Att göra byteshandel är inte alls fel.

Fråga (ursprungsfrågan) –

Hej Fredrik!
Jag förstår att du får många hjälp av människor som vill ha din hjälp med sina hundar, men jag hoppas du kan läsa och kanske överväga att hjälpa oss då det inte är allt för långt ifrån att vi avlivar våran hund.

Våran hund heter XXXXX, han är 4 år och är en mittelspitz. 
Han kan vara världens goaste hund och väldigt social men han är ofta väldigt aggressiv och bits. 
Har han tagit någonting så går han ut i anfall och biter oss väldigt hårt om vi försöker ta tillbaka det. Vi har prövat med ”utbytestekniken” men det går bara 2 minuter innan han tar nästa grej också kan vi få hålla på så 20 gånger på en kväll. 
När det kommer folk springer han mot dörren och skäller väldigt mycket, säger vi åt han eller tar tag i han så biter han oss. Vi undviker att ta hem någon till oss då vi inte vill att denna situation ska uppstå. 
Han gör också utfall mot bilar, cyklar, människor och andra hundar. Han är helt enkelt väldigt stressad och osäker. 
Vi har varit på olika hundkurser, hundpsykologer och annat men ingenting har hjälpt. 

Vi vet inte längre vad vi ska göra när det känns som om vi provat allt. 
Hoppas verkligen du kan hjälpa oss.

Med vänliga hälsningar XXXXXX XXXXXX.

 

Svar/fråga från mig –

Berätta för mig så kort som möjligt vad du fått för tips från andra experter   / F

 

Svar från frågeställaren –

En hundkurs vi var på så var det att när hunden gjorde nå fel så skulle man kasta en kedja på hunden och säga ”nej!”  sen skulle man övergå till att bara skramla med kedjan när hunden gjorde nå fel så skulle den sluta.
Annars så har det varit att man ska ta tag i hunden och hålla den nere på marken tills den lugnar ner sig! / X

 

Slutsvar från mig –

Hej och tack för din fråga och din korta beskrivning på min följdfråga.
Jag får hoppas att du inte betalat något för dessa råd, då dessa råd enligt mig bara gör det ena värre än det andra.
Att slänga en kedja på hunden då den kanske tänker bitas är en högst tillfällig lösning på ett besvärligt problem.
Dels så skrämmer du hunden, vilket säkert oxå är meningen. Men sen så måste ditt våld tillta i styrka för att få den effekt du önskar.
Djurplågeri är förbjudet i Sverige tack och lov.
Dessutom gör du hunden än mer orolig för dessa situationer och det kommer bara förvärra hundens problem och osäkerhet.

Att lägga ner hunden och hålla fast den tills den ger sig är heller ingen lösning. Och min syn på detta påminner om det jag redan ovan svarat.

Men… det du beskriver är problematiskt och kan vara lite besvärligt att få bort.
Men för mig låter det som att hundens problem är många och därför har jag inte så många konkreta och direkta tips på dina problem. Ideer har jag, men även dessa ideer skulle bara innebära tillfälliga lösningar.
Jag ska återkomma till dessa längre ner i texten.

Du beskriver stress, aggression, osäkerhet.
Dessa problem visar sig sedan i saker som du konkret beskrivit.

Stress, aggression, osäkerhet kan man förstärka och göra värre med rätt ”belöningar”. Rätt belöningar är bland andra – Stress, aggression, och osäkerhet. Alltså ungefär de som du fått tips om tidigare.

Jag tycker du ska söka rätt på en duktig hundperson som kan hjälpa dig och din hund totalt sett.
Tillsammans måste ni arbeta bort stress, aggression och osäkerhet totalt och på bredden. Strunta i dessa specifika problem som ändå bara är symptom.

Men jag vill ändå komma med mina ideer om detta med bitningen.
Din hund försvarar saker!

När man plockar ner detta i små molekyler så kommer vi till slut hamna i att hunden är osäker inför dig – ”kommer du att ta föremålet, kommer det att bli obehagligt osv”.

Även om det är svårt för mig att ge tips då jag inte träffat dig och din hund så vill jag ändå säga – Hur mycket saker kan det finnas i din bostad som hunden tar och inte får ha?
Minimera dessa!

Placera sen ut saker hunden får ha, och ta aldrig av hunden dessa saker. Låt hunden vara!

De gånger du ändå behöver ta föremål ifrån hunden så gör du byteshandel, inget fel med det alls.

Håller du i detta konsekvent – minimera föremål, byteshandel, samt den totala hjälp för stress, relation med mera jag beskrivit ovan kommer du att få bort problemet.

Tråkigt svar kanske, men jag tycker din fråga är väldigt intressant – Och detta är lösningen om du frågar mig.  // Fredrik Steen

 

Vad tycker ni andra?   🙂

 

 

15 svar på ”Att göra byteshandel är inte alls fel.”

 1. Jag skulle förutom Fredriks tips försöka att leka och aktivera mer med hunden för att bygga upp en bättre relation mellan dig och din hund. Förhoppningsvis så bygger du och hunden upp ett större förtroende för varann. Ge inte upp!!

  Lycka till!

 2. Jobba jobba jobba med dörrproblemet. Be en kompis hjälpa med att plinga på, så hunden inte känner igen vem som står utanför.
  Ni behöver inte ta tag i hunden. Ställ er framför dörren och säg bestämt nej och säg att hunden ska sitta. Låt det ta den tid det tar innan ni öppnar dörren. Det är bara att säga tilld e som kommer över att ni är under träning.
  Släpp in din kompis utan att denne ringer på dörren, utan du öppnar innan (mobilkontakt). Plötsligt är kompisen inne. Se hur er hund reagerar på det. Är det dörren som är problemet eller att det kommer in folk?

  Om du/ni känner stress känner hunden också stress.
  Gå inte heller in med aggressivitet då får ni agg tillbaks.

  Ge mat från handen vid matskålen. Ge en till hunden lägg en i matskålen.
  Ge något gott från handen och klappa samtidigt.

  Sitt metoden är effektiv. Att hunden ska sitta intill dig.

  Ha sele på hunden istället för halsband.

  Hoppas ni får rätt på det.

 3. Ytterligare bra sätt att få bättre relation med varandra och för att stärka hans självförtroende kan vara att träna honom fysiskt, gå balansgång på olika föremål ute, belöna när han gör det du förväntar dig av honom, göm godis i stammar som han får nosa reda på överhuvud taget hitta på små aktiviteter som han vara lite utmanande, där han får klura lite hur han ska göra för att få beröm och belöning. Promenaderna blir roligare och ni kommer varandra nära 🙂 Försök att fokusera på det som är bra och visa att det är uppskattat 🙂

 4. Om de råd som getts från ”olika hundkurser, hundpsykologer och annat” är att slänga kedja på hunden eller trycka ner den så är detta mer sorgligt än att det inte hjälpt er med er hund. Det innebär ju att alla hundägare och hundar får skräp till ”hjälp” från dessa och att det drabbar flera hundar och familjer.
  Jag håller med föregående kommentarer, jobba på relationen i positiva situationer. Lek och aktivera hunden på sådana sätt som hunden gillar, med fokus på glädje och kontakt. Eftersom ni uppenbarligen kämpat med hundens problem ett längre tag så utgår jag ifrån att det finns en rejäl dos anspänning även hos er inför situationer som brukar vara jobbiga… Så kanske det vore läge med ”semester” från det jobbiga ett tag (helt undvika sådant som stressar hunden och som man vet att den tycker är jobbigt) och sedan börja om med träningen. Fredrik har ju skrivit mer om detta i tidigare blogginlägg.

 5. Jätteintressant fråga som säkert många känner igen sig i!:-) jag skulle nog ”strunta” i vaktandet av föremål/mat och låta honom vara, inte göra en grej av det. Eller kanske droppa ngt gott till honom varje gång man går förbi så att det blir positivt när ngn närmar sig…..! Hur mkt aktivering får hunden i sin vardag? Det kanske går att aktivera honom mer så att samarbetet blir bättre mellan hunden och ägaren och på så sätt kunna förhindra utfallen han gör….. Lära hunden att det händer roliga grejer hos husse/matte. Självklart måste det också finnas krav med i bilden så att hunden, den dagen den inte känner för att samarbeta, struntar i sin ägare och gör utfall på nytt:-) men jag tror att aggression föder aggression och skapar osäkerhet (egen erfarenhet) och att det kan ta lång tid att reparera en sån skada…. Hoppas att det löser sig!!!!

 6. Förutom alla utmärkta tips som redan skrivits här på sidan så har jag ett till. Eftersom hunden är så osäker och otrygg skulle jag de gånger jag ev måste ”fya” hunden välja att bara säga ett bestämt (men ej argt/irriterat) ”nej” och direkt hunden tittar till på mig skulle jag med glad och positiv röst säga ”här” och visa hunden något intressant, göra något intressant eller ge en godis borta från det som hunden intresserade sig för.

  Kanske lite krånglig beskrivning, men jag hoppas att min tanke gick fram. .

 7. Åhh !!!! Allt det här känner jag så väl igen med våran lilla vovve och alla bra/dumma råd man fick. Men jag kom på att han va egentligen inte ”aggressiv” utan han va bara rädd, osäker och stressad. Så jag fick ändra mitt tänkande och mitt handlande. (Inte bli arg, rädd eller osäker själv) utan luugn. Det blev byteshandel när jag ville ha tillbaka saker han tagit, visst i början bet han så det kändes men inte så det gick hål (tror inte han ville vara elak,bara behålla saken) och jag drog inte bort handen (för jag är ju inte rädd) det höll vi på med länge men vi gav inte upp. Nu mera morrar han bara lite inte mer. Ringer det på dörren så stänger vi in honom i sovrummet (hans sovplats) med kompostgaller, där får han vara tills han slutat skälla och är lugn och lagt sig ner, då får han komma ut, då springer han fram och nosar på besökarna och sen är det bra,(inte som tidigare hoppar,skäller och nafsar). Ute när det kommer bilar, människor och cyklar så kör vi lite sitt och ligg träning 🙂 Jag ser och hör om det kommer något och då tar jag fram ett hundgodis som han tycker jätte mycket om (tog tid att hitta en favorit) och får honom koncentrerad på det istället. Idag var första gången som han inte brydde sig om att bilen stannade precis bredvid honom (tidigare skulle han ha skällt och gjort utfall mot bilen) utan hade helt fokus på mig (eller rättare sagt godiset). Hundar skäller han på och gör utfall men jag fick hjälp av en kvinna med en Mastiff (en snäll sådan, hund alltså) hon stod ca 2 steg ifrån oss med sin hund sittandes bredvid sig och jag med min hoppande å skällande bredvid mig, där stod vi bara, i ca 12 minuter sen gav min hund upp slutade skälla och la sig ner, då började vi gå åt samma håll, 4 steg bakom Mastiffen går min hund lugn????? När vi sedan stannade och stod och prata så la sig min hund ner, helt lugn?????? (Har aldrig hänt tidigare). Nu går det mycket bättre när vi träffar andra ute, det går inte helt smärt fritt ännu men vi är på god väg. Och så har jag börjat köra mycket ”söka godis” både ute och inne (tröttar ut knoppen) och mycket lek tillsammans (då blir jag rolig) av det blir han tröttare och lugnare. Tror också det är viktigt att man funderar på hur man själva är, är jag rädd,spänd, och orolig så blir han likadan Vet inte om min metod är ”rätt” men den funkar för oss. Så ge inte upp (det finns hopp) prova vad som passar din hund bäst.

 8. Jag skulle vilja veta vilka coacher som har gett sådana här råd! 🙁 Har aldrig hört någonting liknande.. Bara från privatpersoner. Eller ”icke-experter”. För en djurrättsvän som jag så låter det som djurplågeri. Vem är det som tar betalt för att lära ut dessa saker?

  1. Jag skulle också gärna veta ;).
   Men Det är sorgligt nog ganska vanligt att folk får liknande råd på hundkurser, slå med en käpp på nosen, ”tappa” en kastrull i huvudet, vrida om nosen, elhalsband på valp, kasta olika saker, brotta ner, gillra fällor är några utav dom tips hundägare jag träffat fått. Hur någon har hjärta att ta betalt för att säga nåt så dumt (och dessutom olagligt) förstår inte jag, så hemskt när någon ber om hjälp och bara får okunskap tillbaka och inga vettiga verktyg att jobba med.
   Men ett sånt här blogginlägg med tillhörande kommentarer kan göra stor nytta tror jag, himla bra:)!

 9. Gillar orden… ”Låt hunden vara!” 🙂

  Jag tror många hundar har för mycket leksaker inomhus, vilket för en lättstressad hund kan bli lite för mycket.
  Så jag tror absolut på Fredriks råd att minimera antal leksaker inomhus, och dom saker hunden då har kvar, är hundens!!
  Mina hundar har i princip någon enstaka leksak inne, och jag leker mycket sällan med hundarna inomhus, det gör vi ute. Förutom lite liggande goslek. Inomhus ska det vara lugnt.

  Jag skulle nog börja med att ta bort de flesta leksaker inne, och sedan som My sa, ut och leka och busa med hunden, ha riktigt, riktigt kul. Hitta på utmaningar, ”jaga” tillsammans, vad som helst som gör att ni har KUL IHOP! Strunta i alla problemen under en tid och bara ha Kul och låta hunden ha sina saker ifred, och sedan efter några veckor se om problemen finns kvar, och i så fall, hur har dom förändrats.

 10. I just det här fallet och med tanke på personens tidigare erfarenheter av ”hundpsykologer” skulle jag utan tvekan rekommendera en IMMI-ansluten som enbart jobbar med positiv förstärkning och mjuka metoder. Utöver detta hade jag under en kort period på 4-6 veckor behandlat hunden med det lugnande naturläkemedlet Valerina Forte, tillsammans med fodertillskottet Equi-Calm som jag sedan hade fortsatt med. Dessa två har gjort under för min hund.

  Det första man måste göra är ju att vinna hundens förtroende igen efter alla alfarullningar och kedjor, och jag tror att det enda sättet att börja på är att förbjuda sig själv att bli arg, vara snäll och känna med hunden som faktiskt är den som mår sämst i det här.

  Minimera antalet situationer som kan uppstå, ta bort allt som hunden inte får ha innan den har det, samt se till att den har tuggben att hålla sig sysselsatt med och motionera ordentligt så att den får stimulans. Och sen låt hunden vara ett tag och börja om från början sakta men säkert, och med en betydligt mjukare inställning än man haft tidigare.

 11. En sådan hund har jag haft! Världens bästa med motor som få! Men hon kom med tråkiga upplevelser i bagaget. Det säger jag inte att din har, men man kanske kan ta lite lite tips av det man hör från andra men sedan vet man oftast vad som passar en själv och hunden bäst.

  Jag tycker man ska analysera lite,välja sina duster i första hand, vad är mest farligt/jobbigt?
  Vad kommer jag att lyckas ganska bra med?

  Jag behövde ett sätt att snabbt kunna avleda min hund det funkade med köttbullar för att få kontakten och sedan kunde hon starta med att lyssna på kommandot jag gav henne. Försöka hålla avstånd till andra hundar kan vara svårt men försöka i görligaste mån.

  Att till exempel ta ifrån min hund maten som hon redan fått i sin skål skulle jag aldrig drömma om, det jag har gett, det har hon fått! Hon litade på att också jag var pålitlig.
  Framför allt hitta en kompis/tränare som man kan lita på och träna med, ibland är det svårt att själv se vad man skulle kunna göra och gör i olika situationer.
  Jag har nu en ny hund som inte alls har samma problem men inte heller samma motor! S
  Saknar hennes explosivitet och framåtanda och hon höll mig alert på alla sätt!

  Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.