Quick Fix eller ej, för mig är det kommunikation!

Skärmavbild 2013-11-13 kl. 15.22.55

 

En gammal bild, men bilden innehåller två av mina älsklingar. Han med blonda håret, William Iceman Steen, men sedan oxå han med hängöron till höger – Ziegerkamp Ice 🙂

Ice är förövrigt anmäld till Skk – utställningen i Stockholm i december (Älvsjömässan). Förra året blev han ju Svensk vinnare, tänkte vi skulle försvara titeln där i år.
Han är typ 100% bättre i år än vad han var förra året. Ska bli kul och spännande 🙂

 

Jag fick ett mejl från Skk idag angående just Skk – utställningen i Sthlm i december.
Förutom att vi ska sända radio därifrån så har jag lovat att jag ska vara med på Cafescenen båda dagarna. Det blir debatt och diskussion, och det ska handla om ”hårda eller mjuka metoder”.
Ett ämne där jag känner mig stensäker och ett ämne som jag samtidigt tycker är ett ämne som är svår debatterat.
Frågeställningen blir ju alltid nåt i stil med – Vill du lösa ett problem med godis eller ett ryck i kopplet? (typ)
Då måste man ju först veta – vilket problem, och vilken typ av hund har vi framför oss?

Är det en Rottweiler som ylar när han lämnas ensam, eller är det en Chihuahua som bitit sig fast i kinden på en person.
Är de det sistnämnda tycker jag kanske att ett ryck i kopplet kan vara bra för att lösa situationen, om inte annat för den stackaren som blir biten. Någon bättre lösning på just problemet är det annars inte.
Men å andra sidan är det ingen lösning att locka med godis heller 🙂

Även om det är ett klurigt ämne att debattera så kan det säkert bli intressant ändå.

Det kommer säkert även att tas upp uttryck som Quick Fix.
Här är ett uttryck som oxå är intressant tycker jag, inte minst eftersom jag själv ofta får detta slängt i ansiktet på mig själv, som något negativt då förstås.

Om en hund skäller på besök som kommer, och jag löser det genom att ”angripa problemet” – visar hunden att det är mina besök – så säger vissa att det är en Quick Fix.
Det är det ju oxå eftersom det inte är svårare än så.

Om det ringer på dörren hos en vän när jag är där och dricker kaffe, och jag går mot dörren för att öppna – Då säger kanske min vän att , ”jag tar det där”.
Jag finner mig i det och sätter mig igen.

Jag tycker det skulle vara bökigt och krångligt om min kompis istället skulle börja avleda mig med diverse övningar och belöningar. Det skulle garanterat ta en tid innan jag förstod vad jag skulle göra, och när jag äntligen ändå förstod att om det ringer på dörren så kan jag få en belöning om jag gör nåt annat, så skulle jag ändå inte veta att besök hemma hos min vän vill min vän ta hand om.

Ibland får jag en känsla av att ju mer man kringgår problemet, ju mer man krånglar till det, ju längre tid allt tar, desto mindre hunden förstår – Desto bättre är det!

Jag har ärligt väldigt svårt att förstå detta. Kanske beror det på min okunskap.
Eller oxå är det så att alla inte har förstått att även hundar liksom vi gärna gör vad vi blir tillsagda av den vi ser upp till – Men bara om man förstår budskapet.

Här kvarstår min tro på hundar.
Det som tar en hundexpert 3 månader och enligt vissa är bra, kanske tar mig eller någon som mig 3 dagar och blir anklagade för Quick Fix. Men om hundar själva ska lösa detta problem då tar de bara 3 minuter…………….
För mig handlar det bara om en sak, Quick Fix eller ej, – kommunikation!

Hur tänker du om detta?

 

 

35 svar på ”Quick Fix eller ej, för mig är det kommunikation!”

 1. Håller med!!varför ska ett problem ta längre tid att lösa än nödvändigt??ja säger MER quick fix!då blir det lättare för både ägare och hund

 2. Jag tänker att det där du skrev med om du är hos din kompis och det ringer på dörren osv var helt klockrent och bland det roligaste du skrivit på länge. Tack för dagens asgarv. 😀

  1. skrattar gott jag med, o inte sjutton låter man bli o öppna då för att man är rädd att få stryk?! utan helt enkelt för att man har en sund relation till kompisen och okejar det vännen säger 🙂

 3. Jag håller inte med! Jag vill inte att någon ska rycka bort Chihuahuan om det var min kind den satt fast i. Hade varit livrädd att halva kinden skulle följa med hunden… 🙂

  I övrigt håller jag helt med. Ser det oxå som kommunikation och förstår inte riktigt varför man vill klanka ner på det eller görare svårare än vad det är…

  Mvh,
  Johan

 4. Kvickfix känns som ett ord en del tar till när de själva inte kan/har kunnat lösa problem på kort tid el inte alls. Säger som jag har sagt förut, en hund är rätt logisk.

  Hur kommer du hinna med allt på utsällningshelgen? Visa jyckar, prata i radio, snacka på scen mm mm?

  Myzan.

 5. Du kan inte jämföra det med att du skulle öppna dörren hos en kompis ,med en hund som skäller mot dörren. Du är människa och förstår ordens betydelse som din kompis säger. En hund måste man lära på ett annat sätt. Oavsett om det är qvickfix eller inte 😉

  1. Men kommunikation är väl ändå mer än bara ord!? Även för oss människor motsvarar ord bara en väldigt liten del av vår kommunikation. Vissa forskare hävdar att det är så lite som 7%… 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Ja,jag kanske missförstod Fredriks jämförelse. Men han skrev ju att kompisen säger ”jag tar det där” och då förstår fredrik/människan vad kompisen menar. En hund gör ju inte det. Då måste du visa ,med kroppsspråk,vad du menar.

 6. Jag måste fråga lite om Det här med att ”äga” hallen, ni som gör det är det något ni befäster en gång för alla och sen ”vet” hunden det och slutar bry sig när det ringer på dörren. Eller är det något som visas varje gång ni får besök? Kanske olika för er men vore intressant att höra lite om det. Jag är nöjd med hur vi har det när det kommer folk hem hit men alltid skoj att höra andras sätt. 🙂

  1. För oss tog det mer än en gång men sakta men säkert trillade polletten ner…dock hade jag rätt låga krav, jag ville bara att hunden skulle hålla sig ur vägen så att den som kom på besök kunde plocka av sig ytterkläderna i lugn och ro samt att hon inte skulle hålla på att skälla ihållande…

   Mvh,
   Johan

    1. Kanske ska tillägga att det som tog ett par gånger att få till var att få in vanan/beteendet att hunden inte skulle springa fram till dörren och skälla. Att bara köra bort hunden var inga problem och har fungerat varje gång med önskat resultat… 🙂

     Mvh,
     Johan

   1. Jag har inte heller så höga krav, ungefär som du säger Johan bara folk får komma in utan hundar som springer runt benen 🙂
    Jag låter dem vara i hallen när jag öppnar dörren men om de blir för uppspelta så hindrar jag genom att vända mig mot dem och pekar in i hallen så de backar innan jag öppnar. Ser det inte som något problem men jag förstår att det är jobbigt om man har en hund som skäller och hoppar på folk. Då får man nog träna mer på det. 🙂

    1. Jag har som krav att min hund ligger kvar/går och lägger sig i sin bädd. Jag har haft detta krav på alla mina hundar och min nuvarande hund har lärt sig av de äldre (och min hjälp såklart)
     Om min hund ligger i soffan när det ringer på dörren så pekar jag på bädden och först när han lagt sig så kliver jag upp och öppnar dörren.
     Detta tror jag att hunden uppfattar som – Ju fortare jag landar i bädden desto fortare öppnar matte dörren.
     Han brukar springa till bädden och slänga sig för att sedan med försiktigt viftande svans se vem det är som kommer. Men jag måste peka varje gång det ringer på dörren (jag har faktiskt aldrig provat att inte peka…)

 7. Lustigt detta med QF.
  Så fort ett problem löses på en väldigt kort tid så är det ”alltid” ett QF, varför ?
  Det är mer accepterat att ett problem skall lösas över sikt, inte på en gång ?!
  Jag skulle vara överlycklig om alla problem löses på några dagar.
  För ibland när en sak kallas QF så har det varit en ägare som inte vågat/gjort rätt.
  Knepigt detta men det ligger i människans natur att krångla till det !
  Varför ta den enkla vägen och få ett ganska så omgående resultat när man kan krångla till det och på 6-12 månader få samma resultat ?

  Jag är lat så jag tar den korta vägen, alltså nått som så kärt heter QF.

  1. Jag är också för snabba enkla lösningar, så länge det ger hållbart resultat och jag slipper påminna tycker jag att det är toppen. Sen är jag gladeligen generös med beröm och belöning när hunden väljer rätt för att upprätthålla gott resultat. Jag blir lika glad varje gång mina hundar gör rätt haha, vänjer mig aldrig vid hur kloka och läraktiga dom är 🙂

 8. Jag har funderat mycket på just det här, hur snabbt man ska vänta sig resultat, och när det är dags att prova en annan metod. Har själv en 8 månader gammal schäfertik, som är ganska besvärlig vid hundmöten, far ut i kopplet, skäller och reser ragg rejält. Hon går på hunddagis ett par dagar i veckan där hon går bra ihop med alla slags hundar och är mycket lekfull. Oftast den som styr i leken och drar igång och kan vara ganska dominant mot de andra hundarna. Hon har också ett par andra lekkamrater som hon träffar nån gång i veckan. Vi har inga andra problem med henne, hon är en underbar hund hemma och det går bra på unghundskursen när hon väl har slutat att fokusera på de andra i gruppen. Men som sagt, dessa hundmöten…. Vad jag har provat är att förekomma henne när jag ser en annan hund på håll, få hennes uppmärksamhet, gå lite åt sidan och sätta henne ner. Det funkar bra tills den andra hunden är lite för nära, då glömmer hon mig och försöker fara ut i kopplet och skäller rätt så mycket. Vi har kämpat med detta i ett par månader nu, och jag börjar fundera på om det är dags att byta taktik och i så fall hur? Tycker inte att vi har gjort tillräckliga framsteg. Men hon är ju ung, och lite allmänt tonårig just nu. När ni talar om att ”tillrättavisa” innan hunden far ut i kopplet, vad exakt menar ni i praktiken då? Har jag varit för snäll? Använder mycket fysisk kontakt både för beröm och för att tillrättavisa henne. Många funderingar här, och jag hoppas någon av alla ni kunniga hundmänniskor kan komma med lite tips 🙂

 9. Med den lilla hunden som biter som du säger. Hade ju så klart det bästa varit om man undvek från början att hunden agerade ut. Men hade dock situationen uppstått hade man ju fått göra det som krävs för att få bort hunden.
  Sen efter det kanske man ska ta sig en funderare på. Att hur får jag min hund att slippa agera på detta sätt igen.

  Med besök håller jag med om att besöken är mina.

  Jag gör alltid så att när det kommer folk hit. Sätter jag in mina hundar i vardagsrummet och stänger dörren. Då kan jag i lugn och ro ta emot besöken själv. Sen ger jag info till mina gäster hur de ska agera mot hundarna då jag släpper ut dem,, genom att ignorera dem. Då kan mina lukta av vem som klivit in i flocken för att sen genom att de blir ignorerade släppa det och gå och lägga sig och koppla av 🙂
  Smidigt enkelt och lätt att fatta kloka beslut åt sin flock.
  🙂 mvh

 10. Om någon skulle fråga mig om jag brukar välja att belöna med godis eller rycka i kopplet när jag ska lösa något hundproblem så skulle jag svara något i stil med att det finns massor av andra alternativ, och i många fall handlar problemträningen varken om uppenbara belöningar eller uppenbara korrigeringar.

  1. Och både koppelryck och godismuta tror jag dom flesta med ”problem” redan provat i större eller mindre utsträckning faktiskt 🙂 (ofta utan vidare resultat tänker jag.)

 11. Jag tycker det är jätte bra när Fredrik gör jämförelser med en mänsklig liknelse. Och hans kompis skulle kunnat meddelat vad han ville utan att säga ett ord. Genom att knacka till på fredrik, rynka lite på ögonbrynen och peka på stolen. Då hade Fredrik förstått precis vad han menade. Faktiskt om du har en bra komunikation med din hund hade den fattat omedelbart också.
  Jag gillar de Fredrik har menat flera gånger att komunisera enbart med kropsspråk. Försök ge dig den på att ha en tyst dag med din hund och bara komunisera med kropsspråk. Den dagen kanske du inte behöver träna så mycket på apellplan.
  Många gånger snackar vi för mycket med våra hundar, det blir bara tjatigt och så orkar dom inte lyssna. Det är också en bra grej att göra, tänka till lite, måste jag styra och ställa med allt. Låt hunden få även en sådan dag, låt den bara va. Svara endast när hunden tar kontakt, och då utan ord bara med godis och smek.

  1. Min hund har blivit ’utsatt’ för Quick Fix av Fredrik! För två år sedan träffades vi på en utställning. Min hund var då ca sex månader, osäker och skällde och gjorde utfall mot alla fyrbenta hon såg. Fredrik tog kopplet och så till mig att så där ska hon inte bete sig. Han gick en liten bit och inga utbrott efter det. Fredrik var i min närhet hela tiden så något mer än det jag såg hände.
   Här efter tror jag att problemen för vissa med Quick Fix dyker upp: JAG som hundägare måste fortsätta arbetet med hunden. Mental närvaro, förekomma, vara roligast i hela världen osv Faktiskt göra som FS säger.

    1. Taskig kommentar när jag hävdar att han inte tog i hunden. Detta är en kommentar typisk för någon som inte kan tro på att någon faktisk har genuin kunskap om hur hundar fungerar, känsla att f.örekomma och så vidare. Fredrik är ett unikum vad det gäller hund. Försök att lyssna på vad han faktiskt säger/skriver.

     Hur orkar FS predika om hunden och dess behov för att hjälpa denna när han hela tiden möts av illvilja.

     1. Det var ironi. Ja,Fredrik har kunskap. Som de flesta av hundägarna i sverige har. Han är duktig, men inte unik. Hur länge har du haft hund? Din första? Besök bruks, så får du möta minst lika kunniga personer. Bara för att han syns i tv är han inte ”unik”.

      Sorry Fredrik 😉

     2. Taskig kommentar Thea. Och varför förutsätter du att Annalee är nybörjare? Jag har mött en del okunnigt instruktörsfolk på Brukshundklubben, tyvärr. Framförallt när man har problembeteenden hos sin hund. FS är duktig på hund vilket givetvis inte innebär att det inte finns fler som är det.

     3. Visst finns det okunnigt instruktörsfolk, men gå bara till aktiva bruksfolk (inte minst figuranter) ,så har du minst lika mkt kunskap som FS besitter. Har suttit tusentals timmar med hundfolk som har berättat om sina erfarenheter. Har träffat (och sett i arbete) problemlösare som har minst lika kunskap som FS.
      Jag säger inte att fredrik saknar kunskap, men om man ser han som unik, så har man förmodligen inte träffat så många kunniga hundägare, därför kanske hon kan vara förstahundsägare.

 12. Jag har funderat mycket på just det här, hur snabbt man ska vänta sig resultat, och när det är dags att prova en annan metod. Har själv en 8 månader gammal schäfertik som är ganska besvärlig vid hundmöten, far ut i kopplet, skäller och reser ragg rejält. Hon går på hunddagis ett par dagar i veckan där hon går bra ihop med alla slags hundar och är mycket lekfull. Oftast den som styr i leken och drar igång och kan vara ganska dominant mot de andra hundarna. Hon har också ett par andra lekkamrater som hon träffar nån gång i veckan. Vi har inga andra problem med henne, hon är en underbar hund hemma och det går bra på unghundskursen när hon väl har slutat fokusera på de andra i gruppen. Men som sagt, dessa hundmöten… Vad jag har provat är att förekomma henne när jag ser en annan hund på håll, få hennes uppmärksamhet, gå lite åt sidan och sätta henne ner. Det funkar bra tills den andra hunden är lite för nära, då glömmer hon mig och försöker fara ut i kopplet och skäller rätt så mycket. Vi har kämpat med detta ett par månader nu, och jag börjar fundera på om det är dags att byta taktik och i så fall hur? Tycker inte att vi har gjort tillräckliga framsteg. Men hon är ju ung, och lite allmänt tonårig just nu. När ni talar om att ”tillrättavisa” innan hunden far ut i kopplet, vad exakt menar ni i praktiken då? Har jag varit för snäll? Använder mycket fysisk kontakt både för beröm och för att tillrättavisa henne. Många funderingar här, och jag hoppas någon av alla ni kunniga hundmänniskor kan komma med lite tips 🙂

 13. Fredrik har förmåga att prata för sin passion på ett levande och lättförståligt sätt om man faktiskt lyssnar på vad han säger. Det finns tusentals andra som är lika bra men som saknar förmågan att kunna prata för sig. Vad det gäller mina hundar är erfarenheten bara tio stycken varav fem schäfrar,(en PH). Gemene man om man får säga så(möter många i mitt dagliga värv) vet inte att en hund är en hund! Det är det som är problemet i hundsverige idag.

 14. Visst håller jag med dig om att man inte ska göra problemet svårare än vad det är oavsett om man vill kalla det quick-fix eller ej. MEN jag tycker också att man bör fundera på varför hunden skäller. Vad det är för individ, ras, ålder osv. Ibland är sådana saker väldigt lättlösta och det räcker med något så simpelt som ett tydligt kroppsspråk. Ibland kan hunden ha tagit det som en arbetsuppgift, vilket indikerar att kommunikationen blivit tokig, då kan det också fungera att tydligt signalera till hunden att det inte är hundens uppgift, men det går ju att byta arbetsuppgiften mot något annat = dulär in ett alternativt beteende. Att lära hunden vad den INTE ska göra är en sak, men jag vill gärna även lära hunden vad jag vill att den ska göra istället, typ springa och lägga sig i korgen. Sen finns det ju ytterligare en aspekt… Om det är en mycket rädd, osäker eller aggressiv hund, handlar det om en ”instabil dålig” känsla i hunden så kan det ta tid… Att ändra association och klara situationen på ett balanserat sätt. Vilket jag tror att du också är medveten om men det framgår inte riktigt. Så, jag säger inte att du har helt fel eller att ”behandla problemet” istället för att ”se över hundens känsla + jobba operant”, men det är skillnad på hund och hund och vad situationen betyder för den. Men förstår ju också att det skulle bli ett oändligt skrivande för dig om du skulle gå in på individ- kontra den stora gemene gruppen i alla dina inlägg, knivit detdär att vara offentlig person. Många som lyssnar och vad den enskilde personen ”anser att du säger, eller säger mellan raderna, är ju så himla individuellt. Så debatter är väl oundvikligt, och förhoppningvis kommer man fram till mycket bra bär man debatterar. Ska lyssna på dig på hundmässan så får vi se om jag tycker du är en idiot eller himla kluftig efteråt 😉 lycka till med ämnet! 🙂

 15. Även om Fredrik hade gett hunden en klack spark och problemet vart ur världen. Hade det varit bra tycker jag. Klacksparken behöver inte vara kraftigare än ett pet om det kommer överraskande i rätt ögonblick. Ett mycket snabbt ”bra,bra” när hunden slutar att skälla och dra, och förvånat titta upp på föraren brukar räcka för att hunden ska fatta vad som var fel och vad som var bra. Det viktiga är timingen och auktoriteten i handlingen. Och sen direkt berömma det rätta.
  Jag hade en ganska stöddig hund hemma hos mig för ett tag sedan(den var inte min). När min mamma som inte kan så mycket om hundar kom in genom dörren var den genast framme hos henne, hon märkte inte ens att den var stöddig. Men hon råkade klämma den hundens tass i dörren när hon stängde. Hunden blev oerhört imponerad av hennes auktoritet och blev med ens en mycket timid och snäll hund mot henne. Hon märkte ju ingen skildnad varken före eller efter men jag såg hela händelseförloppet och hur hunden förvandlades från en stöddig prick till en söt och gullig varelse.

Kommentarer inaktiverade.