Vatten, sprayflaska och en ”bläpp” – Det funkar kanon!

Börja twittra!    🙂

Igår kväll la jag några spår till Ice. Även om det är noggrannhet som gäller i IPO spåren så vill jag ha en brutalt hög motivation.
Så igår lade jag ut två motivationsspår.
Ett spår ska vara som en ”present” till hunden varje gång.
Man vet vad en ”present” är, men man vet aldrig vad det är i den 🙂

Därför har jag tagit en liter vatten och lagt i Ice favoritleksak – bläppen!

Nu ikväll tog jag ur bläppen ur vattnet, men hällde vattnet i en sprayflaska.
I spåret sprayade jag lite ”bläppvatten” här och där, ibland flera meter i följd sen ett långt uppehåll, sen en liten dutt, sen ett uppehåll…. osv.

I slutet av spåret – bläppen som vanligt 🙂

Snacka om att detta gjorde Ice supermotiverad i spåret, dessutom med en brutal noggrannhet.
Perfekt!

Detta är ingen ny variant för mig, men jag har aldrig gjort detta på Ice. Nästa spår hittar vi på något annat kul.

 

Fråga –

Hej. Jag ska vara med och göra en reklamfilm med min hund för ett företag.
Där vill man att min hund ska halta i filmen – hur lär jag in detta bäst?

Tacksam för hjälp XXXXXX

Svar –

Hej, jäklar vad kul!  🙂
Oj, det finns nog många sätt men det första jag kommer på är att använda tejp och klicker.
Jag utgår ifrån att din hund är inklickad.
Sätt en tillräckligt stor bit tejp på tassen, detta kommer att göra att hunden ”haltar”. Detta kan du då förstärka med hjälp av klicker.
Bestäm dig för kommando – halta – och helt enkelt klicka in det.
Så hade jag nog gjort.
Tejpbit på – hunden reagerar – klick/belöning.
När hunden förstått detta och du märker att det funkar varje gång, då lägger du på kommandot i samband med att hunden gör detta.
Sen kan du ta en tejp och sätta dit, fast en mindre tejpbit, sen en ännu mindre, sen ingen alls….
Med klicker och tålamod bör du få till detta ganska fort.
Annars vet jag att man kan ta en sytråd runt hundens vrist/tass, den syns inte, och vissa hundar ”haltar” av denna tråd.
Funkar det, behöver du inte träna alls 🙂
Berätta gärna hur du gjorde senare, jag är nyfiken.
Kanske har mina bloggare oxå lite ideer på denna utmaning.
// FS

 

God morgon!

12 svar på ”Vatten, sprayflaska och en ”bläpp” – Det funkar kanon!”

 1. Jag håller just på och lär min kille detta! =)
  Det jag använder är hunden, klicker, godis och mig själv.

  Steg 1.
  Sätt hunden framför dig, gärna på ett halt golv och klicka för allt hunden gör med tassarna. Antagligen kommer hunden röra tassarna eftersom golvet är halt, dom brukar stampa lite smått med tassarna.

  Steg 2.
  När hunden förstått att det är tassarna du klickar för, vänta ut att hunden lyfter tassen högre än bara stampandet

  Steg 3.
  Vänta nu ut så hunden får hålla kvar tassen en längre stund innan den får ett klick.

  Steg 4.
  Lägg på ett litet handtecken du gör varje gång hunden lyfter tassen. Exempelvis vinkla ut handen med handflatan mot hunden.

  Steg 5.
  När hunden lärt sig att handtecknet betyder lyft tassen gör du detta i stående position.
  Vissa hundar förstår på en gång och lyfter tassen, andra kan behöva backa lite i träningen, men den går ofta rätt fort fram till att hunden kan lyfta den stående också. (Man kan såklart börja hela träningen från stående men jag valde sittandes just för det finns mindre saker för min hund att hitta på med rumpan i golvet och det hala golvet så får han att glida och därför tvingar han lyfta på tassarna)

  Steg 6.
  När hunden står upp och lyfter tassen på handtecknet börja backa och behåll ditt handtecken. Klicka när hunden tar ett hopp efter dig)

  Steg 7.
  Utöka antal steg hunden hoppar efter dig med tassen i luften

  Steg 8.
  När hunden förstår vad det är du vill lägg på ett röstkommando =)

  LYCKA TILL!

  1. Sofie: Smart att ha hunden framför sig, det ska jag gå över till! Har bara tränat halta vid sidan med min hand som target, men absolut dags att avancera till att jag börjar backa, tack för tipset! 😀

   En sak som kan vara bra att tänka på är ju att det tar ett tag för hunden att få rätt muskler för att halta längre sträckor så att man låter träningen ta sin tid, och att man varvar jämt mellan vilken tass dom har uppe. Kul om vi får se reklamfilmen sen!

   1. Kul att jag kunde hjälpa nån 😀

    Och som du säger är set absolut viktigt att låta det ta tid att träna eftersom det blir en ansträngning för musklerna på ett annat sätt än dom är vana vid 🙂

    1. Det kan ju vara nästa steg tänker jag, först fixa haltandet, sen lägga till ett ”hängande” huvud. Eller så ser man till att belöningsplacera neråt hela tiden under träningen för att få till den rätta ”slok-looken” 🙂

 2. Det här var ett riktigt roligt /kanon tips…detta ska testas på hanhunden, tusen tack..Åh du, jag är liksom intresserad av följetongen, ”kodhantagen” den var verkligen bland det bästa jag har läst på länge 😀

Kommentarer inaktiverade.