För vad det är värt – Jag är besviken på dig.

Skärmavbild 2013-11-21 kl. 11.28.08

 

I morse var jag så otroligt glad över att delta i TV.
Till mitt sällskap hade jag två hundar från hundstallet, två blandisar, som söker ett hem.

Att få visa dessa två härliga och utsatta individer i TV och i direktsändning är något som gör mig lycklig.

Jag är och har alltid varit kritisk till blandrasuppfödning av olika anledningar, men jag har ALDRIG varit negativ till individen ”blandras”.
Jag älskar alla hundar oavsett blandras, renras, eller ras över huvudtaget.

Jag förälskar mig i individen, inte i eventuell ras.

Denna lilla Amstaffblandning på 8 månader, Isac, är en supertrevlig hund. Och i rätt familj så kommer denna lilla trevliga och enormt snälla krabat vara världens bästa kompis och hund.

När jag klev ur studion kände jag mig glad och stolt över att få hjälpa dessa utsatta hundar, att få vara med att framföra PR för hundstallet.

Direkt då jag klev ut från TV4 fick jag ett mejl – Se nedan.

 

”Fredrik Steen!
Med stor förvåning ser jag på TV 4 morgonprogram att du gör reklam för Hundstallets blandrashundar.
Du säger också att du skulle kunna tänka dig att ta hand om denna amstaffmix som medverkar och ger också sken av att ingen vill ha dessa 2 hundar du visar upp.

Är det lämpligt att du uttalar dig så i media?

Eftersom du är medlem i SKK och uppfödare förvånar det mig att du medvetet bryter mot SKK Grundregler.

Där står det att uppfödare inte får agera bulvan eller hantering av blandrashundar. I detta fall agerar du indirekt som försäljare eftersom  Hundstallet tar betalt för dessa hundarna.

Du deltar också på olika tillställningar som SKK anordnar vilket betyder att du sitter på 3 stolar, SKK,Hundstallet + din egen uppfödning.

Som gammal uppfödare i SKK tycker jag ditt agerande är synnerligen märkligt.

Hälsningar

XXX XXXXX 

Kopia till SKK U.U.
(U.U = Ulf Uddman, Skk’s Vd – min, FS, notering)”

Hej och tack för ditt mejl.
Ditt mejl lär mig två saker –

1/ Bara för att man varit uppfödare länge, som du, så innebär det alltså inte att man har empati för alla typer av hundar. Detta gör mig förvånad, och verkligen ledsen.

2/ Man kan aldrig sluta att förvånas.

Först, de regler du anser jag brutit emot denna morgon i TV kan innebära att jag blir avstängd som domare, som uppfödare inom Skk organisationen.
Det är alltså relativt allvarliga anklagelser du kommer med.

Men låt mig göra ett par saker totalt klart – Oavsett min ställning som funktionär, förtroendevald inom SKK organisationen så kommer jag alltid, och då menar jag alltid, sätta den enskilda hundindividen i första rum.
I dessa lägen skiter jag fullständigt i om det är en blandras eller ej.

Att jag pratar mig varm och dessa två individer, om jag pratar mig varm och väl om hundstallet, så tycker jag det är både skrämmande och oroväckande att du som uppfödare i organisationen, och därmed också hundälskare, ens har synpunkter på att jag gjort.

Dessutom ska både du och vår organisation fullständigt strunta i om jag vill ha en blandrashund hemma eller ej.
Att kennelklubben skulle ha synpunkter på detta visar bara än mer på din sinnesnärvaro, eller avsaknad av detsamma.
Varken jag eller kennelklubben har något som helst emot blandrashundar. Vi älskar alla hundar. Bevisligen till skillnad från dig.

Men jag vill verkligen uppmana dig att göra en korrekt anmälan på mig till kennelklubbens disciplinnämnd över detta.
Då kan oberoende säga om du eller jag har gjort fel.

För vad det är värt – Jag är besviken på dig // Fredrik Steen

 

Så var det med det!   🙂

Nu ska jag ut i skogen en vända för att lugna ner mig, sen ska jag tända en brasa i kaminen och sätte mig ner och arbeta med min kommande bok.

Vi hörs sen….   🙂

 

105 svar på ”För vad det är värt – Jag är besviken på dig.”

 1. Jag tyckte det var ett mkt bra inslag med dig i Nyhetsmorgon idag, men det är klart att det alltid finns de som hittar fel i allting. Dessa två blandrashundar du visade finns och existerar, vad man än tycker om olika sorters avel, och som hundmänniska vill man ju att alla ska ha rätt till ett bra hem, oavsett om hunden är renrasig eller ej. Som sagt, tyckte det var ett bra inslag!

 2. Hejsan,
  För min del menar jag att med tanke på de monster som renrasaveln producerar så kan kontrollerad blandrasavel bli hundens räddning. Det borde inte finnas mer än 50 raser, och avarterna borde bort. Själv skulle jag idag inte ens överväga att skaffa en renrasig hund.
  De värsta avarterna är de som bär på anlaget ”okontrollerbar kamplust”. Det gör den hund (amstaff) du visade upp i morse. Det handlar inte om hur trevlig den enskilda individen är, utan vad den för vidare i nästa generation. Där några hamnar i icke så kunniga händer.
  Så här blev jag lika besviken på dig.
  hälsningar
  jea

  1. bara 50 raser??? Har du ens koll på att oerhört många raser stammar från olika länder där dom haft olika uppgifter? Vilka raser ska enligt dig behållas isf? Ska alla som kör drag tvingas sluta med polarhundar? Ska dom som vallar inte ha vallhundar/boskapshundar? Ska vi bara ha en jakthundsras som ska försöka jaga allt och veta vad som jagas vilket datum? Vilka raser anser du ska vara kvar då? Tror inte du har så värst mycket koll på detta med raser överhuvudtaget tyvärr.

   Det som är största problemet med renraserna är att utställning idag bara är en galen show där rasstandard är ett okänt begrepp för många, många domare. Förr var utställning en avelsutvärdering och då var rashundarna inte lika sjuka och felbyggda som dom är idag när domare premierar helt vanvettiga saker.

 3. Dumheter, du har inte brutit mot några av SKK:s grundregler. Vilka då i så fall? Att påstå nåt sånt och dessutom ta sig tid att skriva mail om saken tyder på en person som lite väl gott om fritid. Personen kanske kunde använda den tiden till att läsa grundreglerna lite mer noggrant.
  http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/Grundregler-S7.pdf

  Jag tycker för övrigt du gjorde ett bra inslag och jag hoppas vovvarna får nya härliga hem inom kort.

  1. Är man en trångsynt paragrafryttare kan man säkert anmäla Fredrik men jag tror knappast att varken SKK eller några uppfödare vill fälla honom. Sämre reklam för renrasiga hundar och SKK kunde vi väll inte få?

   Halloy brevskrivaren! Jag sitter i styrelsen för en rasklubb i SKK och bedriver avel. Varje månad dras det 500 kr från mitt bankonto till hundstallets verksamhet, innebär det att min väntade valpkull inte borde reggas och jag ska avgå från mitt uppdrag för SKK? Jag bidrar ju till att hundstallet kan fortsätta sin verksamhet. Blir jag tvingad att välja så är valet enkelt, jag avstår medlemskap i SKK och kan lägga alla pengar jag offrar till oss i form av bensin och ”timlön” på hundstallet istället.
   Om du får SKK styrelse med dej och kan ge Fredrik en varning så innebär det att väldigt många uppfödare får gå från organsiationen. Vi är många som äger en blandras(även om vi inte avlar på den), vi deltar i omplaceringar av blandrashundar om vi får chansen och vi stödjer olika hundhem och djurskyddsorganisationer. Rätt ska vara rätt, vi får avgå från SKK tillsammans med Fredrik. Frågan är vad SKK vinner på det? Eller vad SKK skulle vinna på att ha ett trångsynt sätt och hota sina medlemmar?
   Gör en anmälan så får vi se vad den leder till!

   1. Fast ska man nu vara paragrafryttare och anmäla, så bör man ju ha någon eller några paragrafer att stödja sig emot. Brevskrivaren har ju inte det, hur trångsynt denne än må vara. 🙂

    1. Nä, jag tycker inte heller det efter att ha lusläst reglerna. Men, uppenbarligen anser ju brevskrivaren att han har rätt och personen verkar ha arbetat för SKK?
     Fredrik får inte agera som en bulvan för att sälja papperslösa hundar och det ansåg brevskrivaren att han var? Skulle han lägga upp en annons på bloggen eller fb om blandrasvalpar som ägs av en av hans kompisar skulle nog SKK reagera. Men, är det samma sak som att göra reklam för hundstallet och visa upp en av hundarna som är till salu? En tolkningsfråga..

  2. HÅLLER MED FULLSTÄNDIGT,bra skrivet Fredde!!!det är trevliga individer,gör ett slag för hundstallet,bra tv inslag.alla hundar förtjänar att bli behandlade bra oavsätt bland,renras.Och bara för att man föder upp renrasiga hundar så ska man väl inte hata blandraser.Tycker hela insändaren o diskusionen är befängd.verkar mer som om du som skriver detta vill sätta dit fredde som person/uppfödare än att se till skk ,renrasaveln.det ena utesluter inte de andra.

 4. Bra svarat! När hunden väl har kommit till världen renras eller blandras, så är det vår skyldighet att ta hand om dom! Att inte medvetet föda upp blandraser är en självklarhet för mig som SKK medlem men det är ju inte det samma som att ta hand ett ett liv som redan finns.

 5. Vad trött man blir!

  Hundar är väl hundar och föder man upp hundar så bör man väl tycka om dem oavsett vilken/ vilka raser som är i även om man kanske föredrar ”sin” ras av olika skäl.

  Bra svarat Fredrik! Om det är så vissa hunduppfödare som den som mailat tänker så blir jag än mer skeptisk till hela rasavelsgrejen.

  Hundstallet behövs och gör ett fantastiskt jobb tänk om en av hennes hundar en vacker dag skulle hamna där???

  Bra Fredrik!

  1. Hm, driver man kennel och uppfödning och ens hund hamnar på hundstallet är det nog något som inte gått riktigt rätt till. Tar man ansvaret att föda upp hundar så bör man även ta ansvaret att återta dessa hundar eller hjälpa till med omplacering om detta behövs. Tycker även att det är uppfödaren ansvar att placera/sälja hunden till rätt/lämpligt hem från första början. Klart missar kan hända, men upplever att många säljer hundar vind för våg och då hamnar svåra hundar hos okunnigt folk. Trist :/ avel på blandraser är i mina ögon FEL då man inte gör några hälsotester på dessa hundar, men att ta hand om de som finns och hjälpa dessa få ett värdigt liv tycker jag är en självklarhet 🙂 löjligt att påstå något annat 🙂 Go Fredrik!

   1. Absolut men om uppfödaren blir allvarligt sjuk eller att saker och ting på annat sätt spårar ur, var det jag tänkte.

   2. Det finns faktiskt seriösa människor som föder upp blandraser, kanske inte många men de finns. Har själv köpt min blandras genom en oerhört kunnig hundmänniska 🙂 Det ligger också på köparens ansvar att välja rätt person att köpa sin hund ifrån, det finns många oseriösa renrasuppfödare också.

 6. Jag har inte sett programmet,tyvärr,men det jag läste räcker för mig.
  Jag är egentligen inte förvånad,trångsynta och allmänt griniga människor kommer alltid att finnas.
  Jag har tre blandraser hemma.
  Och jag kan lova att jag hade inte älskat dom mer om dom varit renrasiga.
  Jag blir så ledsen när jag läser sånt här 🙁
  Jag tycker det är fantastisk det du gjort.
  Hoppas dom får bra hem,trots att dom är `bara` är blandraser.
  Jag hoppas verkligen att du inte råkar illa för detta,det vore tråkigt om dom tog parti för denna illa sinnade personen.
  Stå på dig och lycka till.

 7. Tycker de va riktigt bra skrivet till den som tycker att du brutit mot SKK, jag har både blandras & renras, jag älskar dom våda lika mycket 🙂 å om jag ska vara ärlig så är min Labbe (blandrasen) friskare än va min renrasiga Amstaff är! De är bra att vi har dig Fredrik, du är en toppen repersentant!

  Varma kramar Donna, Domino & Nova

 8. Det Du gör Fredrik är beundransvärt! Dessa hundar finns redan och även de behöver ett kärleksfullt och tryggt hem!

  Människan ifråga som kritiserat dig måste ha en riktigt dålig dag och borde ge dig en ärlig ursäkt!

  Jag tror att i detta råder nog en stor portion Svensk avundsjuka …

 9. Oj oj vissa verkar ha lite att göra… och då menar jag inte dej utan personen som mailet kom ifrån…

 10. Detta är den typ av människor som FÖRSTÖR inom hundvärlden. En liten skit på ren svenska. Okunniga små människor beter sig så här! Snacka skit och sprida rykten är lika viktigt för dom som att andas.
  Ditt svar är heeelt perfekt.

  Tyvärr överbefolkas hundvärlden av dessa ynkliga människor.
  Stå på dig Fredrik!

 11. Hej Fredrik,

  suck är de som kommer för mig är väl alltid någon eller några som ska jävlas med andra 🙁
  Tycker fortfarande att du gör fantastiska saker dagligen för ALLA hundar och nej de flesta av oss hundvänner bryr oss om ALLA hundar vare sig de är renras eller inte men sen finns de visst en liten klick som inte gör de MEN tur för alla dessa hundar att sånna som du finns 🙂

 12. Men va f…n! Man blir ju mörkrädd!!! Önskar det fanns en gillaknapp här. Hade gillat alla era kommentarer och Fredrik – du är som sagt bäst!

 13. Usch vad tråkigt med negativa människor. Jag tyckte att du gjorde ett suveränt inslag. Nu vet jag inget om skk stadgar men blandraser finns och kommer alltid att finnas och är värda kärlek dom med. Jag tyckte att det var helt rätt att komma ut på tv och visa upp dom. Dom två hundarna kommer att hitta ett eget hem snart gissar jag. Så en stor eloge till dig som visade att även blandraser har rätt till kärlek.

 14. Står hundvalp på min lista och på lördag hämtar jag honom (blir min andra hund). 😛 Så ibland kommer tomten med paketen tidigt 😉

  Jag tyckte att det du sa var bra och hundarna var urgulliga.

 15. Tänk att det ska vara så svårt att kunna förstå och sätta sig in i hur många fungerar. Tyckte det var skönt att se dessa två blandisar och att du berättade om hundstallets verksamhet. Fortsätt du som du gör, Fredrik. Önskar du inte bodde så långt bort för då hade du kanske kunnat läsa av min hund också så jag fått se, om du kommit till samma resultat som jag vad gäller henne.

 16. Hej Fredrik! Jag tycker du har rätt.
  Hundarna som hamnat hos hundstallet är individer som någon inte kunde ta hand om. Det är klart av stor vikt att de får ett bra hem. Avliva friska hundar för att förra ägaren inte kunde ta sitt ansvar, samt för att de är av blandras, är inte ett alternativ.
  Personen som yttrat sig borde skämmas.
  Man kanske inte stödjer blandrasavel, men när individerna finns så är det en självklarhet att de ska ha varma, trygga hem!
  Bra gjort! Hoppas de små godingarna får komma till bra hem! Jag hade också gått runt och mått bra och vart glad om jag kanske hade hjälpt som du kanske gjort nu!
  Ha de gott!

 17. Hej brevskrivaren,

  det var ett otäckt litet brev du skrivit till Fredrik Steen och SKK. Jag tänker att om det istället hade funnits en slags övergripande hundbeskyddarorganisation hade du förmodligen blivit utesluten pga dina åsikter. Hundar är, liksom Fredrik skriver, individer. Man älskar dem för att de är härliga, tillitsfulla och kloka kamrater och inte för vilken typ av blod som rinner genom deras vener. En renrasstämpel är ingen garanti för att hunden är frisk och mentalt stabil. Jag har t.ex ordnat ett nytt hem för min renrasiga pudeltjej just av den anledningen. Jag älskar henne högt men insåg att hon hade för mycket känslighet för att passa ihop med oss och de övriga två hundarna i vår flock. Dessa är såklart blandras och helt och hållet balanserade och coola och trygga. Nu har hon fått ett genomtryggt och lite långsammare liv ihop med ett pensionärspar där hon trivs utmärkt.
  Jag tror inte jag kommer att ha renras igen då det ofta innebär alltför ”vässade” egenskaper för min smak.

 18. Tycker att Fredrik Steen är grym.
  Lärt mig mycket av han, för både mig å min
  Hund. Att man älskar alla hundar är inte fel
  Å deras individ. Du va skit bra i teven

 19. Trist med sånna mail men du har alltid svar på tal.

  Skk tillåter ju blandraser att deltaga på BPH vilket inte SBK gör på MH, bara där kanske man skall fundera över att blanda in skk och blandras i samma mail som avsändaren gör.

  Om hen gör en anmälan skall det bli mycket intressant att höra vart det leder.

  /Frida

 20. Alla hundar har lika stor rätt till ett kärleksfullt hem, kvittar vad det är för ras.
  hoppas hundarna får ett bra hem snart.
  Stå på dig Fredrik du är en smart människa och älskar hundarna för att dom är hund

 21. Och det är precis därför jag väljer att INTE vara med i SKK.
  För övrigt håller jag helt med dig Fredrik 😀

 22. Du har rätt Fredrik. Är du med i en förening som säger att du inte kan arbeta med alla slags hundar utan bara vissa raser, så hemskt! Håller på dig 100 %.

 23. Nej man slutar aldrig förvånas… Vilka småsinta, illvilliga och tråkiga människor det finns!
  De borde ta efter hundarnas livsfilosofi lite mer..!

  Har en fråga till er alla – jag är på jakt efter en lättläst bok för barn (9-10 år) som handlar om hundar och hur man umgås med dem på ett bra sätt. Alltså ingen bok som främst handlar om hur man tränar hund eller lär dem tricks, utan hur hundar reagerar, beteenden m.m. Har hittat några på nätet men inga recensioner och att läsa en titel/förlagets beskrivning är ju inte som att bläddra själv och få en uppfattning. Har ni några tips på bra böcker?

   1. Det gav jag som förslag en gång, att Fredde skulle skriva en sån bok (tillsammans med en barnpsykolog som faktiskt har bra insikt i hur barn fungerar). Sågades fullständigt av bloggfolket. Jag tycker fortfarande att det är en bra idé dock, fast jag har ju inga barn så vad vet jag… 🙂

     1. Det fanns tydligen inget behov av en sån bok. Det är föräldrars och hundägares ansvar att lära barn. Eller nåt sånt. Jag vet inte, jag kommer inte ihåg argumenten. Bara att jag inte höll med. 😀

     2. Fattar inte att du sågades?? Var ju en jättebra idé! Visst, en bok ersätter inte uppfostran och att man lär barnen, men det är ett bra komplement. Och det finns ju massor av hundintresserade barn som inte har hundkunniga föräldrar eller bra föredömen i hundägare omkring sig.

      Fredrik, kan du fixa en bra bok innan jul? 😉 Jag vet ju att du bara sitter och slöar hela dagarna, du kan behöva nåt att göra! 😛

    1. Instämmer, det skulle inte skada med en sådan bok. Har bara barnbarn och barnbarnsbarn just nu och som tack och lov har duktiga föräldrar som vet att lära barnen hur man handskas med hundar. Tyvärr gäller det inte alla föräldrar – eller vuxna med för den delen – vad som är acceptabelt när det gäller detta. Så go for it Fredrik. 🙂

    2. Det låter ju som en kanon idé!! Finns väl många vuxna som inte kan hund så bra men vill lära både sig och sina barn vad det handlar om!
     Jag röstar FÖR den idén! 🙂

   2. Tack för tips, fick också upp den när jag sökte! Kanske kan hitta den och någon annan i en riktig bokaffär så man kan kolla lite.

 24. Hej! Jag tillhör dem som blev glad över inslaget i tv med info om att det finns hundar i Sverige som söker hem! Hundstallet gör ett bra jobb! Däremot tycker jag inte, som sades i programmet, att alla borde ha hund. Bara den som älskar hundar bör ha hund.

 25. Är väl bra att hundarna kommer till nya hem! Dom finns ju redan och är i behov av omsorg, är man emot blandisar är det väl bara att ta tag i uppfödarbiten då, hundar som redan är producerade ska ha de gott!

 26. Blev riktigt förbannad av att läsa detta. Så j*vla vidrig människa måste jag säga. Finns inget så äckligt som människor som tycker att en blandras är mindre värd.
  Nej visst man ska inte para blandras bara för skojs skull men detta är en helt annan sak.
  Oavsett hur dessa hundar kom till värden om det var en olycklig obemärkt tjuvparning, medveten parning,nån källaruppfödning av kamphundar varav denna blev räddad, hur det spelar ingen roll, dom kom till värden och är inte kvar hos sin ägare av en orsak, död, omhändertagen, allergi, det vet vi inte.
  DET VI VET! Är att detta är levande varelser som äruotsatta, hemlösa och i behov av hjälp. Och just dessa på tv såg ur att vara supertrevliga, vad vill denna vidriga människa ska hända hundarna? Avlivning? För vet du vad? Det är enda alternativet om vi inte ska hitta ett hem åt dom!

  Ursäkta min dåliga ton men jag blev verkligen arg av detta. Fredrik få ta bort den om jag är för olämplig 😛

 27. För övrigt Fredrik, det här är det bästa du nånsin gjort på tv! Tänk om hundstallets hundar kunde få lite tid i tv rutan oftare, det skulle hjälpa så många hundar!
  Fantastiskt Fredrik verkligen, jag blev verkligen riktigt rörd och jätte glad att se dig vela hjälpa dessa hundar, det är bara så underbart att jag får gåshud av att tänka på det

 28. Såg inte programmet.
  Men att du bryter regler var ju helt befängt, en hund är en hund och det spelar ingen roll om den är renrasig eller blandis lika älskvärda hundar för det!
  Så det var ju helt obefogad ”kritik”
  Mvh

 29. Tycker det är sorgligt att i dagens Sverige finns så trångsynta människor kvar! Alla djur är lika värda antingen det är en söt 7-vägskorsning eller en elegant kungspudel!! Skäms på sig brevskrivare!!! Fredde gör ett superjobb när det gäller allt som har med hundar att göra! Och visst alla har vi olika uppfattningar om det åxå! Men ingen verkar hålla med Dig iaf, du sura brevskrivare!!

  Tummen upp till alla svar o kommentarer här!!

  /Marie

  Tänk om det hade hållit på såhär inom hästvärlden ang korsningar!! jösses amalia!

 30. Halloj

  Såg programmet i morse och tyckte det var kanon att kunna visa upp att Hundstallet har väldigt trevliga hundar … eftersom att många tror att det bara är problem hundar där.
  Jag har själv en lite uppfödning på Flat o Cocker och innehar ÄVEN en underbar Staffe blandning …..!!!
  Driver oxå ett hundhotell där jag ofta får frågan: Tar du emot alla raser?! Även kamp hundar ?!! Där jag/ vi ALLTID svarar !!! Vi dömer aldrig raser, vi ser till individen…..

  Tack Fredrik för för att du står för den du är 🙂 !!!

 31. Vissa uppfödare ser marknadsandelar försvinna, för ve o fasa tänk om folk väljer att köpa en blandras i stället för hund av denna uppfödare….
  Jag har gått från renras till blandras, ångrar mig inte en sekund, och när man får läsa sånt här så som man vet existerar bakom kulisserna så blir man ännu mer säker på sin sak.
  Bra Fredrik att du ser individen.

  MVH Jane

 32. En fundering.
  Vi som kan tänka oss att köpa en hund från hundstallet gör det för att hjälpa en hund som farit illa i sitt tidigare hem.
  Om en uppfödare anser att hundstallet konkurerar med honom om hundspekulanter, innebär det då att han säljer hundar som är vanskötta? Det kanske är så att åker man till hans kennel så känner man att man vill göra en god gärning och ta hundarna där i från.
  Är det så tycker jag att SSK ska granska hans verksamhet istället för att lägga tid på en massa nonsensanmälningar!

 33. Du jag, du skrev vad jag tänkte. Hur många korsningar finns inte i hästvärlden? Näe, brevskrivaren är helt fel ute! Man ska ta väl hand om sitt djur oavsett ras o Hundstallet gör en insats! Blandraser har jag haft på kurs o de har varit lika mysiga o roliga som de med papper:-)! Brevskrivaren, skäms verkligen o se dig i spegeln! Stå på dig Fredrik!!!! 🙂

 34. Käre xxx

  Var finns din omtanke och medkänsla, skulle inte vilja köpa hund av dig. Skulle faktiskt vilja kalla dig rasrasist och i mina ögon är du en liten människa. Eloge till dig Fredrik för ditt arbete med individen i första hand och rasen i andra. Många har negativa kommentarer om dig men personligen tror jag det handlar om avundsjuka så fortsätt med ditt arbete inom hundvärlden, jag hejar på dig.
  Margaretha

 35. Hihihi 🙂 ja ibland blir det lite märkligt :-). Får skylla min ordföljd på feber o flunsa ;-). * skratt*

 36. Hej Fredrik!
  Jag håller med dej fullständigt och förstår dej precis då jag själv varit med om
  liknande nyss då jag och min familj skaffade oss en blandras valp.
  Som jag sagt förut till många så de som klankar ner på en människa bara för att den skaffar sej en blandis ……den är inte värd att spendera nån tid på och är definitivt inte en vän i mina ögon!
  Jag är oxå uppfödar samt hundtränare sedan 18 år tbx och jag fäster mej i individen inte i rasen precis som du!
  Finns så många enkel spåriga människor i vårat land 🙁
  Stå på dej Fredrik… / Anna Strongstone Yellow eyes kennel

 37. SKK är väl en intresseorganisation för hunduppfödare från början? ”Oseriös” och ”blandras” är visst synonymt i Sverige. Hundaveln är väldigt märklig om man jämför med avel efter sund anatomi och prestation, läs: hästavel. Man pratar inte om blandras i hästvärlden. (Halvblod t ex har bara delvis med ”rasblandning” att göra. Hundvärlden är väldigt rasistisk.

  Om någon föder upp blandrashundar med sung konfiguration, mentaltest, röntga vad som kunde behövas etc, vad vore problemet?

 38. Anyone standing up for animals in need is a hero in my eyes:) And one does not exclude another, caring for animals only makes a person better at what ever assignment they might be involved with. I wish everyone were more like you, especially those dealing with animals<3

 39. Följande upplysning måste komma som en chock för den upprörda mejlaren men SKK och STOKK (Stockholms Kennelklubb) sponsrar Hundstallet! SKKs Ulf Uddman är ordförande i Hundstallets styrelse… Även SBK har en representant i styrelsen.

 40. De e härligt att höra din inställning till hunden som individ och inte som en enskild ras.
  Har tyvärr stött på alltför många som bara ser till deras ”renavlade” ras utan empati för att såsom människor kan även hundar behöva hjälp oavsett var dom kommer ifrån eller vilken blandras dom är.
  Vi har själva en utomordentligt fin fralla enligt ”alla” som kan nåt men ingen tavla o bara reggad hos Jordbruksverket o tyvärr så drar ”alla” öronen åt sig direkt pga detta istället för att bara se just denna hunden som en egen fin individ med ett härligt positivt humör mot allt o alla.
  Fortsätt med det du gör Fredrik, de behövs fler öppna sinnen i hundvärlden

 41. Ger inte mycket för detta hundsverige som är styrt av SKK ,vad har man för möjligheter om man inte vill vara seriös å ställa men inte alltid står bakom deras gestapofasoner ..HEJJA dig Fredde 😉 hoppas du hade en skön tur i skogen ,det är ett riktigt livsselixir å där hittar man energin 🙂

 42. Finns många renras-uppfödare som brevskrivaren. På klubben hör jag att blandraser ”inte borde finnas”, att blandraser ”är sämre” osv..

  Tycker det var ett bra svar som ”bulvanen” Fredrik skrev 😉

 43. Detta jäkla tjafs om blandraser, hur tror man att dom olika raserna har uppkommit en gång i tiden. Såg ett program från England, där veterinärerna fasar för framtiden, hur det avlas på renrasiga hundar. Jag är ingen specialist inom detta men det var skrämmande att se. Mopsar som fick plastikopereras för att dom inte kunde andas, bulldoggar som inte kunde föda på normalt sätt. Bassethound som var mycket längre och kortare ben än dom hade för 50 år sen, dom såg helt enkelt groteska ut, Sharpei som inte kunde se för allt skinn som hängde ner i ansiktet.Va är vi på väg, hundar med olika sjukdomar, höftleder,armbågsleder eller vad det kallas, dåliga ögon. Vilka är det som orsakar detta? Det är väl uppfödarna kan jag tro, känner uppfödare seriösa uppfödare som ser till hundens bästa. Det kan inte dessa människor göra som skapar monster. Har själv en blandras, mellan Leonberger/Berner Sennen och jag fick garanti på föräldrarna. Samtidigt fick jag lämna garanti på hur jag skulle sköta mig som hundägare. Så det finns faktiskt seriösa blandisuppfödare också. Stå på dig Fredrik du värnar om hundar oavsett ras.

  1. Håller med dig! Såg också det hemska programmet, det är nog inte så värst mycket bättre i sverige. Och visst kan man ha ”stamtavla” på sin blandis. Är det en seriös uppfödare så kollar de sina vuxna djur innan parning, ingen skillnad alls 🙂

   1. Precis Janette! Vet du, jag reste 40 mil på tåg och buss för att para med den perfekta storpudelhane jag hittade till min tik för att göra perfekta blandrasvalpar – labradoodles. Hade tre hannar i närområdet som jag hade kunnat para med men var inte hundra på någon av dem. de var fina men hade var och en lite småbrister. Och när jag hittade en superhane uppe i mellansverige så var det inget snack om saken.

    Som jag sagt tidigare så har jag behållit en av valparna och hon är en fantastisk liten hundvalp. Faktiskt ännu bättre än vad hennes mamma var i samma ålder. Totalt orädd. Glad. Älskar allt och alla. Intelligent och lätt att ha att göra med. Så därför beslutade jag mig för att satsa all energi på att träna henne och omplacerade storpudeltjejen.

    Att ha två valpar i ungefär samma ålder var inte optimalt. Det blev för mycket ”wild bunch” här hemma.

    Nu hinner jag med bra!

    Som blandisuppfödare vill jag ha en smärtfri relation till mina valpköpare under resten av hundarnas liv. Och för att det ska funka så måste jag ju medverka till valpar som bara berikar deras liv.

    1. Stor eloge till dig Sanna! Och jag vet att det finns många lika seriösa blandisuppfödare som har samma tänk som vi har ang renrasaveln.
     Familjen jag köpte Gizmo av var väldigt seriösa och vi har fortfarande kontakt och har träffar en gång om året, alla kullsyskon till Gizmo är superfina hundar, lite olika grad av uppfostran kanske men stabila hundar är de. Satt precis och tänkte på mopsar och frallor som är dömda till ett liv in och ut hos veterinären och att ständigt bli missförstådda av andra hundar. Usch stackare……

 44. Hej Fredrik!
  Jag tycker absolut att du gjort rätt som visade upp dessa sötnosar i tv. Varför ska inte en blandras få en chans till ett lyckligt liv, det är ju inte den som valt att bli född till blandras. Jag tycker att blandraser kommer till på helt fel sätt (oftast) ”uppfödarna” bryr sig inte om ifall det är friska föräldrar eller inte osv.. Men jag har 2 st blandraser hemma och sjuttsingen vilka underbara individer de är. Ångrar inte en sekund att vi tagit hem dom båda som omplaceringar hanen var 1 år och tiken 4 år. Och varför ska jag som vill ha en ren familjehund betala 10.000-15.000 kr för en hund som kanske mesta dels ska ligga i soffan och mysa när jag kan få mig en underbar individ som verkligen behöver ett hem för 0kr-5000. Jag har funnit en aktivitet som jag och mina hundar älskar och det är att åka trickskidor bakom hundarna på vintern går hur bra som helst fasten de inte är peppershundar 😉

  Stå på dig!
  Med vänlig hälsning/Maria

 45. Hallå där!
  Jag började genast fundera på hur ”SKK meijlaren” ser på samhället i övrigt.
  Undrar om han äter Gott & Blandat?

 46. Ushh! Hur jobbiga är vissa människor ibland! Vad är för fel i detta att du försöker hjälpa till Hundstalletshundar???

 47. Ha ha, den var rolig Fredrik! ”att uppfödare skulle ha empati med alla hundar” 🙂 Tror de allra flesta uppfödare bara vill tjäna pengar & har nog ingen empati med andras hundar!
  Tack för dagens skratt 🙂

 48. Du är bäst Fredrik Steen!!
  Du har hjälpt mig med frågor till min hund
  och nu är problemen LÖSTA och tycker folk
  ska bara vara tysta och de bevisar deras Avundsjuka
  du står alltid steget före dem!.

 49. Förstår efter det här inlägget att du hade lite annat att bita i och tyckte kritiken gällande ditt ”dumpa dem och skaffa hund istället” om Jennys katter var en fjärt i rymden.. Kanske, men det skulle vara snyggt om du gjorde avbön på det uttalandet också faktiskt! För oss som brinner för att höja kattens status är det en käftsmäll utan dess like även om din avsikt inte var just att sänka katterna…eller? Måste tyvärr erkänna att nu börjar jag bli tveksam om du inte ens anser det värt att nämna i bloggen. Hot mot karriären är kanske värre? Blir ledsen faktiskt!

  Brevskrivaren är ute och cyklar, en bitter, tragiskt och troligtvis mycket avundsjuk människa med enorma fördomar men det får iaf inte mig att glömma det du sa…och det är jag inte ensam om. Man ”dumpar” INGA djur och råkar man slinta och uttrycka sig så klumpigt bör man nog kommentera det lite tydligare än i ett enstaka twitter- eller facebooksvar!

 50. Oj.. många av dessa kommentarer ororar mig, är det någon skillnad på blandras eller renras? så pass att ni kan beskylla hunden för det?

  jag fick hem en omplaceringshund igår, jag låter honom via mig vad jag ska hjälpa till med, inte hand ras eller förflutna?

  Är det inte också så att en dalmantin och chaowchaow ( TILL EXEMPEL) är en ”svårare ras”, samma som en pitbull/amstaff blanding?

  Jag ser helt enkelt inte vad man bårkar om här!

  Var och en väljer sin hund, och sin egna metod till upplärning och fredriks tips är guld värda att komma en bra bit på vägen.

  Många av era kommentarer får hundar , vår bäste vän , att låta som ett samlarobjekt eller så tävlar ni om vem som kan mest.

  TRO MIG, jag kan inte mycket, men jag vet vad jag och min bästis vill tillsammans, och ni gör mig bara mer peppad till att han kan bevisa ni som kallar honom för ”kamphund
  ” motsatsen.

  Det är diskussioner som det här som gör folk nervösa eller rädda för att hjälpa dessa godingar att komma rätt…

  TACK FREDRIK, du har hjälpt mig lära min Josh fot igår 🙂

 51. Hej Fredrik.
  Jag har precis lärt mig att skallade ”Linjeavel” är en inavel…så….
  Tummen upp till dig fredde.

 52. Det här var det dummaste jag hört på länge!!!!

  ULF UDDMAN är ORDFÖRANDE för Hundstallet – han sitter för bövelen i styrelsen!!!
  Oj, oj, oj nu får nog skribenten skämmas som inte kollar upp saker och ting innan han/hon agerar!!

  HaHaHaHaHa!!!!!!!!!!!!!

 53. Du gjorde det jättebra (och jag blev också kär i Isaac), men jäklar vad du överdrev foderpriset. 😛
  Jag har över 50 kg hund (en Ca de Bou på 35 kg och en blandras på ~18), och de äter foder för ungefär 700 på en-en och en halv månad. Högkvalivativt foder (Acana).
  När jag bara hade den större åt han väl för ~350-400 i månaden.

  Så mellanstor hund, 500-600 kronor i månaden bara för foder, nä…
  Och vad för försäkring kostar 6000? :O

Kommentarer inaktiverade.