Detta bör du inte missa!

På TV4 morgonsoffan i morse körde de ett reportage om den dokumentär som går ikväll på tv4 kl 20 00.

Här är länken till morgonens prat om dokumentären –
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/antalet-vanv%C3%A5rdade-hundar-%C3%B6kar-lavinartat-2369414

Kl 20 ikväll alltså på TV4, dokumentär om vanvårdade hundar!

 

Jag har fått lite ”vuxen och genus – skäll” under kommentarer och morgonens inlägg.
Då skrev jag något i stil med – Det är bara tjejer som har skyddsväst – i samband med att jag kände mig mörbultad efter gårdagens träning med en polishund.

Jag personligen är helt säker på mig själv i detta med jämlikhet och människors lika värde.
Jag har kört radioprogram om det, och jag får dessutom ta en hel del stryk privat över just detta att alla är lika och ska behandlas lika.
I den frågan har jag en enorm rättspasos och för mig är det skitsamma om någon är kvinna, man, barn, blå, vit, gul, röd, eller för den delen grön 🙂

Men visst jag skojar kanske för ofta om detta med kvinnor och tjejer, men jag känner mig som trygg i detta eftersom jag absolut vet vad jag står.

Dessutom, uttrycket – Det är bara tjejer som har skyddsväst – och sedan ett gnäll från mig att jag är mörbultad och har ont, betyder väl i så fall att tjejer är mer intelligenta än mig på denna punkt 🙂

Jag ska tänka på kritiken, men jag lovar inte att ändra mig eftersom detta liksom är ”jag”.

Hopas det funkar ändå 🙂
Dessutom vågar jag påstå att de personer som följer mig är övervägande kvinnor, så jag ligger ju lite risigt till kanske 🙂

Men tack för ett trevligt men skarpt påpekande 🙂

Nu måste jag hämta kidsen på dagis  🙂

 

23 svar på ”Detta bör du inte missa!”

 1. hej …igen
  Jag var en av de som blev lite upprörd…och visst man ser ju att det är skämt. Men det är ju det som är grejen, alla dessa ”skämt” tillsammans gör ju att världen fortsätter att behandla tjejer som tjejer och inte som individer. Och en viktig sak är ju att du bara hör skämten från den priviligerade positionen som det innebär att va man. Om man är kvinna och hör det här iprincip varje vecka, blir man faktiskt påverkad och rätt less på att inte bli bemött som individ. Jag vet inte hur många gånger det har hänt när jag på mitt jobb får kommentarer om min klädsel istället för mina prestationer, hur många gånger jag hör mina manliga kollegor säga till varandra ”kom igen va inte sån tjej” eller tränare på fotbollsplan skrika till småkillarna att ”de spelar som tjejer”. Det är sjukt frustrerande att bli behandlad så….och jag tror att om du fick byta kön nån månad skulle du sluta med dessa ”skämt” :).

  tänk dig själv om du skulle ha en dotter (eller om du har en) och världen skulle bemöta henne så…skulle du inte då vilja att hon istället blev bemött som människa? att hon inte skulle ses som feg/svag/mesig bara för att hon råkade ha ett visst könsorgan.

  Tänk så mycket roligare och friare människor skulle ha det om alla ”skämt” som låser in oss i roller upphörde…

  så jag tycker faktiskt man kan va sig själv men också förändras utan att sluta va sig själv….snarare tror jag att jag:et utvecklas och formas hela livet :). Så därför tycker jag nog att du kan va du och ändå överväga att sluta använda ”skämt” som är nedvärderande mot tjejer!

  1. Jag håller med dig i sak, men vart var skämtet nedvärderande?
   Visst är det jobbigt med mansgrisar men jag tycker många män beter sig bättre idag än vad de gjorde för 20 år sedan, så det går framåt, handen på hjärtat, driver inte vi tjejer på killarnas bekostnad också? Man får säga ifrån när folk beter sig illa men inte bry sig nämnvärt.
   Vi som har söner får se till att deras syn på kvinnor blir bättre än vad vissa män har idag 🙂 men man måste också kunna skämta mellan könen tycker jag.

  2. Hej Emilia.

   Jag har läst båda dina kommentarer och jag tycker att du tar upp en jätte viktig fråga. Trots detta dyker det upp en massa frågor kring ditt resonemang.

   Jag har två söner och en dotter och för mig är det oerhört viktigt att de lär sig att skilja mellan regelrätta fördomar och humör/ironi/satir mm.

   Jag har oerhört svårt att tro att en tjej/kvinna får en skev bild av sig själv pga skämt som syftar på samhällets stereotypiska bild av kvinnor. Det som har den största påverkan skulle jag vilja påstå är de förebilder tjejen/kvinnan har runt omkring sig – de som inte ifrågarsätter den stereotypiska bilden av kvinnor, de som är övertygade om att bilden är riktig och sann, de som är för fega för att bemöta sådana kommentarer när de sägs på allvar, de som inte kan ”sänka” ett sådant skämt.

   Sen undrar jag vad du gör när dina arbetskamrater kommenterar dina kläder, men inte dina prestationer på jobbet. Vad gör du när dina manliga kollegor säger ”kom igen va inte sån tjej”? Vad gör du när tränaren säger till småkillarna att de spelar som små tjejer? Vad gör du när du blir frustrerad över att bli behandlad på det viset? … Hur DU bemöter sådana situationer har betydligt större betydelsen än ett skämt om att ”det är bara tjejer som använder skyddsväst”.

   Jag har varit kvinna sedan jag var ett foster och jag skojar friskt om att kvinnor är underlägsna män. Senast idag sa jag till min man att från och med lördag är jag ”hans bitch” (jag blir ”arbetslös” från och med lördag och han får ta den ekonomiska smällen under sommaren 😉 ). Men tro mig; jag är ingens bitch – och det vet alla som känner mig.

   Nej, för mig är humör och ironi ett jätte bra sätt att belysa det löjliga i det sterotypiska bilden av en kvinna/man.

   1. Tur man är härdad efter 20 år i lastbilsbranschen. Där är tonen ganska tuff men hjärtlig! Och undra hur många gånger man hört att man själv är fräck o kvick i mun??? Haha…. 😉

     1. Håller med. Det är det bästa botemedel mot idioti 🙂 … om de menar allvar vill säga… sen tycker att det är kul att skämta om sådant – både om kvinnor och män, barn och gamla, rika och fattiga, svenskar och invandrare osv 🙂

     2. Kommentaren här ovan är inte från Chanel utan från mig, Agnes – Chanel ligger och sover och är därför oskyldig 🙂

  3. Håller fullständigt med dig Emilia!
   Det som upprepas blir sanningar även om alla förstår att det är ett skämt.
   Tyvärr är det så. Jag är själv en skojfrisk person och mästare på att slänga ur mig gamla trista, inövade skämt. Och jag fick en bra tankeställare av ditt/dina inlägg.
   Tack för det! Går förresten bra att dra paralleller till effekten av mental träning inför tex. en tävling.

 2. Sist jag kollade så var jag också kvinna. Trots det så fattade även jag att du skojade…. Det är så varmt här i Norrbotten att man inte orkar hetsa upp sig för sånt- om man ens skulle vilja! =)

  1. Ni har det bra ni! Upp och nedvända världen 🙂 ska det inte vara snö i Norrbotten fortfarande 😉

 3. Jag förstod att Fredrik skojjade och jag skojjade lite tillbaka… å jag är ingen tjej 😀

  Här uppe i Norrbotten är det sjukt varmt, 42 grader på termomentern i solen och ca 25 i skuggan, jag var ute en 30 minuters promenad med Kajsa idag och solen riktigt brände på armarna, fy fan så jobbigt, jag gillar INTE när det är så varmt som det varit här uppe senaste dagarna.

 4. Just nu, så känns diskussionen om skämt om manligt/kvinnligt ganska platt.
  Har legat hopkurad med hundarna och tittat på ”hundens värste vän”. Till och med hundarna blev en aning oroade över ljuden från dom stackars hundarna.

  Det gör så ont i mig när jag ser dessa bilder, tårarna rinner och jag undrar, hur kan en människa ens klara av att klippa av öronen på sin hund??
  Helst skulle jag vilja ta hem alla hundarna och bara älska dom. Sedan blir jag förbannad, vill ge idioterna samma behandling som dom gett sina hundar och undrar därefter vad man skulle kunna för att förhindra att det händer.

  Så rullar en av mina hundar över på rygg och kikar förväntansfullt på mig. Här är en mage som vill bli kliad – och jag kan bara le och återigen känna hur glad och tacksam jag är över mina bästa vänner, Fatzy och Luna! <3

 5. Då ska det väl va samma sak åt båda håll om det ska va så noga. Hur ofta hör man inte att kvinnan ska stå vid spisen å männen hålla på med bilarna? Visa nu att du är en man…tycker bara sånt är roligt 🙂

  Fast å andra sidan har jag faktiskt lite svårt för när killar t.ex. kommer fram å säger ”jag kan ta den stora stocken så kan du ta några mindre..men personligen tycker jag sånna skämt å kommentarer enbart är skojsiga 😛

 6. Det är en sak som missas i den här diskussionen om vanvårdade hundar;

  för X antal år sedan så stängdes flera mentalsjukhus/vårdhem och individer som inte var friska slängdes ut på gatan och fick klara sig själva (där ökade även hemlösheten, då de inte klarade av att betala räkningar).

  Sedan dess så har människor med psykiska problem varit väldigt utsatta eftersom att de inte får någon vård. Det är ett hårdare samhällsklimat, man får inte hjälp när man behöver, resurserna har omfördelats så att psykvården har fått dra ner på sin personal och sina verksamheter.. Det resulterar ju självklart i större problem med missbruk och psykisk ohälsa.

  Det kan vara ett av problemen till varför man ser en ökning i vanvårdade hundar. En aspekt, i alla fall.

  1. Nu har inte jag sett dokumentären men bara för att man är hemlös eller är en missbrukare så är väl inte det en ursäkt för att man ska få vanvårda hundar?!

   Kanske har jag fattat fel…

   1. Som de säger i dokumentären så handlar det mestadels om sk ”tragiska livsöden” som står bakom den stora procenten av vanvårdsfall. Alltså personer som inte förstår att de gör fel.

    Det är en väldigt liten procent som MEDVETET misshandlar eller vanvårdar sina djur.

    Jag tror att den gigantiska ökningen som synts på senaste åren har att göra med ett bakomliggande samhällsproblem. Man måste se hela bilden! 🙂

    1. Jo det klart men jag tror faktiskt inte att det är en väldigt liten procent som nisshandlar/vanvårdar sina djur medvetet. Snarare tvärt om å sen är det lätt att skylla på psykiska problem.

     1. Enligt de som arbetar med att omhänderta djuren så beror den absolut största procenten på psykisk sjukdom. Det stämmer överens med siffror om hur många som lever utstötta i samhället på grund av detta, så jag väljer att ha tilltro till de som arbetar med dessa människor.. Jag tror att man gärna vill demonisera för att det är enklare att hantera ondska än psykisk instabilitet, vilket gör även människan till ett offer.

Kommentarer inaktiverade.