Kanske ett konstigt svar på en bra fråga.

Skärmavbild 2013-09-03 kl. 15.30.58

 

I morgon är det dags igen. Hundradio på Radio1 kl 19 00.
Missa inte det!
Och framför allt – missa inte din chans att i direktsänd liveradio göra din röst och åsikt hörd, helt utan censur!
Du ringer in till mig i studion på 0200 11 12 13.
Inga växlar, ingen censur, bara direkt in till mig.

Idag har jag tränat hund mest hela dagen.
Jag började med en härlig långpromenad i skogen.
Sen blev det lydnads och skyddsträning på klubben.
Och efter det ut i spårmarkerna där vi fann sista föremålet i spåret precis då mörkret la sig.

Trött hund och trött husse. Nu får vi vila oss en stund innan vi återigen ger oss ut i mörkret för ännu en motionsrunda.
Reflexer på!

 

Fråga –

Hej Fredrik.
När man tränar lydnad eller exempelvis spår eller skydd, anser du då att man alltid ska sluta då hunden gör allt som bäst?
I bland får jag för mig att man ”curlar” hunden då man gör detta.
Konstig fråga kanske, men det vore intressant att höra hur du tänker omkring detta.
Hälsn U

Svar –

Hej U.
Ingen konstig fråga alls, tvärtom en väldigt bra fråga.
Man måste skilja på träning och träning, tycker jag.
Om jag exempelvis försöker att lära min hund något den inte kan, då tycker jag det är bra att verkligen sluta träningen med lyckade resultat.
Men om jag tränar något hunden är duktig på, men där jag ex vis måste förbättra uthållighet, då anser jag att man avsluta även om det inte går så bra.
Ofta blir det ju så helt naturligt.
Om jag exempelvis måste lära min hund att spåra väldigt långa spår, då kommer hunden aldrig lära sig orka detta om jag inte spänner bågen.
Då jag lägger ett väldigt långt spår så kan det mycket väl vara så att den sista delen i spåret går sämre. Det gör inget tycker jag, det handlar om uthållighet och ork. Det handlar inte om hundens förmåga att följa ett spår.
Samma sak kan exempelvis hända i både lydnad och skydd.

Rent etologiskt kan jag inte förklara det, men faktum är att även en träning som avslutas med sämre resultat ofta kan ge ett positivt resultat nästa gång man tränar.

Kanske ett konstig svar på en bra fråga 🙂
/ Fredrik Steen

 

 

7 svar på ”Kanske ett konstigt svar på en bra fråga.”

 1. Håller med, om man alltid ”safe’ar” så driver man inte träningen, uthålligheten vidare. Lång ifrån alla träningar går bra i perioder och om man inte tränar vidare trots motgångar så får man nog vackert stå kvar på ruta ett.

 2. Reflektion från förra veckans radioprogram:

  Jag tycker det är ledsamt att du som uppfödare och domare sitter i direktsändning och skrattar åt Federleys beskrivning av sin sjuka hund. Vattenskalle är ingen lek och verkligen ingenting att skratta åt!

  I stället för att skratta åt eländet tycker jag att det vore mer etiskt att passa på att ta upp problematiken med extremavel och vad den innebär för den enskilda individen.

  Du har luftat dina åsikter i många öppna brev (även till regeringen) om hur du tycker att hundsverige ska se ut, men skrattar bort ett så viktigt ämne med en politiker vid din sida.

  http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/diagnos_vattenskalle.html

  1. Rolle – eftersom inte intervjun med Federlay var inriktad på detta och eftersom det mer var en kärleksfull berättelse från han som person om sin hund, så tyckte jag inte det var lägligt. Kanske tycker jag inte det nu heller, men du har en poäng.
   Det som kanske är ännu mer synd är att du som reflekterade över detta och med andra ord lyssnar på radioprogram, inte ringde in och lyfte frågan.
   Dessutom har jag haft kennelklubben i studion två gånger och diskuterat extremavel båda gångerna, då kunde du oxå ha ringt.
   Du är alltid välkommen att ringa in till Radio1 och Hundradio för att säga det du vill säga – 0200 11 12 13

   1. Fredrik – Jag har tyvärr ingen möjlighet att lyssna på programmen live utan får nöja mig med att lyssna på dem i efterhand.

    Programmet i fråga var dock ingen privat intervju med Federley utan handlade allmänt om ”Hund och politik”, där du bl.a. tog upp samhällsproblematik och riksdagsmotioner med en politiker som själv ansåg sig måste ta bättre tag i djurskyddsfrågor.

    I detta fall handlade diskussionen inte om själva problemet med extremavel utan istället om en nyligen avlivad hund och en ung hund med avelsdefekter och då menar jag att du, som den expert du säger dig vara, ska kunna visa lite mer respekt.

    Extremavel är en mycket het sten och jag har full förståelse för att du noga väljer om och när du ska plocka upp denna, men anser du en diskussion vara olämplig bör du också kunna vara så pass professionell att du åtminstone inte skrattar åt eländet.

    Dessutom – Man kan föra fram besvärande ämnen i ljuset utan att angripa.

    Att du bedömer det vara mer synd att jag inte ringde in och ”skällde” på dig och ditt uppträdande än det faktum att du satt och skrattade åt att Federleys hund har vattenskalle får stå för dig. Själv ser jag ingenting roligt i Federleys ledsamma historia, där han tydligt klargör att han är plågsamt medveten om att deras tid tillsammans är begränsad.

Kommentarer inaktiverade.