”Hårda eller mjuka” metoder handlar aldrig om djurplågeri!

Skärmavbild 2013-10-25 kl. 19.24.44

 

Jag hade lovat att stå för något gott och mysigt käk i går kväll.
Vad kan vara bättre än korvgrillning ute i skogen?
William kunde dock inte vänta på att det skulle bli en bra glöd. 🙂
Och jag har ju svart bälte i att grilla korv!

Idag ska jag täcka in båten lite mer seriöst för vintern, sen bär det av ner mot skåne där jag dömer Svenska mästerskapen för belgiska vallhundar i IPO under morgondagen.
En bra ljudbok, sen är den resan på 5-6 timmar avklarad 🙂

Fråga –

Hej Fredrik.
Vad anser du om det faktum jag menar finns, att folk blir elakare och elakare mot sina hundar under träning av hunden inför ex vis tävling, samtidigt som metoderna blir mjukare och mjukare inom hundträning enligt dig?
Vänligen XXXXX

Svar –

Hej och tack för en bra fråga.
Nu vet jag inte helt säkert om du har rätt i dina påståenden, men jag kan hålla med om att inom vissa grupperingar verkar detta stämma.
Låt mig först slå fast, och verkligen understryka, att all form av djurplågeri är vidrigt och bör bestraffas hårdare än vad det gör.
Jag vill också verkligen understryka att all träning av hunden där vi vill att den ska utföra något skall göras med positiva metoder, och görs med störst framgång med positiva metoder.
Jag menar också att de personer som tränar sina hundar på ett sätt som är eller liknar djurplågeri ofta inte når någon som helst framgång.
Att man som person systematiskt kan vara elak mot sin hund, det oroar mig. I min värld måste det vara ett allvarligt fel på en sådan person.

Att pressa sin hund, att vara elak mot sin hund, för att eventuellt nå en typ av framgång inom sin hobby – hundsport – är vidrigt.
Detta är oxå något jag själv och hela vår organisation tar starkt avstånd ifrån.

Men då jag själv pratar om att våra träningsmetoder ibland är för ”mjuka”, då handlar det aldrig om inlärning av hunden.
Hunden biter barn – avled med godis
Hunden jagar bilar – avled med godis
Det är i dessa exempel det är i dessa exempel, och många fler, jag menar att vi ibland kanske är för rädda för att bestämma över våra hundar, det i dessa fall jag menar att vi ibland är för rädda för att vara en bra och stark ledare.
Men att vara ”mjuk eller hård” – inget av detta är i närheten av djurplågeri.

Jag anser att det är en väldig skillnad på att försöka lära sin hund en fint tävlingsmoment, mot att försöka visa sin hund att något som att angripa grannen är förbjudet.

Men notera – Djurplågeri eller annat är ALDRIG okej.

För mig är denna skillnad lika tydlig som då jag försöker lära min son att läsa, mot då jag försöker uppfostra min son att man inte får slänga äpplen på förbipasserande bilar.
I det ena exemplet vill jag motivera och lära, i det andra exemplet är jag tydlig med vad som gäller.
Men i inget av exemplen är jag elak.

Hoppas jag nu varit tydlig nog. / Fredrik Steen

 

 

 

 

 

19 svar på ””Hårda eller mjuka” metoder handlar aldrig om djurplågeri!”

 1. Om en hund biter någon,ska man då avleda med godis?
  Känner inte hunden att den gjort något bra,om den får godis?
  Kommer den att bita igen om den får tillfälle?
  För att han tror att det är ok?

 2. När hundinstruktören säger ”använd inte den här metoden så att någon ser, då kan du bli anmäld” då är det läge att byta instruktör…

 3. Frågan är hur aktuell som helst! Länken som delades här på IPO VM visar det absolut o straffen måste bli hårdare! Kunskaper kan inte piskas in men självklart ska man kunna korrigera sin hund om den attackerar någon, såtillvida ingen tolkar korrigera som att det är fritt fram att slå o sparka. Det förekommer tyvärr även på en del klubbar oavsett policy. Den som ser det måste åxå våga anmäla o ta en konflikt o det kanske man inte heller gör av rädsla för hot etc…. Undrar hur du ser på det Fredrik?

 4. Efter senaste dagarnas debatt på schäferforumet, tycker jag det är läge för brukshundklubben, Schäferhundklubben mfl, att visa var de står! Du säger att de tar avstånd, nu är verkligen läge att visa det. Jag vill inte tro att det finns en massa stoffiler där, som lever och lär efter gamla meriter? Tystnad för att man är feg, sluten grupp även där? Tack för att du idag ännu tydligare tar avstånd Fredrik. Du vet vilka dessa människor är, vad kommer du göra?

 5. Kan bara hålla med nybliven schäferägare, det är verkligen dax att sätta ner foten på klubbar där detta djurplågeri pågår. Förstår att det även förekommer i slutna sammankomster, men hoppas då att de personer inom gruppen som känner mista tvivel inom sig när de ser misshandeln, reagerar och anmäler. Jag tror nämligen att de flesta hundägare faktiskt känner den spärr som vi alla har, och inser att nu , nu gick någon över gränsen! Och att det oxå , hoppas jag är som Fredrik skrev,misshandel av hunden för att lära in ”konster” sällan eller aldrig leder till framgång!

 6. Klockrent val att åka ut i skogen och grilla korv! Blir ju inte mycket bättre än så..kanske om man byter ut korven mot lite marinerad rådjursfilé som får steka på en häll över elden och serveras med lite bönsallad och en nybakad surdegsbaguette. Fast jag hade nog föredragit korv oxå om jag var 4-5 bast… 🙂

  Ang. djurplågeri så har jag tyvärr, bl.a. efter att ha läst att folk anmält Fredrik för djurplågeri för när han korrigerar sin valp i filmklippet om hundmöten, blivit väldigt skeptisk till (hund?)människors omdöme i detta. Personligen skulle jag aldrig ta ställning för eller emot en persons hundagerande utan att ha sett det själv.

  Mvh,
  Johan

  1. Jag vet en som skulle figga i SSM och han blev anmäld för djurplågeri.
   Varför ?
   Jo, det var av den enkla anledning som heter avundssjuka !!!
   Jag har sett han träna sin hund och jag har sett han korrigera sin hund, han tillhör eliten i detta land och han har fått ovänner pga. sina framgångar.
   Många ska nog många gånger fundera på om det inte finns dåliga anledningar för att anmäla personer både för ditt och datt när det kommer ifrån hörsägen.
   Att bevittna själv och själv göra anmälan är det bästa i dessa fall, hörsägen är och förblir hörsägen.

    1. …men troligtvis med påförda avvikelser/skillnader av olika grad. Alla har vi väl lekt viskningsleken…

     Mvh,
     Johan

     1. Det är ditt problem, inte mitt 😉

      Faktum är, att det är inte så lätt som du vill få det till, just för att OM vi inte var där, när det hände, så är ALLT hörsägen!

      Nyheterna du läser, är också bara hörsägen, med mer eller mindre sanning i …

      Men, i grund och botten, håller jag med dig.

      Är man inte helt säker på vad som hänt, då är det bättre att hålla käft!

      Men, själva grundfrågan, problemet djurmisshandel, det kan man dock säga vad man tycker om, inte huruvida de inblandade är skyldiga eller ej (vad som egentligen hände), för det vet inga andra förutom de som var närvarande.

      Så, är du inte närvarande, är allt du hör ”hörsägen” …

     2. Du verkar ha lite problem med att läsa tydligen……?
      Jag skriver ju att man skall SE det SJÄLV för att kunna göra anmälan.
      Allt i andra hand är hörsägen, snälle vän……….
      Du är makalös helt enkelt.
      Ibland förstår jag inte hur du är funtad ?
      Du kan få en person att tröttna på precis allt.
      Sluta att vrida och vända på allting.

 7. Mycket bra skrivit Johan. För att börja att träna för någon tycker jag man kan göra studiebesök och se hur dom lär ut innan man börjar själv och betalar för något.
  Djurplågeri är inget vi ska vara tysta om. Men många hundar stänger av för dom inte får vara hund, det är ju bekvämt att ha en hund då kanske. Dom ligger still i över 6 timmar utan aktivitet.

 8. Jag twittrade dig om en blogg där det skrivs om en tränare som sparkar och slår sin schäfer. Bloggen dök bara upp på min facebooksida, har ingen aning om vem det är som skriver den. Jag blev fruktansvärt illa berörd av att läsa hennes berättelse om vad hon har sett. Hoppas att du läste bloggen, Fredrik. Fattar inte heller om det är möjligt att få fram bra hundar genom att misshandla dem så totalt. Å andra sidan vet jag ingenting om schäfer eller bruksträning.

  Jag ångrar att jag läste bloggen, mår så dåligt av berättelsen. Undrar också varför man inte kan använda hunden som ”vittne” vid misshandelsärenden. En hund som blir misshandlad utvecklar väl beteenden som skvallrar om vad hunden utsätts för. Å andra sidan kanske det inte skulle vara så rättssäkert:-(.

  1. Jag läste också inlägget, eller delar av det, för nga dagarsedan och mår uselt av det fortfarande. Diskussionen som var för nga dagar sedan handlade mycket om att vi andra måste våga anmäla om/när man ser något sådant. Anmäl vid misstanke om brott och låt polis och åklagare utreda. Det är deras jobb. Vi kan vara vittne och försöka komma in med så mycket bevis som möjligt. Är man rädd själv kan man vara anonym. Men det kan vara värre att få fällande dom.

   Diskussionen har också varit kring hörsägen och hänga ut oskyldiga. Det är fruktansvärt när det händer. Därför ska man anmäla det man bevittnar själv och uppmuntra andra vittnen att anmäla i stället för att de springer omkring och bara snackar. Att frysa ut någon för att man ”tror” att denna person har begått brott är inte något vi vill ska hända i samhället.

   Nu känner jag att jag att jag måste njuta av mina härliga glada hundar och hästar. Som jag inte slår eller sparkar. (Det vi pratar om nu händer tyvärr lika mycket om inte mer i hästvärlden.)

   Med hopp om en härlig höstdag.
   Katt

 9. Hej Fredrik!
  Bra skrivet. Jag vill bara se om du har läst ett inlägg som en tjej har gjort på sin blogg om en anmälan om djurplågeri som hon gjorde och som tyvärr lades ner. Bloggen heter ”Blackie och jag” och inlägget publicerades den 23/10. Det handlar om misshandel av hund under skyddsträning. Hon skriver att det är välkänt att det inom IPO och mondioring ofta förekommer alldeles för hårda träningsmetoder. Den händelse som hon beskriver är helt vansinnig och det var verkligen synd att hon inte kunde filma misshandeln. Även beskrivningen av hur man tränar in munkorgsarbete är helt vidrig. Om det går till så här är det verkligen fruktansvärt. Några har i sina kommentarer av inlägget uttryckt oro för att detta ofta rör väktare, poliser osv. och att de håller varann om ryggen. Det känns som en noggrann granskning av de som håller på med denna typ av träning och klubbarna vore på sin plats.

  Förutom att detta är rent och skärt djurplågeri och alltså straffbart och fullständigt vidrigt så torde även dessa träningsmetoder vara fullständigt kontraproduktiva, åtminstone i det långa loppet. Man får ju inte diekt en trygg hund som är trygg med sin ledare av att misshandla den. En sådan hund kommer aldrig heller arbeta med glädje utan av fruktan och dessutom känns det som en logisk slutsats att dessa hundar kan bli mycket farliga hundar tillslut. I beskrivningen av SBK av skyddsträning så skall hunden utföra arbetsuppgifterna med glädje vilket skall synas och tas hänsyn till i bedömningen. Då borde väl inte dessa svin som tränar sina hundar med hjälp av misshandel få speciellt höga poäng i dessa tävlingar? Att behöva ta till sådana typer av träningsmetoder visar väl bara dessutom hur dålig man är som tränare?
  Vad anser du om detta Fredrik?

Kommentarer inaktiverade.