Det är lika viktigt att belöna rätt beteende som att tillrättavisa fel beteende – konsekvens!

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 16.41.55

 

Jag bjöd en kollega till mig på kaffe och kaka idag. Det blev väl inte världens manligaste kaffestund, men jäkligt gott.
Tomte-latte, sen delade vi på en hallonmuffin.

Fråga (om skyddsträning) –

Hej Fredrik.

Tack för din blogg och radioprogram. Jag har en utmaning som jag tänkte höra om du har nåt råd. Jag har min tik (rottweiler 20 mån) hon är tränad til IPO 1

I c-arbetet lägger vi ner mycket tid för att få lugn och ro.

Det kan vara så här:

Jag tar ut henne ur bilen och sätter på henne sele och linan. När vi kommer fram till banan och figgen står ute på banan början hon med jäkla kraft att skälla som bevakning innan vi startat. Hon använder väldigt mycket kraft på detta. Jag brukar vänta tills hon är helt tyst och lugn. när hon är lugn så ”sätter hon igång” figuranten.

När hon sedan går i bett (bitkudde) så lägger hon oerhörd kraft i tillkämpande och även ruskande. Hon byter då bett och blir ”som en full tonåring” dvs hon biter och drar o ruskar.

Står jag ensam med henne på träning framför henne så är det inga problem att ”leka bett-loss” osv. då blir stressen och driften hanterbar. Men hon lägger så mkt kraft i detta när vi håller på så bettet blir dåligare samt att hon biter lite här och där. Hon kan hitta på att bita kudden från undersidan om figgen håller den. Hon går liksom på det som hon kommer åt fast inte i ren aggresion utan att hon blir så högdriftig. Att gå/springa runt med kudden i munnen o slappna av går efter ett tag ok, men hon är som sagt väldigt speedad och yrig när det är en fig inblandad.

Men tanke är lite att kudden blir för mjuk för henne? När jag har en sån tunn liten bitstock går det bättre.

Så:

1. Hur får jag henne att hälla käft å starta när JAG önskar?

2. Bitandet/ruskandet?

När figuranten säger till henne så funkar det, men om jag står brevid då håller hon inte tyst och blir vädligt högdriftig.

Alla råd är välkommna

Svar –

Hej och tack för ett roligt mejl. Även om jag kanske är mest känd som ”problemlösare” så har jag en enorm erfarenhet av skyddsdressyr.

Först och främst så ska du tänka dig för då du kommer upp på banan med hunden. Om du inte sagt åt hunden att vara tyst, eller att gå ”fot”….. då gör hunden rätt som börjar skälla som en besatt då hunden ser figuranten.
En hund är inte dum, och vet alltså att det är skydd på väg upp till banan.
Och du vill ju att hunden ska agera mot figuranten – med andra ord gör hunden rätt.

Detta skulle jag berömma rikligt och till och med uppmuntra. Men efter en kort tid sätta ner hunden i tystnad. Då hunden tystnar, då startar ni. Precis som du själv skrivit i brevet ditt.

Personligen tycker jag att bitkuddar och stockar är dåliga för att få till bra bett. Jag använder dt endast på väldigt unga djur, men övergår sedan så fort det bara är möjligt till en skyddsärm.
Jag tycker att dessa kuddar och stockar gör att hunden blir slarvig i sin hantering. Men detta är givetvis en smaksak.

Som svar på dina frågor –

1 – Din hund är inte dum, din hund är heller ingen tankeläsare. Du måste vara konsekvent. Om du inte gett några kommandon till din hund, men hunden börjar skälla på figuranten då hunden ser denne – då är det bra och hunden ska berömmas.
Detta är en del i detta att få hunden tyst.
Sen efter en kortare stund, då ställer du krav på tystnad. Detta kan ta ganska många sekunder innan hunden ”kopplar”, men eftersom du ger klartecken att starta när hunden blir tyst så är denna träning väldigt enkel.
Ställ krav på tystnad, ge hunden sekunder att kanalisera rätt, belöna rätt beteende.
Detta är enkelt och du gör rätt och framförallt är rättvis mot din hund.

2 – Jag måste här gissa lite efter som jag inte sett er i arbete.
Men först och främst tror jag det är en form av stress. Och denna stress kan komma sig lite av, det jag redan har varit inne på – uppstarten. Få till en bättre och mer konsekvent uppstart så får du hunden mer i balans.
Sen tror jag du ska gå ifrån detta med bitkuddar och stockar, men framförallt måste figuranten ha en rätt känsla och verkligen ”lägga över” hunden i rätt sinnestämning innan figuranten presenterar hunden ett bett, samt också se till att hunden endast vinner ärmen/bytet då hunden har rätt sinnestämning/drift.

En hund gör endast det den får fördel i att göra, detta gäller absolut även i skyddsdressyr.

Hoppas att du fått nåt tips på vägen // Fredrik Steen

3 svar på ”Det är lika viktigt att belöna rätt beteende som att tillrättavisa fel beteende – konsekvens!”

  1. Att bita över el under kudden ser jag lite som stress.
    Jag är absolut ingen expert på skydd men tycker att Fredriks förklaring och tips låter väldigt vettigt

Kommentarer inaktiverade.