansen mellan benen och tydde sig till oss människor. Tyckte riktigt synd om taxen och skämdes över min hund. Detta krossar mig verkligen,jag hade tänkt tävla agility och göra roliga saker med min hund. Kommer detta inte gå nu? Kommer hon alltid vara en aggressiv hund? Så himla tacksam för svar,jag vet inte vad jag skall göra. Men jag gör allt för att detta ska bli den fina fina hunden jag vet att hon är,och jag vill bevisa att alla har fel men nu känns det som att folk haft rätt hela tiden.

  1. Kom ihåg att din hund bara är fem månader! Hon har inte lärt sig vart gränserna går än, om ni märker att den andra hunden inte säger ifrån men tycker det är jobbigt så separera hundarna och försök få din valp att lugna ner sig.

   Jag tycker absolut inte att du ska skämmas för din hund! Hon är bara barnet 🙂

   Staffar har en enorm energi och jag tycker absolut att du ska träna agility med henne det kommer hjälpa till att hålla henne lugn när det gäller.

   Men som sagt hon är fortfarande väldigt ung och du kan inte ställa för stora krav på henne än.

   Stort lycka till!

   1. Jag tänker i samma banor som Jeanette!

    Du kan ha nytta av en övning där hon snabbt blir lugn. Ta henne i famnen när hon redan är lite trött och håll henne där i ett bestämt grepp. Sitt ner – på golvet, marken, i soffa eller fåtölj. Håll fast henne ända tills hon slappnar av så djupt att hon börjar blinka och nästan somna.
    Efter daglig träning i ca en vecka så kan du snabbt få ner henne i varv genom att ta henne i famnen.

    Fortsätt träna möten, men ha gärna koppel på henne, medan taxen är lös. Hon ska verkligen träna mycket på att kunna vara passiv och lugn i närvaro av annan hund.

    Du kanske också kan testa om en blomspruta med vatten kan hjälpa till att förstärka respekten för ditt ”nej” när hon blir för ”på”.

Kommentarer inaktiverade.