Bara veckor kvar – Börja träna din hund inför detta!

Det är inte så där jättelångt kvar till nyår och till den skräck det kan betyda för vissa hundar.
Därför tycker jag du ska börja förbereda dig för detta redan nu. Du har ingen tid att förlora.

Oavsett om din hund är genomtrygg, orolig, eller livrädd, så tycker jag att du i princip ska göra samma sak inför nyår.

Gör i ordning ett rum med tunga gardiner som kan dämpa både ljud och blixtar. Se till att ha en radio i rummet där du spelar relativt hög musik.
Gör rummet till hundens favorit rum. Detta gör du genom att hunden har något skönt at ligga på, något gott att tugga på.

På nyårskvällen låter du hunden vara i detta rum.

Men det är viktigt att du redan nu börjar träna på detta. Att ”bara” lägga in hunden där på nyårsnatten kan skapa oro.
Lär hunden redan nu att hög musik, igendragna gardiner innebär en stund av tuggben och mys.

På så sätt kommer ni att klara nyårsnatten fint.

Ingen utav mina hundar är eller har varit skotträdda. Men jag gör alltid så här i alla fall.
Jag vill verkligen understryka att du INTE ska ta med hunden ut på nyårsnatten.
Allt kan hända, och ett litet fel kan göra din hund orolig för skott resten av livet.
Ha lite respekt för detta 🙂

Jag tycker oxå att du i extrema fall kan lära din hund att ha fetvadd i öronen. Det lär du din hund relativt lätt genom att ge hunden fördel/belöning av att ha denna fetvadd i öronen.

Nu ska jag in till stan, jag har ett spännande möte med AGRIA nu på förmiddagen.

I kväll hör du mig på radio och Radio1 igen. Det kan du göra kl 19 00 och telefonnumret in till mig i studion är 0200 11 12 13

God morgon!

18 svar på ”Bara veckor kvar – Börja träna din hund inför detta!”

 1. CD med skott/fyrverkeri-ljud för träning kan också hjälpa litegrann. I början måste man ha superlågt ljud, knappt hörbart o sedan successivt höja. Även om hunden inte verkar fyrverkerirädd först så kan detta problem plötsligt uppstå o sedan är det kört. Ta det säkra före det osäkra o förbered hunden.

 2. För mig är nyårskvällen/natten en kväll som är min och hundarnas. Jag ser till att jag inte jobbar och går inte på fest. Kvällen blir som en vanlig vardagskväll, förutom att hundarna är lite mer aktiverade under dagen och därmed trötta, gardinerna dras för långt tidigare och TV´n är på lite högre.
  Det här blir ju Lunas första riktiga nyår, förra året var hon ju bara några dagar gammal och brydde sig troligtvis inte ett dugg. 😉
  Hon är inte skotträdd i dagsläget, och jag tänkte behålla det så.

 3. Härligt att du uppmärksammar detta NU, med tid kvar att träna för folk 🙂

  Vi brukar fira nyår hemma o har på så sätt bra uppsikt på djuren som inte bryr sig det minsta.

  Har dock varje år läst mängder av facebookstatusar där folk klagar på fyrverkerierna, så nu har jag delat din länk (GÖR DET ALLA NI HÄR INNE) med budskapet att träna nu, istället för att vara hysteriska o arga på nyårsdagen, att jobba med SITT eget djur istället för att hoppas på att det någon gång kommer att komma ett förbud mot raketer…

  ha en bra dag =)

  1. Det är kanon men det är inte så lätt att träna bort skotträdsla hos en hund som en gång blivit riktigt skrämd, tyvärr 🙁
   Vi åker ut till landet, där skjuts det lite raketer runt tolvslaget och sen är det bra, jämfört med hemma där smällandet pågår mer eller mindre i över en månad. Jag blir förbannad på detta smällande, det är för det första förbjudet för småungar att hålla på med inte bara ett barn skadar sig på raketer och smällare men vi har också vilda djur som jag är övertygad om inte mår så bra av allt smällande. Att det skjuts runt tolvslaget är helt ok för min del, det kan man förbereda sig på men inte okynnessmällandet.

   1. nej visst är det så, har man rädda djur så är det jobbigt, men just detta som Fredrik skriver, att göra ordning ett rum osv, kan ju iaf hjälpa mer än att göra då som en del runt i kring mig, sitta o gnälla bara 😉

    och för de som INTE har en skotträdd hund är det ju super o jobab för att slippa FÅ en rädd hund 🙂

    sen kan jag, för min del gärna vara utan raketerna, både för tamdjur, vilda djur o skotträdda människors skull

 4. Bra att lobba för detta redan nu!

  Ingen av mina hundar är skotträdda men min äldre gillar inte raketer, dock inte i panik men flämtar lite och går och kikar. Där jag bor skjuts det i parti och minut med alla möjliga kaliber och modeller av vapen vilket är en kanon träning för dem.

  Vi har ljudisolerade fönster och dörrar men ljud kommer in ändå men jag tar inte chansen utan har rum nere i vår källare där hundarna får ha lite mys, lite högre musik och bara smaska på ben och slappa

  1. Tyvärr verkar ljudisolerad fönsterlös källare vara enda lösningen för gravt fyrverkeri berörda hundar.
   Brukar passa en sådan hund vid nyår ibland. Hund gänget och jag har haft riktigt trevligt i källarens lite ekande mys.

   Sysselsättning med något gott att tugga på kan avleda många hundar från att bli berörda.

 5. Krigsspel på Xbox med hemmabioljud har gjort våra hundar immuna mot nyårseländet…kommer dock hålla dom inomhus på nyårskvällen men går vi ute dagarna innan och efter nyår smäller ju folk likväl utan respekt och detta har de iaf lärt sig klara av 🙂

  1. Önskar att sonens spelande kunde göra någon nytta, vi får se kanske Gizmo inte blir paniskt rädd i år 🙂

   1. Hörde på radio idag att spela tv-spel ska vara bra träning för hjärnan och faktiskt fyller en positiv funktion. Sen kan man ju alltid diskutera vad de negativa aspekterna är, men det tycks ju inte enbart vara av ondo iaf. 😉

    Mvh,
    Johan

   2. Det är inte bara ljudet berörda hundar reagerar på, även blixtrande i kombination påverkar många hundar.

    Det är avgörande i många fall hur omgivningen beter sig när de ser valpen eller unghunden reagera med oro.
    Mat har lugnande effekt, sysselsättning som att leta godis är också perfekt för att motverka oro, detta förutsätter förstås att hunden är väl införstådd med övningarna och tycker det är toppen.

 6. Hjälp !!
  Vi får hem vår Stina en Cockervalp den 23 november. Hur förbereder vi en valp som är 13 veckor till nyår?

 7. Bra tips men jag upplever inte själva nyårsnatten som ett jätte stort problem utan snarare veckorna före och lite efter då det skjuts fyrverkerier lite då och då. Det är ju helt omöjligt att skydda hunden från det…

  1. Har själv aldrig skyddat mina hundar från fyrverkerier och oväsen överhuvud taget.

   Dock blev min första schäfertik tydligt berörd som unghund, hon älskade att leta godis och det fick hon syssla med en stund till sist fick hon jackpott då hon efter en del möda lokaliserade rikedomen i form av ett saftigt kött ben.

   Vid promenader kom alla aktiverings tips väl till pass, Rittva som hon hette utvecklade inte sin rädsla för fyrverkerier.

  2. Håller med, veckorna innan och efter är knepigast, själva nyårsnatten är ju lätt att styra upp.
   Min ena hund är tack och lov inte rädd (än) men min andra blev på senare år skrämd (barn på gatan kastade smällare efter honom) tack och lov så har vi jobbat oss igenom det ganska bra och han reagerar inte så mkt ute längre, peppar peppar. Som det ser ut nu är nog jag den i familjen som ogillar smällare mest, glad att det inte verkar smitta av sig på hundarna 🙂

   Riktig skotträdsla är inte att leka med, stackars hundar som inte vågar kissa ute eller gå en runda i sitt vanliga kvarter på månader.

 8. Jag fick en gratis DVD från Svea Fireworks med alla deras fyrverkerier. Jag har spelat upp
  den hemma med surround högtalarna regelbundet för min hund sen hon var liten. Hon är en Bichon frise och är nu helt opåverkad när det smäller och blixtrar till. Så jag kan verkligen rekommendera den till er!!!

 9. Mina hundar är inte skotträdda, dock är en lite skottberörd. Vi håller oss alltid hemma i lugn och ro på nyårs. Veckorna före och efter,då det kan dyka upp smällare och raketer när som helst,så tar vi inga jättelånga promenader.Håller oss mest hemma. Vill inte riskera nåt.

  Det är ju egentligen konstigt att folk håller på att smälla så mkt raketer,då dom samtidigt är sååå rädd om vår miljö. Massa gift i dessa pojk-leksaker..

 10. Fick tips från en veterinär, att man kunde testa en feromonsprej eller doftavgivare, finns även som halsband. Men det var en doftavgivare de använde. Finns att få tag i på nätet. Kostar ca. 360 spänn. Täcker upp en yta på 50-70 kvm. Nått maxeffekt efter ett dygn. Ett ytterligare tips från veterinären var att sätta doftavgivaren i ett rum och stänga dörren. Så det koncentrerade enbart på en liten yta. Adaptil heter det till hundar. (Finns även för katter.)

Kommentarer inaktiverade.