Kan hunden göra skillnad på en smörgås och en stek?

Skärmavbild 2013-11-12 kl. 21.02.43

 

Svart eller vitt, rätt eller fel – 
För en hund så är det inte värre att bita grannen, än att skälla på en annan hund.
Hundar har inte samma proportionalitetsprincip som vi människor har.

Detta innebär att det är väldigt lätt at vara orättvis mot sin hund. Orättvis på så sätt att hunden uppfattar dig som ”orättvis” även om du inte menar det.

Vi tar ett exempel –
Du lägger en smörgås på soffbordet, hunden snor smörgåsen.
Du säger nåt i stil med – ”Nä, vad gör du? Fyyy, va knäpp du är!”

Sen lagar du till en fin middag med en stek till vänner som ska komma på middag. När du lämnar steken obevakad någon sekund så snor hunden steken.
Då blir det nåt i stil med – ”För helvete hundjävel, va fan gör du, dumma jäkla hund!!!!!!”

För dig och mig gör det inte så mycket att hunden tar smörgåsen, men steken är en katastrof när hunden tar den.
Vårt agerande efter våra mänskliga principer blir då automatiskt annorlunda.
Men tro mig….. för en hund är det ingen skillnad på en smörgås eller stek.

Ett annat exempel kan vara hunden som är lite besvärlig vid hundmöten. Hunden är egentligen väldigt snäll men engagemanget mot andra hundar i kopplet har vuxit under tid. Och även om din hund är väldigt snäll så låter hunden aggressiv innan hunden fått gå fram och hälsa.
Detta arbetar du med en tid och allt börjar gå bra.
Sedan en dag möter du en vän med en hund. Du blir så glad över att träffa din gamla vän och när du är på väg fram för att krama om din vän så låter du oxå hunden rusa fram och ta kontakt med din väns hund.
För din hund är det ingen skillnad på Fru Anderssons hund, eller på din väns hund.
En sån här ”miss” kan förstöra din träning du gjort under lång tid, och inte minst kan hunden börja tvivla på dig som ledare.

Och det så klart mer eller mindre omöjligt för dig som hundägare att alltid vara konsekvent i detta. Men jag tycker att man trots allt bör ha detta i åtanke då man blir sur på sin hund.
Tänk på att du måste vara rättvis 🙂

Här är hundar väldigt duktiga.
Tänk dig ex vis hemma hos mig, och låt oss säga att jag har tre harmoniska hundar hemma i min flock.
Så en dag tar jag hem en fjärde och ny hund till flocken. De första timmarna, kanske de första dagarna beroende på individen, så är det ganska oroligt i flocken.
De gamla flockmedlemmarna har en jobbig stund med att ”förklara” för den nya hunden vad som gäller i denna flock.
Ibland kan man uppfatta det som att befintliga flocken är elaka mot den nya hunden, men det handlar inte om det. Det handlar bara om att den nya hunden ska ”hitta sin plats” så att flocken kan återgå till det lugn och harmoni alla hundar vill ha.

Här är hundar duktiga än oss människor, och framförallt är de mer tydliga, mer svart eller vit, än vad många av oss hundägare är.

Hundar säker som sagt efter lugn och harmoni i flocken. Du och din familj är hundens flock. För att hunden ska känna lugn och harmoni då måste man som hundägare hjälpa hunden med tydliga regler, enkla regler, och ramar för hunden att förhålla sig till.

Jag anser att det därför är bättre för en hundägare att ha minimala regler för sin hund, men där vara konsekvent. Istället för att ha en massa olika regler som man som hundägare omöjligt kan vara konsekvent med.

Hur tänker du omkring detta?

God morgon.

11 svar på ”Kan hunden göra skillnad på en smörgås och en stek?”

 1. Det här är en typiskt sådan grej där man (läs jag) lätt förmänskligar hunden.
  Man tycker ju att dem är så smarta o förstår allt man säger osv så jag brukar få ”bromsa” upp mig själv o tänka till en gång extra ibland, på just såna där saker som ex macka/stek 🙂

 2. Så har jag det hemma iallafall min mat är min mat ovasett vad det är sen är min stora kille mycket sämre på att respektera det hos föräldrarna där han gärna ställer upp sig och tjuvar mat om de står kvar på spisen

 3. Så fick jag mig en funderare…… Om jag förstår dig rätt så ska man aldrig låta hunden hälsa på någon hund i koppel, inte ens hundens lekkamrater? Där har jag definitivt gjort fel isåfall om det är så du menar???

  1. Jag tror bara att han menar att man ska veta vad man gör, alltså att inte ”förbjuda” något ena dagen som man nästa dag belönar och tänka att hunden automatiskt ska förstå skillnaden. Hundar kan ju lätt lära sig att olika saker gäller i olika situationer men att det krävs av oss att vi är schyssta och förmedlar vad den ska göra bara. Rätta mig gärna om jag missförstått 🙂

   Många hundar har svårt att hälsa i koppel så det är väl bara toppen att din hund kan det tänker jag 🙂

   1. Om problemet består i att din hund alltid vill fram och hälsa, så kanske man ska dra det så långt som att ALDRIG hälsa i koppel.
    Då blir det ju mycket lättare för hunden att förstå.

    Nu tror ju jag att de flesta hundar kan lära sig skillnaden, men för en del kan man nog behöva vara övertydlig.

  2. När jag läste inlägget så tänkte jag automatiskt på en ”gammal vän” som inte hunden o jag brukar umgås med, dvs en främmande för hunden…
   och i ett sånt läge bör man agera som när man möter okända?!

   sen när jag möter grannarna med sina hundar på promenad så får hunden kuta fram bäst hon vll då vi, och hon, ju känner dessa…

  3. Det som avgör är väl om hälsandet utvecklas till ett problem,det är också bra om hunden tydligt vet att det är du som bestämmer vilka det ska hälsas på.

 4. Håller verkligen med om att det underlättar att ha bra rutiner hemma för allas trevnad, jag upplever att dom som behöver säga till sin hund ofta eller påminna den inte har det (hade hunden vetat /fått en ärlig chans att lära sig vad som gällde hade den ju inte agerat ”fel” liksom) men ibland likställs upprätthållande av regler med tillsägningar och det är en gåta för mig.
  Att tillexempel bli sur på en hund som snott från bordet må va mänskligt men väldigt luddigt ur en hunds synvinkel tänker jag (att först få superbelöning för ett beteende och sen en utskällning liksom).
  Jag tycker att livet med hund blir så mkt trevligare och enklare när man försöker se saker genom sin hunds ögon så gott det går 🙂 Ha en trevlig onsdag allihopa!

  1. Själv lever jag med många hundar,skulle någon fråga mig vad jag har för regler, skulle jag få fundera en stund.

   Någon absolut säker tillvaro lever varken smörgåsar eller stekar hemma hos mig.
   Det brukar sällan försvinna något även om jag överger godsakerna.
   Skulle olyckan vara framme ,då vet jag vem tjuven är och därför lämnar jag aldrig den lilla odågan ensam med stekar,soppåsar och annat gott.

   Den viktigaste av alla regler gäller människan själv, tillrättavisa ALDRIG en hund efter utförd gärning. Detta vet alla människor, men stekar är dyra och man är bara människa.

 5. Som jag ser det har hundar full koll på vad som är viktiga resurser och inte, och det är också denna urskiljningsförmåga vi använder oss av vid val av belöningsmetod för inlärning och träning.

  Redan som valp lär sig våra hundar att vi människor inte bara lever i en primärflock, utan att det också ingår flera mindre sekundärflockar. Det är därför de blir lika glada som vi när vi möter våra vänner eftersom de lärt sig att dessa ingår i vårt sekundära flocksystem, medan ett möte med främlingar istället kan väcka behov av att markera gränsdragning.

 6. Hunden kan säkert skilja mellan smörgas och stek:) ”Hundar tänker med logik. Österrikiska forskare har kommit fram till att hundar kan utnyttja ett abstrakt tänkande till att sortera fotografier. Det bevisar enligt forskarna i Wien att hundar har förmaga att föra ett logiskt resonemang.”:):)

Kommentarer inaktiverade.