Aggressiv Blandras! (?)

Djurens Hjälte är nominerad!
Gå in på www.agria.se och se mer, eller titta i tidningen Metro  🙂

 

I kväll kl 19 00 kör jag radio igen på Radio1
Ämnet är inte hund utan nåt helt annat.
Ring in och var med du oxå 0200 11 12 13

 

 

Hej!
Nu skriver jag till dig för att jag inte kan släppa detta och jag vet inte hur jag ska bära mig åt riktig. Jag och min sambo köpte en amstaff hane (vi har ingen stamtavla, kan vara någon blandning i honom) i ren panik för att hunden behövde ett nytt hem, han var då 15 veckor lite drygt. Idag är han 10,5 månad. 

Vi bestämde oss tidigt för att kastrera honom då vi fått ordinationer att denna livliga varelse skulle bli lätthanterlig för mig som inte är så stark och dessutom skulle vi ju inte avla på han då vi inte vet vart han kommer ifrån ens. 

Denna lilla varelse som vi älskar över allt annat har nu blivit aggressiv i vissa situationer. Kan inte se något direkt mönster förutom att det är när en människa ”böjer” sig över honom. Då hoppar han upp och ”hugger” mot ansiktet på personen i fråga. När vi är ute och går är det som att han är på hel spänn, svansen rakt upp i luften och varenda muskel i kroppen syns på honom. 

Han älskar andra hundar, så länge dom inte säger ifrån, då ryker dom ihop. Vi har provat att träffa den berömda ”äldre tiken” som ska uppfostra en valp så väl. Här blir han inte aggressiv, dock ger han sig inte även om tiken säger ifrån att hon inte vill busa. 

Han är livrädd för alla former av maskiner, så dom rakapparat, hårfön, dammsugare osv. Han försöker också jaga både cyklar och motorcyklar. 

Har du någon aning om vad jag/vi kan göra åt dessa beteenden? 

Med vänlig hälsning, XXXXXX

Hej, som jag ser det har du tre problem. Tre problem som inte alls behöver hänga ihop nämnvärt mycket.
Den enda gemensamma nämnaren för att lösa dessa problem är – Ledarskap!
Rätt hanterat så skulle förmodligen din hund kunna bli en alldeles härlig hund (om jag går på det du berättat endast, vilket jag måste eftersom jag inte träffat din hund).

Din hund gillar inte närhet och bli pressad av personer han inte känner. Detta har sannolikt oxå gjort hunden starkare eftersom hunden sannolikt fått fördel i att ”skrämma folk”.
Om jag förstår det hela rätt så har han inte bitit någon, vilket är mycket positivt och tyder på en viss sundhet.
Men du måste ta tag i detta.

Han är oxå livrädd för vissa saker, och där om jag förstår saken rätt visar han ingen aggressivitet.

Sen jagar han cyklar och annat som rör sig.

Då det gäller fingerade attacker mot människa och ”stelhet” mot människa på promenader anser jag bara att det finns några få saker att göra – Förbjud detta!
Samt, låt inte personer sätta hunden i denna sits.
Var tydlig mot hunden på promenader att detta inte är okej genom att faktiskt helt enkelt förbjuda det. Det gör du direkt du märker att han intresserar sig för personer. Nolltolerans mot detta hädanefter med hjälp av krav!

Nolltolerans även att personer ska få komma så nära så att hunden känner sig pressad. Denna nolltolerans har jag även då det gäller mina egna hundar så det är inte alls något problem.

Rädsla tycker jag just nu du kan acceptera och inte göra en grej av. Ta det lite senare då allt annat blir bättre.

Jakt efter cyklister och annat – Det handlar om kamplust, inte aggressivitet – detta ska helt enkelt förbjudas likt ”stelhet mot människa”.

Läs gärna på bloggen, och på mina böcker, om vad jag skriver om Ledarskap.
Genom ledarskap kan du hjälpa din hund, inte annars.
Här vågar jag påstå att om du försöker andra metoder med denna hund, ex vis – Avleda, försöka göra hunden ”snäll” osv…. du kommer hunden bli värre.

Sätt stopp för detta utan större funderingar.
Jag kommer att mejla dig ett nummer där du kan få stöd och hjälp av en enormt duktig person.
/ Fredrik Steen

 

16 svar på ”Aggressiv Blandras! (?)”

 1. Hej!
  Måste fråga dig Fredrik; Hur agerar man ledare? Hur gör man rent konkret? Du skriver ofta hur man ska tänka, men jag saknar dina ord om HUR man utför dessa saker. Steg för steg, vad ska man säga, hur ska man visa med kroppen, hur ska man belöna, när? osv. I ovan text undrar jag också; Hur förbjuder man? Hur visar man nolltolerans?

  Jag är väldigt tacksam för att du skriver så mycket om hundar och för det du skriver med tanke på hur mycket du har att göra för övrigt i ditt liv 🙂

 2. Asså Fredrik här skulle jag önska att du rekomenderade dessa människor söka och att du rekomenderade människor du känner som kan hjälpa dessa förvirrade människor. Jag tycker det känns som denna hund kan bli farlig om de inte får kunskap.

   1. Haha ja nu såg jag, jag har vart lite för trött. Men då säger jag skitbra att du hjälper denna människa att få hjälp av en!

 3. Jobbigt läge men när jag läser brevet så tänker jag på ett par saker, ett, staffar är buffliga många gånger och ofta väldigt människokära och envisa. Självklart ska man ta itu med problemet och lära hunden med mycket beröm och konsekvens.
  Att han ”hugger” mot folks ansikte tror jag mer är att han vill upp och pussas på deras inte alltid alltför mjuka sätt. Många staffar jag mött gör så utan att mena något illa utan mer för att de blir uppspelta men jag skulle inte heller känna mig helt bekväm med att folk böjer sig över mig. Instruera folk i att nonchalera hunden, den behöver inte gullas med av alla och han är i en känslig ålder där vissa saker kan kännas läskiga. Var lugna och konsekventa, vad det gäller cyklister osv så förekom om du ser dem före se till att få hans uppmärksamhet och håll kvar den när cyklisten passerar och beröm massor när han gör rätt.

 4. 1 fråga rent generellt : Om 1 hund inte bryr sig om människor, men inte vill bli klappad på/hanterad av andra människor, hur tränar man då detta ? För…för varje gång lyckas med sitt avståndstagande är ju 1 vinst ? Både vad gäller vetr. o tävling är ju hantering oundvikligt…Vore bra med en liten film om detta o hur man tränar in det 😀

  1. Hade min hund varit så, hade jag helt enkelt låtit han slippa människor som ska klappa. Skulle säga till människor att ignorera hunden. När det gäller hantering hos veterinär hade jag ev haft munkorg, om det nu är så att hunden hugger/biter. För hur ofta är man hos veterinären?
   Tävling (antar du menar utställning) skulle jag lägga på hyllan.

   Finns såklart hundar där träning med hantering blir lyckad. Men om det är en hund som är lite av en ”enstörning” och mår bra,och uppför sej balanserat, så tror jag nog att jag hade låtit hunden ha kvar den personligheten..

    1. Du kan tävla agility rallylydnad och freestyle, jag skulle inte låta min hund som inte vill att människor tar i en använda den på tävling. Det är själviskt! Sedan vet jag folk som har gjort det i lydnadsklasser när det gäller tandvisningen vissa har kunnat tränat detta, men du borde isf bestämma dig om det är värt och om det är snällt att tvinga hunden som inte gillar kontakt att gå på tävling för att du vill ha meriter. Men de ovanstående träningarna är det ingen som kollar din hund på och där tycker jag absolut du ska träna hunden om den tycker det är roligt, lycka till!

    1. Vet inte hur du menar? Det är ju du själv som hanterar (för) hunden där. Andra tävlingar,ex sök el spår,är ju oxå du som ”hanterar” hunden.

     Har du gjort mh mt?

     1. Ja, jag har gjort Mh o Mt på annan hund o jag vet att hantering ingår där…Tänkte bara om det var någon som hade ideer/tips på träning av hantering (vilken bara handla om några sek. i hundensliv)

     2. Om din hund reagerar på så lite hantering som ingår i mh mt bh tycker jag,som Malin skriver,att du ska låta bli.

      Träna ex agility eller annat,om din hund tycker det är kul.
      Jag skulle iallafall inte pressa en hund,bara för att jag vill tävla.

  1. Annika: Jag vet inte om du klickertränar men jag har sett många roliga lösningar på att få hundar att aktivt delta och älska hantering av olika slag. Så länge hunden hela tiden har ett val och jobbar självständigt och frivilligt så behöver man ju inte vara rädd att man pressar den till något. Lättast är väl att lära den övningarna själv först och sen träna med olika figuranter i olika miljöer, himla skoj träning tycker jag 🙂

   Några exempel:

   http://youtu.be/AElTVoIPlOw

   http://youtu.be/pEE2sTmyhvU

 5. Kontakt och ledarskap.

  Problemen låter i mångt och mycket som samma som min hund har. Vi kom fram till att han kände sig väldigt otrygg utomhus, speciellt i mörker, och har efter detta jobbat mycket med att visa att vi finns för honom i alla lägen. Han behöver aldrig ta hand om något som dyker upp, det gör vi. Vi har fått en mycket bättre relation efter detta och istället för att han tar ut sin stress på oss kan vi nu plocka upp honom eller sitta ryggsäck bakom för att lugna honom. Och vad han lugnar sig, vi behöver bara böja oss ned nu mer så ser men hur han blir lugnare.

  Vad gäller människor som hälsar försöker vi än så länge få honom att ha fokus på oss om vi ser att det kommer ett möte med övningar. Det brukar gå bra. Längre fram vill vi självklart att vi ska kunna ignorera de som går förbi men det är en bit tills dess eftersom han blir rädd när det dyker upp folk i mörkret.

Kommentarer inaktiverade.