Obehag för hunden, det skadar inte hunden – Men är det bra?

Skärmavbild 2013-11-27 kl. 15.15.45

 

http://play.radio1.se/catchup/9267

Måndagens hundradio där vi hade friåkning i ämnet hund. Gäst i studion –
f.d Utbildningsledare Sthlmspolisens tjänstehundar, polishundförare, domare med mera, Kjell Ström.

 

Det jag vill prata om lite nu är diverse hjälpmedel man kan ta till när inget annat räcker till, men som inte gör illa hunden.
Exempel på detta kan vara en vattenstråle, en tryckluftspray, Spray m citrondoft, ”skrammelpåse”, med mera.

Jag får enormt mycket frågor om det här – Funkar detta, är det bra?

Allt är relativt är min första känsla på dessa frågor. Sen är jag övertygad om att någon fått ett kanonresultat, och att någon inte lyckas alls.

Men detta med obehag som ändå inte skadar hunden är något som många accepterar och tycker är bra.
Jag är inte så där dödsförtjust i dessa olika hjälpmedel, även om jag ändå kan ha förståelse för att man ibland använder sig av dessa.

Det jag kan tycka är lite märkligt med ex vis en vattenstråle är att många av de personer som kritiserar mig för att vara ”hård” i mina metoder, mycket väl kan tänka sig en vattenstråle för att bryta ett beteende.

Det här köper jag inte!

Vattenstrålen, tryckluft, skrammel, mm, får effekt därför att hunden finner detta som ett obehag, många gånger ett rejält obehag.
Men bara för att det inte på något sätt är våldsamt för oss människor, så tycker många det är okej.

Men man måste komma ihåg en sak, eller flera –
Om jag ska ta en kaka, och när jag gör detta så får jag en vattenstråle sprutad på mig – Då reagerar jag kraftfullt. Men eftersom jag väldigt fort förstår att det är en vattenstråle, så blir jag inte rädd, inte oroad.
Kanske börjar jag till och med att skratta.

Men för de hundar där ett beteende försvinner med hjälp av en vattenstråle – Då har man gjort något otäckt och elakt mot hunden, så pass så att hunden inte vill göra detta igen!

Ändå klassar någon detta som ”mjuka” metoder, vilket jag tycker är anmärkningsvärt.

Jag är i princip emot saker man gör mot en hund, där hunden inte kan förstå vad som händer – Det tycker jag är elakt och hårda metoder, metoder jag inte gillar.

Om jag tar tag i min hund, om jag är fysisk mot min hund, då kan det se mer illa ut än om jag sprutar ex vis en vattenstråle. Men för hunden kan min hantering många gånger vara något hunden tycker är helt normalt och framförallt kan förstå, medan vattenstrålen är en ren skräck eller bestraffning för hunden.

Glöm inte bort då du använder dessa hjälpmedel eller tekniker – får du en reaktion så beror det sannolikt på att hunden tycker detta är obehagligt.

Då kan någon säga – Men Fredrik, du får ju reaktion om du tar i hunden och då måste ju hunden uppfatta även detta som obehagligt?

Det är sant att jag får en reaktion, men det är en enorm skillnad på ett obehag hunden förstår sig på, mot ett obehag hunden inte förstår.
Det sistnämnda skapar osäkerhet, och i vissa fall ängslighet.

Om vi tar eldressyr som ett exempel. Detta är enligt lag förbjudet i Sverige, vilket jag är glad för.
Men jag har hyfsad erfarenhet av denna dressyr från andra länder och träning där.
Jag anser att denna dressyr inte bara är oetisk, den är oxå ofta mer eller mindre värdelös.  Även med väldigt svag styrka, så svag så att du kan sätta det själv på halsen, så blir många hundar väldigt oroliga och ängsliga.
Det är där det stora djurplågeriet kommer in, inte själva strömmen i sig.
Jag känner el, hunden känner el.
Jag reagerar inte nämnvärt, det kittlar lite. Hunden reagerar ofta stort, men det gör inte ondare på hunden – Det är att hunden inte förstår vad som händer som gör reaktionen!

Lagen mot eldressyr är jag säker på kommer att finnas kvar, det är jag väldigt glad över. Jag tog den bara som ett exempel för att förtydliga ytterligare.

Hur tänker du?

 

60 svar på ”Obehag för hunden, det skadar inte hunden – Men är det bra?”

 1. Bra artikel! Det viktiga är ju att hunden förstår på ett språk den har goda förutsättningar för att uppfatta, dvs röst, kroppspråk. Mänskliga uppfinningar och konstiga omvägar kan den ju inte greppa, åtminstone är det att krångla till allt för hundarna & oss själva…:)

 2. Håller med dig Fredrik!!!
  MEN ju mer man läser, lyssnar, diskuterar, frågar osv om hund ju mer förvirrad blir man, i varje fall jag 🙁
  Känner mig många gånger helt vilse hur jag ska hantera vår hund i olika situationer där vi verkligen behöver jobba bort ett beteende. Många gånger prövar man sig fram med olika metoder men ingenting fungerar. Ex har en hund som hoppar som en galning så fort någon ”i flocken kommer hem”. Har prövat; ignorera, vända, ge leksak, kasta godis, säga nej, fysisk……. och hittills har ingenting funkat. Lätt att ge upp och framförallt ifrågasätta sin kapacitet att hantera/uppfostra hund. Hjälp!
  Mvh Catherine

  1. Om du väljer att ignorera hunden kan du räkna med att hopp beteendet först kommer öka innan det minskar.
   Tänk på att hunden har fått fördel i att hoppa hela sitt liv, när det sen inte ger nån respons så är det klart man måste försöka så mycket mer.

   Lite som om du helt plötsligt inte kan öppna toa stolen genom att lyfta locket. Det är det enda du gjort hela livet, det har alltid funkat, skulle det en dag ta stopp skulle du antagligen ta i lite mer innan du provar något annat ;D

 3. Jag tycker alla ”hjälpmedel” som du skriver,är ett tecken på att man som ägare har misslyckats någonstans. Det är helt obegripligt för en hund att få en vattenspruta el ex el mot sej.
  Finns ”antiskall” -halsband att köpa, och som jag förstått, är dom ganska lättsålda, alltså många använder sej av sånt. Men har man problem med ex skall, så anser jag att problemet ligger i svagt/dåligt ledarskap, och/eller understimulering av hunden osv. Dom problemen kan arbetas bort,på ett sätt som hunden iallafall förstår.

  Min åsikt iallafall 😉

  1. Håller med dig, jag brukar rekommendera kunder som vill ha diverse hjälpmedel att ta hjälp av en kunnig hundinstruktör istället för diverse hjälpmedel. Vi säljer inte antiskallhalsband eller liknande saker.

    1. Åh, det skulle vara så kul att träffas. Jag kommer vara i krokarna i jul och fram till en bit in i januari. Har du öppet då? Och vrarligger din butik? Jag tar gärna med mig hundarna och kommer förbi på en fika med dig och Gizmo! Har du fika?

     1. Ja vad kul! Vi kommer att bygga om lite i butiken efter nyår så det kommer vara stängt men jag är ju där! Sen öppnar vi igen v2 som vanligt 🙂 kom förbi vettja! 🙂 Fika fixar vi 🙂

     2. Jag åker tillbaka till Skåne den 7 januari för sen börjar skolorna igen för kidsen. Men under första veckan i januari är du där då och grejar med butiken på dagarna? Vilka dagar? Vi kan höras om det efter julhegen här på bloggen!

    1. Hej Marie! Jag bara jobbar nuförtiden. Den största storleken är XXL som vi har nu har jag inte måttet i huvudet men kollar imorgon 🙂

     1. Och hörrni, har ni vägarna förbi i januari så får ni komma på vår ny invigning 🙂 återkommer med datum längre fram 🙂

  1. Ingen hund blir hjälpt av obehagliga och skrämmande bestraffningsmedel. Som hunden inte begriper sig på. Det är bara quickfix som funkar ett kort tag. Kroppspråk och tonfall och att handgripligen avbryta hunden är naturligtvis mycket mer naturligt för hunden. Eftersom hundar markerar, morrar, gruffar och tar tag i varandra ordentligt när de vill kommunicera att det är dags för skärpning.

   Att vara socialt ouppfostrad är förmodligen lika stressande för en hund som för en människa. Kan man inte hjälpa den att stressa ner och förstå umgängesreglerna så kan det vara läge att omplacera hunden.

   Den senaste hunden jag omplacerade sköter sig alldeles lysande hos det äldre pensinärspar som nu har henne. De har haft hund i mer än tjugo år längre än vad jag har haft och har haft alla storlekar från Grand Danois till mops. Och både deras livsmiljö, och de själva, har det lugn som hon behövde. Efter bara ett par veckor har hon fallit mycket mer på plats i sig själv än vad hon gjorde hos mig.Så jag tycker att en noga utvald omplacering är nog det bästa man kan erbjuda sin hund om man inte får det att fungera själv. Alltid lika lärorikt att inse att man inte är bäst i världen för allt och alla. Att man kan släppa på prestigen och kravet att fullfölja det man startat och istället släppa taget och ge hunden det den behöver.

   Jag har sagt det förut, och säger det gärna igen. Min misstanke när jag läser om problemhundar är att många människor inte alls är kompatibla med sin jycke. Att ge sig f-n på att det ska fungera är inte alltid en bra lösning.

   1. citerar: – ”Jag har sagt det förut, och säger det gärna igen. Min misstanke när jag läser om problemhundar är att många människor inte alls är kompatibla med sin jycke.”

    Jag håller med dig, för så är det. ”Kemin” passar inte riktigt ihop, precis som mellan oss människor. Vissa människor klarar man bara inte av, av olika anledningar, dock är den stora skillnaden att vi människor då ofta gör valet att inte ha någon ”relation” med den personen och den möjligheten att avgöra själv har inte hunden vi tagit till oss

 4. Har heller aldrig fått ihop det där med att vattenstrålar och skrammelpåsar osv skulle vara ”mjukt”. Varför avbryta felbeteenden med obehag när man kan göra det minst lika bra utan och dessutom slippa en massa trista bieffekter (som tillexempel stress och hundar som blir rädda om man tappar nycklar av misstag eller höjer armen häftigt). Så tänker jag 🙂

  1. Ett test jag alltid gör, om jag träffar någon för att hjälpa till, där de säger de ”inte bestraffar/korrigerar” med obehag, är att ”lite snabbt” föra handen mot huvudet. Syns såååå tydligt på de hundar som korrigeras med obehag, de ryggar i 9 fall av 10 bort från handen … vill hellre ha en hund som söker handen med trygghet och nyfikenhet 😀

   1. Menar du att det är du som för handen mot huvudet på hunden? Det backar väl väldigt många hundar för om en okänd människa gör, rent instinktivt? Konstigt att ha det som nån slags mall över hur hunden är uppfostrad måste jag säga (om jag nu uppfattade dig rätt).

    1. Håller med dig Cicci! Väldigt konstigt sätt att testa en ny hund på. Gör så mot min stora o handen är väck! Och hade en tränare gjort så mot min hund hade jag nog avtackat mig hjälpen.
     Men som sagt, det kan ju vara missuppfattat…

    2. Nej, det är ju ägarens händer som gäller … det är ju ”de som används” 😉

     Hunden har ju ofta ingen relation till mig, och dumt att som utomstående ”hantera” någon annans ”problemhund”.

     Kanske skulle skrivit lite tydligare, direkt …

     1. Jahaaa. Och hur går det till då? Ber du ägaren föra sin hand snabbt mot hundens huvud då eller? Jag är inte riktigt med här….som vanligt då…
      Tycker iaf det låter lite…konstigt.

     2. Jag är med på vad du menar, men jag tror att. det lätt blir missvisande. Jag skulle gissa att det bara är de hundar som är vana vid snabba handrörelser mot huvudet som inte rycker till. Även en hund som inte blivit slagen kan ju rycka till av överraskningen om den inte är van vid snabba rörelser mot huvudet?!

      Mvh,
      Johan

     3. Ja då blir det lite annorlunda. Fast jag tycker nog ändå att man inte riktigt kan använda det som nån mall, eftersom hundar i allmänhet inte tycker det är så himla skoj att bli överraskade. Jag hoppas att du mer ser till vad som händer sedan, det vill säga om hunden söker kontakt eller om den drar sig undan. Är det så du menar så förstår jag och kan nog till viss del hålla med dig i den mening att det kan säga lite om relationen.

     4. Finns ju helt klart andra sätt att se det på, och som du säger Cicci, så är den inte helt ”bullet proof” vilket jag även skrev 😉

      Ofta kan man även se det, om det varit många korrigeringar, när godisbelöningar ges kan en ”tvekan” hos hunden infinna sig …

      Och, för tydlighetens skull, det är inte jag som ”ger godisbelöningarna från handen”, jag tränar aldrig någon annans hund, själv, om det inte handlar om rena hanteringsövningar av ”främmande människor”.

     5. Nä, det tror jag inte, just för att Fredde hanterar andras hundar, först för att visa hur man ska göra …

      Eller, så har jag uppfattat det genom bloggen och det jag sett av hundcoachenprogrammen …

     6. Klart Fredde ser på ägare och hund tillsammans. Det har jag personligen sett honom göra så det vet jag att han gör. Men vi kan kanske låta Fredde själv svara på frågan?

     7. Kan säga att min hund lätt rycker huvudet bakåt om jag slänger fram handen fort, hon är inte van vid att jag viftar fram handen mot henne så är en självklar reaktion. Likväl skulle jag rygga om maken skulle slänga upp handen mot huvudet på mig, o jag har aldrig slagit hunden o maken aldrig slagit mig. Konstigt sätt o tro sig se en sån sak på anser jag….

     8. Hm håller nog med övriga i att det ”testet” inte säger mycket om relationen. Många hundar undviker att bli klappade på huvudet, mina har aldrig gillat när man kommer framifrån och ska ta på huvudet och jag har aldrig slagit någon av dem. För jag handen från sidan så är det inga problem och jag har inga problem med hanteringen av dem.

   2. Jag tycker också att det är något som syns tydligt, vilka förväntningar en hund har på sin ägares rörelser, går den undan eller är den trygg och glad och kontaktsökande.
    Många hundar skyggar ju tillockmed för klappar, hantering eller hastiga lekinviter och det visar ju vad hunden har för assosiationer till fysisk kontakt och närhet överlag.
    Är det en omplacering kan det ju såklart vara tidigare erfarenheter som spökar också.
    Hundspråk säger mer än tusen ord 🙂

    1. Sen behöver det ju såklart inte betyda att ägaren har pucklat på hunden. Men det finns ju mycket annat vi kan göra i ”ren välmening” som ändå uppfattas som obehag.

    2. ”hastiga lekinviter” … tänker direkt från ett program med BB och en rottis där BB gjorde några hotande mot rottisen som inte ville gå tillbaka till husse. Hade hon gjort så, mot min hund, hade min hund tagit ”kampen” och inte gått tillbaka till mig, hon hade tänkt: WoW! En ny lektant 😛

     1. Patrik: Hihi härligt! 🙂
      Jag tappar mina nycklar av misstag på min hund säkert en gång i veckan och jag har motbetingat det och gjort det till ett skoj trick för säkerhets skull (så han plockar upp dom).
      Men så har jag tänkt på hur han skulle uppfattat det om jag använt dom som tillrättarvisning i andra situationer, då hade han kanske tänkt att han gjort nåt galet. (Appropå BB, hon är ju glad i att kasta nycklar och annat 😉 )

   3. Vad säger du till personen du ska hjälpa när du ber honom föra handen snabbt mot huvudet på sin hund?
    -Jag ska se om du brukar slå hunden?

 5. Men hur gör man när man inte får hunden att sluta skälla när den lämnas ensam?? Hunden är 1år och jag har tagit över den. Har skaffat en sån som utsöndrar doft son hunden ska bli lugn av . Provat korta stunder men inget funkar…nån som har en bra ide??

    1. Nej inte uskilljningslöst. När jag kommer å tänka på´t älskar jag hela planeten. Jag älskar naturen, djurem, socialismen, fred och universum.

 6. Citerar: – ”Men för de hundar där ett beteende försvinner med hjälp av en vattenstråle – Då har man gjort något otäckt och elakt mot hunden, så pass så att hunden inte vill göra detta igen!”

  Hmmm …. sedan läser man din ”räddning”:

  Citerar: – ”Då kan någon säga – Men Fredrik, du får ju reaktion om du tar i hunden och då måste ju hunden uppfatta även detta som obehagligt?

  Det är sant att jag får en reaktion, men det är en enorm skillnad på ett obehag hunden förstår sig på, mot ett obehag hunden inte förstår.
  Det sistnämnda skapar osäkerhet, och i vissa fall ängslighet.”

  Nästan sämsta förklaringen jag läst … för mig är det ”same same”, och hur fasen kan du vara säker på att hunden förstår ”ditt obehag”, men inte ”om man sprutar vatten”?

  Förstår den det ena, kan du garanterat avgöra att den även förstår det andra … om du nu inte sprutar vatten från halsband med fjärrutlösare a la el-halsband.

  Jag är emot alla de former du tog upp som ”hjälpmedel”, speciellt citronhalsband. Fungerar ”för stunden”, men den erfarenhet jag har (det jag hört) är att hundarna LÄR sig att SKÄLLA ur all vätska direkt. Dvs, de tar ”obehaget” en gång, sedan kan de skälla vidare 😀

  1. Bara så jag är med på vad du säger, menar du att det generellt inte är skillnad för hunden om den förstår eller inte, dvs obehag som obehag….eller menar du just de exempel som nämns, t.ex. vattenstråle vs. att jag tar i hunden?

   Läste för övrigt om en person som skaffade ett citronhalsband till sin för den skällde så i sin hundgård. Den hunden slutade att skälla…helt och hållet till ägarens förtret då det var en älghund som då inte gick att jaga med.
   Sensmoralen är väl ”be carefull what you wish for…you might get it!” och att det sällan finns genvägar till önskvärda resultat.

   Mvh,
   Johan

    1. Eller hur…tror t.o.m. att han anmälde eller stämde tillverkaren för att de förstört hans jakthund. Ibland undrar jag hur folk resonerar…

     Mvh,
     Johan

   1. Menar generellt, så spelar det faktiskt ingen roll om hunden förstår varifrån obehaget kom, det är nog det minsta hunden tänker, utan tänker nog bara: ”Obehagligt, detta gillar inte jag, bäst inte göra om det ”

    1. Ja precis! Ganska ofta förknippas ju också obehaget med ”fel” sak dvs personen som orsakar det istället för själva beteendet, ett klassiskt exempel på det är hunden som tar mat från bordet när ingen är i närheten och kan säga till. Vanskligt det där med obehag, blir så lätt galet och missvisande.

    2. I så fall håller jag inte med. Läste om en studie med hundar om just detta där, om jag kommer ihåg rätt, en grupp hundar fick en elstöt lite slumpvis och en annan grupp hundar fick en stöt när de rörde vid en platta.
     Gruppen därstötarna kom slumpvis uppvisade betydligt högre grad av osäkerhet än gruppen där hundarna visste vad som orsakade stöten.

     Även inom humanpsykologin vet vi idag att just ovisshet kan orsaka mer stress/olust än obehaget i sig.

     Mvh,
     Johan

     1. Det tror jag också verkligen, att ovissheten och överraskningen i sig kan skapa osäkerhet, när hunden inte har ett val eller kan se ett system liksom.

 7. På pricken tänker jag när jag läser ditt inlägg den här gången. Det som så många gånger gör hundar rädda och upprörda och till slut av den anledningen också kanske passiva (vilket troligen är önskad effekt) är det faktum att de inte förstod vad som hände. Med det inte sagt att jag fullt ut håller med om att obehagsmetoder, trots att hunden (kanske) förstod vad som hände, är speciellt framgångsrika i hundträning över huvudtaget. Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt använda mig av belöningsmetoder när det gäller min nuvarande hund som nu är fyra år gammal och har en hund som litar på mig och som aktivt vill lära och göra rätt.
  Trots detta kan man inte komma ifrån att hon varit med om obehag när jag varit med. Dels så hemfaller även jag åt att tillrättavisa hunden ibland, t.ex. i situationer när det blir farligt för hunden såsom ryck i kopplet när hon är på väg ut framför bil eller liknande. Dels så händer saker runt omkring som innebär obehag som inte har med mig att göra men som naturligtvis kan kopplas till mig i alla fall eftersom hunden inte förstår var från obehaget kommer. T.ex. nyårsraketer eller att jag varit osams med maken och pratat högt. så har dessa obehag i de allra flesta fall inte kommit med mening från mig.
  Det jag försöker säga är att det inte går att skapa en räkmacka för hunden som innebär att glida genom livet utan att det ibland blir obehagligt men jag tror inte att det är något särskilt bra sätt att skapa inlärning om man samtidigt vill ha en glad och trygg hund eftersom hunden vid bestraffning ”bara” försöker att hitta sätt att undvika obehaget medan det vid belöningstillfällen ”söker” de rätta vägarna på ett aktivt sätt. Till och med passivitetsträning med belöning har för mig och min hund blivit en framgång eftersom min hund söker att vara så absolut still som möjligt för att få sin belöning!

  Tack Fredrik för en inspirerande blogg!

Kommentarer inaktiverade.