Det är djurplågeri……. och du bara låter det fortsätta!

Hunden Anneli i famnen på sin medialt kända matte 🙂

 

Hej Fredrik.
Jag är inte speciellt förtjust i dig och det du gör, men känner ändå att jag vill tillskriva dig med lite kritik.
Du pratar om än det ena än det andra då det gäller hund. Ofta dessutom med bristande kunskap.
Det som retar mig är din tysthet omkring småhundsägare och deras sätt att ha hund. Jag hör dig aldrig prata om det vansinniga att alltid bära sin hund, att alltid sätta på sin hund ärtiga kläder.
Detta är faktiskt ett djurplågeri som du bara låter fortsätta.
Är du rädd för att ta upp detta ämne, eller?
/ XXXXXX 

Hej på dig.
Jag vill nog påstå att jag tagit upp detta ämne ett flertal gånger.
Men jag gör det gärna igen, om du så önskar.
(även om min uppfattning inte är densamma som din)

Att lyfta sin hund, att bära sin hund, behöver inte alls vara något djurplågeri. Det kan dessutom vara väldigt praktiskt ibland. Speciellt om man har en liten hund där den riskerar att bli trampad på.
Ibland skriver jag oxå rent generellt om att alla hundägare bör hantera sin hund mer och bättre. Där brukar jag dessutom rekommendera ägare till stora hundar att bära sina hundar ibland.
Ofta är det medialt kända personer som ses bära omkring sin hund. Men det är väl ingen som tror att de ALLTID bär på sin hund.
Vad det skulle vara för djurplågeri att bära sin hund kan jag faktiskt inte alls se.
Min Chihuahua Amber älskar långa skogspromenader, men hon älskar oxå att bäras i famnen.

Då det gäller kläder på hunden, så anser jag att det är betydligt mer djurplågeri att INTE ha kläder på en hund som fryser.
Små hundar, exempelvis Chihuahuas, fryser väldigt lätt. Att då klä på dom kläder ser jag som en självklarhet.

Sen kan man givetvis ha synpunkter på om kläderna är rosa, har bling, eller annat som du stör dig på. Men du ska nog komma ihåg att hunden fullkomligt struntar i om det värmande plagget är rosa eller milllitärgrönt.

Ditt påstående om min okunskap orkar jag inte ens bemöta, eftersom jag anser att din uppfattning om mig i princip är helt ointressant.
Däremot är detta med – bära hunden eller ej, kläder eller ej – ett intressant ämne.
Tack för ditt mejl // Fredrik Steen

Vad anser du om detta med kläder på hund, eller att bära en hund?
Berätta!

58 svar på ”Det är djurplågeri……. och du bara låter det fortsätta!”

 1. jag vet inte men jag bara måste… nu e de ju så att de där med att hundar fryser e ju inte bara små hundar…. min e stooor han har tunn päls å får ha kläder på sej när de e för kallt ute… hade de funnits lite roligare kläder till stora hundar så hade jag absolut satt på han de…varför inte liksom??? tror inte dom bryr sej direkt vad dom har på sej utan mer att dom inte fryser….

 2. låt hunden vara hund o använda sin 4 ben. Och att sen spöka ut dom är vidrigt !! Less på dessa småhundsägare som låter dom bete sej hur som helst. Och vilken hund får skulden om något händer?? Jo den stora….Skulle man som äg. av stora hundar låta de bete sej som de gör skulle man nog ha mer än en anm. på sej. Sen kanske man ska funder på vart man bor, kanske passar inte en nakenhund där man har -30 flera månader på året. Och endel med småhundar låter de göra sina behov inne, de är ju så små. En hund är en HUND och ska behandlas så, det är inte en leksak, det är inte en bäby .Oftast de som har stora hundar och små , har oftast mycket trevliga småhundar. de får leva ett liv som HUND !! Uppfostrad och trevlig, älskad utan att förmänskliga dom. Tycker jag….:-) 🙂 Nu ut med mina schäfrar i solen…:-)

  1. Hur vanligt tror du det är att småhundar får göra sina behov inne här i Sverige bara för att de är små??

   Och är det -30 flera månader på året är det fler än nakenhundarna som inte passar in… Det är dock inte sådana temperaturer som krävs för att en hund (eller människa för den delen) ska frysa. Jag tar på mig tjockare ytterkläder på vintern för att inte frysa, vågar utgå ifrån att du också gör det. Varför ska då hundarna frysa??

  2. Men är du inte lite väl generaliserande nu? Varför skulle det vara någon skillnad på om en hundägare har bara en liten hund eller en stor och en liten? Jag tycker ditt inlägg bevisar hur liten kunskap du har om små hundar. Jag har haft en Chihuahua i åtta år, alla vi känner och umgås med har inga problem med sina små hundar eller skulle ge någon större hund skulden för något de inte är skyldiga till. Blev faktiskt lite irriterad över det du skrev. Och vidare så är det ju så att små hundar behöver skydd på vintern eftersom de fryser, och jag ser inget konstigt i det. Inte heller så skall man väl av den anledningen avstå från att köpa sin drömhund bara för att man bor på ett visst ställe?
   För sju månader sedan köpte jag en till hund, en Schäfer, och visst är det stor skillnad på dem som raser, men inte i uppfostringssyfte. Schäfern har precis samma rättigheter/skyldigheter som min lilla hund. Med det vill jag säga att Chihuahuan inte får fara runt och bete sig, lika lite som min stora hund får det. Och helt allvarligt, hur många *Paris Hilton*- hundar har du stött på????
   Hoppas du hade en fin promenad i skogen, för det skall vi ha 🙂

  3. Om det nu är -30 ute och +20 inne, så blir det en temparaturskillnad på 50 ! grader. Jag anser att en hund som får kramp p g a kylan, och inte kan uträtta sin behov, för att den ramlar omkull, skall ha något värmande på sig. Annars är det djurplågeri. Jag har fem hundar av samma ras, varav en fryser redan vi +-0, och en som i praktiken aldrig fryser, och allt däremellan. Och jag tror att du själv pälsar på dig lite extra vid extremkyla, annars är du dum !

 3. Jag har en rhodesian ridgeback. På vintrarna fryser denna S T O R A ras ofta och det är då nödvändigt att klä på dem ett täcke el dyl.

  1. Jag har också en RR och han vill ju gärna ha sitt täcke på på vintern och även när det regnar, sen om kunde jag bära honom skulle han gärna bli buren eftersom han trots sin storlek är en knähund 😉

 4. Bära på hunden alltid nej, ibland? Varför inte!?
  Jag bär min 30 kg’s hund ibland, hissen är trasig och jag ska ta rulltrappan, visst jag skulle kunna lära min hund att åka rulltrappa men en onödig risk, tassarna kan klämmas.
  Vad är då skillnaden att ha en Chihuahua i väskan inne i storstockholm? Ingen enligt mig, hunden kan göra illa sig ordentligt för folk kollar inte ner!
  Går någon på min hund händer inte mycket, och han är lättare att se så oddsen att det händer är betydligt mindre, men om det hade gått att krympa min hund just på ställen som skaderisken ökar skulle jag göra det och stoppa han i väskan!
  Sen självklart ska hunden få vara hund och gå på marken också, och jag kan nämna massa fördelar med att den får det, men nu var det mer att ta upp fördelarna efter som personen i fråga anser detta vara djurplågeri.

  När det kommer till kläder är jag som dig även för detta. Fryser hunden klart att den ska ha kläder! Jag kan inte komma på en enda bra anledning till att dom inte skulle detta. Blir rent av förbannad när jag ser små hundar som skakar som asplöv ute i snön utan kläder.
  Skällt ut min kompis förra vintern för hon inte klädde på hunden, hon var hos mig på dagarna och jag gick 1-2 h promenader dagligen och var tvungen till detta. Då skulle hennes hund med men det tog henne 3 månader av snö och tjat att köpa ett täcke. Stackars hunden frös så mycket när vi väl skulle hem och satt och vänta på bussen att jag stoppade henne i jackan. (Vilket inte uppskattades av ägaren eftersom pälsen blir så ruffsig, samma anledning till att hon inte ville ha kläder på hunden)

 5. Min hund har kläder på vintern, hon måste hon har inge hår! Så varför inte ha något med bling som e extra snyggt? Tyvärr finns de ju inte i min hunds storlek så jag gör själv när hon ska ha något med bling.. Eller något överhuvudtaget!

 6. haha, löjligaste jag hört.
  Jag har kläder på mina mellanstora hundar på vintern men inte för att det är kallt utan för att hålla min långhårsras torr. Önskar att det fanns mer olika kläder att välja på till större hundar. Hurtta overallerna är dock snygga och praktiska men klart det finns någon snyggare camo hoodie i hundarnas garderob.
  Till andra ämnet tycker jag mer synd om små-mellan hundar när dem nästan blir trampade på, (eftersom det inte är så många som kollar ner åt). Vid t.ex. tåget så är det rätt smart att ha hunden i famnen.

  Vill också lägga till att personen som skrev detta mail är något förskräckligt otrevlig, det finns så otroligt många andra sätt att skriva kritik till en person på! Folkvett?!

 7. Klart hundar kan bäras ibland där det är farligt för den att gå, det är väl inte mer än normalt om man har en liten hund, har allt fått lyfta på mina schäfrar ibland också, men det blir inte ofta och i helt andra situationer än med liten hund. Men det behöver inte överdrivas. Små hundar måste också få vara hund och inte bara leksak och accessoar som den är för många. Angående kläder så är det skillnad på kläder och kläder. Att behandla hunden som en docka med allt vad det innebär av kläder med mössor, klänningar, trosor och byxor i alla de modeller och färger och accessoarer överallt är inte det samma som att klä på hunden ett täcke, tröja, ”skor” eller fleecedress för att den fryser. En hund är en hund, en levande varelse, ingen leksak. Jag tror inte hunden mår särskilt bra av att ständigt få vara docka som vissa faktiskt är. Dock inte lika vanligt här som i USA.

 8. Jag har 2 stora hundar (malle och holländare) samt en liten släthårig hund.

  Den lilla hunden bär jag ibland. T ex om/när någon stor hund närmar sig oss aggressivt (har hänt flera gånger med lösspringande hundar där husse/matte står och vrålar utan att hunden avbryter) så lyfter jag upp den lilla hunden. Jag tar inga risker med en hund på 7 kg & vill inte ha henne söndertuggad! En annan anledning att bära henne är vintertid då vi går i djup snö, eftersom hon är mycket lägre (ca 23 cm hög) än de stora hundarna så är ju hela hennes kropp i snön (att jämföra med de stora hundarna som bara har benen i snön) och därför blir snabbt nedkyld – så bär jag henne de sträckor vi är tvungna att pulsa i djup snö. Hon har såklart även *kläder* i form av tjocka vintertäcken/overaller om det är kallare än -10 🙂

 9. En kompis har en välmeriterad jakthundatik som har ett rosa täcke,rosa fäll i bilen och koppel med bling på. Tiken jagar bra ändå..

  1. haha de har jag svårt o tro, jaga, med rosa färg på grejjerna 😉

   ne skämt åsido klart inte hunden bryr sig liksom 😀

   1. Hon kanske är en bättre jakthund eftersom hon blir ompysslad? Hon åker ombonat till jakten, har grejer på sej så folk lägger märke till henne när hon kommer och efter jakten så får hon ett varmt täcke och krypa ihop på en varm fäll.

 10. Hej
  Hon är ju för patetisk denna människa…..suck.

  Kan tala om att jag föder upp shetland sheepdog……emellanåt om det är jätte kallt så kan dom få ha täcke på sig, det är mkt bra om man tränar agility tex.
  Ett värmande täcke om du inte hinner värma upp ordentligt innan.

  Min kompis föder upp gd dom hade dött om dom skulle ut på vintern utan täcke……men dom e lite svåra att bära 😉

  Sedan en stor eloge åt dig Fredrik. Våra hundar har vi lärt mkt genom att läsa dina böcker…….

 11. Jag har en chiuhaua och honom klär jag på vintern. Håller med Fredrik, mer plågeri och låta stackarn frysa. Har även tankar på att skaffa skor till honom på vintern för att han får in massa snö innanför trampdynorna och får ont och vägrar och gå. Hade jag varit djurplågare hade jag låtit min hund gå naken och frysit och släpat runt honom i kopplet fastän han var kall och hade ont i tassarna. nu är det så att min hund gillar att gå själv överallt och skulle vägra och hoppa ner i väskan eller att bli buren en längre stund. 😛 De tillfällena jag plockar upp honom är i fall vi ska på eller av buss/tåg, i fall det är mkt folk på bussen/tåget. Detta tycker inte jag är djurplågeri utan att man tycker om sitt djur.

 12. Hej.

  Har alltid haft stora hundar tills för två år sedan då jag fick chansen till en liten Chihuahua kille och självklart så är det ett måste att ha kläder på när det är kallt och även skor…Jag promenerar i alla väder med mina hundar och han älskar det men för att inte frysa så är det täcke och skor som gäller…Sen att bära är ju upp till var och än men som Fredrik säger så är dom i riskzonen att bli trampade på….Men annars är det som vilken hund som helst i en liten kropp….

 13. Har ägt en vavva för länge sen. Långt innan de var på modet och det fanns kläder i mängd att köpa till dem. Han behandlades som hund, men hade täcke vintertid för att slippa frysa. Han satt innanför jackan ibland de ggr han blev buren, särskilt om det var ruggit väder och vi skulle ut och åka T-bana och buss. Det var praktiskt att bära honom ibland, men helst föredrog han ändå att gå själv. Föräldrarnas schäfrar hade dock aldrig täcke – Det skulle inte vara så då.. man tänkte annorlunda runt hund.

  Min terv, föredrar att vara utan täcke, men å andra sidan har han en rejäl päls. Det finns dock tillfällen som han faktiskt fryser, och det är riktigt kalla höstar om det regnar mycket, eller riktigt kalla vintrar med mycket snö. Därför har jag skaffat täcke till honom, för dessa tillfällen.
  Han blir också buren ibland. Som tex när vi ska på de äldre SJ-tågen med hög trappa. Skulle vi komma till Sthlm och det inte fanns annan väg att gå, och rulltrappa var det enda alternativet, skulle jag bära honom där också.
  Och en dag ska jag bara för att se reaktionen, lyfta upp honom när det kommer en småhundsägare, som sliter upp sin hund bara för att min är lite större – Bara för att…. Det finns ju småhundsägare som gör det utan att den större hunden gjort ett endaste dugg.. Just bara för att de möter en stor hund..

  Jo, appropå… Har en bekant vars vavva gjort MH .. Hon har däremot fått höra om man vill göra sånt, ska man inte ha en vavva utan en stor hund. Vad är är det för dumheter?

  1. Jag vill också göra MH med min yngsta tibetansk spaniel men har också fått höra att MH är till för stora hundar.
   Ursprungligen togs MH fram för brukshundar men jag har sett video på en ”tibbe” som gjorde MH. Den var mycket rastypisk i sitt sätt jag jag säga 😀
   Själv har jag närmare att ta mig till ett MH än ett BPH. Måste åka över 20 mil för att komma till närmaste BPH, och har bara 1-3 mil för att komma till ett MH.

   Jag tycker också att man ska ha kläder till en hund som fryser när det är kallt.
   En av mina tre tibbar är nerklippt och jag har fått ett jättefint vintertäcke till honom som han ska ha om han fryser i vinter.
   Jag tycker också att det är lite kul med blingbling och diverse roliga färger på hundens kläder, men huvudsaken är att kläderna fyller en funktion 🙂

 14. Herregud vilka människor det finns! Skulle mina små vara bättre uppfostrade för att jag har en stor också? Skulle min hund som nu är nedrakad pga eksem inte få ha täcke i vinter? Skulle jag vara dum för att jag bär min lilla i folksamlingar så att ingen kliver på henne? Denna människa har inget hyfs och vett alls och jag hoppas Fredrik at du är sanningsenlig när du säger att du inte tar illa upp, för det ska du INTE göra!

 15. Menar ni att en 2 kilos Chihuahua skulle frysa mindre på vintern än en 500 kilos tung häst? Eller det kanske är djurplågeri att ha täcken på dom också?

  Sen kan jag hålla med om att jag har mött fler småhundar som kommer undan med att skälla och hoppa än stora hundar men det kan ju vara en ren tillfällighet..

  1. Visst är det lustigt att det är ok att ha täcke på hästar men inte hundar. De flesta lever ju inomhus större delen av tiden så som Gunilla säger det blir en rejäl temperaturskillnad. De hundar med päls anpassad för kallt klimat behöver inte täcke men i princip alla andra.

 16. Vad är det som är svårt ?
  Vi människor är olika, jag fryser nästan aldrig men det gör min fru och därför klär vi oss olika.
  Låt hundar få ha täcken eller bli burna ibland.
  Jag är dock emot att en del bär omkring sina hundar, för skulle dom alltid bäras så hade dom haft en skinn flik a la handtag på ryggen.
  Eller enkelt uttryckt…jag kan inte flyga för jag är en människa.

  1. Nä de är ju inte gjorda för att bara bäras på. Har själv en york och det är sällan han blir buren egentligen. Men jag kan ändå inte riktigt uppröras över att man ser små hundar i väskor och famnar på stan t.ex. Vi har ju ingen aning om hur deras liv i övrigt ser ut. Och av erfarenhet skulle jag säga att små hundar är mer fysiskt aktiva och får betydligt mer motion inomhus än stora hundar samt att de såklart kräver kortare sträckor för motsvarande motion jämfört med stora hundar. Sen hoppas man ju självklart att även dessa burna hundar får chans att nosa och undersöka sin omgivning även ute.

   1. Tur att en god vän inte läser det du skriver.
    Han var uppfödare av en mindre ras som gick flera mil om dagen när dom var till fjälls.
    Han ansåg att bara för att hunden är lite så kräver den inte mindre motion och hans hundar var jävligt granna ska man veta.
    Har för mig att det var dvärg pinschrar han födde upp……?

    1. Då har vi kanske missförstått varandra. Jag påstår inte att små hundar inte behöver röra sig eller att de inte klarar att gå långa sträckor. Jag vandrar själv mycket (miltals per dagstur) och har med både min york och tollare. Vi har haft små-, mellan- och stora hundar under hela mitt liv och de har alla fått gå mycket i skog och mark. Men hävdar ändå att det är betydligt lättare att aktivera en liten hund fysiskt inomhus än det är med en stor. Helt enkelt för att de är mindre och har mer plats att röra sig på inne jämfört med en stor hund. Därmed får de motion även under den tid en större hund är mer stilla inomhus. Och därmed krävs inte heller milsvandringar dagligen för att tillgodose deras behov.

    2. Claes, väldigt stor skillnad på långbenta dvärgpinscher som givetvis kan gå hur långt sim helst, även mycket snabbt, jämfört med kortbenta minihundar, chihuahua t ex…
     Tror f ö att det tillhör undantaget att folk bär runt på sina hundar för jämnan. I t-banan o andra ställen med mycket trängsel är det en självklarhet om man inte vill att hunden ska trampas på.

     1. Klart att man skall anpassa efter kroppsbyggnad, men att tro att små hundar inte behöver lika mycket motion är fel.
      En storväxt hund som tar 1 steg kan bli lika med 5-7 steg för en liten hund.
      Och det ska man ta i beaktning naturligtvis, men att tro att en liten hund ”bara” behöver röra sig i bostaden är fel.
      Det gäller helt allmänt och ingen är utpekad här nu.

     2. Antar att det sista delvis menade mig 😉 Men jag känner mig inte heller utpekad. Varken jag eller någon annan här har skrivit att det räcker med rörelse ENBART inomhus.
      Och det du skrev om att en liten hund tar fler steg när en större tar ett och att man ska anpassa efter kroppsbyggnad var ju precis det jag menade i den kommentar du vände dig emot… För att få motsvarande motion behöver alltså en liten hund en kortare sträcka än en större hund.

 17. Jag tillhör dem som ständigt bär på min chihuahua och hon har både vattenskål och en iglo på fotplattan på min handikappmoppe.

  Det kan ju, för en del, se ut som om hon aldrig använder sina ben. Men se det gör hon, när det passar mig bättre att röra mig i hennes hastighet, alternativt att hon springer vid sidan av moppen kortare sträckor.
  Faktum är att det inte går så fort när en hund med korta ben travar och det är den lämpligaste gångarten för längre sträckor.

  När det gäller kläder så har jag aldrig använt sådant till någon hund tidigare, enda undantaget var att mamma använde overall i skogen på sin am. cocker för att slippa få hem halva skogen i pälsen. Den stora skillnaden är att samtliga hundar vi haft tidigare haft rejält med underull och inte frusit. Några har haft problem med tasskramper när det varit som kallast, men inte mer.
  Min lilla vavvatös däremot, fryser så fort det blåser lite även en sommarkväll, så jag har fått falla till föga och köpt en stickad tröja. Och hittar jag något som ser käckt ut, så varför inte? Ska hon nu ändå ha kläder så kan hon väl få vara lite läcker också?

  1. Varför bär du på hunden ?
   Hon behöver ju rör på sig normalt, eller ?
   Det är ju faktisk du som skall anpassa dig efter hundens behov och inte tvärtom.

   1. Det kan jag hålla med om, små hundar behöver också belasta sina ben för att inte bli sköra.

    Har en mellanhund och en Malteser hon travar på utan problem i vårt tempo oavsett om det är på gångvägar eller långpromenader i skogen. Täcke måste hon ha så fort det närmar sig nollan annars fryser hon rejält. Jag är dock inte typen som gillar bling och sånt så ett vanligt hurtta täcke blir alldeles utmärkt 🙂 Jag tycker nog de flesta hundar oavsett storlek som inte har värmande under ull behöver täcke när det är minusgrader ute. Dels för att hålla värmen men också för att skydda leder och muskler om de ansträngt sig.
    Gizmo har också täcke när det börjar bli flera minusgrader speciellt om det ska bli en del väntan för då fryser han.

   2. Proportionellt så garanterar jag dig att min lilla vavva rör sig mer på egna ben än många arbetande brukshundar.

    Men det är inte rimligt att hon ska springa i 15 km/timme några längre sträckor, kortare sträckor gör hon det.

    Hon väger 1,7 kg och är alltså inte så stor, hon är dessutom bara 8 månader gammal.

    Till nästa säsong när hon har mognat och blivit lite bättre tränad så räknar jag med att hon kommer att gå lös på golfbanan.
    Det betyder att hennes korta ben, om hon väljer att gå hela tiden, kommer att lägga ca. 4 mil/vecka bara på golfbanan.
    Hur många stora hundar rör sig lika mkt i förhållande till sin storlek?

    Redan nu så går och springer hon en hel del, men hur långa sträckor det blir kan jag inte bedöma.
    När hon och katterna leker jaktlekar, lär det bli en hel del.

    1. Dåså då får ju don hund vad hon behöver 🙂
     Klart en ung hund inte ska springa långa sträckor, eller en liten hund för den delen. Det lät bara i ditt första inlägg som att du i princip alltid bar henne 🙂

     1. Om du läser mitt första inlägg lite tydligare så kan du se att den första meningen är med en stor portion ironi, för i nästa så skriver jag att det kan förefalla som att Loppan aldrig får använda sina ben, vilket är helt fel. 😉

     2. Haha jag förstod det sen 🙂
      Du har aldrig framstått som en hundägare som har hunden som en assocear 🙂

   3. Jag glömde kommentera att jo jag anpassar mig efter hundens behov, eller rättare sagt jag rättar mig efter hennes begränsningar.

    I många situationer när hon kan vara lös får hon använda sina ben, men i andra situationer får hon åka med alt. bli buren.

    Jag brukade aldrig låta mina brukshundar springa kopplade bredvid bilen heller.

    1. Jag tycker det låter fullt vettigt! Och med tanke på hennes ålder kan det t.o.m vara i överkant att hon alls springer så fort med sina små ben… Vi har alltid levt enligt devisen att motion i den meningen inte alls är aktuellt före hunden fyllt ett och det har funkat utmärkt oavsett ras och storlek. De har i vuxen ålder ändå fått god kondition och varit ”jävligt granna ska man veta” för att citera en annan kommentar här 🙂

     1. Enda sättet att hindra henne från att springa så fort är att hålla henne kopplad. 😉

      Men med mig blir det mkt korta sträckor, det är värre när hon leker med katterna.
      Stråckorna är visserligen korta, men de blir desto fler på raken.

 18. Att klä sin hund pga kyla är omtanke.Min boxer får täcke när det är extremt kallt. Men att klä UT sin hund (som framförallt amerikaner gör) ,för helloween osv, kan kallas djurplågeri. I ex varma LA klär folk sina hundar för att stila, man ser hunden flåsar och drar sej till skuggan, och folk tycker det ”är gulligt”..

 19. Vi har 3 st hundar, en som väger 16 kg, 19 kg och 7 kg, och de har både vintertäcken och fleecetäcken, och lillan har overall, vintertäcke, och regnoverall och så har hon några tröjor, pga att hon har haft problem med sin rygg och hon använder tröja om det är kyligt, och hon bärs om det är branta trappor eller annat som är brant, men annars så går våran lilla vovve lika mycket som våra större hundar, lika långa promenader, och är med i alla äventyr vi gör…så nej vi gör inte skillnad på våra hundar, stora som små…..och våran stora hanhund på 19 kg, sitter i famnen, ligger på bröstet, för han älskar att vara nära och älskar att mysa, så nej, vi gör ingen större skillnad på våra hundar….De är lika viktiga och lika värdefulla för oss, oavsett storlek och Fredrik du är kanon precis som du är!!!

 20. Har också en chihuahua så jag måste ta på den kläder på vintern då den fryser, måste även ibland bära honom pga att han fryser ihjäl annars, så han får gå en bit, sen bär jag honom en bit. Jag tycker den frågan är självklar, sedan är jag emot att folk behandlar sina hundar som barn, bokstavligt, låter dem inte vara hundar utan har dem i en väska jämt och sätter inte gränser osv, Det tycker jag är djurplågeri, hundar mår bra att vara hundar,

 21. Klart man ska bära sin hund. Jag har tre hundar en på 42kg en på 15kg och en valp på 16 kilo och jag bär alla men inte lika länge. valpen bär jag som en baby hon älskar det och bara vill pussas.Den stora är inte lika glad i att bli buren, men ibland måste man kunna bära sina hundar.Jag har också kläder på min mellan hund som är en riktig fryslort då hon inte har någon underull. Arbetande hundar blir tränade i att bäras på ryggen som en rygg säck.Nödvändigt då det kan hända olyckor eller att marken är så att en hund inte kan gå där.Och kläder, nöje och nödvändigt. Samma sak här.Ibland måste hundar ha kläder.Varma eller kylande.Och varför då inte ha fina att se på.Jag tror att närhet och hantering bara är bra för relationen mellan hund och människa. Det skapar ett ömsesidigt förtroende och förståelse.Och sen om det är att bära sin hund och ha bling och rosa camo på den eller rasa runt som dårar med fysik kontakt beror mycket på hunden och människans personlighet.

  1. Angående att bära sin hund: Ska och ska. Hade jag kunnat så hade jag kanske gjort det nån gång. 🙂 Fungerar inte så bra med en vovve som väger mer än mig dock. 🙂

   Närhet och hantering är bra för relationen, det håller jag med om. Hunden behöver ju trots det inte bäras för att detta ska uppnås. 😉

 22. Jag tycker det är löjligt av vissa att störa sig på om andra har kläder på sina/sin hund eller inte. Om djuret är varm om vintern och slipper värk och krampande muskler så tycker jag folk kan sköta om sina egna djur och inte bry sig i vad andra gör så länge det inte är skadligt. Finns inget skadligt i att ha kläder på hundar så länge de inte är för små och skär av blodtillförseln och så länge de inte har ex varm tröja/jacka på sommaren.
  Finns så otroligt mycket viktigare saker att bry sig om, som djurmisshandel,beteshundar,misskötsel över lag.
  Mina hundar är stora,de har kläder på vintern för att skydda musklerna och hålla dem varma då de är väldigt korthåriga och skor för att skydda tassarna då en av dem skar sönder trampdynorna på skaren första vintern jag hade dem. Inte små sår, och det blödde väldigt. Är det kanske bättre att de gör illa sig än att de enligt andra kanske ser fåniga ut? Jisses, vad korkat.
  Här bär vi hundarna lite titt som tätt,de är och bör vara vana och trygga med att bli burna och hanterade av både oss ägare OCH andra människor. Händer en olycka och jag eller någon annan måste bära en av mina hundar under en stressad och skrämmande situation så ska det vara möjligt utan att hunden blir hysterisk och därav farlig.
  Kan påtala att jag har två muskelhundar,och de är väldigt nöjda med sina varma kläder och älskar att ha skorna på sig.

 23. Bento får ha reflexväst på nu när det börjar bli mörkt på morgon/kväll.Till vintern får han ha sitt BackOnTrack-nättäcke före och efter promenaderna när det är som kyligast, pga av hans gamla muskelskada. Så långt sträcker sig hans klädbärande. 🙂

  Att bära på luffen är inget alternativ, även om det säkert hade varit praktiskt emellanåt. 🙂

 24. Jag skulle vilja påstå att frågetällaren bryr sig mer än nödvändigt om i lands problem.
  Kolla denna video så kan man prata om Djurplågare.
  Att tilläggas skall att vanliga thailändare är lika upprörda som ni förmodligen blir.
  Dessutom stjäls många av hundarna i byar i nordöstra Thailand.
  Det händer nu och då att polisen stoppar dylika transporter.
  Som är ämnade att gå till Vietnam

  http://youtu.be/5O9wc9xZze0

Kommentarer inaktiverade.