2 icke detaljerade saker man kan göra.

Som sagt, jag är i viss mån kritisk till polisens skjutande av hundar.

Det har blivit lite reaktioner på detta vilket jag ser i min mejlbox 🙂

Därför ska jag ta två enkla exempel –

Hund vaktar en sjuk/farlig person (och jag utgår givetvis ifrån att man som polis INTE vill skjuta)

Av två möjligheter finns det risk för att bli biten som polis –

1/ hunden är tränad att bita och man märker att hunden gör rejäla bitförsök.
2/ hunden är obalanserad/osäker och mycket aggressiv.

Ofta är det nummer två det handlar om, men man kan oxå mötas av nummer ett.

1/ Ta en trasa, alternativt tröja/skjorta. Ha den i handen och gör kamprörelser mot hunden. Du märker då hunden vill bita i denna vilket kommer att gå fort. Ge hunden bett i trasan/skjortan samtidigt som du drar över skärpet eller snöre du gjort en stor öggla av och har på den handen som du håler trasan i.

När hunden bitit sig fast i trasan kampar man med hunden och berömmer lugnt, samtidigt som man försiktigt för över snöret/skärpet över hunden huvud – Hunden är nu kopplad. Mer beröm och gå därifrån med hunden.

Försöker då hunden (1 på 100) att släppa trasan för att angripa dig så håller du bara hunden mycket kort i kopplet, då kan inte hunden bita dig.

Enkelt, smidigt, snabbt och garanterat mer ofarligt och etiskt rätt än att skjuta omkring sig.

2/ Du kan fortfarande ha en trasa i handen för att erbjuda bett om det behövs, och då göra som ovan.
Annars med den osäkra/aggressiva hunden som vaktar men ej är tränad i bett. Den kan man lätt tränga bort från den sjuka personen.

Detta är lite svårt att förklara exakt hur, men jag skulle kunna visa det alla dagar i veckan på vilken hund som helst.
Det handlar om kroppsspråk och en speciell typ av rörelse.

I en nödsituation tror jag att man ganska enkelt får bort en hund från en person på cirka 30 sekunder eller mindre.

Men jag vill återigen understryka att jag egentligen inte är kritisk till polisen som bara vill rädda liv, jag är förvånad och kritisk till varför man inte går igenom detta i någon typ av utbildning.
Kort teoretisk utbildning för att senare följa upp med en kortare praktisk utbildning. Gjort på några timmar för att ge polisen kunskap och självförtroende i detta.

 

 

11 svar på ”2 icke detaljerade saker man kan göra.”

   1. Trist när det inte är ett eget val 🙁

    Jag sa upp mig för 2 månader sedan efter att ha varit trött på mina chefer en längre tid … Och efter att ha räknat ut att tidpunkten var perfekt. Nu har jag 5 dagar på att förbereda Chanels studentmottagning och efterföljande fest… Sen skall jag äntligen ha sommarledigt. Har jobbat 100 år i byggbranschen med sommaren som högsäsong, så mer än 1 veckas semester här och där under sommaren har varit uteslutet.

    Men nu jävlar, nu skall jag slappa … Eller bygga nytt badrum tillsammans med min ”torsk” 😀 😀

    http://m.youtube.com/#/watch?v=a1HbiDJEA58

 1. Bra och konkreta råd – tack! Som hundälskare tycker jag det låter toppen! Som vårdpersonal vet jag att 30 s är rätt lång tid om det rör sig om t.ex hjärtat eller stroke…

  Jag tycker egentligen att det vore givet att polis borde utbildas i att hantera hundar, likväl som potentiellt farliga människor. Men alla som ska bli poliser har inte tidigare hundvana, jag tror faktiskt inte det för alla räcker med några timmar för att våga agera så som föreslås här när man väl står inför en arg hund. Några timmar är såklart bättre än noll timmar, men jag tror det behövs mer.

  1. I just det här fallet var ju vårdpersonalen redan på plats när polisen kom så då hade ju det kunnat ta hand om kvinnan medan polisen jobbade med hunden.

Kommentarer inaktiverade.