Jag får kritik i direktsänd radio, och jag ger er beröm för det! (?)

Kunde ju inte låta min ”dagens ros” om min insats på Radio1 passera helt obemärkt. Därför hjälptes jag och några åt att igår kväll pynta studion lite fint till Aschberg, Gert, Kim, Eva och Cicci………..  🙂

Stöddig, utmanande, kaxig…?
Vem…….., skulle jag vara det?     🙂   🙂

 

Samtidigt som jag fick dagens ros i Expressen igår var det en fin husdjursbilaga med i tidningen.

Och där prydde jag första sidan  🙂
Satan så het jag var igår  🙂

 

Men nu är detta historia och det verkliga livet med allt vad det innebär är vardag igen!

Bland annat kunde man i bilagan läsa intressanta siffror över de 11 vanligaste hundraserna i Sverige.

1. Blandraser – 205 898 st
2. Schäfer – 31 093 st
3. Labrador – 23 931 st
4. Golden – 22 345 st
5. Jack Russel – 21 212 st
6. Rottis – 16 234 st
7. Jämthund – 14 552 st
8. Cocker Spaniel – 10 180 st
9. Border collie – 10 157 st
10. Cavalier king charles – 10 074 st
11- Tax – 9560 st

Lite intressant tycker jag, hade inte 100% koll på detta om jag ska vara ärlig.
Dessa siffror är alltså inte registreringssiffror, utan levande registrerade hundar idag.

 

Igår kväll då jag sände hundradio ringde det in en man till programmet som var kritisk och bestört över mitt sätt att svara på frågor, över mitt sätt att ”inte vara ärlig” (eller hur han uttryckte sig) i vissa frågor.

Mannen var trevlig, men kritisk, och jag blev verkligen glad över detta samtal.

Vi pratade nästan i 10 minuter och killen kunde säkert hund, men han var inte överens med mig.

Självklart är det så att många inte är överens med mig, och så ska det vara. Men jag blir riktigt glad över speciellt en viss typ av kritik. Och det är den kritiken om att jag antingen är för ”hårda metoder”, eller att jag är en mjukis som bara i media pratar om ”mjuka metoder”.

Detta är inget nytt utan är vanligt då man kritiserar mig om det jag gör.

Anledningen till att jag blir glad över denna ständigt strömmande kritik, som är direkt motsägelsefull till varandra är att man då absolut uppfattat mig helt rätt 🙂
Jag jobbar inte så!
Jag är inte mjuk eller hård, jag arbetar med individen och individanpassar för att få bäst resultat.

Vi kan ta ett superfärskt exempel –

Jag har under cirka 6 år arbetat som lärare och instruktör för polisen i framförallt utbildning av skyddshundar. Väldigt sällan eller aldrig använder jag mig av bollar eller leksaker i denna skyddsdressyr med dessa starka tjänstehundar, utan arbetar istället med andra belöningsmetoder.
Detta har jag utbildat i, detta har jag skrivit om i polisens egna utbildningsmaterial.

I söndags då jag tränade en polishund i skydd, så använde jag en boll i belöningssyfte!  🙂

Det handlar inte om att jag inte är konsekvent, eller inte är säker på min sak.
Det handlar bara om att denna starka och rutinerade polishund behöver detta just nu i utbildningen.
Kan man inte använda sig av hela registret då man tränar hundar, utan fastnar i metoder eller ännu värre i privat stolthet helt utan individanpassning – Då är man en dålig dressör/hundtränare!

Sen fick jag kritik över att jag inte var ”ärlig/rak” mot vissa hundägare och deras hundar.
Det har faktiskt hänt att jag är det (på det sätt mannen menade, men det är inte vanligt).

Ett exempel – Om en Svensson-familj utan kunskap har en besvärlig Rottis, så menade mannen att jag skulle säga – Detta klarar ni inte, gör er av med hunden!
I dessa lägen menade mannen på att jag inte var ärlig och rak då jag gav dessa personer en hel del tips samtidigt som jag enligt mannen visste att dom inte skulle klara av detta.

Han har en poäng, men ändå inte 🙂

Om en person engagerar sig så pass att denne tar kontakt med mig angående ett eller flera problem så svarar jag efter bästa förmåga med tips och ideer på vad denna person kan göra.
Gör denna person detta kommer problemet sannolikt att försvinna eller avta.
Det tycker jag är rättvist och korrekt.

Vem är jag att döma om någon är kapabel eller inte, dessutom till och med då denna person inte ens frågat om detta?

Skulle samma person visa mig hunden, förklara problemen, för att sen fråga – ”kommer jag att fixa detta, och denna hund?”

Då svarar jag alltid ärligt och rakt – ” Det beror på dig själv och hur du själv känner!”.
Sen förklarar jag vad som krävs av personen, sen måste den avgöra själv. Det kan varken jag själv eller någon annan avgöra för jag känner ju normalt inte personen.

”Döm inte hunden efter pälsen” är ett passande ordspråk tycker jag 🙂

När vi ändå är inne på konstruktiv ( och på så sätt fin kritik tycker jag) vill jag ta upp en annan sak jag ofta får kritik för 🙂

Det är att jag ibland ”flummar” i mina svar på frågor.
Vi kan ta ett exempel –

Fysisk kontakt – vad menar jag, kan jag vara mer konkret?

Nä, det går inte!
Att förklara för dig teoretiskt hur du ska göra då jag säger – ”använd fysisk kontakt” när hunden gör så, eller då du ska belöna går helt enkelt inte i teorin då jag inte sett tillfället, eller känner dig och din hund.

Att förklara detta mer konkret skulle tvinga mig att låsa mig i en ”metod”.
Jag vägrar!
Dessutom går det helt enkelt inte.

Tänk dig att jag ska förklara för dig hur din fysiska kontakt med din partner ska se ut då ni har sex.
Eller att jag ska förklara för dig hur din fysiska kontakt ska se ut mot din partner då ni är på fest och din partner säger något roligt men retsamt om dig offentligt, och du vill på ett roligt å dramatiskt sätt ”markera” din protest…..
Det går inte!

Dessutom gillar jag dessa diskussioner omkring detta här på bloggen. När ni diskuterar omkring detta så lär jag mig nåt i varje kommentar ni skriver.
Allt är inte fel, allt är inte rätt, och alltid lär man sig nåt nytt 🙂

Dessutom måste jag ge er beröm…. oavsett diskussioner här på bloggen så har ni till 99,9% en respektfull inställning till varandra.
Det beundrar jag er för, och känner mig stolt över.
Denna blogg är inte ”min”, det är vår blogg 🙂

God morgon på er denna helt onödiga tisdag!
(jag hatar tisdagar för er som inte fattat det än)     🙂

26 svar på ”Jag får kritik i direktsänd radio, och jag ger er beröm för det! (?)”

 1. Godmorgon själv!
  Konstruktiv kritik är alltid bra, men man måste ju ha förståelse för att man inte kan ha svar på allt, även om man är expert. Du gör helt rätt i tycker jag att du inte säger till en hundägare du aldrig träffat att de inte är kapabla till att ha sin hund eller inte, speciellt om du aldrig träffat personen, det är bla det jag gillar med att läsa din blogg och lyssna på radio

 2. Ändå rätt skönt att veta att jag inte är den enda som verkligen avskyr tisdagar 😉

  1. Vad å tisdagar? Jag tycker alla dagar är sig lika, spelar ingen roll om det är vardag eller helgdag. Enda skillnaden är att fylla dosetten på måndagmornarna.

    1. Då har du i alla fall något att se fram emot. Min kurs är slut för denna gången. Nu blir det ingenting förrän till hösten igen och då har vi lägerveckan uppe i Grövelsjön också.

 3. Vilken tur att du aldrig beskriver konkret hur fysisk kontakt ska se ut, det kan bli tokfel.

  Jag brottades med Chihuahuan i soffan igår och det gick vilt till, måste jag säga.
  Jag knuffade så hon flög åt ena hållet för att därefter flyga, ännu högre och ännu snabbare, åt andra hållet och hugga efter mina händer.

  Jag skrattade och vi hade jättekul. Efteråt skrattade jag åt tanken på att behandla min Sheltie på samma hårdhänta sätt. Hade jag gjort det när han var 4 månader så hade vi inte varit kompisar än och han är 14 år nu. 😉

  Brorsan fick för sig att lyfta honom när han var i den åldern och han är fortfarande misstänksam mot honom.

 4. Hjälp. Missade hundcoachen i går kväll, hamnade i debatten om kravallerna i Husby i stället. Har försökt hitta gårdagens hundgubbe idag, men tycks vara tji. Kan någon skriva länken här, så jag får försöka lyssna på programmet idag i stället.

   1. Jag lyssnade den första timmen, men blev besviken då eftersom jag väntat mig hundprat. Men så är det, är huvudet dumt får kroppen lida säger de ju.

 5. Fredrik, tycker hundradio på måndagar blivit mycket bättre.:) Tidigare blev jag nästan stressad av att lyssna eftersom folk ofta blev avbrutna, ej fick ställa följdfrågor eller bemöta dina svar. Det var bara bråttom, bråttom även vid mycket seriösa och bra frågeställningar. Mycket bättre nu, hellre fem ordentliga svar än åtta halvdana, jäktade svar.
  :
  Förstår att det är en svår avvägning men nu har du enligt mig hittat rätt.:)

  1. Sedan finns det ju de som ringer och bara blarrar också. Kan vara svårt för Fredrik att bryta av dem många gånger.

 6. Jag hittar ingen länk till gårdagens hundradio? Kanske ’är blind jag vet inte men nån som hittat länk och kan ge den till mig så vore jag tacksam 🙂

    1. Meningslösa? Detaljer som denna kan aldrig vara meningslösa… Det är de man kan använda när man vill sänka någons dumma argument. Super bra 🙂

 7. Det där med individanpassning är ju superviktigt. Jag är själv för ”mjuka” metoder och försöker jobba enbart med positiv förstärkning. Detta funkar absolut inte med den tyska jaktterriern. Hon bara tittar på mig som om jag hörde hemma på psyket, typ. Men så fort man låter lite hårdare på rösten gör hon som man vill. Det är i och för sig inte vi som fostrat henne, hon har bara bott hos oss i två år (fyller 12 till midsommar).

  Blandrasen är oftast villig att göra vad man säger åt henne utan större protester. Hon är väldigt lik sin far (golden retriever med mycket will-to-please). Men henne kan man helt klart även ryta åt. Och det behövs om en viss granne går förbi vår tomt. Av någon anledning gillar hon inte honom. Och absolut inte hans hund.

  Men om jag höjer rösten eller låter arg när jag pratar med chihuahuan så låser hon sig och blir helt okontaktbar för en stund. Så här hemma gäller det verkligen att anpassa sig efter vilken hund man jobbar med. Det är en utmaning. Men en himla rolig sådan och jag tycker att jag har blivit en bättre hundägare tack vare deras olika personligheter. 🙂

  Nu ska jag ta den nioåriga blandrasen till hundskolan (första gången sen valpkursen) och hennes första lektion i rallylydnad. Roligt ska det bli.

 8. ja träna hund är du jätte duktig på Fredrik 🙂 skulle absolut vända mig till dig i frågor om lydnad spår. etc inom träning 🙂

 9. Detta betyder ju att SCHÄFERN vår älskade SCHÄFER ligger etta i popularitet…Underbar läsning för jag räknar inte med blandisar öht…I min värld finns bara reggade hundar..

  1. ”Underbar läsning för jag räknar inte med blandisar öht…I min värld finns bara reggade hundar…”

   En sån där mening man blir så ”glad” av att läsa!! Tänk om man sagt så om människor, då hade man varit rasist… Trodde alla hundar var lika värda. Blandade eller inte….(sen är ju alla hundar blandraser from the beginning)

Kommentarer inaktiverade.