Trist och ofta väldigt onödigt!

 

Jag skulle gissa att det är betydligt farligare och svårare att plocka ner en katt från ett träd, än att lösa denna situation på ett annat sätt än att skjuta hunden.

Det finns lätta tekniker som vem som helst i princip kan lära sig för att ganska ofarligt och enkelt klara av en situation som denna.

Nu har jag viss förståelse för polisen eftersom de med säkerhet inte fått någon träning i detta, och dessutom ville hjälpa den nödställda kvinnan. Men det irriterar mig ändå en gnutta.

Polishögskolan tror jag är på tre år. Lägg in ett par timmar om detta i utbildningen, det skulle bli säkrare och mer djurvänligt för alla.

Sen är det möjligt att man trots allt senare av olika anledningar väljer att avliva hunden, men då på ett mer säkert och framförallt etiskt sätt.

Efter skjutningen i Sthlm för en tid sedan, den skjutning som blev så omdiskuterad, skrev jag ett brev till Rikskriminalpolisen och erbjöd mig att gratis på någon timme göra en provutbildning på detta.
Ett par enskilda distrikt och polismän/kvinnor hörde av sig, men sen hände inget!

Det känns inte helt rätt att helt öppet förklara hur man ska hantera dessa situationer och hundar eftersom ”buset” likväl skulle kunna använda denna teknik även mot polisens tjänstehundar.

Jag kan oxå förstå att man kanske inte just vill använda sig av mig, utan hellre någon annan, men tydligen anser man inte att det är viktigt eller intressant överhuvudtaget.

800 000 hundar i Sverige, man skriker från olika håll att hundar blir mer och mer farliga, det finns flera fall där poliser i närtid skjuter hundar på öppen gata…… men nä, problemet är för litet.

Förstår mig inte på deras resonemang om jag ska vara ärlig.

Jag hoppas trots allt att allt gick väl med kvinnan 🙂

 

Intressant och bra dokumentär i går på TV4 – Hundens sämsta vän – men en del saker blir jag lite frågande om 🙂
Men jag ska titta på programmet igen och återkomma.
I vilket fall ska vi vara glada för att hundstallet finns 🙂

Gå gärna in på hundstallets hemsida och läs lite.

 

God morgon!

 

26 svar på ”Trist och ofta väldigt onödigt!”

 1. Nä jag förstår inte heller varför de inte kan lägga lite krut på att utbilda poliser inom hantering av hund…saker tar ju förbannat lång tid att ändra på i Sverige, så är det bara. Hoppas du inte ger upp!

 2. Vad hände med bedövningssprutor? Dem kunde väl bedövat hunden den stunden det tog för dem att skicka iväg kvinnan till akuten?

 3. I det här fallet har jag faktiskt förståelse för polisens agerande, OCH för hundens. Det är väldigt, väldigt vanligt att hundar, och andra djur, försvarar sin ägare när dom blir medvetslösa el. får ett hjärtstopp.
  Om kvinnan nu var medvetslös, så kan ingen på avstånd säga om det var värre än så. Dom var altså tvungna att tänka på att kvinnan kanske hade fått ett hjärtstopp.
  Om en person drabbas av hjärtstopp, så finns ingen tid till bedövningssprutor (där man måste vänta på effekt) eller någonting som tar tid. Varje sekund är dyrbar! En minuts väntan kan vara det som gör skillnaden mellan liv och död, eller om personen kanske kan räddas till livet men med allvarliga hjärnskador.

  Så finns det inget sätt som är lika snabbt som att skjuta hunden, så kommer det inte att ske en förändring i just dessa fall.

  Sedan är det inte bara hundar som försvarar. Jag vet ett fall där ambulanspersonalen blev stoppade av en grävling som en kvinna hade. 🙂

  1. Du har flera poäng. Men tänk på att det aldrig är helt riskfritt för polisen att avlossa sitt tjänstevapen. Jag tror Fredrik vet vad han pratar om gällande att styra undan situationen utan dödligt våld och det är klart att det inte kan ta för lång tid att göra det heller. Får de resurser i form av verktyg och utbildning tror jag de kan lösa en liknande situation bättre.

   1. Jag har verkligen full respekt för Fredrik och hans kunnande, och självklart är det betydligt bättre om man kan slippa skjuta hunden i ett sådant här fall.

    Dom avgörande frågorna är tid och säkerhet. För att klara tiden, så måste polisen då veta exakt vad som ska göras och göra det direkt.

    Som akutmänniska, som jobbar mycket med både ambulanspersonal och brandpersonal så skulle jag tycka det var otroligt intressant att höra vad Fredrik föreslår, så jag även skulle kunna tipsa mina kollegor om detta, och om det är något jag själv kan använda mig av, då jag har en förmåga att alltid hamna först vid olyckor eller i situationer där folk är sjuka.
    Frustrationen är enorm när man ser en akut sjuk person, och inte kan komma fram till personen.

    Här har vi ju en naturlig förmåga att alltid försvara hunden, men med min erfarenhet och profession så kan jag också se den andra sidan. Hur skulle jag tänka om det var min mamma/partner eller till och med barn som ambulanspersonalen inte kommer fram till?

 4. Det måste ju finnas andra alternativ än att skjuta hunden! Klart det försvarar sin matte det behöver ju inte betyda att hunden är farlig. Använder man inte stång i Sverige när man måste fånga in en hund i såna situationer? Vore ju ett bättre alternativ än att ha ihjäl hunden. Det känns som att det här blir mer och mer vanligt, det är inte ok. Håller med dig Fredrik, det måste ju gå att klämma in hur man hanterar hund i utbildningen!

 5. Stackars kvinnan om/när hon vaknar upp å får höra att sin älskade vän e skjuten efter att ha försvarat henne när hon tuppade av 🙁 polisen MÅSTE förfasiken var förberedd på sådana här situationer och ha någon form av bedövningspil istället…….

 6. Kör hårt Fredrik med Rikskrim.

  Såg också programmet i går och tyckte inte om det jag såg. Stackars hundar. Tur att det finns grannar och andra som reagerar. Varför har vi inte djurrättspoliser som i Australien eller Nya Zeeland till exempel. Det skulle verkligen behövas.

 7. Ja det är bara att hoppas på att man står på benen överallt när man har hundarna med sig då….Jag som ägare till hunden hade iaf inte uppskattat att dom skjutit min hund för att han vaktat mig. Men det är jag det….
  Tycker det börjar bli lite vilda western över hur polisen sköter detta! Skjuter hej vilt känns det som! NÄ en ordentlig utbildning som sagt tycker jag dom borde satsa på! Eller hjälpmedel som Inte tar död på hunden! Som sagt en stång är ju effektivt. För att skjuta den snabbt o lätt gäller det ju att träffa också, och det såg vi ju hur bra det gick sist i sthlm!

  1. Jag förstår hur du tänker Marie, men tänk om du hade fått ett hjärtstopp och på grund av att man inte fick undan dina hundar i tid, så vaknar du upp och dina hundar lever, men… du kan inte längre prata eller sköta dig själv.
   Tänk om det är din partner som faktiskt inte överlever på grund av att hundarna vaktade honom!!

   Tro mig, jag har sett båda sidor, och ingen sida är rolig, varken om man förlorar hunden eller den man älskar, eller sin kropp eller hjärna.

   Har Fredrik någon riktigt bra lösning på problemet så vore det verkligen guld, och jag kan slå vad om att ALL personal inom räddningstjänsten skulle jubla om dom fick en lösning på problemet.

   1. Jag jobbar också inom vården, om än inte i akutsjukvård. Jag håller tyvärr med. Det skulle vara otroligt sorgligt om min hund blev avlivad för att han skyddade mig eller någon annan, men jag hade inte heller kunnat leva med att min hund indirekt orsakat en familjemedlems död eller handikapp. Min pappa lever med funktionshinder efter stroke (ingen hund inblandad där på något vis, däremot felbehandling på sjukhus…) och hade han fått vård snabbare hade hans liv sett annorlunda ut idag. Varje liten förbättring hade betytt oerhört mycket både för hans egen och familjens livskvalitet.
    Så även om det är grymt att hunden dör så finns idag situationer där det kan vara befogat att de skjuter 🙁 En kula är snabbare än att få på hunden en slinga från en stång och sövning tar också tid.

    1. Precis!
     Däremot skulle ingen vara gladare än jag om Fredrik har ett snabbt och säkert sätt att kunna förhindra att man måste skjuta hunden.
     Då har man en win win situation. 😀

     1. Ja verkligen! Det hade ju varit det optimala naturligtvis!!

      Och det finns ju fall där hunden vaktar men det inte är lika akut för den som blir vaktad, så givetvis finns all anledning för utbildning oavsett tidsvinst!

   2. Jag förstår hur Du tänker Eva, men varför ska man ens behöva välja?? INGEN ska behöva dö för att polisen inte vet hur man hanterar hundar…. så tycker jag.
    Det är så lätt att sitta här o säga, jo men visst, skjut min hund om den vaktar mig. Aldrig säger jag! Han ska inte behöva dö oskyldig på det grymma sättet! Gör ngt konkret åt saken, o det är NU!!
    (25-30 skott i sthlm mot 2 hundar!! Gått snabbare med en bedövningspil där!!)

    Men nu har jag inte tid att sitta här o gagga med er, för det är soligt ute och det tänker iaf jag ta vara på 🙂
    Ha en bra fortsatt solig dag alla. Så kanske vi hörs ikväll på fredagsbidragen….
    puss o kram 😛

    1. Nja… nu tycker jag inte det är lätt att säga eller ens tycka att visst, skjut min hund. Absolut INTE!!

     Men med den erfarenhet jag har av liknande situationer som den ovan, så förstår jag polisens agerande, och tills någon (Fredrik?) kan visa/komma på ett bra sätt att snabbt kunna få bort hunden så ambulanspersonalen kan komma fram, så kommer det troligtvis inte att ske en förändring.
     Och jag kan ärligt säga, att om jag Måste välja, någon av mina barn eller min hund, ja, då kommer allt barnen först.

     1. Jag har inga barn så, valet är enkelt…djuren betyder mycket för mig, så är det!

      Det MÅSTE väl för sjutton finnas fler än Fredrik som är inne på att lära polisen hur man agerar mot hundar i detta läge!!?? Polisen själva har dom inga egna tankar om det???
      Eller är han ensam om att ha detta tänk???

      Tillbaka ut i solen 🙂

    2. Menar du att jämföra polisernas träffsäkerhet i skjutandet i de två olika fallen så förstår jag, annars var de ju inte helt lika? Och dessutom, med deras överdrivet många skott i Sthlm undrar jag om det hade gått fortare med bedövningspil, varför skulle de träffa bättre med den än med kulor? Sen är det FRUKTANSVÄRT att det händer och de behöver absolut mer kunskaper om att hantera hundar!! Där håller jag med dig till 100%!

     Jag skulle rädda min hund till vilket pris som helst, även riskera mitt liv. Så jag säger verkligen inte varsågod till att skjuta min hund bara för att han vaktar. Samtidigt är verkligheten sådan att extrema situationer uppstår där man faktiskt måste välja.
     Nu vet jag inte hur det gått för kvinnan, men hade det varit mer rätt att låta henne dö eller få bestående skador? Jag rättfärdigar inte att polisen sköt ihjäl hunden och reagerade själv mot det när jag först läste om fallet igår. Jag hoppas verkligen man kan hitta ett snabbt och effektivt sätt att få undan hunden utan skada.

 8. Det är hemskt att behöva skjuta hunden när det finns andra alternativ. Varför inte en sån stång med snara i andra änden. Då är dom på tryggt avstånd och behöver inte skjuta hunden. Nej utbildning skulle dom absolut behöva ha.

  1. Problemet med stång med snara är att det kan ta för lång tid att lyckas få in hunden i snaran.

   Jag vill klargöra att jag absolut är FÖR utbildning och alternativ, men tycker också det är viktigt att man tänker på och är medveten om alla aspekter och följder.

 9. TT skriver Pitbull, ägaren till hunden säger Rottweiler! Är det någon som är förvånad?

  Rebecca hade med sig sin hund Sasha till parken. Innan hon somnade band hon Sasha vid ett träd intill sig.
  När hon vaknade hade polisen skjutit hennes hund.
  – Jag har förlorat min bästa vän, säger Rebecca.

  Ska ha mötts av ilsken rottweiler: http://bit.ly/14iOyOU

  Medias Rasguide för Journalister: http://bit.ly/ZBZKtR

 10. Om polisen känner att enda valet är att skjuta min hund, önskar jag att de skjuter mig också!

Kommentarer inaktiverade.