En Amstaff……

Skärmavbild 2013-11-05 kl. 20.48.51

 

I går kväll gjorde jag mitt sista radioprogram för denna veckan. Men nästa vecka är jag tillbaka igen.
Måndag – Hundradio med mig Fredrik Steen
Tisdag – Fredrik Steen och hantverkarna (där vi snackar mest skit)
Bilden ovan är för övrigt från innan sändning igår 🙂

Tyvärr så är det fortfarande lite knas med bloggen. Några kan tydligen inte göra inlägg men absolut ingen är spärrad.
Kanske är det just det jag är mest stolt för med min blogg – att alla sköter sig trots olika åsikter.
Vi jobbar på detta, men alltså – INGEN är spärrad 🙂

Fråga –

Hejsan Fredrik!
vi är en familj som nyligen köpt en Amstaff hane valp på nu 10veckor!

Jag vet ju att alla valpar vill bita i allt dem kommer över!

men jag får inte honom och sluta bita på kläder osv, har alltid hans leksaker till hands för att få honom att ta dem istället men inget funkar, pratar med honom i lugn ton o säger nej och loss inget funkar! vet att det kliar i dem små tänderna

men vi tänker på våran 6åriga son som inte kan gå förbi utan att kenzo/hunden ska dit o bita i kläder o händer/ben osv

sonen säger ifrån genom o lägga ner honom tills han blivit lugn, men så fort han släpper o går så hugger/jagar han igen. 

när man säger man åt honom o visar med finger o säger nej så skäller han o försöker ordagrant /hugga, men svansen viftar?

hur ska man tolka det?

önskar mig lite tips

 

Svar –

Hej och tack för ditt brev.
Fantastiskt mysigt och kul att även du och din familj har skaffat en liten krabat 🙂

Slutfrågan i ditt brev är – Hur ska man tolka detta?

Svaret på denna fråga vill jag göra mycket enkel, för det är enkelt – Skit i och försök tolka detta fullt naturliga valpbeteende.
Inget av det du beskriver tycker jag låter konstigt eller osunt, bara fullkomligt naturligt.

Det du ska tänka på att även ett enkelt och ett så naturligt kommando som – loss – är något du måste lära din hund. Det tar tid och är inget en 10 veckors valp kan ha hunnit lära sig.
Det bästa sättet att lära en valp loss är med byteshandel – Du får det, om jag får det!
Detta är något man måste LÄRA en valp/hund. Och lära en valp detta gör man endast med hjälp av belöningar.

Detta med att valpen biter i allt och allting är besvärligt, men jag tycker verkligen inte att du eller någon annan i familjen ska ”lägga valpen på rygg” eller dylikt.
Det ger inget annat än konflikter och troligtvis ännu mer bitande.

Jag tycker ni ska avleda, jag tycker ni ska nonchalera (i den mån det går)

Ge alla i familjen godis att ha i fickorna. Varje gång valpen visar intresse för att bita – släpp en godis på marken.
Då kommer valpen av sig helt utan konflikter.

Uppe på detta tycker jag ni ska ta några extra minuter om dagen på att träna kommunikation. Det vill säga – lära valpen olika saker, samt lära valpen att det lönar sig att kommunicera.

Med hjälp av godis eller leksak försöker ni få valpen att utföra olika saker, det kan handla om ”vacker tass”, sitta och ligga, skall, eller egentligen vad som helst.

Få inte panik, starta inte konflikter med valpen – hjälp den mycket unga valpen att göra rätt istället.
Jag hoppas oxå att våra bloggarkompisar kan hjälpa till med lite tips och synpunkter.

// Fredrik Steen

 

God morgon!

10 svar på ”En Amstaff……”

 1. Vad roligt att ni valt en amstaff, det är otroligt mysiga hundar!
  Jag vet av erfarenhet att de biter otroligt mycket som valpar. Men det går över.
  Avled avled avled, det är det enda att göra.
  Lägg INTE ner den!!!! Vi fick också det tipset på vår första valp, nu får vi jobba hårt på att
  bygga upp den hundens självkänsla igen. Så snälla sluta med det. Var bestämd och visa att du inte gillar det ändå. Avled. Tänk på att den bara är 10 veckor!!
  Lycka till och grattis till ett bra hundval!

 2. För fyra år sedan kom våran prins hem till vår lilla familj! Vi hade fått veta att vår valp var kullens vildaste. Jag skannade nätet på tips, många av dom gick ut på att lägga ner mm men det kändes inte alls rätt. Det tips vi fastnade för var att hjälpa valpen att komma till ro. Efter mat, rastning och bus satt vi på golvet och ”klappade honom lugn”. Lugna, tunga och otroligt SNÄLLA händer. Vår kille fick inte gå iväg innan han var lugn. Detta blev en jätte skön rutin där vi tillsammans fick minst en riktig mysstund tillsammans per dag. Resultatet blev snabbt att han när vi satt på golvet kastade han sig ner för att bli gosad med. Vi har inga bekymmer med att få ta i hela honom så hanteringsträningen fick vi nästan gratis! Njut av valpen och ha roligt tillsammans!

  1. Jättebra tips tycker jag! Gillar oxå det du skriver om att ”det inte kändes bra” med ett annat tips. Jag tror det är viktigt att gå lite på magkänslan oxå när man utvärderar tips.
   Sen är ju huvudregeln i min värld att om något inte fungerar, testa något annat…oavsett vem som kom med tipset!. Har jag testat något tre gånger med samma resultat så är det högst osannolikt att det blir annorlunda gång fyra. 🙂

   Mvh,
   Johan

  1. …och förtydligar: Det kan säkert finnas ett fåtal anledningar att ”lägga ner” en vuxen hund, men det är i så fall specifika situationer och inget man gör i uppfostringssyfte. Dessutom måste man veta vad man pysslar med och varför. Det här är en valp som behöver lära sig hur världen fungerar. Det gör man inte genom att lägga ner den! Dessutom skulle jag säga att en amstaff (om den nu är renrasig) är en ras som absolut behöver mjuka metoder. Köper man en ”renrasig amstaff (obs kanske lite rottweiler!)” från blocket så har man en helt annan hund men då har man också helt andra problem. Hur som helst lägger man inte ner en valp!

   Köp en bok om valpuppfostran!

 3. Ett tips när valpar biter i t ex sladdar. Använd färsk ingefära. Det avskräckte våran dvärgpinscher, då han verkligen avskyr lukten av ingefära.

 4. Vi hade samma problem och försökte med nej och att knuffa bort henne men det blev då klart bara mer bit och mer bus. Eftersom hon var och är väldigt kontaktvillig och social vände jag på det och frös ut henne då hon bet. Jag sa helt enkelt nej tydligt och vände mig om och gick. Kom hon fram till mig och sökte blicken vände jag ryggen till och så lugnade hon sig. Bitandet i händerna försvann jättesnabbt och för oss var det viktigt då vi har en dotter som bara var fem då valpen kom in i familjen. Funkade bra för oss och valpen fick naturligtvis mycket tuggben och egna leksaker att tugga på.

  1. Det du beskriver låter som skillnaden mellan att försöka göra något och faktiskt göra det.
   Låter kanske som ordbajseri, men det är en väldig skillnad i mental inställning mellan de två…vilket jag tycker du beskriver på ett bra sätt.

   Mvh,
   Johan

  2. Det där är ju exakt rätt. Knuffar du ”bort” valpen uppfattar den det som bus och så har den plötsligt fått igång dig till lek vilket var precis vad den ville.

   Vänder du dig bort och ignorerar valpen så tjänar den inget på att bitas. Belöningen uteblir och beteendet avtar eller slutar.

Kommentarer inaktiverade.