Gör man fel analys spelar metod ingen roll. Gör man rätt analys spelar metod ingen roll.

Nya Schäfertidningen och gungning av yngsta son ”Mav” – En perfekt kombo!  🙂

I går kväll gick jag en härlig skogspromenad med hundarna Ice och Denver.
Jag har ju haft dessa två relativt dominanta hanar tillsammans en tid med ”tummen i ögat” så att säga.

Nu, igår, släppte jag lite extra mycket på denna ”tumme” och lät dom vara och hantera varandra själva.
Jag bevakade det hela noga men la mig inte i ett dugg.
Mitt nödstopp jag har på Denver känner jag att jag börjar få till på Ice oxå.

De hela slutade med en härlig lek mellan två schäferhanar.
Härligt att se!

Jag bröt dock denna lek efter en stund och återgick till gamla regler igen 🙂

Eftersom jag hävdar att dominans, ledarroller och konkurrens finns i en flock så tänker jag INTE tolerera att eventuella bråk uppstår omkring dessa roller.
Den stora skillnaden på min hundflock och en vild hundflock är – Här ska ingen byta flock!

Hade min ”flock” varit en vild flock och dessa två herrar inte hade blivit överens om vilken ledarroll vem ska ha, då hade bråk och obalans uppstått och den ena hanen hade gett sig av för att bilda en ny flock.

Detta med flock, med ledarroller, harmoni tycker jag är så fantastiskt intressant. Dessutom tycker jag att man lär sig så otroligt mycket av att sätta sig in i detta.

 

Fråga –

Hej Fredrik, jag tycker du är fantastisk.
Jag gillar dig som person (det jag kan läsa och höra på blogg och radio). Jag gillar ditt självsäkra men ändå väldigt ödmjuka sätt att hantera människor och frågor kring hund.

Min fråga till dig är rätt så komplicerad, men önskar ändå ett svar om det är möjligt –

Om du fick skydda en titel, ex vis Hundcoach, och utbilda personer till hundcoacher, hur skulle då denna utbildning se ut?

Hälsningar XXXXXXX

 

Svar –

Hej och tack för fina inledande ord. Jag blev glad då jag läste ditt brev.

Din fråga är väldigt komplicerad även om jag tycker den är bra.
Först och främst skulle jag nog vilja ha hundcoacher i flera olika steg. Kanske hundcoach 1 -5.

Ubildningen skulle vara praktiskt till mycket stor del, men givetvis också en del teori.
Jag anser att då det gäller hund så är det just – att arbeta med hund – och arbete med en mängd olika hundtyper och problem som ger kunskap.

Jag anser också att det är bättre för ökad kunskap att arbeta med tio hundar under en helg, än att arbeta med en hund under två helger, om du förstår mitt resonemang.

Som jag ser det så behöver man inte lära sig massa olika lösningar i huvudsak, för dessa finns redan och har funnits en lång tid även om vissa hundexperter väljer att påstå att det är ”deras ide/metod”.
Jag anser att förkovringen och utbildningen mer skulle läggas på att läsa en hund rätt än att lära sig olika metoder.

”Min hund är rädd för bilar och jagar efter bilar för att försvara sig”
”Min hund är rädd vid hundmöten och därför gör den utfall”
”Min hund är dominant, därför morrar den mot mig”
”Mina två hundar slåss trots att det är en hane och en tik. Det är alltid tiken som börjar, är det då fel på henne för det är väl inte normalt att en hane och en tik bråkar?”

Och så vidare…

Då jag träffar dessa hundar och ägare så stämmer mycket sällan deras analys av hunden anser jag. Oavsett vad andra experter säger.

Kanske är det istället så att –

Hunden jagar bilar för att det är kul!
Hunden var rädd vid hundmöten i början, men nu har det övergått till något helt annat.
Hunden morrar för att den är osäker.
Hundarna slåss för att de inte är överens. Även kvinnor och män kan bli oense, det vet vi alla.

Och så vidare…..

Oavsett vilken metod man använder sig av för att lösa rädsla hos hunden, men om det istället handlar om jaktkamplust eller annat, så kommer man inte att lyckas.
Men om man är säker på att problemet istället ligger i begreppet jaktkamplust och det är rätt analys – Då kvittar sannolikt metoden eftersom man oavsett metod antagligen kommer att lösa problemet.

Hoppas du är hyfsat nöjd med mitt svar. // Fredrik Steen

 

God morgon på er, min morgon är alldeles för tidig. Idag måste jag vara på arbetsplatsen 05 30.    🙂

40 svar på ”Gör man fel analys spelar metod ingen roll. Gör man rätt analys spelar metod ingen roll.”

 1. Det är verkligen otroligt intressant det där med ledare/ledarskap.
  Jag har många gånger hört förespråkare av sk mjuka metoder, att om man korrigerar/säger nej till hunden, så minskar hundens förtroende för en och försämrar kontakten.

  Det där har jag funderat över när vi har varit hos veterinären med min vuxna tik. Hon har skadat sig några gånger i sitt liv, och efter första hältan där man fick öppna trampdynan och sätta dränage, så tycker hon inte om att gå till veterinären.
  Hon verkar inte det minsta rädd, men hon verkar veta att det kommer göra ont.

  Då är frågan. Ska jag vid dessa tillfällen lämna henne, låta dom sätta munkorg på henne och låta främlingar hålla fast och tvinga henne till sprutor, blodprov, rtg osv? Eller ska jag lugnt stanna vid hennes sida, se till att endast jag håller henne?
  Om jag håller fast henne och låter dom göra sådant som verkligen gör ont, är inte jag dum då? Ska inte hennes förtroende för mig minska? Om det minskar och förstörs av att jag säger nej, eller petar till henne i sidan, hur ska då inte detta förstöra vår relation?

  Aldrig att jag skulle lämna henne själv i dessa situationer. Jag skulle aldrig utsätta vare sig henne eller personalen för detta. Jag har vid varje tillfälle varit den som styrt och hållit henne.
  Vår relation har inte försämrats ett dugg av detta. Snarare tvärtom. Genom att vara den starka, den som faktiskt styr, så tror jag att hundens förtroende för oss ökar, snarare än minskar.

  1. Jag tror som du Ewa, har man en fin relation i botten så klarar man det mesta, klart att en hund inte får minskat förtroende om man säger åt den när den gör saker som inte är ok.
   Det enda som jag tror försämrar relationen till sin hund är om man brukar våld, inte är tillsammans med hunden och gör saker med den, att den bara är en ”sak” då kan man nog inte räkna med att man har en kompis i vått och torrt.
   Har ett exempel på några jag känner som skaffade en hund och det var väl ok fram till att de fick barn och hunden hamnade i sista hand, nu har de dessutom separerat och hunden flänger mellan olika hundvakter, ingen av dem anser att de har tid för henne så nu vid sju års ålder ska de omplacera henne 🙁 MEN det intressanta är att hon går inte ens fram och hälsar på sin matte längre och lyssnar överhuvudtaget inte på henne. Inte så konstigt med tanke på att den enda gången hon tilltalar hunden är när den gör något fel…. Så sorgligt tycker jag. Men jag tror och hoppas hon kommer till någon som har tid för henne som tycker om att göra saker tillsammans med henne.

  2. Jag är oxå inne på det spåret. Jag skulle nästan vilja hävda att om jag inte kan korrigera min hund utan att hunden tappar förtroendet för mig så har jag ingen bra relation med min hund…och då kanske det inte finns så mycket förtroende heller i den relationen?!

   Mvh,
   Johan

   1. Precis 🙂

    Ibland måste man säga till det går inte att träna på precis ALLA tänkbara eller kanske otänkbara situationer med positiv förstärkning, och dessutom är ju hundar ganska smarta 🙂 om de tillåts att få tänka ut saker på egen hand så kan de likaväl tänka ut saker som inte är ok också! Vilket jag tycker är ganska kul för det mesta 🙂 men det kan i alla fall bli en tillsägelse.

 2. Funderar lite….. hur skulle Du göra?
  Jag har min hund kopplad när vi är ute, han är stor (skulle kunna skrämma en hundrädd person)….. Nu har vi fått ”sommargäster” som närmsta grannar. De öppnar dörren och släpper ut sin hund själv…. Vi har gott om huggorm, många barn i området och min hund gillar inte att hitta en hund utanför på trappan då vi kommer hem efter en promenad. Ägaren säger bara att: ”han är ju så snäll”………
  Vad gör man??
  Jag vill ju kunna gå ut med min hund utan att behöva ”tjabba” med en annan hund.

  1. Jag hade gått över och pratat med dem och förklarat varför jag inte vill ha deras hund på min tomt och frågat varför de väljer att bara släppa ut sin hund.

   Sen med tanke på årstiden så får ju inte hundar springa fritt nu vilket kan vara ett argument (även om folk som inte respekterar sina grannar knappast respekterar andra djur), men likväl ett giltigt argument. Kanske (hot om) en anmälan till lämplig instans kan hjälpa?

   I sista fall hade jag nog hällt ut en burk surströmming på (lämpligt ställe på) tomten innan jag gick på promenad och sen hoppats att deras hund skulle finna det så där härligt inbjudande att rulla sig i det. Det blir två flugor i en smäll, grannarna kanske inser att det inte är lämpligt att låta hunden springa lös och deras hund får sig en härlig och uppiggande äckelrullning.

   Mvh,
   Johan

   1. Jag har försökt prata med dem, men de hävdar bara att deras hund är så snäll (och det kan ju vara så) men min hund vill inte ha en främmande hund på trappan. Vi bor på denna lilla ö året runt och Jack har svårt för alla ”sommarhundar”… Vi har ju en del vilda djur med ungar på ön nu… Det känns lite svårt, det är ju inte hunden jag reagerar mot utan ägarna.

    1. Förstår det. Hjälper det om du säger att din hund inte är så snäll (oavsett om den är det eller inte)och att du inte vill riskera ett hundslagsmål?

     Det verkar vara riktigt knepigt när folk inte fattar vad de gör hur mycket man än påpekar det. Det enda som verkar fungera på dessa människor som inte bryr sig om andra är att de själva drabbas negativt av sitt handlande…därav surströmmingen. Har hört vissa berätta att de gjort på liknande sätt (lägga ut äckliga saker som hundarna gärna rullar sig i) och att det var det som till sist hjälpte. :-/

     Mvh,
     Johan

     1. Underbart tips! Våra grannhundar kommer ofta hit eftersom dom rymmer till våra hundar. Tyvärr vågar jag inte testa tricket för dels så rullar sej väll mina i det innan jag hinner reagera och dels så går grannhundarna in i vårt hus om dörren står öppen. Jag kan se mej stå med långnäsa och skura köket och egna hundar..
      Fast frestande är det!

   2. Hahaha jäklar vilket bra tips! Surströmming som luktar såååå gott 🙂 Glömmer aldrig när min rullade sig i gamla räkskal, DET var illa nog! 😀

    Ulla jag skulle också prata med grannen och tala om att du inte uppskattar att han springer in på tomten, säg att din hund kan vara lite oberäknelig eller något och att du inte vill att det ska hända deras så snälla hund något….. Att man inte bara kan respektera sina grannars önskan? De får väl hägna in sin tomt om hunden ska få springa lös där, inte mer med det tycker jag, det gjorde vi på landet så att inte mina hundar ska sticka till grannarna.

  2. Hej Ulla,

   jag skulle i din situation välja att inte fokusera på om grannens gladhund blir biten av huggorm eller skrämmer små barn.
   Det är tankar som biter en själv i rumpan…om du fattar vad jag menar…
   Och om vår egna hund ogillar att en främmande hund är på vår tomt då och då skulle jag använda detta som en ledarskapsövning, såsom att:
   1. kommendera grannhunden bort från tomten
   2. lära min egen hund att gilla läget.
   3. lära mig att sluta bejaka negativa attityder inför omvärlden.

   Jag skulle alltså tagga ner helt och hållet, jag menar, så länge det inte rör sig om en FARLIG hund eller en hund som vanvårdas, misshandlas och far illa – för då msåte man vara beredd att ingripa fullt ut – men surströmming är en surgubbe/lkärringidé som också biter dig i rumpan i slutändan…och dålig karma…

   1. Sanna
    Dåligt karma eller inte….. jag vill inte ha en hund liggande utanför min dörr. Ledarskap eller oledarskap så .är det inte ok……..

    1. Håller med dig Ulla. Jag skulle inte heller vilja ha en lös hund på min gård här hemma!!! (nu är ju min stora inte särskilt förtjust i främmande hundar som inkräktar på hans gård) Jag skulle försökt tala med grannen igen! Det är ju ändå deras ansvar att den håller sig hemma, INTE ditt! Annars var ju Johans tips väldigt bra 🙂

     1. Att jävlas med sina grannar när de (i ens eget tycke) uppför sig illa, är det en bra idé?

     2. Japp om det är det som behövs så gärna för mig!!! Jag vill inte ha ngn lösdrivande hund på min gård! Men du kanske gillar det, det är ju upp till dig.

    2. Ja, då är det väl så… men det låter så….fjuttigt i mina öron… Men ok. Att skapa negativt åsiktsgnissel inom sig själv gentemot andra människor är mångas favoritsysselsättning.
     Jag sysslar inte med det.
     Jag menar, i det stora hela, vad gör det om en glad hund strosar omkring lite på en sommarö någon liten begränsad tid per år…

     1. Men det kanske inte är så kul om ens egen hund blir besvärad av att grannens hund ligger utanför dörren, det kan ju faktiskt gå illa om oturen är framme.

      Och det är ju synd att man inte kan respektera sin grannes önskan, det kanske inte är hela världen att hunden lallar omkring som den vill men det blir irritationsmoment om grannen bara säger att hunden är snäll men struntar i varför man påpekade från första början.

      Kanske inte är så kul att varje dag behöva mota bort grannens hund för att kunna gå ut med sin egen……

     2. Delvis håller jag med dej Sanna. Jag tycker att man så långt som möjligt ska tänka på hur mycket saken verkligen stör och inte bara gnälla för principen.
      Våra grannhundar som kommer springande stör mej inte och jag skulle aldrig tjura till när dom kommer. Oftast kommer ägarna flåsande efter sina hundar eller så kopplar jag dom och går bort med dom själv. Inga problem.
      Lite värre är det när hundarna gått en omväg genom kärret och vår ytterdörr står öppen…6 hundar som stormar in i huset och leker varav två är ingrodda i skit. Man håller sej för skratt! (fast det hade varit värre om 6 hundar rullat sej i surströmming innan..)

      Men har man en hund som man kämpar med och som ev är aggressiv är det inte lika roligt. Antastar hunden vilda djur är det ett allvarligt och då måste man reagera. Är man en person som har stora välskötta trädgårdsland så är det inte roligt att få in en hanhund som pinkar på grönsakerna.
      Kan man då inte tala med grannen utan den skiter i vad man säger så skulle även jag bli förbannad.

     3. @P: Jag håller med dig om allt!
      Jag skulle självklart gå bananer om andras hundar sprang in i mitt hus och geggade på mina orientmattor!
      Men.
      Sedan skulle jag lugna ner mig och gå över och tala mycket begripligt, lågmält och civiliserat om detta med min granne och så skulle vi fortsätta vara bra vänner!

      @ Jeanette: Visst handlar det om respekt grannar emellan precis som du säger. Eftersom jag beter mig på det sättet jag själv vill bli bemött av mina grannar på gatan (om jag missat något eller gjort ”fel”). Alltså inte utsätter någon för surströmingsmetoden eller bitchar på som en surkärring från ”Anderssonskans Kalle” så hamnar mina önskemål i god jord.

     4. Wow, från ett litet tips till en vedertagen metod på mindre än 24 timmar…jag är smickrad! 🙂

      Glöm nu inte alla som väljer att testa detta med surströmming att skicka 5 kr. till mig i licensavgift för att ni använder er av min surströmmingsmetod!

      Är det någon som vill bli diplomerad instruktör enl. surströmmingsmetoden så kommer en kurs hållas under slutet av sommaren. För ringa 2200 kr (ex. moms) ingår förrutom kunskap om val av surströmming och lämplig placering även rätten att få kalla sig ”Licensierad SurStrömmingsInstruktör”, eller SS-instruktör, och därmed möjligheten att hålla egna utbildningar. Anmälan sker lämpligast här på bloggen. 🙂

      Mvh,
      Johan

      Ps. Lycka till Ulla! Hoppas det löser sig för dig på något sätt! 🙂

     5. @Johan: Jag vill jättegärna vara med på SS-kursen, den låter urkul! Men jag ska bara använda den mot högerpolitiker, inte mot grannar med hundar.

     6. Jag hänger gärna på, mot mina sura sk hundgrannar som inte kan hålla reda på sina lösdrivande varghybrider, som anfaller andra hundar hästar och människor!!!
      politiken tycker jag vi håller långt härifrån istället… 😛

     7. Älskar dessa diskussioner! Man vet aldrig vart det leder någonstans 🙂
      Jag hade inte heller lagt ut surströmming men det lät så kul och stanken är inte att leka med, men min hund hade definitivt varit den första att rulla sig 🙂 så ja det hade blivit ett bett i baken på mig själv.
      Självklart ska man värna om grannsämjan men det gäller ju från bådas håll och har man pratat med grannen och talat om att man av olika orsaker inte vill ha andras hundar på tomten så tycker jag grannen ska respektera det, sätt upp ett staket så är problemet ur världen.

     8. Saken är ju den att Ulla har pratat med grannen men de verkar ju inte ta det på allvar, därav den så kallade SS metoden 🙂
      vilket på något obehagligt sätt förde tankarna till nazi tyskland så kan den inte kallas något annat….. Typ RF metoden istället……:)

     9. Johan, har du verkligen testat att lägga ut surströmming för att en hund ska rulla sej i den??
      Jag är 100% säker på att om jag skulle testa att gillra en fälla åt någon annan så skulle jag och enbart jag drabbas,,
      Igår så skulle jag tala allvar med en grabb som älskar att äta koskit och samlade alla krafter jag äger för att rusa dit och ta tag i syndaren. Såg mej inte för utan halkade i en annan mocka och kanade fram till hunden och slog på ändan. Vad gör hunden, jo han ger mej en riktig kyss mitt på munnen som tröst..
      .-Va, gormar du om matte? Jag äter bara skiten men du rullar dej ju i den!

     10. Oj, blir ju alldeles överväldigad av det stora intresset! 😀

      Måste dock påpeka att den inte bör missbrukas mot politiker och annat löst folk. Metoden bör inte heller användas av högstadieelever som i sin kamp mot grannskolan får för sig att sätta in en öppnad burk i ett tomt elevskåp och sen hänga på ett hänglås…det kan leda till oönskade konsekvenser!!

      Och jag ska väl ärligt säga att jag inte har någon egen erfarenhet..sen högstadiet…med denna metod. Har aldrig behövt göra det då jag har trevliga, repektfulla grannar.

      Dock hade jag klart övervägt det som en sista utväg om jag själv skulle vara i Ullas situation.
      Grannsämjan behöver man ju inte bekymra sig om då den ömsesidiga repsekten uppenbarligen saknas.

      Surströmming är ju även tämligen ofarligt för både djur och natur och så länge jag håller mig till min egen tomt så drabbar det ju inga ”oskyldiga”.

      När/om hunden väl har rullat sig i det så kan jag slänga på ett par hinkar vatten så försvinner det mesta ner i marken och jag slipper att mina hundar rullar i det.

      Jag vet som sagt andra som varit i liknande situationer där detta knep med att erbjuda hunden något den gillar att rulla sig i, tyvärr var det enda som fungerade. Sorgligt men sant…

      Mvh,
      Johan

     11. @ P!!! Tack för koblajjehistorien…jag sitter här och gapskrattar tidig morgon. Jag menar, snacka om att en lösning hoppar upp och biter en själv där bak…
      Idag vaknade jag för tredje morgonen i rad med nackspärr.

      @Marie: Jag tycker vi ska prata om precis allt här på bloggen och i synnerhet politik och surströmming.

      @Jeanette: Om man pratat med sin granne en gång så får man prata med sin granne en gång till. Sedan en gång till. Staket är också en bra idé.
      men ibladn är en gnälliga kärringgrannar inget att lyssna på.
      Exempel:
      Jag äger ett hus med stor inhängnad trädgård och till den hör en stenmur mot grnnarna som på ena sidan råkar vara en HSB-kåk med ett tiotal lägenheter.
      Vi i vår familj brukar ”gena” över vårt staket och över stenmuren på baksidan av trädgården förbi husknuten till HSB-längan.
      Vid tre tillfällen de första åren vi bodde här kom en ”kärringliga” hit och bad oss sluta med detta. De menade
      1. Att det störde de som bodde i lägenheterna att ”folk” gick förbi husknuten.
      2. Att muren kom till skada och började rasa.
      3. Att vi trampade ner rabatten på den 50 cm breda sträckan mellan muren och deras asfalterade gångväg.
      Jag svarade då:
      1. Att ni bor ju i ett hus på kommunal mark där alla människor har rätt att knalla förbi alla husknutar vilka tider på dygnet som helst för att att sig in och ut ur portar eller bara passera på väg mot bussen eller i största allmänhet bara strosa omkring.
      2. Att muren på andra sidan staketet tillhör min egen tomt men att jag ska se till att den inte rasar för det vore ju synd (och jag skapade istället en trappa i muren som vi kunde kliva genom)
      3. Att det inte fanns någon rabatt utan en smal remsa med gräs och att vi kunde hoppa över den när vi passerade så slapp gräset bli platt.

      Efter detta var de som sagt här och klagade ytterligare två gånger men jag vidhöll att det faktiskt inte utgjorde ngt problem (annat än att det retade gallfeber på dem) och sedan tystnade de för gott. Nu sitter de innanför sina gardiner och gnisslar och gnider och får ut sina inre aggressioner tack vare att jag INTE gör som mina grannar önksar då mina grannar bara bitchar loss som f-n.

      @Johan: Jag skulle aldrig placera surströming någonstans varken som högstadieelev eller vuxen. Det är en lömsk metod som bygger på feghet att ta diskussionen med justa medel. Typiskt borgerlig. Att jävlas med andra medmänniskor är borgarnas favortisysselsättning och nu bedriver de den fullt ut via riksdagen. FAS3 är en gigantisk surströmmingburk där bortåt en 40.000 arbetssökande nu tvångsförvaras som straff för en arbetslöshet de själva inte skapat eller kan råda bot på.

     12. Sanna, skönt att höra. Du är en bättre människa än jag.
      Dock kallade jag mig kommunist på den tiden. 😉

      Mvh,
      Johan

 3. Tack för alla tips! I brist på surströmming blev det jordgubbstårta och kaffe. Grannen och jag talade, utan att gnälla eller höja rösten och vi kom fram till en bra lösning. Vi kommer att ta gemensamma promenader med hundarna ett tag framöver. Funkar det så erbjöd jag att ta båda hundarna på morgonturen eftersom jag är morgonpigg och hon morgontrött.
  Hon lovade också att inte ha sin hund springande lös utan att någon var med ute.
  Så nu hoppas och tror jag på en bra sommar för alla.

  1. Härligt jobbat Ulla!!! Jordgubbstårta, kaffe och visad hjälpsamhet leder till en fredlig och respektfull problemlösning.
   det ska jag testa nästa gång jag hamnar i en liknande situation….åh jag ser riktigt fram emot det…särskilt tårtan…

    1. Ang vår granne här med sina lösdrivande varghybrider, så gick det så långt att ngn, vet inte vem/vilka åkte över till honom för ett antal år sen och sköt en av hundarna! SÅ bra lyssnar grannen när man försöker prata vett med honom…. Han lärde sig inte ngt av det hela heller……tyvärr.

     1. Oj, vad hemskt! Lär man sig inte av det så är det ju kört……. Eller så bryr man sig inte om sina djur. Ring länsstyrelsen de kanske kan göra något?

 4. Jag har en Schäfer som nu är ca 1,5 år gammal.
  Han är född och uppväxt i Thailand. Och där har man lite mer avslappnad attityd till hundägande.
  Vid vårat hus som ligger i nordöstra Thailand så hade vi problem med att grannhundarna var inne på tomten och tiggde mat. Detta för att grannarna är fattiga risbönder som knappast utfodrar hundarna före mäniskor. För ett år sedan när min hund var liten så kom det en tik som smet in i vårat kök och snodde med sig en hel påse formfranska som hon smet iväg ut på risfältet med. Vi har mur kring tomten. Så det är lite lättare. Men min hund lärde sig av mitt bettende att jaga ut utomstående hundar från tomten. Och med tiden så växte han och vart större än dom flesta Thaihundar. Varav dom utomstående hundarna vart rädd för honom på grund av hans storlek. Samma sak om vi t.ex åkte till stranden. Så kom det ofta fram vildhundar i flock för att försöka jaga oss. Jag lärde honom att vi gemensamt gick framåt istället för att backa. Vilket resulterade i att han alltid lyckades vinna psykologiskt över gathundarna som tog till flykten istället för att slåss.
  Jag säger inte att dessa metoder är att föredra i alla situationer. Men då min hund visar att han inte backar för andra hundar som är där dom inte ska vara. Så har han aldrig kommit till att hundarna börjat slåss. För normalt så backar den andra hunden ur och springer iväg just för att slippa bråk med min hund som då vunnit psykologiskt över den andra hunden. Dock kan metoden upplevas som något brutal i Sverige av svenska hundägare. Men jag skulle inte tveka att använda metoden här i Sverige (Då jag nu tagit honom till Sverige), om det var så att en främmande hund kom in på våran tomt.
  Då en frisk hund vet att inte springa in på en annan hunds revir.

Kommentarer inaktiverade.