Ingen fara alls, tvärtom!

Hej!

Vi har haft våran valp i en vecka nu, de första två dagarna fick hon gå lös men den tredje dagen började hon springa iväg ifrån oss även om vi hade godis och leksaker. Där vi bor är det ganska trafikerat så vi bestämde oss för att sätta på koppel vilket har gått väldigt bra. Vår fråga är nu, vad kan det få för konsekvenser om man börjar med koppel för tidigt..? Vi hade tänkt åka ut i skogen och träna lite inkallning där det är lite lugnare. Men vi skulle behöva fler tips!

 

Mvh nyblivna valpägare.

 

Hej,

Klart ni ska ha koppel på er valp då ni känner att det är fara för er valp (trafik och annat)
Koppelträning är oxå en viktig del i ett bra och härligt hundägande, så det är inget alls ni behöver oro er för.
Tvärtom!

Sen ska ni, som du själv varit inne på, söka er till ställen där ni kan ha er valp lös så mycket som möjligt.
Att ha en valp/hund lös är väldigt viktigt för att er valp ska bli en uppmärksam och följsam hund.

Övningar ni kan göra då ni är ute i skogen med er valp är bland annat att på promenader då valpen inte är helt uppmärksam på er – Då sätter ni er ner bakom en gran/sten så valpen får leta upp er.
Ni kan helt plötsligt byta riktningsförändringar så att valpen tvingas vara uppmärksam på var ni är på väg.

Sen kan ni göra så att ni alltid har lite godis/foder med er på promenaden (koppelprom/löskoppladprom).
Varje gång valpen tar kontakt med er berömmer ni lugnt och ge valpen en godis, för att sedan låta valpen gå fritt igen.
På så sätt bygger ni härliga och följsamma promenader utan risk för besvärliga felbeteenden längre fram.

Lycka till med er nya familjemedlem // Fredrik Steen

 

2 svar på ”Ingen fara alls, tvärtom!”

 1. Släpp aldrig en hund med löst hängande halsband, tex en kedja runt halsen. Jag har idag hört om en hund som var ensam i trädgården en liten stund och när ägaren kom ut så hade hunden fastnat med en klo i kedjan och höll på att strypa sej. Som tur var hade dom tillgång till en rejäl avbitartång(när har man det annars?) och kunde snabbt få loss hunden.
  Hunden klarar sej men dom har fått ta bort två tår på baktassen för dom var så skadade. Hon har sår runt halsen och ont i nacken, ryggen. Hunden råkade även bita matte när dom kapade kedjan så även hon är sydd i handen.
  Det är så lätt att göra saker utan att tänka sej för eller för att det alltid brukar gå bra. Man brukar leka med bollar, man släpper sin hund med halsbandet på, man ger hunden glasspinnar, man springer snabbt in i affären och lämnar hunden i en varm bil och man binder sin hund i dragkroken osv. Men, varje år skadas, dör hundar av dessa saker.
  Jag har sett en gammal älskad ponny ligga död i hagen efter att ha fastnat med bakbenet i sin grimma. Dödskampen hade varit lång för hela hagen var upptrampad och pågått bara några meter från ponnyägarens hus. En syn som kommer förfölja mej resten av livet. Gör inte om andras misstag!

  1. Usch, det finns så mycket hemska saker som kan hända. Stackars ponnyn! Jag fick en klump i halsen av det du berättade.

   Men glöm inte att man även ska njuta av valptiden! Inte vara rädd för allt hemskt som kan hända. Olyckor händer, men de flesta slipper dem.

   Men självklart ska man tänka på de saker som man kan förebygga!

   HÄRLIGA VALPTID. Fan vad jag saknar den.

Kommentarer inaktiverade.