Nyfiken på dina svar!

Jag tittade just på youtube på inslaget som kallas ”möte med hundar”, där du har en 4 månaders schäfer valp som lär sig att när ni är ute på promenad så är det bara du som ska vara intressant och inget annat.
Ni tränar möten med andra tillsammans med en tjej med mops. 
Hoppas du vet vilket inslag jag menar. ?
 
Mina hundar är som sagt var 2 respektive 3 år, kan jag träna de på det sättet som du gör med den 4 månaders valpen eller behöver jag göra på något annat sätt med tanke på att de inte är valpar längre?
 
Med Vänlig Hälsning”

 

Hej, jag tycker att filmen visar det grundläggande i att få till trevliga hundmöten.
Med valp, men också även med äldre hundar.
Sen ska man komma ihåg att ”många vägar bär till Rom” och att detta sätt bara är ett bra sätt, men att det säkert finns fler bra sätt.

Skillnaden på en valp och en vuxen hund med problem är att det säkert tar lite längre tid med en vuxen hund än med en liten valp.
Men metodiken menar jag är densamma.

Grundläggande för mig vid denna träning är – Att visa hunden att jag ”tar befälet” vid hundmöten. Att visa hunden att andra hundar inte alltid är en självklarhet att hälsa på.

Samtidigt vill jag understryka att detta sätt att arbeta med hunden kräver en bra relation. Med andra ord måste din och hundens relation redan från början vara mycket god, annars  blir det inte framgångsrikt.

Men svaret på din fråga är – ja!
// Fredrik Steen

 

När jag läste frågan nu på morgonen och skrev svaret, slogs jag av en sak.
Man har bland annat kritiserat en övning som denna på filmen för att vara en Quick Fix.
Jag har ärligt talat inte förstått varför, hur mycket jag än har funderat över detta.

Men jag tror jag kom på en liten sak  🙂

Oavsett problem jag löser med min hund eller andras hundar så måste relation mellan mig/ägare och hund vara bra.
Annars går det inte, annars försöker jag mig inte på att lösa problemet.
Och detta kan personer som träffat mig ”live” vid diverse hundträningar vittna om 🙂

Men om vi tänker oss filmklippet och den riktiga övning ni ser på filmen ( det är vårt första hundmöte där min valp träffar en främmande hund ) så är den övningen jag visar på filmen bara någon liten procent av vad det egentligen handlar om 🙂

Denna valp på filmen hade jag innan hundmötet i månader byggt upp en 100% relation med.
Vi har umgåtts ända sen hon föddes och tränat på relation/kommunikation sedan hon var 6 veckor gammal 🙂

Och även om jag skriver det på min blogg, även om jag skriver det i mina böcker, även om jag pratar om det i olika mediasammanhang – Att en bra relation är A och O – i all problemlösning, så har jag väl inte varit tydlig och bra nog 🙂

Om jag kan kommunicera med min hund, om jag har en underbart fin relation med min hund – och detta kan ta tid att få till – då finns det inte många problem som tar lång tid att lösa.
Men om man bortser från det jag säger hela, hela tiden – relation/kommunikation – då kanske man kan tycka att det är QuickFix jag håller på med…..

Vad tror ni, kan det vara där det finns en kommunikationsbrist mellan mig och de personer som påstår att jag sysslar med QuickFix?

Om det kan vara så, hur tycker ni då jag ska göra för att förmedla detta mer och bättre?

Nyfiken på dina svar!   🙂

God morgon.

 

 

20 svar på ”Nyfiken på dina svar!”

 1. go morron………allt handlar om relation och tillit tycker jag! Finns det ingen god relation så funkar inte kommunikationen så bra. Det jag jobbar med kräver att jag får en snabb god relation och att hunden känner tillit till mej, då funkar kommunikationen bra!
  Ha en fin dag där ute 😉

 2. Ja det är det som varit problemet Fredrik! Jag tyckte innan att du var kass på att förklara här på bloggen vad som krävdes för att få det här lösningarna att fungera. De tycker jag att du har ´blivit bättre på

 3. Det trodde jag att alla såg som självklart, att relationen måste vara bra, innan man kan korrigera på det här sättet.
  Man kan inte ”hoppa på” en hund som inte litar på en, och på detta sätt ”tala om” vad den inte ska göra.
  Då blir ju hunden rädd för en istället.
  Men finns det tillit mellan hund och människa, då fungerar det.
  Människor måste ju kunna tänka själva, man ska inte behöva vara ”övertydlig” hela tiden.
  Detsamma gäller oavsett vad man gör med hunden. Har man ingen bra relation, så går det inte ens att träna en hund. (Det här är ju fostran)

 4. Jag förstår inte heller varför en del tycker att det som visas på filmen är quick fix. Det finns ju inget att fixa. Valpen är med om en ny erfarenhet – ett hundmöte, och eftersom ni så tydligt har god kontakt så visar du bara valpen hur man ska göra i en sådan situation. Filmen hade säkert inte sett lika dan ut om man haft en, eller för den delen två hundar med ”hundmötesproblem”. Det finns väl ett Hundcoachenavsnitt med en rottistik där man kan se hur det kan utspela sig? Är det också quick-fix, eller hur lång tid måste gå för att det inte ska kallas quick-fix längre?

  I vilket fall som helst verkar det ju som att vad du än säger, och förklarar vikten av en god relation så kommer det finnas dom som inte håller med. Dom har helt enkelt andra och sina egna sätt. Jag tror att alla som har hund inser att man kommer längre om man har en god relation med sin hund, men det handlar ju lite om hur man utnyttjar det också. Jag hade nog slutat med att försöka få med ”anti-quickfixarna” på mitt tåg. Dom har ju ändå redan bestämt att ditt sätt inte är rätt för dom, så varför slösa energi på det? Dessutom kan det ju vara hälsosamt att alla inte håller med i alla väder 🙂

  Ha en skön onsdag alla hussar, mattar och hundar!!

 5. Är detta Quick-fix. Var ute med Zita i går kväll. Stod och beundrade mitt blommande, fallfärdiga äppelträd när helt plötsligt en råbock dyker upp ur grönskan bakom. Klart att Zita fick koll på den före mig och skulle naturligtvis sätta efter den. Jag ut med godis i gräsmattan runt henne och hon glömde bort bocken. När godiset var uppätet tittade hon lite förstrött åt det håll bocken sprungit men sedan var allt OK. Har testat det där med godis förut några gånger OM vi träffat på någon hund när vi varit ute, vilket är väldigt sällan. I de här fallen får hon ju inte belöningen för att hon varit duktig utan mer för att avleda hennes uppmärksamhet. Tycker de tär skönt att det fungerat men samtidigt tråkigt för det känns som någon form av mutor. Någon som har något tips, tack.

 6. Jag blir glad av ditt lite annorlunda sätt att uttrycka dig idag. Alltså när du säger Att visa hunden att andra hundar inte alltid är en självklarhet att hälsa på. Du brukar annars säga att ”andra hundar stuntar vi i” och det har jag alltid sett som en väldigt svår uppgift. Som jag ser det är det lite skillnad på de två synsätten, även om tillvägagångsättet att komma tillrätta med saken är detsamma.

  Som svar på din fråga så tror jag nog att lösningen skulle vara att skriva mer och tydligare om just relationen mellan människa och hund, samt hur man lyckas med det på ett bra sätt. Det tar ju lite tid och det är det jag tror att anti-quickfix-människorna hänger upp sig på. Lösningen på problemet kan vara enkel om man gjort ett ordentligt förarbete så att säga och sett det så så blir det ju ingen quickfix. Om du skrev lite mer specifika tips och sånt om hur man gör för att skapa en kanonrelation med sin hund så kanske du vänder även anti-quickfixarna. 😉

 7. Jag skulle själv aldrig vara nöjd med en sådan film med tanke på valpens kraftiga reaktioner. ”Hunden kommer aldrig uppfatta det som en korrigering eller obehag” – jo, hejsan…

  Jag tycker också att er kontakt före mötet är för dålig. Men du stannar inte upp för att kommunicera med valpen, du går bara rakt på. Bägge hundarna är någon meter från varandra. Du väntar in att valpen gör som valpar vill göra, dvs hälsa, och korrigerar då, med utmärkt tajming. Valpen jobbar i fortsättningen för att undvika den andra hunden, som den nu kopplar till din korrigering.

  Sedan borde du lära ut att man flyttar över sin valp till andra sidan när vägen är smal. Det blir ingen bra erfarenhet om den mötande hunden skrämmer valpen. Ägaren ska vara mellan hundarna! Men du envisas med att din valp minsann ska gå på vänster sida! Inte bra när filmen är riktad till vanliga hundägare.

  Och den så viktiga socialiseringen och bithämningsträningen har du dålig koll på.
  Ta en person som har en rädd valp, som bits när någon främmande kommer nära. Personen bor på landet och får sällan besök, men följer ditt råd med kindtag och att ”andra hundar och personer struntar vi i”. Som vuxen blir hunden trängd av en annan hund, eller ett barn. Och biter – och biter kanske hårt! Den får vinning av det, biter därför snart igen – och en ond spiral snurrar allt fortare.

  De hundar som däremot har fått hälsa på ”allt och alla” när de var små kommer aldrig bita någon hårt!

  Hundar avlivas för att de bits, inte för att de gör frustrations-utfall på promenad. Det beteendet är förresten väldigt lätt att komma tillrätta med. Grundtryggheten finns ju redan där.

  Självklart ska man träna hunden att gå förbi när man får möte, men inte på det sättet som du visar.

  Däremot den senare delen där ägarna pratar och tar i hand utan att hundarna hälsar är OK, där stöttar du valpen mera, för att avsluta med något positivt…

 8. Återigen har du fel i mycket. Det enda jag faktiskt vill/orkar gå in på i detalj är det falska påstående – hundar avlivas inte pga frustration/utfall.
  Du är välkommen hem till mig för att läsa mina mejl jag får. Hundar avlivas för utfall, för morr, för stress, för drag i kopplet, för att de snor mat osv….
  Det finns många bra sätt att ordna/träna hund på, så här gör ofta jag.
  Du är oxå välkommen hem till mig för att se hur mina hundar mår. Bara du lovar att även skriva om detta Gunilla.

  1. Om jag sitter här och påstår att dina hundar inte mår bra, blir jag också hembjuden till dig då? 😉

   Dina hundar kan ju bara inte må bra alltså… Inte nåt, absolut inte… 😀

  2. Jag medger gärna att jag har fel i att hundar inte avlivas pga utfall, men det är ju förstås också väldigt sorgligt! Jag förstår att du får massor av brev från desperata hundägare.

   Du skriver att jag har fel i mycket, men inte i vad. Så har det varit varje gång jag har skrivit något kritiskt och du har svarat. Du skriver inte om sakfrågan. Men min ton kanske är fel/för skarp.

   Du tog själv upp din hundmötesfilm igen. Filmen kan alla se, så många gånger de vill. Den är också något du står för och tycker är bra. Ett bra ämne för debatt alltså? Och du bjöd in till kommentarer. Jag tänkte därför att det var OK att kritisera några konkreta saker.

   Men det ger inget. Och det här är ju inget debattforum förstås. Du har din hundsyn, och skriver om den i din blogg. Helt OK! Så får jag göra detsamma i min egen blogg.

   PS Har jag skrivit att dina hundar inte mår bra? Det minns jag inte. Har jag gjort det så tar jag tillbaka det, men visa då gärna på inlägget. Men jag skrev tidigare att de nog inte var optimalt socialiserade.

   PPS Tack för inbjudan! Ska jag ta den på allvar? Det är väl bara någon mil eller två mellan oss? Jag kan ta med några snälla vovvar… Det skulle säkert vara både roligt och ge ökad förståelse…

   1. PS Om det blir av så lovar jag att ge en ärlig rapport här på bloggen.

    Skulle också tro att alla som skriver regelbundet här är välkomna till Fredde, inte bara kritikerna (vilket jag kanske får räknas som, åtminstone ibland)

  1. Jaså. Vissa får VIP-behandling här, alt diskriminering av något slag… Könsdiskriminering kan det uppenbarligen inte vara… det är säkert etnisk diskriminering eller ”utställningsdiskriminering” ….

 9. Jag håller verkligen med om att det ofta är dåligt klimat mellan hund och ägare som ställer till det.
  Jag bor i en hundtät stadsdel och ser så många trista hundmöten och promenader varje dag, väldigt få ser ut att ha en fin relation med sin hund tyvärr (kanske hemma vad vet jag, men inte ute runt störningar). Det är ryck, stryp, slit, spark, koppel runt magen, nyp i örat och nej och fy vart jag än vänder mig. Sällan ser jag någon som tränar på ett sätt som funkar allt är bara bråk och konflikter år ut och år in, det ena värre än det andra. Lesen för lite deppigt inlägg. Jag önskar verkligen att det kommer ske en förändring snart att folk teamar ihop sig med sina jyckar och har roligt ihop, jag blir helt varm i hjärtat dom få gånger jag ser det på stan.

 10. ja jag har ju sagt innan om filmen Fredrik steen 😉 så jag går inte in i de igen. antingen ser man vad som sker eller så gör man de inte.
  man får bara hoppas vissa inte tror man måste ta tag i sin valp och säga. nej de där låter vi bli.
  tror många ändå vill välja att leva så konflikt fritt som möjligt med sina vovvar 🙂
  godnatt 🙂

 11. och när du säger: har man en bra relation då kan man jobba så här!

  då säger jag…
  har man en bra relation/tillit.
  Behöver man INTE göra som i filmen!

Kommentarer inaktiverade.