Vad ska jag göra åt min ”Stalker”?

Skärmavbild 2013-11-17 kl. 09.42.47

 

Ni som följer mig på Instagram och/eller twitter vet att jag träffade en ny kompis igår kväll.
Katten på bilden ovan.

Efter att jag gjort nattrastningen och var på väg in i bostaden igår dök denna katt upp. Jag har aldrig sett den förut.

Jag tog upp katten i min famn och gosade lite, sen släppte jag ner katten och gick in. Men katten trängde sig in i huset och sprang direkt in i vardagsrummet och upp i soffan.

Jag gick in efter katten och när jag skulle ta upp den i min famn för att bära ut den, så började den spinna som en dieselmotor.

Vi gosade några minuter till innan jag till slut tog mitt förnuft till fånga och gick ut med katten och helt enkelt stängde ut den.

Sen gick jag och duschade, och skulle gå och lägga mig.

Katten stod i timmar utanför min dörr och jamade så det ekade i huset.
Vid tre tiden i natt gav jag upp och bestämde mig för att skrämma iväg katten.
Jag förberedde mig för att både låta och se elak ut, drog in ett andetag och öppnade dörren med ett ryck.

Men innan jag hann göra mitt läskiga läte så hade katten sprungit in igen, och denna gång gick katten omkring i mitt kök med hög svans, spinnandes och liksom tiggde efter mat.

Klockan var ju mitt i natten, jag var trött, så jag tänkte – Skit samma, sov här inne då. Go natt!

I morse vaknade hela familjen och katten vaknade i sängen tillsammans med William, som givetvis blev överlycklig.
Vi åt frukost och förklarade för William att katten bara var på besök, att någon saknade katten, att katten längtade hem.
Efter en stund förstod William och stabila pappa slängde ut katten med teater röst – Så William, nu springer katten hem!
Innerst inne kändes det hemskt att slänga ut kattstackarn.

Emma och barnen åkte till farmor och farfar, själv är jag hemma och arbetar.

Så plötsligt, nu vid 09 tiden – MJAU MJAU !!!!

Katten är helt hysterisk och vill bara in i huset igen.
Jag gick ut och katten nästan våldtar mig med sitt spinnande och kelande………

Vad ska jag göra?
Katten springer just nu i skrivande stund på fönsterbläcket och stirrar på mig….
Tips mottages tacksamt!

Ps… katten ser mkt välmående och fräsch ut….

 

50 svar på ”Vad ska jag göra åt min ”Stalker”?”

 1. God morgon!! Tänkte på en sak som du inte nämnde a5t du har gjort och det är att titta katten i örat för att se om den är öronmärkt.. Är den det så kan man hoppas att ägaren har registrerat sina uppgifter.. Lycka till!!

 2. Ta dig an pissen och hör runt om ngn saknar den. Katter är ökendjur i botten och det blir snart kallare vilket gör att de inte klarar en vinter ute, utan går en plågsam död många pissar till mötes.
  Bara att sprida info om katten och dyker ingen upp. Ja Grattis då har ni fått en pisse katt 🙂 🙂
  Lycka till 🙂
  Mvh

 3. Öronmärkt eller chippad? Du får höra runt om någon tappat bort sin katt, fråga grannarna, veterinär, polisen… Det är förstås väldigt svårt om katten är helt omärkt. Den verkar ju faktiskt ha valt dig o din familj till sig som det verkar 🙂

 4. Hej ! Om jag var du skulle jag tagit in kisse ,gett den lite käk och sen i morgon åkt till en vet som kan kolla om den är chippad 😉 Katter som har hem brukar bara hälsa på en kort stund se dra hem igen, Men stannar dom kvar som denna gjort så kan den ha gått vilse ?
  Har den inget chip eller är öronmärkt så skulle jag kontakta ett katthem som kan ta hand om den , och söka efter ägaren, Ett tips till är att du ringer till dina polis stationer runt om kring , Tänk på att du får ringa till flera på grund av att polisen har inget register som samkörs över upphittade/bortsprungna djur , Lycka till Kramar jojo

  1. Nyfiken på hur du menar att polisen inte har något register som samkörs. Om en anmälan är gjord så finns informationen och är nationellt sökbar . Ring 114 14 (väljer du knappval 0, kommer du till växeln i ditt eget län.).

   1. Samkörda register på saknade djur har Polisen inte. Det fungerar inte alls mellan distrikten. Det vet jag som admin i Missing Dog Jönköpings Län.
    Det är tom så illa att du kan lämna en anmälan till en polis, nästa gång du ringer vet de ingenting.

    1. Om en person gör en förlustanmälan så kan man söka på den informationen likväl som man kan söka på en cykel eller plånbok, men det kräver ju förstås att den som saknar sitt djur har gjort en anmälan. Polisens kontaktcenter PKC, 114 14 svarar nationellt och kan ta upp anmälan, tips eller ge upplysning.

     1. Du kan rabbla informationen som ett mantra.. Det är mer regel än undantag att det inte fungerar. Trist men sant. Det vet vi som står i situationen titt som tätt, då djur är försvunna.

 5. Vi råkade ut för samma sak för 16 år sedan. Hittade ägaren som hämtade katten. Men katten ville inte vara inne hos henne, sprang runt o jamade hela tiden. Hon ringde o frågade om vi ville ha katten. Hämtade honom o han gick o la sej spinnande på soffan. Nisse blev hans nya namn han blev 16 år. Ibland väljer katter sina ägare o bara flyttar in. Känn er stolta ni har blivit utvalda.
  Birgitta

 6. Det sägs ju att människor inte har katter utan att det är katterna som har människor… Och nu tillhör ni visst denna katt 😉 Kan ju vara en bra erfarenhet som hundägare att få känna på hur det är när någon annan bestämmer över en 😀

 7. Det ser nästan ut som vår Caseus.

  Det är nog sådär han gör när han försvinner i en månad eller mer, ibland. 😉

  Obs, Det är inte han, han är hemma och alldeles för lat att gå ända hem till dig.

 8. Som någon skrev.. Har den örontatuering så är det lätt att kolla på SKK vem som äger den, annars är det chipkoll som gäller hos polisen eller någon veterinär. En katt är ju inte som en hund, den sticker inte hemifrån utan anledning.

  Sällan är de så goa med främlingar så det verkar som om du blivit rejält utvald. Sätt upp någon lapp i närområdet så ser du om den är saknad om den saknar chip/tatuering och sätt in ett inlägg på Tullingesidan på FB. Med 30 000 hemlösa katter i Stockholm så finns en risk att den är utslängd, men vi hoppas någon saknar den.

 9. Ta inte in katten och ge den inte mat, gör du det är det inte säkert att den går hem igen även om den hittar och vet var den egentligen bor. Ställ ut en ombonad låda, tex i frigolit, med tak och liten ingång på verandan så håller den sig varm. Kolla märkning, du har kanske en egen chipläsare tom. Kolla med polis, grannar och katthem, sprid bild på FB. Är den välmående så klarar den sig på möss några dagar.
  Det kan vara någon som förtvivlat letar efter sin katt just nu och då är det inte särskilt snällt att lägga beslag på den genom att ta in den.

  1. En katt klarar sig inte på möss. Utan behöver dagligen kattmat. Det är till och med så att en katt som inte äter kattmat fångar mindre möss än en som äter dagligen.
   Makes sense. Just för att det går åt massor av energi till att jaga och leva ute.
   Så ta hand om katten Fredrik innan det blir för kallt. Och kolla upp om efter ägare. Mycket möjligt den inte ens har en ägare. Har den det är de säkert tacksamma du hjälpte den 🙂

   1. Har jag sagt att den ska klara sig på det över vintern, nej det har jag inte sagt! Du har din kunskap jag har min kunskap om katt…

     1. Och lagen säger att man ska ta in och mata andras katter? Har varit med om att folk matat katt som jag har haft och det är inte ett dugg roligt, man vet aldrig om katten kommer hem varje kväll eller inte, eller var den är, eller om den som matar gör det ibland, alla dagar eller bara när de är där på semester. Innekatt, ja det är inte fel men bor man ute på landet så är det bra om katten kan gå ut och vara hos hästen i stallet också.
      I dag har jag inte katt.

  2. Jag håller med, är det en i övrigt frisk och välmående katt anser jag oxå att man ska vara lite restriktiv med att mata och ta in katter man hittar…även om jag oxå är rätt blodig och nog oxå hade tagit in katten om den stod och pep utanför min dörr halva natten….av samma skäl som du anger.
   Så länge det inte är vinter och kallt ute, då hade jag absolut tagit in katten!

   En katt som är så tillgiven mot främmande människor har garanterat mycket goda erfarenheter av människor och har med största sannolikhet ett bra hem någonstans. Min erfarenhet är att katter är precis som hundar (och människor), de gör bara det de upplever att de får fördel av… och att få tigga till sig lite mat och husrum är nog garanterat en fördel i kattens värld. 🙂

   Mvh,
   Johan

 10. Säger som övriga. Åk till polis eller veterinär och Kolla chip och öronmärkning och se om den är registrerad hos Jordbruksverket. Kolla runt hos grannarna, anmäl hos polisen och lokala katthem, ifall den är anmäld saknad. Du kan ju lägga ut den på Facebook och sprida. Den kan hitta hem den vägen också. Har du möjlighet att ha den inne i värmen så kan du göra det. Har du inte det så kan kanske katthemen hjälpa dig hitta ett jourhem åt katten.
  Lycka till med lilla katten 🙂

 11. katten verkar ha valt er som sin familj 🙂 men tycker som ovan, gör lite detektivarbete för att ta reda på om det är en sommarkatt eller någon som gått bort sig 🙂 väldigt söt kisse är det i alla fall. Lycka till! Väntar på fortsättningen 😉

 12. Söt stalker! Det finns grupper på Fb för bortsprungna djur. Sök på ”bortsprungna” så hittar du. Om katten har öronmärkning eller chip kan den antingen vara registrerad hos SKK eller SVERAK. Lycka till!

 13. Sätt ut en efterlysning i FB-gruppen: Alla som älskar Tullinge, där kanske du får napp varifrån den lilla kissen kommer ifrån. Lycka till!

 14. Att inte ta in den är försent; den har redan sovit hos William o snoozat i soffan :-)! Känn er utvalda Fredrik- om ni inte hittar ägaren till den förstås men den verkar ändå ha bestämt sig för er :-)!

 15. Jag skulle oxå åka till vet. och kolla om katten är chippad eller öronmärkt, samt sätta upp en lapp (utan bild och utan en detaljerad beskrivning av katten) där folk rör sig i ditt område och tala om att du hittat en katt. Med tanke på dess tillgivenhet och att den ser fräsch ut har den med största sannolikhet en familj någonstans.

  Jag skulle även testa att släppa ut den lite då och då för att se om den går hem självmant.

  Mvh,
  Johan

 16. Det är klart att en katt klarar sig någon vecka på bara möss, fåglar, harungar och sånt som de fångar. Det gör i alla fall mina när de promenerar ut och är borta någon vecka eller mer. Katter är ganska bra överlevare och ännu är det inte så kallt att de inte hittar mat (möss) ute, i uthus, skjul och källare lite här och där. När det däremot blir kallare och snön lägger sig, DÅ får de det mycket svårare att få mat … eller rättare sagt VATTEN.

  Självklart ska man INTE ta och bara lägga beslag på en katt. Det är jättetråkigt för de som saknar sin vän. Men att ge den vatten och kanske lite stödfoder UTANFÖR huset är väl helt OK. Man kan även sätta upp ett vindskydd med något mjukt och varmt att ligga på, typ en kartong med ett hål i. Detta så att en vandringskatt kan få vila ut lite innan den vandrar vidare.

  Man ska dock gärna sätta upp flygblad i affärerna, säga till polis och katthem, efterlysa ägare på FB osv. Alltså göra allt för att katten kan hitta sitt ursprungliga hem. Går inte det och man faktiskt vill ta sig an katten så … låt den då flytta in. Men vill man inte ha in den så lämna den till ett katthem.

 17. Jösses vad mycket råd om en katt som en kväll/natt visat sig kärvänlig.
  Ni som säger att katter väljer nytt hem/ägare… att katten redan valt ett nytt hem osv. Har ni själva katt?

  Min katt är då så kärvänlig så mot allt och alla. Jag kan sitta i köksfönstret och se hur hon stryker runt benen och lägger sig för att bli kliad på magen på fullständiga främlingar. Hon är supermysig, och folk blir alldeles till sig när dom träffar henne.

  På sommaren brukar jag ropa in henne kanske så sent som runt 22.00, på hösten vid 19 -19.30. Det blir tidigare och tidigare ju mörkare och kallare det blir.
  Om något kommer ivägen för henne vid denna tid, så hon för ovanlighetens skull INTE kommer när jag ropar, så skulle hon utan problem förvänta sig att komma in hos någon annan. Men låter dom henne sedan gå ut, så kommer hon direkt hem igen.

  Vissa kvällar, när hon haft något roligare för sig, så har jag inte lyckats få in henne förrän mitt i natten. (hönsmamma som jag är kan jag inte sova ordentligt om hon inte kommit in)

  Nu håller man på att total renovera bredvid mig, och hon har hittat en väg utifrån för att komma in där, så hon har på eget bevåg skaffat sig en egen 3:a. 😀
  Hon har mat både ute och inne, men föredrar att komma in nattetid ändå. Hon vill ligga på sin mjuka, goa filt vid elementet och ha det varmt och gott på nätterna.

  jag har varit med om folk som tagit in henne, och haft henne inne i en dryg vecka, men så snart dom släppt ut henne, så rusar hon direkt hem, så bara för att katten är där och fjäskar idag, betyder inte att hon/han valt ett nytt hem.

  Ser katten fin och välmående ut, så är det nog inget att oroa sig för än. Passa på att kela och gosa lite. 🙂

  1. Det är ju sagt lite med glimten i ögat det där med att katten redan valt ett nytt hem hos Fredriks familj, de allra flesta har ju tipsat om hur man kan hitta ägarna.
   Har själv inte katt nu, men har känt tillräckligt många katter för att veta att de KAN göra så, d.v.s. flytta in där de tycker det passar. Därmed inte sagt att man ska hålla dem instängda och låta bli att hitta deras riktiga hem om de inte ger sig av själva.
   Jag skulle inte i första läget börja släppa in katten och ge den mat inne, men om det var kallt ute och katten inte självmant lämnade så skulle jag göra ett undantag.

 18. Vår ungkatt gjorde exakt så när den var ung. Han promenerade med andra familjer (inte bara hundarna och oss) i början och hittade inte riktigt hem sen. Fick mat och gos och fastnade hos olika familjer. Vi fick hämta han ett 10 tal gånger tills vi blev tokiga. Skrev en lapp och satt på halsbandet att inte ta in, klappa och mata katten och ring direkt istället. Vi fick byta taktik att skrämma bort alla som gick förbi och klappade den ”otroligt charmiga katten”. Nu är han äldre och håller sig alltid här omkring.

  Hade gjort allt för att hitta ägaren och inte klappa katter i framtiden 😉

 19. Katter har INTE 9 liv. De dumpas, går vilse (ja, deras inre kompass kan av olika orsaker bli defekt), katter som lever som utekatter kan bli skrämda eller chockade och desorienterade / sjuka, en del katter blir upplockade av folk som vill ”j_vlas med dem eller deras ägare” och sedan dumpas de långt hemifrån, det är inte alls som så att katter ALLTID gör egna nöjes-turer och ALLTID hittar hem.

  Det kan vara som så att du är den här kattens enda möjlighet att få hjälp innan den svälter/fryser ihjäl, och eftersom den risken finns, varför chansa? Ta dig an katten och hjälp den med sådant som enbart en människa kan hjälpa den med, såsom att ge den mat och husrum samtidigt som du söker efter kattens ägare och ser till så att katt och eventuell ägare kan återförenas igen.

  Om min katt var utekatt, och av någon anledning blev vilsen och behövde hjälp, skulle jag vara tacksam om den som min katt valde att söka hjälp hos hade hjärta nog att hjälpa katten. Och mig.

  1. Håller helt med dig! Att katten har goda erfarenheter (bevisligen) av människor behöver inte betyda att den inte är utslängd – det händer varje dag att folk dumpar sina katter. OM den har ett hem så vill varje normal ägare att den kommer hem igen och störst chans till det är att ta hand om den tills ägaren hittas. Jag hade inte tvekat att göra det, men jag har haft katter de senaste 20 åren och är van, likaså hundarna. Behöver du hjälp med detta så ring!

   Katthemmen är tyvärr oftast överfulla och de brukar inte ha möjlighet att ta in katter på direkten. En skillnad är om polisen kommer in med katten. De har reserverade platser för hittekatter om det går via dom. Ut med efterlysning på FB som sagt t.s.v, slår mycket högre än en Blocketannons.

Kommentarer inaktiverade.