Shit happens – men du är alltid ansvarig!

Får man motionera hunden med hjälp av ett motorfordon?

Kanske har någon ett annat svar än jag, var då snäll och skriv detta 🙂

Men i mina efterforskningar, det jag har fått fram då jag kontrollerat detta så gäller följande –
– Det man kan göra sig skyldig till då man gör detta är två saker.
Dels Trafikbrott, men oxå Djurplågeri.

Men om man framför ett motorfordon på en plats och på ett sätt som gör att jag inte bryter mot en trafiklag, samt att jag inte på något sätt utsätter hunden för psykisk eller fysisk press eller annat obehag – då har jag fattat det så att det är tillåtet.

Rätta mig om jag har fel, då viker jag mig direkt 🙂

 

Shit happens!

Även om det är ditt totala ansvar att det inte händer, så kan det hända.

Hunden jagar vilt, hunden fäller vilt, hunden biter någon, hunden biter en annan hund, hunden jagar efter en katt, hunden biter ihjäl en höna osv…….

Utan tvekan så är hundägaren ansvarig om något sådant hemskt händer.

Men… det kan faktiskt hända den bäste.
Tänk dig en situation med en rad händelser som tillsammans gör att en olycka sker – då är allt möjligt.

Hade en sådan rad av händelser hänt för en människa, då hade man kanske rubricerat det som en olycka. Då det händer en hund, då är det aldrig en olycka.

Det måste tyvärr vara nån form av utgångspunkt då en olycka händer, om man är hundägare.

Sen måste vi prata om dessa olyckliga saker som kan hända, vi måste som hundägare har förståelse för varandra då dessa olyckor sker.
Att prata om det, att lyfta ämnet, det i sig gör att vi blir mer uppmärksamma och bättre.

Personligen har jag aldrig skällt ut någon hundägare som tappat kontrollen på sin hund då jag kommer med mina.
Anledningen till att jag inte har gjort det är enkel – Nästa gång kan det hända mig. Samt att det är inte alls säkert att hundägaren i detta fall varit nonchalant eller slarvig. Hundägaren kanske varken förr eller senare råkat ut för något liknande.

Men vilka åtgärder kan vi tillsammans göra och arbeta för att vi ska minimera dessa olyckor (som jag väljer att kalla det trots text i lagen)?

Dels så anser jag att det är viktigt att vi hundägare påminner varandra om vårt ansvar. Det kan man göra på ett sakligt sätt utan att vara dum.
Att alltid i den mån det går försöka ha kontroll på sin hund. Om man ska vara ärlig så sker många av dessa olyckor trots allt då man inte har kontroll på sin hund.
Jag tycker oxå att man som regel alltid håller sin hund kopplad.
Med det menar jag – Om jag ska förflytta mig 200 meter med min hund, och min hund är följsam och lydig – varför kan man då inte lika gärna sätta på kopplet denna sträcka?
Det är enkelt och om alla gjorde så skulle problematiken minska.

Tänk så här –

Varenda meter jag går i skogen med min hund lös ökar risken för att min hund ska jaga vilt.
Varenda meter jag går i skogen med min hund kopplad minskar risken för att min hund ska jaga vilt.

Varenda unge min hund får leka med ökar risken för att en unge ska bli skadad.
Varenda unge jag säger – nej till lek – till minskar risken för att ett barn ska bli biten.

Varenda gång min hund äter i sällskap av andra personer eller hundar ökar risken för att hunden försvarar sin mat.
Varenda gång hunden får äta ifred minskar risken för att hunden ska försvara sin mat.

Varenda gång min hund får hälsa på en annan hund ökar risken för hundslagsmål eller olyckor.
Varenda gång min hund inte får hälsa på andra hundar minskar risken för hundslagsmål eller olyckor…..

Och så vidare i all oändlighet.

Kanske ett tråkigt sätt att tänka på, men sant.

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

13 Inlägg för Shit happens – men du är alltid ansvarig!

 1. Annette Olsson skriver:

  Tyvärr handlar jag helt enligt detta! Men känner mig osund på något sätt.
  De flesta SBK:are jag känner är väldigt avslappnade, även på appelplanen.
  Jag kör med släplina och hunden kopplad. Utom där jag känner mig helt säker på att inget kan hända. Dessutom har hunden lärt sig att stå blixtstilla vid möten om jag kräver det. Låter aldrig min hund får hälsa på främmande hundar i koppel. Men jag känner mig som en riktig fegis.

 2. Anneli skriver:

  Jag gillar ditt sätt att tänka och det behöver inte inskränka på hundens frihet heller. Det gör dessutom vardagen med hund betydligt säkrare i mina ögon.

  Har märkt att alltför många hundägare nu för tiden inte vet om att det finns lagar, regler och förordningar att följa för en hundägare och att man dessutom har en skyldighet att veta om vad som gäller. Många har tex inte en aning om att varje kommun har en lokal ordningsstadga och att många kommuner där reglerar hur man får ha sin hund inom tätbebyggt område, tex så har många kommuner koppeltvång i tätort.

 3. Liselotte skriver:

  Tycker att aspekten “hundrädda människor” här borde också vävas in. Även om nån tror sig kunna ha “säkra” situationer, dvs situationer där man tror sig veta att det inte kan hända något och därigenom har sin hund lös eller på annat sätt där koppel inte är i direktkontakt med den som håller i sig (dvs sträckt så man man kan stoppa hunden omedelbart om den Gud förbjude, skulle få nåt infall..) så räcker inte detta för en människa som är hundrädd. Nu har jag inte hundrädd själv men de har också rätt att känna sig trygga på vilken gata som helst, utan att behöva undra om hunden kommer göra något. För det spelar ju ingen roll vad en hundägare säger “men han är så snäll, han gör inte en fluga förnär..” Detta är ju inget som hjälper en hundrädd och nåt som man måste respektera.

 4. Anna skriver:

  Håller helt med det som skrivits! Det behövs både koppel och kunskap.

 5. sofie skriver:

  Motionerade vänninans amstaff med en fyrhjuling en gång, vi åkt på farfars mark/skog och hon tyckte det var skit kul. Sen fick hon åka hem på den ;D
  Hurvidare det är lagligt eller ej vet jag inte. Men känns konstigt om nån ska kunna klaga på att vi är i våran skog 😛

 6. marion skriver:

  Här kör jag med långlina. Inte endast för alla vilda djurs skull… men i 15meters lina kan man ha mycket skoj, och så slipper jag oroa mig för att han skulle dra efter vilt. Vilket han skulle om han fick möjlighet. Händer vi använder lina på vanlig promenad med, och det funkar det också.

 7. Mimmi skriver:

  Klokt Fredrik! 😉 Jag kan inte förstå de människorna som går eller cyklar med sin hund på trafikerade vägar?! Hundarna går x antal meter framför eller bakom sin ägare och man har absolut ingen som helst kontroll på sin hund då….allt kan hända som du säger. Ägaren sägar ofta att den går ingenstans utan följer mig…det har den alltid gjort. Hur tänker man!!? Hund är ett djur med instinkter som vi inte alltid hänger med på. Hunden kanske har gått bakom/framför i 5 år och det har aldrig hänt nåt……men det räcker att det tex blir en avgassmäll…hunden springer åt sidan och en bil kommer,,,och olyckan är ett faktum! De som har hunden lös är så oansvariga mot både hund och andra trafikanter. Skärpning!

  • Ulla skriver:

   Ja visst, min hund är så snäll, den går ingenstans…

   Råkade för en tid sedan i Avesta ut för denna episod. Jag gick mellan Avesta och Krylbo och blev omcyklad av en tjej med två golden. Den yngre av dessa hade hon kopplad medan den äldre fick springa lös. Denna tyckte tydligen att jag var intressantare än matte, så hon ville hellre komma fram till mig. Matte vidare uppmärksammade inte detta utan cyklade vidare med unghunden. Först efter ett litet tag sprang eftersläntaren ikapp matte, som stannat vid en bänk längre fram för att träna lite övningar med hundarna. Jag ifrågasatte det vettiga i att ha en hund lös längs med en starkt trafikerad väg och dessutom under rusningstid, men fick till svar att hon går ingenstans. Jag frågade om jag fick ge hundarna godis, men de fick inte hälsa på andra. Kände bara att jag inte kunde göra annat än ruska på huvudet. Att hunden redan varit i kontakt med mig hade hon tydligen ingen aning om, så så var det med den uppmärksamheten på sina hundar.

   • Jeanette skriver:

    Ja hur ofta ser man inte detta, som ni säger människan på cykel har noll koll på vad som händer bakom dem. Cyklister i det stora hela är också ett kapitel för sig, VAR HAR DE RINKLOCKA TILL OM DE INTE KAN ANVÄNDA DEN!!!! Vet inte hur många gånger olyckan är nära för att man inte hör när de kommer i full fart bakom en. Morr!

 8. Sussie skriver:

  Bra inlägg men saknade: Om shit happens ring 11414 och rapportera om ett djur skadats!

 9. marita skriver:

  Förstår inte heller de som har sina hundar lösa där andra faror kan finnas, själv är jag för rädd om mina hundar och försöker undvika , förebygga alla faror jag kan tänka mig. Det innebär långa koppelpromenader, cykelturer, klövjning, vandringar, drag och lydnadsträning av olika slag(trix, rally mm) dagligen. Man får varken vara lat eller bekväm som hundägare, men så har jag (trots sjukdom) bra kondition och fysik. Har för närvarande fem hundar i olika åldrar och rasta ibland även grannens jakthundar. Som sagt var, älskar mina hundar och vill aldrig medvetet utsätta dem för faror, som om man är lite förutseende kan undvikas…