Att ett problem tar lång eller kort tid att lösa med en metod, berättar inte om det är en bra eller dålig metod.

Ny vecka, nya utmaningar 🙂

Förutom alla vardagliga ”måsten” som alla andra oxå har så ska jag denna vecka ha ett styrelsemöte i Schäferdistrikt Sthlm, sen ska jag gästa TV4 morgonsoffan.

Dessutom har jag nu gått in i en intensiv spårperiod med Ice.
Jag gillar ju blockträning. Dvs att man tränar något, ex vis – spår/lydnad/skydd, etremt mycket under några veckor.
I detta fall och för mig handlar det kanske om minst tre spår om dagen i tre veckor.

Jag tycker denna blockträning av olika discipliner ger mer än att träna allting, hela tiden.

Jag har varit i en längre lydnadsträning en tid med Ice, den får nu stå tillbaka lite.
Det tror jag gör gott för oss 🙂

I deesa blockperioder tycker jag ofta man märker en extrem förbättring de två första veckorna, sen en tillfälig försämring. Men efter några veckors vila och man tar upp det igen – då har man tagit ett jättekliv framåt.

Fler än jag som tycker så här?

 

Fråga –

Hej Fredrik.
Hur ser du på detta med att bland andra Cesar M, Barbro B och du själv blir bitna titt som tätt.
Då ni blir bitna, är det då egentligen inte ett bevis på att ni misslyckats på något sätt, att ni helt enkelt läst hunden fel eller pressat hunden för hårt?

Vänligen XXXXX

Svar –

Hej och tack för en intressant fråga.
En gissning från mig är att du följt den diskussion om detta som gick av stapeln på FB för några dagar sedan 🙂

Men jag tycker det är ett intressant ämne, så mig gör det inget alls och tar gärna upp det här på bloggen.

Jag tycker verkligen att man gör det alldeles för enkelt för sig då man säger att om en hund biter, då har man misslyckas. riktigt så enkelt är det inte.
Men är det så man tycker detta då måste man även tycka samma sak om en hund morrar åt dig.

En rädd hund kan bita, en stark hund kan bita, en stressad hund kan bita, en frustrerad hund kan bita,  en ung hund utan uppfostran/regler/erfarenhet kan bita, och så vidare.

Alla dessa typer av hundar biter av olika anledningar. Redan där blir det lite klurigt att se det svart eller vitt.

Sen har du dessutom summan av hundar jag eller någon annan möter.
Om du försöker få bort ett felbeteende på en hund är risken väldigt lite att du ska bli biten, men om man gör samma sak med tusentals hundar då ökar ju risken.
Ren matematik helt enkelt.

Sen måste man först fastställa vad man räknar med bett, även det kan klura till det lite.

Men visst kan man som expert göra misstag så att man blir biten, misstag gör alla och problemet för oss mediala personer är att tv kanaler och annat gärna gör allt som står i deras makt för att kunna visa detta för tittarna – bra tv helt enkelt.

Av egen erfarenhet vet jag att sekvenser tagits bort för att det är för ”tråkig tv” men där jag vädjat om att det ska vara med i programmet.
Men enligt producenter är det jag tycker är viktigt, helt enkelt inte lika tittarvänligt som om en hund biter.

Men sedan finns det lägen då jag kalkylerar med att bli biten, då jag vet att jag blir biten men ändå fullföljer. Det kan vara exempelvis vid kloklippning. Där vet jag att om hunden biter mig, och inte får något svar på detta bett, att det då ofta går alldeles utmärkt efteråt med kloklippningen.
Sen finns det situationer med extrema problemhundar där en bra väg fram till att ”lösa upp knuten” är att faktiskt bli biten. Förutom att det gör lite ont, så är det riktigt bra.

Tänk dig en hund som har klarat sig ur situationer hela livet genom att bita, då får hunden komma undan.
Denna hund kan man låta bita någon gång, för att lära den att den inte kommer undan bara för det….. osv

Så svaret på din fråga är bestämt – nej – från min sida på så sätt att det alltid är ett misstag.
Men visst kan man säga att man ”pressat hunden till bett” eftersom hunden biter, men det behöver inte vara fel lösning för det.
Inte för mig i alla fall.

Dom som påstår detta, tycker jag hänger kvar i ett ålderdomligt sätt att se på individen hunden, samt borde försöka glömma den gamla skrönan – en hund får aldrig bita.

Senast igår faktiskt tränade jag några hundar i skydd.
En hund, en polishund, skulle vi träna släppande på i skyddsarbetet.
Släppandet är bra, men det kan alltid bli bättre.
Vi gjorde en plan, vi kalkylerade med att hunden skulle bita mig – vilket den gjorde.
Vi struntade i det, vi belönade vidare det hunden gjorde rätt, och efteråt hade vi en hund med absolut beslutsamma släppanden.

Visst kunde detta säkert gjorts på annat sätt, men det är min kropp, mitt blod och min smärta – och gnäller inte jag som blir biten, då borde inte någon annan utomstående heller göra det.

Varför bet då hunden igår mig – Frustration, aggression?
Vad gjorde vi åt det – Ingenting, mer än att belöna ett bra släppande med ett nytt bett.
Kommer hunden bita mig igen – Nä, aldrig mer…. släpp det gå vidare 🙂
Pressade vi hunden till att göra detta – Sannolikt!
Blev resultatet bra – Världsklass!
Kunde man inte gjort det annorlunda – Nä, vi tycker inte det. En polishund måste släppa på kommando under stress, frustration, aggressivitet, oavsett vad. Det handlar om den bitnes säkerhet, om hundens säkerhet, om polishundförarens säkerhet, om Svea rikes lag.
Då måste man oxå träna hunden i dessa situationer.
Har hunden lärt sig något efter detta – Ja verkligen, eftersom vi endast belönade rätt beteende, och nonchalerade fel beteende.
Finns det risk för att denna polishund kommer att bita fel i andra lägen efter detta – En risk finns det alltid med alla hundar. Men risken är mindre med just denna hund eftersom vi tränade i denna situation och hunden fick ingen fördel i att bita mig, samt lyckades få hunden att förstå vad som gav ett resultat för hunden, få fördel i.
Då är det större risk med den hunden som aldrig ”pressats” i denna typ av träning, där är risken större eftersom man alltid undvikit att träna just detta.

Och just det sista stör mig något i dessa situationer – En hund som biter (på tv, CM,BB,FS) denna hund har sannolikt en benägenhet att bita som kanske är större än andra hundars benägenhet att bita.
Att då ”gå som katten kring het gröt”, alltså undvika dessa situationer har aldrig varit något för mig.
Problem man vill lösa, dessa problem ska man söka upp och lösa så fort det bara är möjligt, på ett bra sätt.
Att ett problem, oavsett vad, tar lång eller kort tid att lösa – det talar inte om om metoden är bra eller dålig, om det är en quick fix eller ej.
Det är resultatet av den träning man gör som berättar om man gjort rätt eller fel.

 

 

 

 

 

125 svar på ”Att ett problem tar lång eller kort tid att lösa med en metod, berättar inte om det är en bra eller dålig metod.”

 1. Jag var dagmamma åt en westivalp för två år sen, en stursk liten tjej.
  När jag upptäckte en morgon att hon hade intorkad avföring i rumpan, beroende på alltför mycket hår runt analöppningen så tvättade jag bort detta och bestämde mig sedan för att klippa bort en del hår och la henne på rygg i min famn. Detta föranledde ett raseriutbrott hos den ca 3 månader gamla valpen. Hon högg och försökte skrämma bort mig. Jag släppte då lugnt taget, tvättade av med jodopaxlösning, satte plåster på bitmärkena och drog på mig en handske. Sedan gjorde jag om det hela och bara höll. Hon högg. Jag höll. Efter ett tag gav hon upp. Då smekte jag och gosade en kort stund och sedan låg hon stilla på rygg medan jag friserade hennes rumpa och kisstofs.
  Jag instruerade hennes hundägare att göra samma sak, genom at visa hur jag gjorde senare på dagen, och hon låg som en liten guds ängel i min famn hela tiden. Och under den våren hon var här hade vi aldrig problem med någonting (lyfta upp, släppa ben o.s.v)Den här hunden blev som tokkär i mig efter att hon bitet och härjat utan resultat. Hon blir fortfarande överlycklig när hon kommer hit på besök och får vara i min famn. Men mot sin familj kan hon vara lite ”bitchig” och visar ibland att hon inte gillar kramar och för mycket närkontakt.
  Klart det lönar sig att inte backa undan för bett. Och så fasligt ont gör det ju inte heller. Även om det är sylvassa små valp-piraya-tänder vi talar om.
  Om man jämför med att råka sparka in en tå med full kraft mot en möbel (formidabel smärta!!!) eller slå i den ”elektriska nerven” på armbågen (helvetisk smärta) eller klyva tummen på tvärs med en yxa (jävelusisk smärta, trust me) så är det ingenting med några hundbett genom en handske.

  Jag ska försöka komma ihåg att alltid ta på handsken först om jag har att göra med en hund som jag misstänker kommer försöka fredja sig själv med just tänderna.

  Mina egna hundar har som valpar aldrig någonsin försökt ta till flykt eller kamp för att komma undan. De bara suckar och lägger sig platt fall. Och sen är de upphetsade efteråt för då vet de att det vankas leverpastej!

  1. Ja Sanna du är klok du 🙂
   Det är ju så, många hundar blir glada när de märker att det inte lönar sig att trilskas 🙂
   Har flera såna exempel på trimmet, hemma kommer de undan med allt, men jag kan inte dalta med dem och vissa slappnar av helt när de ska klippa klor eller trimmas. Och det är inte så att de är rädda utan verkar mer veta att det hjälper inte att bete sig så då kan man koppla av 🙂
   En del hundar markerar med bett direkt men de allra flesta sänder ut väldigt tydliga signaler om det är något som inte är ok och då får man anpassa sig och respektera det så långt det är möjligt.
   Ett råd till blivande hundägare är att ignorera valpen när den ”inte vill” och göra det man måste göra, det är inte elakt alls. Man gör som du lungt men bestämt så brukar det gå bra 🙂

   1. Det absolut mest optimala för hundsverige vore om alla hundar hade lärt sig som små valpar att gilla all form av hantering direkt.
    Först hos uppfödaren och sedan att allt återupprepas hos valpens familj. Och helst ska alla i familjen kunna hantera alla moment så blir valpen imponerad av/trygg med samtliga familjemedlemmar och ser dem som ”ledare”.
    Snabbt som sjutton så lär sig hunden att gilla hantering eftersom det ger närkontakt=belöning bara i sig (och ev leverpastej/ostskiva som grädde på moset!)

    När jag klipper klor (108 stycken) en gång i veckan på mina små svarta korvar så tar jag ut dem på gatan framför huset – en och en och sätter mig vid sidan av den glesa trafiken.
    Dels blir de lite spaka av att vara borta från flocken.
    Och så blir alla intryck så spännande och övermäktiga att de helt glömmer bort att de sitter en längre stund i famnen och får sina tassar fasthållna.
    Och så får de miljöträna samtidigt och känna trygghet i min famn.
    Utöver detta lär jag dem att släppa ifrån sig ben/leksak utan kamp. Och äta mat från min hand.
    Jag förstår faktiskt inte vitsen med det som några andra här på bloggen ivrat för – alltså att låta valpens/hundens ben och mat vara i dess ägo med rätt att försvara.

    Idag skiner solen!!!

    1. Kloka ord där!
     Det roliga med valpen är hemma nu bar fått för sig att han verkligen kommer att dö av att klippa klorna. Det var inga större problem när han var liten, nu är han 7månader o beter sig som att han var helt ohanterad. Hugger o är riktigt förbannad. Men här ignoreras det o bara klipper ändå. Han får väl bita, jag bryr mig inte. Lite drygt är det då jag verkligen Har hanterat honom sen 9 v ålder! Men det är mkt nu i kroppen på honom kan jag tro. Så det kommer gå över det åxå. Annars är han ju goaste sötkorven! 🙂

     1. Hahaha precis så var Gizmo, från en dag till en annan, han blev inte arg men gick och gömde sig. Det gck fort över, men först undrade man ju vad sjutton han höll på med 🙂

     2. Tack detsamma, Marie! Vi är inte alltid överens men det är bara uppfriskande!!!
      Åh, den som kunde resa norröver bara för en stund…skogarna, myggen, musiken, författarna med de trygga varma dialekterna och den breda älven som plöjer rätt genom landet med timmerstockar på väg mot öppet hav, ja, eller kanske bara för att bli styckade i småbitar nånstans längs vägen, mot öppet hav…jag lärde mig dyka i Umeälven just i en sådan fåra där stockarna virvlade förbi…åh, vad jag längtar till mitt älskade Norrland…

 2. ”denna hund har sannolikt en benägenhet att bita som kanske är större än andra hundars benägenhet att bita.”

  Japp, finns individer som av olika anledningar har ganska kort stubin och i en ”situation” kan de i ett tidigt skede ta till bett, så är det bara.

  Varför vet jag inte. Kan vara utebliven inlärning av bit-hämning (om en valp inte har syskon eller tas från syskon och moder-tik för tidigt). Kan vara någon av de sakerna FS skrev om i inlägget. …

  Finns något som kallas bit-barn på förskolor också… Orsaken till det har jag ingen aning om, kanske inlärt, att de får extra uppmärksamhet, eller ”ha sin sak” ifred om de biter de andra barnen… Men det är en HELT annan historia..

  1. Jag tror att det helt och hållet SAMMA historia.
   Att bitas är ett rop på gränsättning.
   Och en känsla av att behöva försvara/fredja sig.
   Oavsett om man är människobarn eller hund.
   Lösningen är som vanligt ett kärleksfullt, schysst och supertydligt ledarskap.

 3. Man ska dock inte förglömma att många ser det som ett självändamål att hålla hunden HÅRT i vissa situationer. Som t.ex hos veterinären. Och det är många hundar som på grund av just fasthållandet får veterinärskräck. Själv från det när jag var liten så tog jag med godis och höll honom ganska löst hos veterinären. Klappade honom mycket. Och såg till att veterinären vart en positiv upplevelse.
  Han har idag inga problem hos veterinären ö.h.t. Tas det en spruta så märker han det inte ens. Men just fasthållandet i vissa situationer om det ej är nödvändigt anser jag kan skapa bitande i liknande situationer i framtiden.

  1. Jag är oxå inne på att många(?) situationer skapas/provocerar fram i onödan av t.ex. att man håller i hunden onödigt hårt. Själv gillar jag tumregeln ”så lite som möjligt, så mycket som nödvändigt”. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Jag både håller med och inte Johan!
    Min vuxna tik har väldigt jobbiga erfarenheter från veterinären, och blir lätt stressad. Om flera personer håller fast henne blir hon som galen, och personalen vill gärna sätta munkorg på henne.

    Jag säger bestämt ifrån att vi ska göra på mitt sätt. Jag håller, och det så hårt som behövs OM det behövs, absolut ingen munkorg och så få personer som möjligt i rummet.
    Gör vi så från start, så brukar det gå hur bra som helst, så nu står det i journalen att matte ska styra besöket. 😉

  2. Håller med fullständigt. Jag håller superlöst hos veterinären. Och bara smeker. Det är vid våldsamma protester man helt enkelt måste ha ett fast grepp och inte släppa förrän hunden slappnar av. Annars blir det en ond cirkel där hundens kamp bara förstärks och till slut blir en fixlösning på allehanda situationer, ett tvångsbeteende.
   Jag har också hållit fast barn som ”tappar sig själva fullständigt” och måste lugnas ner när jag arbetat i förskola/skola.
   De barnen har kunnat skada både sig själva och andra så man kan inte svara med annat än ett lugnt och tryggt fasthållande med smeksamma händer och lugnande ord. Sedan gråter barnet ofta ut. Och får utlopp för det som ruvar inombords.
   Hos oss människor (oavsett ålder) döljer sig för det mesta djup sorg och smärta bakom den larmande aggressiviteten.

   1. Men det ju bara att gå till sig själv. Om det kom 5 gubbar o höll imig och jag skulle tex få en spruta laart som fan jag skule ub dra. Det ger ju signalen att det här gör jä..igt ont eller är farligt, vi måste hålla fast dig eller om en gjorde det.
    Ser ibland när folk ska rida in hästar. En håller håller benhårt framme i tyglarna en står på andra sidan och är beredd.. en som lyfter upp en ryttare för att den Försiktigt ska hänga sig över hästens rygg. Och för att göra det hela värre o verkligen tala om för hästen Hur farligt detta kommer blir så säger dom…såååååja sååååååååja luuuuugn… är det konstigt det blir problem när man sänder ut dom signalerna. Har ridit in en hög hästar i mitt liv och aldrig använt mig av den tekniken. Lugn och bestämd.

    1. Jag ar rekord i konstiga stavningar. Haha…jävla surfskitplatta. Ska sslännga den åt h! Hah– orkar inte skriva om det..hoppas ngn faattade nu går jag ut igen…blir bara tok ändå 🙂

  3. Visst är det så. De tillfällen jag kommer på mig själv med att ”hålla hårt” i hunden, brukar jag medvetet se till att släppa efter istället. Inte sällan blir hunden direkt mer avslappnad.

   Hos veterinären brukar jag släppa lös hunden när man får komma in på rummet och vänta med den. Det blir lugnast och bäst första möte / bäst hälsning på veterinären då 🙂

  1. TV4:as morgonsoffa är outhärdligt slätstruken och fjantig tv-underhållning som mest bara rör sig om vinprovning, trisslotter, allmänbabbel av tyckare och ickefrågor…och Fredrik Steen är inget undantag. Och det är inte hans fel. Utan kanalen och programformatet som inte tillåter ngn fördjupning utan bara några begränsade minuter av än det ena än det andra (utan att något blir sagt.)

   Jag uppmanar härmed TV4 att återigen ge Steen ett eget program i en-timmesformat!!!!!!

   1. Om fler gav fan i att kika på den typen av TV, skulle de bli tvungna att föra om formatet, så det igen ”tilltalade massorna” 😉

     1. Va det vad jag sa?

      Nä, om man inte gillar något på tv, kikar man inte, och försöker påverka fler att göra detsamma. Dalar tittarsiffrorna görs programmet om eller läggs ned … Enkel marknadsekonomi 😉

      Men nog önskar jag ett hundprogram på tv, som bryter trenden mot det som visas idag … Men det är en annan fråga …

     2. Jag vet inte, därav frågan. Tack för svar. Sen ska vi komma ihåg att det finns ju somliga (säkert en hel del) som tittar även om de inte gillar vad de ser. Av vilken anledning vet jag inte, jag är inte en av dessa somliga. 😀

     3. Tråkigt om det är så, därför kikar jag aldrig på t ex Cesar Millan på tv, just för att jag inte vill lägga min ”röst” på att det ”är bra tv” …

      Enda maktmedel vi har, alla vi tv tittare … För, inga höga tittarsiffror, blir det ingen fortsättning …

     4. Tv mäter endast antal ögon mot det de sänder, allt annat skiter de i, de ögon ger inte dem mer pengar in, endast ögon på det de sänder via sina kanaler/webbplatser, och det finns andra ställen att kika på vilken serie man än vill kika på 😉

     5. Jo, men vad jag menar är att tv naturligtvis väljer att visa en populär person framför nån annan i de flesta fall. Tittande online går ju också att få fram statistik på.

     6. Cicci, visst är det så, men det är ändå ”inte så viktigt” för den aktuella tv-kanalen, de bryr sig faktiskt endast om att se till HUR många ögon de har på sin kanal. Inte tillräckligt många = mindre intäkter = nedlagt program eller så gör man om programformatet (vilket nyhetsmorgon på 4:an och andra liknande program gjort flera gånger under årens lopp)

      att t ex få till ett annat hundprogram med annat upplägg, blir tyvärr ”ingen bra tv”, just för att man inte ”direkt kan se förändringen” i hunden, som ett ”ryck i kopplet”, ”en dutt” eller ”klackspark” gör … och, nä, det är inget jag ”hittepå”, just för att jag själv försökt få tv-producent-företag intresserade av en ”annan synvinkel” på detta med hundhållning/träning/uppfostran 😉

    1. Den ekonomiska makten behöver hålla jordens befolkning korkad och foglig så att de kan bygga sina imperier ostört och tjäna kosingen.
     Så de äger kanalerna och bolagen som producerar floder av trams och vidrig våldsunderhållning.
     Och den tv-tittande mänskligheten glider motståndslöst djupare och djupare in i en deprimerad global dimma.
     Jag slutade titta på TV 2006.
     Sedan dess är jag stadd under ständig förändring och politiskt tillfrisknande.
     Rekommenderas.

     1. Länge sedan jag såg nyheter på tv, men en och annan film att förströ tiden med har nog konsumerats ändå …

      Håller med i stort, och tidigare gjort antydningar om, ”vi” påverkas och reagerar UTAN att tänka efter, dvs med det undermedvetna. Många har förlorat sitt eget kritiska tänkande och tar den lätta vägen tar någon annans sanning.

      Nä, bli mer medveten OM hur du påverkas och hur du reagerar på på alla intryck (stimuli) du utsätts för varje dag …

      Oj, använde du, men inte menat till dig personligen Sanna, utan alla andra ”du” som finns här 🙂

     2. Det är klokt Patrik, man ska vara kritisk till allt man ser och läser 🙂
      Försöker pränta in det i min son också.

   2. Ja, det kan jag hålla med om, att Fredrik borde/skulle ha ett eget program, helst en timme långt och då någonting i stil med pratradion, så tittarna kan mejla in frågor till honom.

    Men det är alltid roligt att se vad valpen hittar på i morgonsoffan, så lite utbyte har man av programmet i alla fall.

 4. En fråga då med anledning av detta ämne: Min hund har markerat några ggr men aldrig bitit ordentligt. Detta med anledning att hon tagit som uppgift att skydda mig. Framförallt gäller detta gentemot sambon, tex om han kommer snabbt mot mig o jag sitter i soffan med hunden bredvid. Hon har då markerat mot hans hand då han sträckt den mot mig.

  Jag förstår att han i första hand behöver jobba på sin relation till vår hund men det är svårt att övertyga någon som inte har samma stora hundintresse som jag. Hur anser ni att jag/han ska reagera på en sådan här markering precis då den sker. Tänderna har hamnat i handen men ej hårt.

  1. Har en liten vovva hemma just nu som i sin förra familj ”tog hand om sin matte” genom att vakta henne.
   Denna vovva ställer självklart samma fråga i min flock.
   Om hon tex sitter i soffan kan hon morra på dom andra.
   För att visa jag klarar mig själv och hon bär inte ansvaret över mig.
   Så när hon morrar. Plockar jag direkt ner henne på golvet utan att säga ngt.
   Dvs hon får lämna sin plats i soffan. Hon har förstått snabbt och morrandet och markerandet har nu avtagit. Men som vanligt är de många signaler som spelar in en vardag för fulländat resultat. Hoppas de blir bättre. Ett litet tips på vägen iallafall 🙂
   Ha de gott 🙂

   1. Tack Hanna! De ggr som detta hänt så har jag blivit så paff att jag inte reagerat tillräckligt fort o lyft ner henne. Känns som att det borde vara rätt att det är jag som lyfter ner och att sambon ignorerar eller hur?

    1. Fast nu behöver du inte bli paff längre, du vet att det kommer hända igen, om du inte gör något åt det.

     Timingen kommer bli bättre, så bara ned med jycken på golvet, sedan får hon inte komma upp, oavsett hur mycket hon försöker.

    2. En grej till nina. Om de blir så när du plockar ner hunden att hon stretar emot. Undvik då att hamna i konflikt. Då kan du göra så att du själv lämnar platsen. Dvs hunden förlorar dig.
     😉

    1. Har aldrig sagt jag inte tar ned en hund från soffan, om det behövs … Det jag alltid opponerar mig emot, är alla ”duttar”, små ryck i koppel etc som tydligen ska ha en makalös effekt på hundar.

     Ta i halsbandet, för att vägleda en jycke ned från soffan eller helt enkelt för att ta det lugnt, har jag alltid rekommenderat, och det borde du veta om du läst vad jag skrivit här … I te första gången jag, eller Hanna m fl, rekommenderat den typen av lösning 😉

     Men, det går de flesta förbi, för de ser andra saker att”tycka till om” istället 😉

     1. Ja så är de Patrik. Men så är de med text och små saker plockade ur något man ska förklara. Man märker att mycket missförstås. Därför jag hatar text. För att kommunicera genom de är inte så lätt.
      🙂

    2. Och, jag har heller aldrig skrivit att jag inte tillrättavisar en hund, för hur ska den lära sig något, utan att få vägledning om vad som är rätt och ”fel”, vi gör dock det på olika sätt, jag gör det utan ”duttarna”, ryck i koppel m fl avarter att ”tillrättavisa” en hund 😉

     1. Hänt ngn ggn han gjort så, oftast kommer hans ”dutt”, eller så slår han nackskinnet på jycken, direkt ned i golvet (tänker t ex på taxen med exakt likadant beteende som NinaS beskriver, det var två tjejer som. Bodde ihop och hade taxen)

      En annan sak. Ha gör kanske 1 rätt, men 10 fel, går det då att rättfärdiga ”det man ser som bra och önskvärt”?

     2. Nu får du ta o bestämma dig Patrik, tittar du eller tittar du inte på Cesar?! Och jag har set flera program där han tar ner dom på golvet precis som du skriver att man kan göra. Och då kan jag nog säga att jag sett 90% av alla hans program!

     3. Se föreläsningen med Per som Patrik rekomenderade för några dagar sedan. Han (per)är kanonbra på att förklara hur mycket mina hundar påverkar mej och varför dom har sina egenheter vilket har hjälpt mej massor. Det är lättare att diskutera med en etolog än med någon som tolkar det etologen säger och blandar det med sina egna ideer. Av etologen får man inga tvärsäkra svar men man får mycket att fundera på. Rekomenderas varmt!!!!

     4. Jag har sett varenda avsnitt, flera gånger, men för att lyckas med det behöver man ingen tv för. Allt finns på nätet 😉

      Så, visst har han gjort så också, men fler gånger har han ”dutta” till hunden, tagit tag i hunden tills den ” lugnat ned sig” eller helt sonika alfarullat den från soffan ned i golvet …

     1. Är bara nyfiken Hanna, du har säkert ett bra svar 🙂
      Varför är det fel att ta ner hunden från soffan utan halsband eller sele?

    3. Jeanette
     För att undvika ta hunden i nacken då man tar ner den.
     Bekvämare för hunden med att ha ngt på sig då man plockar ner eller bort 😉

     1. AHA ok men man måste ju inte ta i nacken:)
      Men håller med att sele förstås är att föredra om man inte kan göra det på annat sätt 🙂

    4. Sant. Man kan ju fösa. Ner hunden också genom att ta handen bakom rumpan och fösa ner. Eller lyfta ner sin hund. Eller själv lämna platsen från hunden.

 5. Vad är det för farligt att lyfta ner hunden i nackskinnet.
  O nu pratar jag liten hund,stor hund kan ju bli besvärligt;-)

  1. För även en liten vuxen hund är för tung för att bli lyft i nackskinnet.
   Tiken lyfter sina valpar i nackskinnet när de är små.

  2. Farligt?
   Alla gör som dom vill. Jag gav ett tips. Sen om man använder de och lyssnar är upp till mottagaren.
   Vill DU lyfta din hund gör de. 🙂
   Mitt tips var annan väg att gå.
   Ha de gött 😉

 6. Svårt o ha selr på i gryt,där är man som oftast tvungen o lyfta i nackskinnet.
  Inget den tar skada eller ont av,helt naturligt för henne.
  Gjort d sen valp.

 7. Även svansen är ett handtag för att få dom ur gryten.
  Svansen kollas exttra noga på utställning pga detta,ingår i rasstandarden.
  Talar om jackrussel .

  1. Ok har hört att det bara är westies som har en svans som klarar det, men kan förstås ha fel 🙂
   Jag tror inte det är farligt att ta i nackskinnet men många tycker det är obehagligt.
   Är din hund van så säger jag inget om det 🙂
   Och generellt använder man inte svansen som handtag på en hund, det kan göra fruktansvärt ont, det var en i—T som gjorde det på Gizmo och han fick en skada som gjorde ont på honom i veckor. Så inget jag rekommenderar!
   Jack Russels kuperades väl förut? Då kan det ju inte vara meningen att man ska dra i svansen?????

   1. Jag håller med dig Jeanette. Sunt förnuft du har. Tur sådana människor finns kvar idag. Man ser mycket där ute då man jobbar med vovvar :p

    1. Jag får rysningar när jag hör eller ser folk som använder svansen som ett handtag!
     Inte konstigt att många hundar är rädda för att bli tagna vid bakre delen av kroppen.
     Hundens svans är till för kommunikation inget annat!

    2. Appropå svansar: Jag hade ett hundmöte för ett tag sedan där ägaren drog/ryckte sin cool-lugna Labbe i svansen när den ville gå lite framför, blev helt ställd och sa ”Men hallå, akta svansen, va försiktig!”. Känns som en sak man kan behöva säga till ett litet barn, inte till en fullvuxen man på gatan, crazy!

     1. Vet inte om det ska behöva förtydligas, men gubben drog INTE i svansen för att vara snäll, hunden blev inte ett dugg glad.
      Jag skulle aldrig ens drömma om att lägga mig i eller säga till ett ekipage där båda lekte och hade skoj, hur hårdhänt det än var, möjligtvis hade jag sagt att det såg fint och kul ut 🙂

 8. 🙂
  Ja ni är välkomna att lyfta hunden ur grytet vid en grävling o vänta tills ni får tag inått som passsr er att lufta ut den i.
  Man tar det som man lättast får tag i.
  Sa inte att man ska lyfta den i svansen titt som tätt.
  Men det är väl som på de flesta sidor via fb att man läser o tolkar sim man vill

  1. Jag förstår vad du säger och din hund klarar säkert detta, jag ville bara förtydliga att man inte generellt ska se hundens svans som ett handtag eftersom det faktiskt kan skada hunden.
   Jag tänker på andra som också läser här och som kanske inte vet om det 🙂

   1. Finns någon grythund där står det i rasstandarden ATT den ska ha en kraftig svans, för att man ska kunna ”dra ut dem från gryten” i svansen …

    Tydligen avlade man på just den egenskapen, en kraftig oöm svans … men, jag skulle nog också dra ut min hund i svansen OM den fastna i ett gryt med grävling framför nosen 😀

 9. Underbar läsning och jag förvånas över att så många är rädda för att ta i sin hund !!!
  Dom är inte gjorda av porslin kan jag upplysa om och om man tar i sin hund så skall man fundera på hur hårt hundar leker med varandra.
  Det daltas en hel del verkar det som.
  Det verkar som om samma ”sjuka” som har drabbat många småbarnsföräldrar även drabbat hundägare ?!
  Man blir så enormt överpedagogisk så att det spårar ur, därav är samhället mycket tuffare idag för ungdomarna då dom inte riktigt förstår gränserna.

  Vänd på det, har ni någon gång verkligen lekt med er hund och fått ”ta stryk” ?
  Då kanske ni förstår att om man tar i hunden så dör den inte och den tar inte illa upp.
  Om den tar illa upp så kanske det är som så att er relation inte var så bra som ni trodde.
  Även hundar kan ”ge och ta”.

   1. Det gör inte jag heller ens när vi leker eftersom jag vet hur ont det gör när dom får vattensvans. Jag vet inte ens om jag skulle fixa att dra ut dom ur ett gryt..
    Grythundar har en annan fysik så för dom är det inga problem. Många vilda djur/djurparksdjur som är grytdjur lyfter man också i svansen när man flyttar dom. Det ser illa ut men skadar inte djuret.

  1. Ojoj vilka slagsmål vi kan ha här ibland, och dom tycker det är så jäkla skoj 🙂
   och jag kan dra dom i svansen i öronen och busa hej vilt med dom. Inga ledsna miner här inte! Har ju bara sett hur dom själva busar, o jag är inte i närheten av att vara lika hårdhänt då. Sen att man ser ut som en nåldyna utan nålar i efgeråt, ja den smällen får man ta 🙂

  2. Jag håller helt med er andra. Helsicke vad JAG kan bli biten om vi leker…
   Angående sele så tycker jag det är tråkigt för hunden att behöva vara klädd inomhus ifall matte/husse behöver ett handtag att ta tag i. Är det inte att gå väl långt om man anser att det är elakt att putta ner hunden från soffan men glatt låter den ha sele på sej inne?

   1. Om du läser resten anna. Så skrev jag att man kan fösa ner hunden med hand eller rumpa.
    Men vissa hundar biter. Och då kan selen vara bra till en början.
    Är ju så att när man jobbat med signalerna en tid då behövs inte selen längre!
    För hunden kommer sluta vakta matte.
    OM man jobbar rätt 😉

    1. Det är jag helt med Hanna. Har jag en ”ny” hund som biter mej om jag tar i den så är sele ett bra sätt att undvika det.

     1. Bra 🙂
      Och även en hund som man haft länge. Kan ändra sig då jag ändrar mina signaler och även den kan bita. Även om den inte är ny.
      🙂

  3. Men fa van Claes.

   Det är väl ändå skillnad på ”att ta i hunden” och att TA I hunden. OM det gäller för att korrigera hunden, då tar jag inte i den.

   Busar vi, gosar vi, ja då tar jag i hunden också …

   Kalla det dalta om du vill, men ibland undrar jag vilka som fortfarande är kvar ”i grottorna” och ”daltar med påk & yxa” 😉

   1. Vad är per definition att ”ta i sin hund” för dig ?
    För mig kan det vara allt ifrån att bara mota bort med handen till att hålla den lätt i nackskinnet ifall nöden kräver.
    Alltså hunden har inget halsband e.dyl. som går att ta i.

    1. Jag ogillar helt enkelt när ”folk” kommer med det uttjatade uttrycket:

     – ”varför vågar inte folk ta i sina hundar, de är inga porslinsdockor som lätt går sönder”

     Så jävla dåliga argument, som endast ges av de som vill rättfärdiga sitt hanterande av hund …

     1. Mycket jag också ogillar men för den saken kan jag inte ändra på alla människor samt ha uppfattningen att ” jag har rätt alla andra har fel” för det är lite så nu med dig, Patrik.
      Du blir lite väl het och aggressiv många gånger.
      Men du svarade inte på min fråga, varför ?

     2. För att det inte behövs, är det enkla svaret, och det Sanna svaret …

      Nä, jag måste inte ha rätt, och hade vetenskapen vi har idag sagt något annat, så hade du fått höra det från mig. Plan and simpel 😉

     3. Jag pratar inte ytterligheter, jag talar om ”vardagens hantering”, men alltid kommer det ”smartasses” och drar till med ytterligheter ”för att de egna argumenten tryter”

    2. Måste bara säga till dig claes. Att du säger alltid att man blir het och aggressiv.
     Själv är du rejält stor i käften många ggr. Och kan ha själv ett humör som heter duga. Så vi kan nog alla sopa framför våran dörr. Även DU Claes.

 10. Var katten får ni alla glada, blinkande smilies ifrån? Skulle gärna vilja lägga till några sådana ibland också, men, men…

  1. Du kan göra kolon och parantes bara så blir det en glad gubbe 🙂
   För en flirtgubbe gör du semikolon och parantes
   Det är bara att prova dig fram 🙂

Kommentarer inaktiverade.