Blanda inte ihop en undergiven hund, med en rädd hund!

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 17.14.24

Jag fick denna bild på mejl och ombads skriva vad jag ser.

 

Många beskriver att deras hundar är rädda för det ena eller det andra. Det kan handla om  rädsla för andra hundar vid hundmöten, eller rädsla för vissa personer, eller kanske för att hoppa in i bilen.

Sen kan det vara så att några tycker att en hund ser rädd ut under en viss typ av träning då en person tränar sin hund.

Hundar kan vara rädda, men många gånger läser man hunden fel.
Många gånger är inte den hund någon beskriver rädd, den är bara undergiven.

Tyvärr händer det också att någon säger – ”han är inte rädd, han är bara undergiven” – fast det är precis tvärtom, att hunden är rädd.

Det är inte helt enkelt att se skillnad på undergivenhet/underkastelse och rädsla. Det är dessutom ändå svårare att försöka göra en korrekt beskrivning av de två sakerna på en blogg.

Men rädsla. där finns nästan alltid en tendens att hundens blickar söker flyktvägar, att hunden dessutom har mycket nära till att ta till just flykt.
I vissa fall skakar hunden som ett asplöv.

En undergiven hund kan mycket väl lägga sig på rygg, helt utan att vara rädd. Men när en hund gör detta så är det sällan eller till och med aldrig att hunden söker flyktvägar eller tar till flykt.

Så det vi lite slarvigt ibland kan säga – hunden är strykrädd – behöver inte alls handla om rädsla, utan bara undergivenhet.
Och rädsla och undergivenhet behöver inte alls vara kopplat till varandra.

Då kan vi diskutera bilden ovan en liten stund.
Det är bara en bild, det är jag medveten om. Och en bild kan vi alla tolka olika och ändå alla ha rätt.

Men det kan i alla fall vara intressant som diskussion. 🙂

Vad ser du på bilden ovan?

Jag ser en hund som inte vill gå ner i poolen.
Jag ser en hundförare som inte ger efter för vad hunden vill.
Jag ser en hund som är undergiven och som stretar emot. Kanske är hunden rädd, kanske inte – jag är inte säker.
Bara för att en hund inte vill bada, behöver den ju inte vara rädd.
När jag tänker bada men inte vill doppa mig så är jag inte rädd för vattnet, jag tvekar bara om jag verkligen vill.
Min övertygelse är att en hund kan känna likadant.

Någon som ser denna bild kanske tycker synd om hunden, tycker att hanteringen av hunden är fruktansvärd.  Jag personligen kan inte tycka något sådant efter som det just bara är en bild.

Men om du tänker bort hundföraren, om du tänker bort poolen, om du tänker bort kopplet. Och så tänker du bara på hunden på bilden och vad den visar. Sen tänker du att istället för hundförare, pool, och koppel, så står där en annan hund mitt emot.

Då ser du kanske bara en bild av en hund som på ett naturligt sätt visar underkastelse mot den andra hunden, eller?

 

 

 

 

93 svar på ”Blanda inte ihop en undergiven hund, med en rädd hund!”

 1. I just den här bilden/exemplet känns det ganska svårt att tänka bort kopplet då jag tror att det är främsta anledningen til varför hunden står som den gör. Kroppställningen visar ju att Hunden spjärnar ju emot, inget den hade behövt göra mot en annan hund, pool eller förare sålänge den va lös tänker jag.
  I övrigt intressant, alltid skoj att prata om hundars kroppspråk, ska bli roligt att läsa vad andra säger! Godmorgon 🙂

 2. Intressant ämne 🙂 bilden talar sitt tydliga språk, hunden vill inte hoppa i poolen hundföraren väntar på att hunden ska sluta streta emot. Är hunden rädd? Jag skulle nog våga påstå att den är det,

  Men som Fredrik skriver så behöver inte en undergiven hund vara rädd, på dagis har vi två dvärgtaxdamer som är väldigt undergivna, det första de gör när de kommer på morgonen är att slänga sig på rygg och de andra nosar på dem och sen leker de med de andra hundarna. Men överdriven undergivenhet har jag märkt kan ”irritera” vissa hundar. Gizmo morrar åt dem och puttar på dem med nosen ungefär som att han säger, -Skärp er nu, ligg inte där och fjäska! Haha 🙂

 3. I detta klippet drar han ner hunden. Synd du inte fick klippet från de avsnittet utan bara en bild.
  Av egen erfarenhet så vet jag att rädslor hos en vovve släpper ju mera trygg den blir med tiden och ju bättre rrelation man får till sin hund.
  Mvh 🙂

  1. Varför är det ingen som då kommenterar en del snuttar ur Djursjukhuset på 3an då? Både hundar o katter ska ju i bassängen där, men många är både osäkra och säkert rädda för vad som ska hända! Där är det ingen pardon, dom ska i och simma….

    1. Precis vad jag tänkte skrivit med i kommentaren haha.. hade ngn annan varit på bilden Typ fredde eller Barbro, hade jag gett mig den på att det inte blivit samma rabalder….(nu är det ju ganska lugnt här, än…)

     1. Ja förvånansvärt lugnt 🙂 Som andra skrivit så behöver man ibland övertyga någon om att saker inte är farliga. Jag gjorde så med Gizmo, bar ut honom en bit vattnet så att han inte bottnade och höll i honom sen simmade han in till land, kanske två meter. Efter det hoppar han glatt i och simmar efter pinnar eller bollar, man måste bara komma över tröskeln. Har man en hund som får panik är det bättre kanske att ta det lugnt 🙂

     2. Japp håller med. Man måste ju kunna se skillnaden på panik o osäkerhet. Kax va ju lika fjantig i somras när han skulle bada första gången, men hans nyfiken tog över osäkerheten. Nu är han ett litet vattendjur. 🙂 Hur många gånger måste jag inte övertala en häst till ngt den inte vill. Problemet är att låter man den vinna en gång får man man tio ggr värre nästa gång! Och så går ju inte hålla på….Jag pratar hellre om övertalning än tvång.

     3. Håller med dig Marie, samma med barn också, ibland måste man helt enkelt inse att saker och ting verkar farligare än de är 🙂 men man måste förstås vara säker på att det faktiskt kommer att gå bra annars är det ju kört 🙂

    2. Förstår er poäng ;). Men måste ändå tillägga att jag alltid tycker det ser trist ut med folk som drar i hundar mot deras vilja oavsett vem personen som håller i snöret än är 🙂

     1. Nä håller med om att DRA inte ser så trevligt ut. Det har man ju sett skräckexempel på! Fast jag tycker det finns olika sätt att ”dra” på. Det Cesar gör på filmsnutten nedan är ju ett sätt, han släpper ju efter när hunden svarar framåt. Vägleder och visar hunden framåt. Inget konstigt i det. 🙂

     2. Däremot så jobbar jag som lärare och träffar ganska många ungdommar som inte vill gå till skolan av olika anledningar. Inte att jämföra med att ha egna barn förstås (verkligen inte, all respekt till er som är föräldrar).

    3. Ja det finns olika sätt och se på det. Slakt koppel (och sele) är typ en av mina hjärtefrågor, så jag är väldigt (över?)känslig mot allt som sitter åt eller stramar runt halsen på hundar, även om det bara är tillfälligt.

     Vem vet, kanske var jag en fastkedjad hund i ett tidigare liv haha (skojar) 😉

     1. Ja en sele är nu snällare förstås. 🙂 Och jag är emot att dra i halsbandet så dom nästan stryps, som det kan se ut ibland. Då knuffar jag hellre bak i rumpan framåt! Jag tar aldrig ens i halsbandet bara på hundarna! Skulle jag tvingas till det tar jag samtidigt lätt i nackskinnet isf, då slipper det iaf bli en strypkänsla på hunden.
      Sen kan jag väl åxå tycka det ser lite obehagligt ut för retrievern där, då han alltid sätter halsbandet så långt upp.

     2. Själv tycker jag selar är värre än ett halsband då det är mer som kan störa rörelsefriheten och/eller skava på hunden…så jag kör på halsband. 🙂

      Mvh,
      Johan

     3. Ehhh .. sele värre än halsband? Nu får ni allt gå och kamma er hela bunten! Blir det sådan oordning när man ”inte är inne och styr upp er” 😉 😛

      Det är ju inte för inte som man sätter sele på draghundar, inte för att de är mer obekväma än halsband, utan just raka motsatsen 😉

     4. Håller med dig Patrik, tycker en välsittande är långt bättre än halsband, alla hundar går inte perfekt hela tiden, kanske de får ett ryck och vill springa efter en ekorre eller något och rycket som blir kan med halsband orsaka rejäla skador på hals, nacke och rygg. Men visst en hund som lunkar på i ur och skur och aldrig gör oförutsedda saker i koppel fine, då kan du ha en fiskelina runt halsen…. 🙂

     5. Inte alls Patrik, det gäller att skilja på syfte. 🙂
      En sele är ju till för att ge mer kraft och stabilitet vid just drag, och då använder jag oxå sele. Men på promenader drar ju inte hunden och då fyller selen ingen funktion utan är mer till besvär av ovan nämnda skäl. 😉

      Testa själv att dra på dig en dragsele (för människor asså) på en promenad och se om du föredrar det framför att ha en grov halsduk runt halsen. 😛

      Mvh,
      Johan

     6. Ja såklart, om selen skaver eller hindrar hunden från att röra sig är det inte rätt modell :). Inte alltid det lättaste att hitta en som är perfekt dock, har ju själv en hund med smal hals, stor bröstkorg och tunn päls så vet hur svårt det kan vara. Känns som att jag kommer hålla ögonen öppna hela livet efter en köpesele som inte kräver att jag plockar fram symaskinen och gör ändringar, men jag tycker som tur är att det är ganska skoj att pyssla och fixa med sånt 🙂

     7. Själv har jag sett mer skador av olika slag på hundar med sele än hundar med halsband. Särskilt skador som kommit på lång sikt efter ett år eller mer i sele och då även välsittande selar.
      Finns minst lika många hundar som går omkring med illa sittande selar som illa sittande halsband, och selar och halsband i helt fel storlek, eller utformade bara för att vara söta/snygga/häftiga. Inte många vanliga hundar som går omkring i en riktigt bra dragsele och det är ju heller inte meningen eftersom de inte ska dra vilket en draghund ska och har utrustning framtagen därefter.
      Det viktiga i sammanhanget är att lära hunden gå ordentligt i det man använder så behöver det inte bli en massa dragande som kan skada hunden vare sig den har sele eller halsband.
      Jag är alltid lika välkammad! 🙂

     8. Stina, Jokke har selar som kanske passar, de har väl tilltaget runt bröstkirgen och ganska smala i halsen 🙂

      Självklart ska man lära hunden gå bra i koppel oavsett vad man använder men jag tycker nog sele är att föredra, y-delarna stör inte hundens rörelser som vanliga selar där det går ett band över bröstkorgen.

     9. Jeanette: Har sneglat på Jokkeselarna faktiskt, har nu en Amoken som jag gillar men alltid skoj att variera 🙂 tack för tips!

     10. Använder sele på alla mina 3. Fungerar jättebra beror ju på vad för sele man har,
      Och inte drar jag med ngn av mina. Eftersom det inte är dragselar 😉

     11. Samma här och det är ju stor skillnad på en dragsele och en vanlig sele. Mina hundar drar inte heller:) Johan om vi gör liknelsen så här Ang halsduken, vad skulle du föredra, om någon skulle stoppa dig för du är på väg ut i gatan och en bil kommer, vill du att någon tar tag i Jackan eller halsduken? 🙂

     12. Jeanette, fick jag välja skulle jag självklart välja jackan, även om jag skulle vara tacksam om personen bara fick tag i min halsduk oxå. 😉

      Men övriga 99% av tiden så skulle jag helt klart föredra att inte gå omkring med en sele på kroppen. Jag har testat både midjeselar och helkroppsselar när jag klättrat och oavsett hur ergonomiska de än är så påverkar de rörelsefriheten/-bekvämligheten på ett klart märkbart (negativt) sätt…Mao det är klart bekvämare att gå omkring utan en sele än med en.

      Sen att jag inte skulle vilja vara utan dem när jag klättrar är ju en annan femma, men då fyller den ju en rätt bra funktion. 😉

      Mvh,
      Johan

     13. Ok du har en poäng där 🙂
      Gick det skulle jag inte ha varken det ena eller det andra på hundarna 🙂
      Men jag föredrar att ha sele eftersom mina hundar kan få ett ryck ibland och vill springa efter en hare eller liknande. Det går bättre och bättre att hindra med rösten men ibland ser jag inte objektet innan dem 🙂

     14. En sele som hindrar rörelse friheten på hunden.
      Då har man ju på fel sele på sin hund.
      Mina selar är i mjukt konstgjort läder och sitter löst över kroppen på mina. De springer i terräng och i stora flockar med andra hundar,
      Utan problem.
      Så om selen hindrar rörelse friheten. Få då hjälp med rätt typ av sele till just den hunden.

      🙂

     15. Hanna, jag har inga problem att gå eller springa fritt i mina selar heller, men det är klart mer bekvämt utan sele än med. 😉

      Jag är inte emot selar, men jag tror det är lätt att försköna dem, framförallt om man inte provat själv.

      Mvh,
      Johan

     16. Ja det är mera bekvämt utan halsband också 😉
      Men som Jeanette sa. Har men en studsig vovve så är sele bättre än halsband. Om man tex inte vill att sin hund ex ska få diskbråck etc :p
      Så det beror ju helt på vilken typ av hund man har. OCH vilken sele man VÄLJER 🙂

     17. Släpper jag mina hundar lösa i skogen eller med andra hundar så har jag aldrig något på dem, skaderisken är alldeles för stor om någon fastnar i sele eller halsband, släpper dem inte lösa med andra hundar som har något på sig heller.
      Råkar jag ut för lösa otrevliga hundar så har jag mycket hellre halsband på mina 4, de är då betydligt lättare att kontrollera och kastar sig aldrig när de är kopplade, inte ens om det kommer lös hund. i halsband har vi betydligt lättare att ta oss därifrån också.
      Breda fodrade nomehalsband har fungerat utmärkt hos oss i många år. Sätter jag på stryp så fungerar det lika bra, hundarna går i löst hängande koppel när vi är ute, vi kommunicerar inte med kopplet, kropp och röst fungerar betydligt bättre.

     18. Visst är det skönare utan halsband än med…det är lixom det som är min poäng. 🙂

      Om jag själv hade en studsig hund så hade jag sett till att lösa det istället för att sätta på en sele, men jag har som sagt inget emot selar i sig. De fyller absolut sin funktion…men jag tror inte för en sekund att det är mer bekvämt att gå omkring i en sele än ett löst sittande halsband (om man inte ska dra). 🙂

      Jag skulle heller aldrig släppa min hund lös med en sele på sig då jag ser skaderisken som alltför stor.

      Men jag tror inte att selar är skadliga i sig och vill man använda det så har jag inget problem med det. Alla sätt är bra utom de dåliga… 🙂

      Mvh,
      Johan

     19. Visst johan kan man ”lösa” en studsig vovva 🙂
      Men här rehabilliterar vi i långsam tid, finns viktigare saker i min värld än att Ella aldrig någonsin mera ska få skutta till i kopplet. Och lycka med att ”lösa” det 🙂
      Eftersom hon är en flyktig dumpad vovva från spanien med rädslor etc. Så är detta också en del av hennes person. Sen är det fullt naturligt att bli studsig då man har sin flock med sig och du har 6 hundar i koppel. Du har en hund och pratar utifrån det. Jag har ca 8 hundar här hemma. Och en av dem är under utveckling. Dvs var sak har sin tid 🙂
      När man är en egen individ med ett bagage. Sen kommer Ella vara alltid en lite studsig podenco. Du förstår hon drar inte i kopplet. Så här löser vi inte personligheter här låter vi de vara personligheter. Sele funkar för oss toppen och halsband valde du till din INDIVID 🙂 🙂 🙂
      Inget av det är fel 🙂

     20. Den gillade jag, de får vara individer, 🙂 nu tror jag att Johans hund också får vara det 🙂 men jag känner också att det är inte hela världen om Gizmo vill springa efter en fågel, han gör det när han är lös och kan ibland få ett ryck även om han är kopplad och det är ok, inget jag kommer att jobba stenhårt på, oftast när jag säger, låt den vara så gör han det, men som sagt inte alltid jag är alert 🙂

     21. Att hans hund får vara en individ säger jag inget om. Jag bara svarade på när han skrev att han hade jobbat med en studsig vovva. Men det finns inget att jobba med i den frågan här. Hon drar inte. 🙂

     22. Sedan sätter man väl inte på en sele på en draghund för att den är bekvämare som Patrik skrev.
      Det är väl för att hunden belastas jämt och blir på så vis starkare ?
      Att dra och ha ett halsband blir svårt men en sele belastar inte nacke utan belastar bog och på så vis är andningsvägar fria.
      Hela hundens kropp utnyttjas och på så vis en starkare draghund.
      Vem skulle kamma sig ?

 4. jag ser endast en hund som inte vill samma sak som människan o stretar emot.men efter övertalning går i.håller med om att många blandar ihop rädsla med undergivenhet o lägger in mänskliga känslor utan att vara objektiva.sen kan faktist ett milt tvång vara nödvändigt även vid rädsla för att komma över/bryta en spärr(tänk att du ska hoppa bungy jump som är läskigt,då kan pepping o lite tvång få dig våga hoppa).men äkta rädsa ska ej forceras.Om du är rädd för spindlar eller så,en äkta stark fobi.då hjälper det inte med o få tusen spindlar över sig.då ökar rädslan.

 5. Naturlig underkastelse mot den andra hunden?? Sorry, men där log jag… jag ser ingen underkastelse, varken aktiv eller passiv, och varken mot vattnet, Cesar eller något annat.

  Jag tolkar hundens kroppsspråk som stress/spändhet, dels för att den blir dragen i och dels för att den inte vill gå ner i vattnet, antingen för att den aldrig har gjort det eller haft en dålig upplevelse tidigare. Man ser t ex i hela ansiktet hur spända musklerna är.

  Hur rädd den är blir jag mer osäker på. Vid stark rädsla skulle jag vänta mig att svansen var ännu mer instoppad upp mot magen.

  Det kan fungera bra att tvinga en hund att upptäcka att något inte var farligt. Och hur gör man på ett vanligt hundsim? Det kanske är olika, men det vanliga är nog att hunden hamnar i vattnet med eller mot sin vilja och får lov att gilla läget. En hund kan simma i panik i början innan den upptäcker att flytvästen bär och att den inte drunknar. Kanske inte ens en mjuk hundpsykolog lockar med köttbulle tills hunden har gått i själv, om simningen är viktig för hundens rehabilitering. Kunden betalar ju ett timpris…

  Sedan blir det ju lite svårare också med en stor ras som grand danois… En liten hund kan man ta i famnen och sänka ner sakta i vattnet.

  Detta hittade jag på Youtube om hur Cesar tränar hundar att våga simma i poolen (man får komma ihåg att Kalifornien har ett varmt klimat!)

  http://www.youtube.com/watch?v=wtn5cVN1v_M

  Jag är säker på att det slutade med att grandisen simmade omkring i poolen och njöt av det, och i framtiden kan gå ner i poolen varma sommardagar. Jag har dock inte hittat hela klippet, någon annan kanske?

   1. Men usch va hemskt! Tvinga i den stackars retrievern i bassängen på det viset! Såg ni hur apatiska hundarna var runt honom åxå!!
    Bäst att tillägga att det var ironi från min sida med 😛

 6. Har själv upplevt denna situation då jag har en Grosser som blev armbågsopererad.
  Efter operationen så behövde han bassängträning och vi fegade ur då han inte ville. Det var kämpigt varje gång han skulle i bassängen. Då tog sjukgymmnast på djursjukhuset hand om honom och visade honom med bestämdhet och efter ett tag så gick han i själv och gillade bassängträningen. Denne hund blev absolut inte rädd och han blev oxå bra i sitt ben

  1. Håller med Chaterine angående tidelag som jag anser vara förkastligt.

   Argumentet om att det inte går att bevisa att djuren lider är ohållbart samtidigt som nekrofili (sex med lik) är förbjudet. Sett ur detta lidande perspektiv skulle det vara väldigt intressant att få veta hur lagstiftarna har kommit fram till att det är de döda som lider och inte de levande!

    1. Ok, det är idioter och sjuka människor som håller på med dessa vidriga saker, jag saknar ord och mår illa av bara tanken på hur dessa djur mår i sin vardag, men Thea allvarligt SD? Det partiet består av nästan lika idiotiska människor. Det kommer att lagstiftas mot tidelag ganska snart och jag tror oavsett regering att det går igenom, annars får vi sätta mer press på att lagförslaget går igenom. Men jag tror inte SD är svaret på de problem som finns i sverige.

 7. Jag ser mer en rädd hund än en undergiven…även om jag upplever inslag av undergivenhet oxå. Dock finns det ju olika nivåer av rädsla… 🙂

  Sen förstår jag inte detta med att se rädsla som något strikt negativt som ska elimineras/undvikas, men det kanske bara är jag…

  Mvh,
  Johan

 8. Fredag och denna gång bjuder jag på detta:

  Pojken och prästen
  En liten pojke på bussen satt bredvid en man som läser en bok.
  Pojken märkte att mannen hade sin krage bakochfram.
  Den lille pojken frågade varför han hade kragen bakochfram.
  Mannen, som var en präst, sade: Jag är en far … ”

  Den lille pojken svarade, ”Min pappa bär inte kragen på det sättet.”

  Prästen tittade uppfrån sin bok och svarade, ” Jag är Fader till många barn.

  Pojken sade, ” Min pappa har 4 pojkar, 4 flickor och två barnbarn, och han
  sätter inte kragen på det sättet! ”

  Prästen, nu lite otålig, sa. ”Jag är Fadern av hundratals”, och gick tillbaka till att läsa sin bok.

  Den lille pojken satt tyst, tänkte en stund, sedan lutade han sig över och sa: ”kanske du ska använda kondom och sätta dina byxor bakochfram istället för din krage”

  1. Kommer en fräckis här:
   Har du någonsin sett hur man bäst skrynklar ihop en tjuga? frågade kvinnan sin man.
   – Nej,… sa hennes man.
   Hon gav honom ett sexig litet leende, knäppte upp de tre översta knapparna långsamt på blusen … ända ner till klyftan som var skapad av en mjuk, silkeslen push-up-bh … och drog ut en skrynklig tjuga.
   Han tog den skrynkliga tjugan från henne … och log gillande.
   – Har du någonsin sett hur man bäst skrynklar ihop en femtiolapp? frågade hon då sin man.
   – Öh … nej, det har jag inte, sa han med en orolig ton i rösten.
   Hon gav honom ett annat sexigt litet leende, drog upp sin kjol, och med förföriska rörelser med sina händer stack hon i fingrarna i sina trånga, spetsprydda trosor och drog ut en skrynklig femtiolapp. Han tog den skrynkliga femtiolappen… och började andas lite snabbare med förväntan.
   – Nu, sa hon, har du någonsin sett hur man skrynklar ihop 400.000 kr?
   – Aldrig i livet… sa han medan han uppenbarligen blir ännu mer upphetsad … och exalterad.
   Fru:
   – Du kan gå och titta i garaget…

 9. Cm drar inte ned hunden poolen, han drar lite, släpper sen efter för att få hunden att självmant gå fram för att övervinna sin rädsla/ovilja att gå ner i vattnet eller poolen. Inte säkert att den är rädd för vatten, kanske gillar att bada i sjö/hav. Det framkommer inte heller i bilden. CM tvingar aldrig en hund, utan för den framåt på egen vilja. Hundar låser sig i situationer och då kan man inte locka eller muta med godis.

  1. Det bästa sättet att försäkra sig om att hunden agerar av fri vilja måste väl ändå vara att jobba med den helt lös? När det kommer till rädsla/osäkerhet tycker jag det är bättre att arbeta med så lite hjälper som möjligt, inte dra och inte muta alltså. Så tänker jag.

   1. Och såklart se till att hunden inte hinner låsa sig, för i ett sånt läge sker ingen vidare inlärning 🙂

   2. Det är intressant att vi ser saker på så olika sätt. Jag tycker att det i många fall är bättre att jobba med en hund i koppel om den är osäker och kanske har tankar på att fly fältet. Man håller sig inom korta avstånd, har kontroll på var hunden är, hunden kommer aldrig långt bort från det man jobbar mot och är mottaglig för påverkan vilket den oftast inte är på 50-100 meters håll på samma sätt.
    Ett sträckt koppel handlar rätt sällan om en förare/ägare som drar, det handlar oftare om en hund som drar tills kopplet är sträckt. Kan tyckas lika men är helt olika.

    1. Ok ja absolut att hunden kan behöva vara kopplad, men då mer som en säkerhetsåtgärd, jag är själv alltid väldigt noga med att kopplet ska hållas slakt och inte påverka hunden liksom, mer det jag menade 🙂

     1. Jag upplever att många hundar blir stressade av att sitta fast särskilt om dom redan är lite osäkra i situationen, så mest därför jag tänker att det alltid är bra att undvika att kopplet hinner spännas. Men jag vet att många jobbar annorlunda och tycker det fungerar bra också 🙂

 10. Antar att Cesar vet vad han har i kopplet. Även om hunden vid detta tillfälle känner sig obekväm och knappast är i färd med att visa underdånig respekt.

  Min äldsta, schäfertik visar gärna undergivenhet, slänger sig på rygg och vill bli kliad, medan ingen av de andra hundarna uppvisar detta beteende..

  Mot varandra ser jag bara den yngre hanen som kryper för den äldre hanen.
  Men det är den yngre hanen som vid behov flyttar på alla de andra.

 11. Jag ser en hund som undrar , vad ska hända nu.
  En aning osäkerhet och förundran . Hunden har ju svansen
  mellan benen , å en lägre framvagn än bakvagn .
  Finns ingen rädsla där , bara en frågande hund .

 12. ”När jag tänker bada men inte vill doppa mig så är jag inte rädd för vattnet,jag tvekar bara om jag verkligen vill.

  Hundar som är vana vid vatten och verkligen gillar det,varierar inte i sina känslor, som människor,nej i dag har jag inte lust med ett dopp.

  Visar hunden tveksamhet inför vattnet,lär den inte vissa dagar älska att bada.När hunden är trygg i att stiga i polen lär den inte tveka, om det inte är något nytt och obekant i vattnet eller att hunden är sjuk.

  1. Mycket miljö känsliga hundar kan variera i sina känslor inför att ta sig ett dopp, ,men då är det inte själva vattnet utan kvarhängande känslor från obehaglig upplevelse vid någon helt ovidkommande händelse.
   Om hunden vanligtvis inte tvekar vid bad i sjö eller pol har inte hundar några nyanserade känslor så som människor.

 13. Jag ser en hund som tycker att situationen just då är lite jobbig.
  Jag ser en hund som inte vill samma sak som den som håller i kopplet.
  Jag tycker inte jag ser varken en undergiven eller rädd hund utan en ganska neutral hund som förmodligen inte har någon särskild relation till den som håller i kopplet.
  Jag ser en man i änden av kopplet som vet vad han vill och förmedlar det men inte på något sätt elakt bara bestämt, han ser säker och trygg ut.

 14. Häromveckan åkte jag med valparna på tåg för första gången. Tjejen på snart 8 månader gick på både bussen til stationen, samt tåget helt utan problem. Men vid byte i Lund till ett annat tåg så stannade hon plötsligt helt perplex framför ingången. Eftersom jag verkligen inte hade tid att göra detta på det mjuka sättet, då tåg absolut inte väntar in rädda/tveksamma resenärer, så tog jag tag i nackskinnet och hivade/släpade henne ombord. Resten av resans byten gick helt utan minsta tvekan från hennes sida.

  Samma sak upprepade sig när hon några dagar senare skulle åka hiss. Första gången gick hon bara in i hissen av bara farten men några timmar senare när vi skulle åka ner tvärstannade hon igen. Jag upprepade samma sak som inför tåget. Tog tack i nackskinnet och ”drog loss” henne. Vi stannade en vecka och åkte hiss dagligen helt utan minsta tvekan efter det här. Och hemresan med fem byten gick hon av och på som om hon aldrig gjort annat. Och höghastighetstågen som visslade förbi på perrongerna utan att stanna bekom henne inte det minsta

  Och nu pratar vi om en valp som för några måander sedan fick panik bara av att gå på trottoaren när personbilar och cyklister passerade.

  Så min erfarenhet är att man inte ska dalta utan helt enkelt bara kommunicera att det här fixar du. Det är en baggis.

  Men jag tycker som andra att det är viktigt att man inte drar i kopplet och får strypeffekt med halsbandet (även fast jag inte använder annat än vanligt halsband) utan att man tar tag handgripligt och lyfter i nacke och rumpskinn.

  Over and shout!

  1. Håller med om att om man måste är det mkt bättre att göra det fort och enkelt, segdra och ”vinna” och sånt tror jag faktiskt inte på, inte heller locka och pocka. Hellre lyfta snabbt och så snällt man kan isåfall när nöden kräver som du gjorde, ett plus är ju såklart om hunden är trygg med att bli buren från andra situationer 🙂

 15. CM ytterligare en gång … är det inte uttjatat redan?

  Men, som sagt, den där bilden säger inte så mycket, hade varit mer intressant att se själva programmet … blir lite lättare att få en bild över ”vad hunden visar” för signaler

  1. Visst är klipp lättare än bild 🙂
   Utjatat. . Vet du vell att de ända den lille gubben gör är att skapa debatt 😉

 16. Har kollat igenom din blogg ett bra tag nu, grymt bra måste jag säga! Bra värderingar och bra tips, jag inspireras av dina kunskaper och hoppas att jag själv når den nivån i framtiden!

Kommentarer inaktiverade.