Först Vallentuna, sen Enköping.

God morgon.

Alldeles snart ska jag bege mig ut till Enköping och den lokala Schäferhundsklubben.
Det är avelskorning där och jag ska slutföra min utbildning som avelskorningsdomare där idag.

Avelskorning är en relativ liten verksamhet i Sverige, men i ex vis Tyskland är det en självklarhet för schäferägare och framför allt ett måste för att exempelvis avla på sin hund.
Avelskorningen bygger på flera saker. Dels så finns krav på utbildning för att ens få avelskora hunden.
Hunden måste ha meriten IPO/SchH1 med minst 80poäng i skyddsarbetet. Hunden måste ha gjort ett godkänt uthållighetsprov, samt ha ställts ut med minst betyget God.

När detta är uppfyllt kan man ta hunden till avelskorning. På avelskorning sammanställs dessa meriter, och man prövar hunden på nytt i skyddsarbete. Man gör oxå än en gång en exteriörbeskrivning av hunden.
Denna korning efter godkänt resultat gör hundägaren om inom två år, klarar man även denna avelskorning är hunden avelskorad på ”livstid”.

Men på väg till Enköping ska jag stanna till på den lokala Schäferhundklubben i Vallentuna för att träna lite hund.

Idag alltså, en härlig hunddag!  🙂

 

12 svar på ”Först Vallentuna, sen Enköping.”

    1. Det som förundrar mig mest är att man fortfarande låter en hund med C höfter få delta i en avelskorning. Trots att det finns både forskning och avel som visar att det går komma till rätta med HD och AD problem om man avlar på rätt sätt och på rätt djur.

      1. Är det inte ändrat med höfter och numera räknas i index så en hund med chöfter ändå kan gå i avel?
        Så är det i ”min”ras”, det har visat sej efter att vi röntgat massor med hundar att det inte har så stor betydelse som man trodde förut.

        1. Förstår inte vad du menar. Att röntgen inte har så stor betydelse eller om du menar att det inte är så ärftligt som man trott?

          Frågan är om du blandar ihop det om det har så stor betydelse om man skall ha hunden i tjänst eller sporta med den. Då kan de flesta C hundar göra det utan större problem. Både försvaret, väktare och polisen använder C hundar i tjänst. Även sportshundar.

          Men avla på det är en annan sak. C är lindrig dysplasi och polygent ärftligt. Kan alltså lämna både fria och drabbade valpar om en av föräldrarna har C höfter. Därför tycker jag det är konstigt om man vill ha en friskare ras att tillåta C.

          1. Nej, Istället för att enbart titta på den enskilda hunden så räknar man ut ett index för hunden där den hundens släktingar tas med. En hund med c höfter kan då ha ett bra index eftersom släkten har bra höfter och alltså vara godkänd för avel.
            Samma sak om du har en hane med Ahöfter men med dåligt index så bör den inte avlas på.
            Det går att läsa om det på SKKsidan, troligare ett mycket bättre sätt att komma åt höftproblemen än att bara se på avelshundarnas resultat.

        2. Index är väl inget man tar hänsyn till i avelskorningen? Det står ju bara grad. Så om flera syskon i kullen har C, D eller E kan de ändå få avelskoras? Bör inte reglerna då omfatta index beskrivning?

          1. Jag har ingen brukshund och vet inte exakt vilka raser som omfattas av att man ser på index istället för den enskilda individens resultat. Det var därför jag frågade från början.
            Jag antar att tanken är att testa om man får en bättre höftstatestik i några raser för att sedan övergå till det hos alla?

          2. Problemet med index är att ju längre bak du går ju mindre blir ärvbarheten i index. Sällan till hjälp mer än 3 generationer. Och sen så har vi Dominant och recessiv gen. Kan ligga latent recessiv gen tills du parar fel djur. Poff så har du problemen.

            Som Per Erik Sundgren sa:

            ”Avel är som att köra bil. Bra du tittar i backspegeln men viktigast du tittar fram så du inte kör av vägen.”

            Försvarsmaktens avel av Schäfer är indikation på att man kan få ner de medicinska problemen med en strategisk avel. De har minskat problemen med 40% under period 2006-2011.

          3. Nu förstår jag inte vad du menar? Självklart kan en gen ligga latent osv men varför skulle det vara sämre att räkna med kullsyskon osv och inte enbart se på den enskilda individen?

Kommentarer inaktiverade.