Ett lyckligt slut och en superintressant fråga.

Skärmavbild 2013-11-18 kl. 15.35.10

 

Sent igår kväll ringde det på min telefon. Det var en förtvivlad kvinna som sökte sin katt. Hon bodde ungefär en mil från mig.
Hon sände ett kort, och det visade sig att katten var hennes.
I morse åkte vi och lämnade katten. Jag var orolig för min son William, men han var glad över att katten hade hälsat på och framförallt att vi nu hjälpt katten hem igen.

Slutet gott, allting gott 🙂

Fråga –

Hejsan!

Jag tillhör dina bloggläsare och tycker att du är en mycket förnuftig man när det gäller hunduppfostran och hundfrågor wlEmoticon-winkingsmile[1].png  Har själv haft hund i hela mitt liv (och det är många år)och har vid dags dato tre hundar i huset, har inga problem med dom, men har en fundering som det skulle vara kul att få höra din tolkning av.

Hundar som gnäller vid t.ex. lydnadsträning är ju ett gissel, och det cirkulerar många råd och tips för att få bort det där. Få av dom funkar, men det är ju en annan sak.  Ett sätt, som jag faktiskt har sett fungera på flera hundar, är att ge hunden en godis exakt då gnället/pipandet börjar.

Och nu har jag klurat på vad det är som händer i hundskallen i samband med det?

Hunden är uppjagad och upphetsad, fylld av förväntan på aktivitet och belöningar… det “rinner över” och ljudet kommer…  och i nästa samma sekund får den en godis. Och lugnar ner sig…

Visst är det lugnande att äta, men de flesta hundar är ju rejält uppskruvade när gnället väl kommer och det känns lite märkligt att en godis så enkelt kan bryta det sinnestillståndet. Och tittar man lite snabbt på det här så kan man ju istället tycka att man belönar att hunden låter. Ett litet pip så kommer det en godis.

Men jag har som sagt sett att med lite tid och lite jobb (förvånansvärt lite) så funkar det här, i alla fall på vissa hundar. och det skulle som sagt vara kul att höra din förklaring till vad som händer hos hunden.

Hälsningar

 

Svar –

Hej och tack för superintressant fråga.
Att ge en hund en godisbit då den gnäller är jag övertygad om får hunden att tystna (i de flesta fall)
Frågan är bara om det hjälper? Det är ett tävlingsmoment, om hunden börjar pipa så får den en godis och hunden tystnar.
Men på tävling får man inte ge hunden godis, vad gör man då om hunden börjar pipa?

Men om vi glömmer tävling för en stund, så vågar jag påstå att det fungerar. Och anledningen är som du själv varit inne på – Näring är stressdämpande!

Efter som pip och gnäll ofta är tätt ihopkopplat med stress så behöver man nog inte vara speciellt orolig för att man ”belönar pipandet”.
Att ”belöna” och därmed förstärka – stress – då måste man belöna med stress.
Här kan man istället säga att man ”avleder” och på så sätt hjälper hunden att dämpa sin stress.

Visserligen kan jag tänka mig att någon hund kanske lär sig – pip =godis. Men det ser jag inte som en fara eftersom det då inte längre handlar om stress, utan inlärning.
Detta kan man då styra utan problem.

Men om det är en hållbar lösning för den aktiva tävlingshunden är jag mer tveksam till, men jag kanske tänker fel.
Alla sätt är bra utom de dåliga.

Då skulle jag nog personligen istället innan själva momentet kanske ge godis för att lugna hunden, och sedan under momentet belöna det man normalt belönar då man tränar ett moment.

Tack för en intressant fråga / Fredrik Steen

Nu ska jag förbereds mig för kvällens hundradio kl 19 00.
Jag har en politiker med mig i studion……..

51 svar på ”Ett lyckligt slut och en superintressant fråga.”

 1. Skönt att höra att kissen kom hem igen. 🙂

  Jag har inte så mycket erfarenhet av pipande hundar och framförallt inte hur man botar det, men en fundering ang. detta med att godis/mat är dämpande.

  Om det nu är så att pipandet beror på stress och att det fungerar att ge godis/näring för att det är så pass stressdämpande, borde då inte en ostressad hund som får godis bli så dämpad att den mer eller mindre falla ihop i en hög på stället?? 🙂

  Är det någon som vet om det finns några studier/tester på hur mycket olika typer av näring dämpar stresshormoner?

  Mvh,
  Johan

  1. Haha ja vem vet, men jag tror inte det är så stressdämpande 🙂
   Däremot har jag läst en mycket intressant artikel om att våra hundar blir övervaccinerade. Faktum är att majoriteten av hundar har ett livslångt skydd mot de sjukdomar vi vaccinerar mot från den sista valpsprutan. Om man är osäker så går det att genom blodprov se hur mycket antikroppar det finns mot sjukdomarna, har immonförsvaret en gång satts igång så ligger det kvar i minnet hos cellerna.
   Jag blir rent ut sagt förbannad att man aldrig får höra detta av veterinärer.

    1. Sant, saken är den att övervaccinera kan vara skadligt för djuren hade det inte varit det så är det ju en sak men att genom antingen okunskap eller medvetet göra djuren sjuka är inte ok. Samma med deras undermåliga foder. Jag önskar det fanns fler veterrinärer i sverige som tänkte mer proaktivt.

     1. Samma med avmaskningen…men DET har dom minsann fått upp ögonen för på hästar. Du måste (för det mesta) ta träckprov o skicka in o sen ringa vet. för att få avmaskningsmedel…
      Så är hundarna övervaccinerade BORDE dom även där få upp ögonen, får man väl hoppas!

     2. Ja man får verkligen hoppas på det. Jag pratade med min veterinär om det här hon sa bara att hon inte hört talas om det och de följer rekommendationerna. Jag frågade om de skulle kolla upp saken ordentligt och ja det skulle hon och återkomma. Har en känsla av att det inte kommer att ske. Skrev även ett brev till Johan Beck Friis på veterinärförbundet om detta och om fodren de ger sjuka djur. Får se om de överhuvud taget ger någon respons.

     3. Jag läste detta på två olika sidor dogsnaturallymagazine.com och healthypets.mercola.com om någon är intresserad 🙂

  2. Jo johan, och så blir det nästan ibland om man belönar en lågstressad hund i vissa moment med godis.

   1. Åh f-n… Har olika typer av godis/näring olika dämpande effekt eller kvittar det vad för något jag ger hunden?

    Mvh,
    Johan

   2. Var ju tvungen att testa…jag väntade tills min hund gick och la sig på sin dyna och gav henne en godisbit när hon verkade ha kommit till ro ordentligt. Men tji fick jag, hon flög upp och ”stalkade” mig runt i huset istället för däcka ihop…

    Absolut inget vetenskapligt test och med en del lösa trådar, men lite intressant ändå… 🙂

    Ska testa några fler gånger och se om det blir någon skillnad.

    Mvh,
    Johan

     1. Testade igen, denna gång gav jag henne tre godisbitar och gick sen och satte mig. Först gick hon efter och satte sig bredvid mig och gav mig den där genomträngande, intensiva blicken som bara hundar kan ge.
      Efter ca 1 minut la hon sig dock ner vid mina fötter…men så fort jag reste på mig ett par minuter senare så sprang hon och hämtade en leksak och ville leka…. 🙂

      Verkar finnas någon form av diskrepans mellan teori och praktik här… 😉

      Mvh,
      Johan

  3. Det är en variant som använts en del då det som händer är följande:
   Hunden är stressad och allt blod är på väg ut i muskulaturen men om hunden får mat så rusar blodet tillbaka till magmuskulaturen och hunden stressar av.
   Hade en hund som jag med fördel använde denna metod på vid hundmöten, det tog nån månad så lugnande han ner sig direkt vid hundmöten, satte sig självmant och chillade.
   Tror det var Memea Mohlin som tipsade om det på den tiden ?

 2. Jag använder godis för att ta bort ljud på lydnadsplanen och det funkar mycket bra. Det tar tid men det går.

 3. Hej!

  Fullt medveten om att det inte är fredag idag, och med all respekt för Frank och pojkarna (hoppas att ni inte tar illa vid er, verkligen inte min avsikt), vill jag hedra minnet av Anki genom att lägga en musiklänk. Det är ju ändå här hon och jag lärde känna varandra.

  Hon tyckte om ”musikhörnan” så mycket. Precis i början, innan traditionen hade blivit en tradition, var det nästan bara Anki, Eva, Cissi, Rickard och jag som la upp låtar på fredagar…. gud, vad jag längtade till musikhörnan, vad jag längtade efter att få tramsa med er… Nu ångrar jag bittert att jag inte tog en eftermiddag ledig för att gå hälsa på henne och säga till henne hur mycket jag uppskattade hennes vänskap.

  Anki, for you: http://m.youtube.com/watch?v=ePB2nWzOjC4

   1. Ja, Johan…. Igår kom det trista beskedet att Anki lämnat oss..
    Jag kände henne inte så väl, men uppfattade henne som en vänlig omtänksam person. De varmaste tankarna till hennes familj.

   2. 🙁 🙁 🙁

    Jag hade heller aldrig förmånen att träffa Anki personligen, men av den kontakt jag hade med henne här så fick jag uppfattningen att hon var en person med hjärtat på rätt ställe!

    Den här gillade Anki när jag spelade den här på bloggen för hennes vän som gick bort tidigare i år. Denna gång för Anki…

    http://www.youtube.com/watch?v=9zlkNvEeUok

    Mvh,
    Johan

    1. Vackert………..
     Jag gjorde ett inlägg men det verkar som om det ska granskas ?!
     Agria, vad håller ni på med ?

     Vilket som……..
     Sov så gott, Anki.

     1. Ja,precis Fuck cancer! Min kusin gick samma öde till mötes för 2månader sen.
      Kände inte Anki, men verkade vara en väldigt fin människa. Tragiskt 🙁

  1. Kände inte Anki mer än av det hon skrev här, men vilken kämpe och så omtänksam hon verkade vara, så sorgligt :'(
   Sov gott Anki dina kloka ord tar vi med oss.

 4. Fredrik, då kan du ju ge lite råd om godis och stressdämpning när det gäller en hund som är extremt rädd och stressad för fåglar. Har tidigare skrivit om denna hund,och vi har idag ”tränat” honom vid friflygande fåglar. INGET hjälper, inte godis heller. Han tar godis/föda men kroppen är helt spänd när han äter ,och svansen mellan benen. Vad tycker DU vi ska göra när fåglarna är ute och han flåsar och stressar??

  1. En liten fråga. Om han nu är så stressad runt fåglarna. Varför har ni då honom med fåglarna då de är ute.?
   Med tiden ju mera trygg en vovve blir kommer han klara av det. Men det låter som ni utsätter honom för tidigt. Dvs när han ännu inte är redo för det.
   Mvh 🙂

   1. Hanna, han har levt med fåglarna (även när dom är ute) i många år utan problem.Det är nu han har blivit så här utan orsak.

    1. Jo jo. Det vet jag det har du sagt. Men att ha stress är jobbigt för en vovve och även påverkar hälsan som du vet.
     Går ju att lösa. Så plocka undan hunden tills den är så trygg så han klarar upp de. Något har ju hänt som gör att stressen kommit. Och då får man få
     tillbaka en hund i balans igen. Och det kan du träna i evighet jag lovar. Det kommer inte lösa hans stress.
     Bara ett tips, har ju en heldel hundar som kommer hit med stress. Så var bara ett tips 🙂 lycka till.

     1. Tror eg att det är ”hjärnspöke” ,är en ganska känslig hund i övrigt,som har lätt att ”överdriva och fastna” i situationer. I veckan ska vi ha hans kompis, en äldre lugn och stabil hund, tillsammans med honom, i samband med att fåglarna är ute.
      Vi har bestämt att det blir sista gången. Om han visar stress då ska fåglarna få utegångsförbud 😉

   2. Hanna, han har levt med fåglarna i flera år utan problem, det är nu sista tiden han har blivit så här.

    Agria, fixa bloggen!

  2. Och som du,Jeanette,tidigare skrivit, så är ignorering av hunden eg den bästa lösningen. Men hade varit intressant och se vad Fredrik ”problemlösaren” hade gett för råd. Han pratar ju så varmt om detta med godis i olika ”svårare” situationer. Men nu hjälper ju inte det..

   Kanske för svårt för Fredrik?

   1. Naturligt att hunden inte kan äta om den är superstressad såklart men ändå intressant vilken mat ni har provat? Att spela in fåglarnas flygljud (på tex telefonen) och köra superkorta pass av vältimad motbetingning kanske ändå skulle kunna fungera som en start?
    Fast då gäller det ju att hitta något supergott som hunden vill äta förstås, för min hund är mat från min tallrik jackpott så kanske värt att testa. Andra föredrar rent kött eller något kladdigt som att få äta direkt från en korv med färskfoder typ 😛 :). Lycka till hur ni än gör.

   2. Tänkte på en sak, eftersom hundens rädsla verkar eskalera så hjälper ju inte att ignorera rädslan, jag håller med Patrik och Hanna här, låt hunden slippa, kanske kan hon ta ut en fågel i taget och se om det blir bättre. Då har hunden inte så mycket att hålla reda på…. Bara en tanke, men han bör få slippa fåglarna så långt det går. Hur är han när han ser fåglar ute? Vill han jaga, eller undviker han dom?

  3. Måste hunden nödvändigtvis vara tillsammans med fåglarna när de ska flyga fritt?

   Varför inte låta hunden få lite semester från de flygande sakerna, så den får lite lugn och ro …

   1. Patrik, hon som har hunden och fåglarna har alltid haft fåglarna fria. Det har alltid gått bra, framtill nu. Och som jag tidigare berättat så ska dom flygande sakerna får flaxa i en stor voljär istället. Bara synd, för en av fåglarna hänger alltid med på hennes axel runt om i lägenheten. Därför vill hon helst lösa detta utan voljär..

    1. Säger det som jag alltid sagt till mina elever; gör ingenting av någonting!

     Detta bekymmer har ju hållit på i månader och de löses ej.

     Tyvärr kommer inte den gamla hunden plocka bort stressen på den rädda hunden heller.
     Om det nu är så att denna vovve är så stressad som du beskriver.
     En flock hjälper. Absolut.
     Men det är ändå VI som måste sätta rätt information så våra hundar börjar våga koppla av.Det jag tycker är tråkigt är att vi hade kunnat hjälpa er få balans i detta. Men känns som att du Thea inte vill lyssna riktigt.
     För bekymmer fortsätter så länge man inte börjar i rätt ände.
     :)Mvh

     1. Godis när hunden gnäller= belöning för felbeteende. Varför inte vänta och belöna när hunden är tyst. Leksak eller godis spelar väl ingen roll, för min hund fungerar leksak bättre.

     2. Tyst?
      Hunden är ju stressad. När man är stressad är man inte mottaglig.

      Därför fungerar inte godis och leksaker i just dessa situationer. Dvs när stress är inblandat.

      Mvh 🙂

     3. Hanna,vad lyssnar jag inte på? Då har jag missat nåt,sorry.

      Patrik, spelar ingen roll om hunden är i annat rum,han skakar när han HÖR dom flyga.

      Verkar som ni tror att hunden plågas och ”tränas” varje dag med detta, men kan berätta att fåglarna har endast varit ute när ägare och hund har varit hemifrån.
      Vet att den äldre,stabila hunden,inte kommer ta bort stressen, men han kan påverka åt rätt håll, menar jag.

     4. När jag skrivit ”träna”, så menar jag att vi gör ingenting, mer än att sitta och ta en kaffe när fåglarna varit ute. ”Träningen” har varit att hunden ska se och förstå att allt är bra. En psykologisk träning, om jag får kalla det så.

      Ett par gånger,riktigt i början när han visade rädsla och stress, gjorde vi övningar i samband med friflygande fåglar. Han fick godis/föda och lek,sök osv. Men nu har vi sett att det hjälper inte, så nu gör vi INGET.

     5. Det hjälper inte just för att när man är stressad är man inte mottaglig för godis sök etc.

      Men ni får lycka till med vovven och stressen. Ha en bra dag 🙂 mvh Hanna

    2. Det må så vara, men just nu fungerar det inte av någon anledning.

     Jag tror att hunden med tiden ”byggt på sig” en osäkerhet mot fåglarna och till slut orka den inte ”hålla ihop” längre …

     Nä, jag skulle inte ens testa med en äldre hund utan direkt se till så hunden slapp de friflygande fåglarna.

     Inget säger att hon inte kan ta ut sina fåglar, bara sätta hunden i ett annat rum den tiden fåglarna flyger fritt …

     1. (y) problemet idag är att allt ska TRÄNAS. Man förstår inte att saker kommer naturligt om man får bort stressen.

 5. Fast fredde..om hunden är uppskruvad och gnällig och sen blir belönad för det är det ju betingning för just gnällande!!!! Den lär sig alltså att den får godis om den gnäller!!

Kommentarer inaktiverade.