Belöning är inte en godis, eller en boll.

Skärmavbild 2013-10-17 kl. 16.16.39

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/så-får-du-din-hund-att-sluta-skälla-2466567

Klippet från i morse 🙂

Efter morgonens gästande på Tv4 har jag fått en hel del frågor.
Bland annat undrar man över det jag sa på frågan som lät ungefär så här – En hund som skäller så fort hund och hundägare kommer fram till ett övergångsställe, vad gör man?

Jag sa då nåt i stil med – Man kan avleda, exempelvis alltid gömma en godisbit vid en stolpe eller nåt och på så sätt få hunden att tänka på annat.

Frågorna jag fått handlar mycket om då man ger hunden godis, belönar man inte då skällandet och det då blir värre?

Därför vill jag skriva lite om belöningar igen 🙂

När vi säger belöning, då tänker vi ofta på godis-leksak-smek/klappar med mera (fysisk kontakt).
Ger man en hund något av detta, då tycker vi att vi belönat hunden.

Eller hur?

Men om vi då ger hunden en godis då den sover, eller ger den en boll då den sover – Kommer vi då att belöna att hunden sover?

För mig innebär en belöning att hunden tack vare det den får, kommer att vilja göra detta igen.
En belöning ska förstärka ett beteende, annars är det ingen belöning i mina ögon.

Därför är det betydligt viktigare att ha i tanke vad man ska belöna, än om bollen är röd eller blå.

Om vi har en rädd och orolig hund som skäller som en besatt då det kommer besök. Om då denna hund får godis av mig då gäster kommer, då finns inte en risk i världen att jag belönar/förstärker rädsla.
Eftersom hunden skäller för att den är rädd, då förstärker jag inte heller skällandet med godis. Tvärtom avleder jag hunden, tvärtom kan godis göra hunden mer välmående i denna situation, och därmed bli tyst/tystare.

Om en hund skäller då den kommer fram till ett övergångsställe tar jag för givet att den skäller på grund av förväntningar/stress av någon anledning.
Om jag då ger hunden en godis, då kommer denna förväntan på det hunden hade, bli mindre.

Man kan inte förstärka rädsla genom att ge godis, man kan inte förstärka aggressivitet genom att ge hunden godis.

Om en hund har en förvänta och därför skäller, då kan jag bara belöna detta genom att hunden får göra det den har förväntan på  – Då förstärks skällandet.
Om en hund är rädd och därför skäller, då kan jag bara belöna och förstärka detta skällande genom att ge hunden än mer osäkerhet – Då förstärks skällandet.

Hur tänker du?    🙂 🙂

 

 

 

 

11 svar på ”Belöning är inte en godis, eller en boll.”

 1. hej Då undra jag om jag ska belöna min hund när jag öppna buren i bilen när hunden hoppa och skäller Ska jag ta ut han när han är tyst. ???anita

  1. Hade det varit min hund hade jag hjälpt den på traven att lugna sig (skällande är ofta svårt att bara vänta ut eftersom det är så självförstärkande).
   Jag hade gett mat genom gallret en stund, öppnat och fortsatt mata när den är kvar, kanske väntat på att den erbjöd ett ligg med nosen vilandes, matat för det och sen när hunden var fokuserad på mig (och maten 😉 ) sagt fri (eller vilket ord du brukar använda) och låtit den hoppa ut för att snabbt belöna hos mig igen.
   Jag hade nog kört det som ett trick några gånger på raken också för att göra det skoj och tydligt.
   Efterhand fasas maten såklart ut, när hunden lärt sig att ligga och ”vila” och vänta på signal är vad som leder till att den får hoppa ut till allt skoj.
   Finns säkert hundra andra sätt också, lycka till!

   1. Ska väl tillägga och erkänna att jag själv lätt blir stressad av hundar som skäller, så därför hade jag inte haft tålamodet att vänta ut hehe, men det är ju olika hur man är 🙂

  2. Att lugnt avvakta tills hunden blir tyst, brukar vara en fin lösning. Snart vet hunden att belöningen/det enda som gör att den kommer ut är – Tystnad.
   Kan ta en stund första gångerna, men ge dig inte. Snart fattar hunden vad som ger resultat 🙂

   1. Det räckte med en gång uppe på klubben när jag var där med den stora hunden. Han blev helt rabiat när han såg andra hundar o människor. Jag bara öppnade bakluckan lite, och sen avvaktade jag och gick o ställde mig med ryggen mot bilen o ignorerade honom. När han blev tyst o la sig ner o slappnade av o började nosa istället genom luckan, Då öppnade jag och berömde. (tog ingen belöning vid den tiden) Efter det, är han alltid tyst när han ska få komma ur bilen. 🙂
    Det kanske tog 10 minuter som han skällde o levde om. Och det var ingen förväntan av ngt roligt komma skall, utan han skulle ut o tala om vem som var polis här! 😉

     1. Hahaha…Tack Jeanette. 🙂 Ja han är en polis fortfarande, men mkt mkt bättre o sköter sig för det mesta- 😀 lillkillen.

      Kram nu ska jag packa lite för tåget går mot Borås imorgon bitti. (hur jag nu ska klara mig utan min lille ”Bebis”) *S*

 2. Kan jag skriva under på. Då jag själv har gjort så med min omplacerings-rottis som var ”helt uppåt väggarna” då han kom.

  En annan sak som jag tänkt på och sett folk göra är att de belönar flera beteénden.
  Exvis. Säger de ”bra” när hunden sätter sig, ”duktig du är” när de sträcker fram handen och åter igen ”bra” samtidigt som hunden får godbiten och ytterligare ett ””duktig hund” när hunden tuggar.
  Då belönas ju hunden för att den
  1, sitter. 2. när de gör gesten med handen. 3. när hunden tar godbiten och 4. när hunden tuggar.
  Har inte tänkt på det förr och har nog gjort samma misstag. Men av misstagen blir man vis.

 3. Att ge en hund godis som avledande manöver anser jag är en underskattning av hennes intelligens.
  Om hon skäller vid övergångställen, promenera längre innan. Motionera mera! En motionerad hund skäller inte vid övergångställen och inte matte heller 🙂

 4. Men en hund som skäller jämt då? Har en hund som skällt sen han föddes i princip, han skäller på allt i alla sinnesstämningar, möten, när han vill ngt, går ifrån honom, han har jätteseparationsångest!
  Jag köpte honom som 3 ½ månaders valp då hade han redan bott i en annan familj! Han hade blivit såld vid 6 veckor! Och kom tillbaka till uppfödaren vid 3 månader!
  Familjen han bodde hos var en barnfamilj han fick vara ensam hemma länge väldigt tidigt( antar att det är därav han har separationsångest).
  När jag tog honom gjorde jag många fel,det vet jag själv!
  Eftersom han var så stressad gick jag promenader för att han skulle bli trött, istället skulle jag ju passivitetstränat honom. När han skällde gav jag godis för att han skulle bli tyst! Istället skulle jag ju väntat ut honom och ge godis när han blev tyst!
  Så jag vet ju att jag gjort fel i hans uppfostran!

  Jag har sökt och fått hjälp av duktiga hundinstruktörer! Och klickertränat honom till tystnad någerlunda i alla fall, men med en husse som inte hade tålamodet utan skrek på honom istället vart det till slut ingen ide att fortsätta för det förstörde det jag tränat bort!
  Nu bor inte hunden med mig längre utan med hussen, men det skulle vara intressant att veta vad jag borde ha gjort för att få bort skällandet?

Kommentarer inaktiverade.