Dessa två faktorer är det som gäller!

Skärmavbild 2013-11-28 kl. 16.46.05

 

Det här kunde man läsa om i dagens Metro.
Tyvärr kommer jag inte ihåg i vilket land det var. Men det kanske någon annan här på bloggen har sett 🙂

Hästar på Globen närmar sig med stormsteg.
Där ska jag bland annat prata hund i Agrias monter, men sen ska jag också coacha Team Agrias agility-lag till vinst på lördagen.
Tävlande i detta lag är Malin Baryard Johnsson med hunden Lucas, Jens Fredricsson med hunden Greta, samt Douglas Lindelöw med hunden Flamma.

Som Agria sa då jag blev tillfrågad – ”Det är bara på skoj, men vi ska vinna. Varför tror du annars vi tar in dig?”

Detta sker på lördag om jag inte minns fel 🙂

Hunden avgör styrkan på tillrättavisningen, inte du!
Den ständiga frågan hur använder jag fysisk kontakt och kroppsspråk, hur hård kan jag vara då jag tillrättarvisar min hund?

Om jag har en hund som beter sig ex vis illa vid hundmöten och detta verkligen är ett stort problem, så anser jag att du måste tala om för hunden att detta inte är okej.

Hur gör man då detta, hur tuff kan jag vara?

Jag har beskrivit detta mer än tusen gånger och gör det gärna igen.
Jag kan inte riktigt förstå varför detta är så klurigt, och jag ska försöka förklara ännu tydligare 🙂

Hundar pratar inte med varandra genom tal. De pratar med hjälp av kroppsspråk och fysisk kontakt.
Vi människor talar med varandra, men man menar att till och med det vi säger till varandra till stor del handlar om kroppsspråk.

Jag anser att då man arbetar med uppfostran och då man vill att en hund ska sluta med något hunden gör, och detta skulle vara naturligt för hunden att sluta med, då kan man arbeta med tillrättavisningar.

Men innan jag nu går vidare och retar gallfeber på någon antagonist till mig så vill jag säga följande –
Självklart ska en tät relation med sina barn, sin partner, sina vänner, sina hundar byggas på något som är positivt.
Men att gå omkring i fantasivärlden att jag aldrig som individ behöver säga ifrån till en annan individ är en utopi.
Det sker i alla relationer, likaså i min relation till min hund.

Denna fråga – hur hård och tuff kan jag vara mot min hund? – är inte så lätt att svara på via text.
Men jag ska försöka.
Jag anser att man ska ha så få regler mot sin hund som möjligt, och i dessa vara konsekvent.
Om jag då exempelvis säger – Då du möter en hund på cirka 50 meter och hunden börjar engagera sig i den mötande hunden, då ska du tillrättavisa. En rätt tillrättavisning gör då att din hund öppnar upp för kommunikation med dig.
Hårdheten handlar inte så mycket om styrka, och verkligen inte om smärta, det handlar mer om tydligt kroppsspråk, tydlig mimik samt en fysisk kontakt som inte handlar om smärta.
Och till sist oxå…. det spelar ingen roll om den andra hunden gått hem och lagt sig. Har min hund inte svarat på tillrättavisningen då fortsätter jag tills jag får svar.

Om du är oense med din partner, med ditt barn, och använder alla normala medel då det gäller kroppsspråk och fysisk kontakt, men du får inget svar – Då har du problem!
Detta – problem – gäller även då det handlar om hundar.
Det handlar endast om att du inte är en ledare för hunden, att hunden inte ser dig som en tillgång eller resurs.
Det sistnämnda är ett måste för kommunikation.

Så när hunden inte svara på det du gör, då är det av två anledningar, och ofta en av dom  –
1/ Hunden är inte imponerad av dig, ser inte dig som en tillgång.
2/ Du är inte tydlig nog.

Det är i dessa två faktorer du ska söka brister i så fall.

Nu ska jag ut med hunden 🙂 🙂

 

33 svar på ”Dessa två faktorer är det som gäller!”

 1. Detta var ett aprilskämt för ett tag sen i Kristianstadbladet, se http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1428947/Dna-prov-ska-avsloja-syndande-hundagare.html
  Nu verkar det ju som att något land kommer göra slag i saken ,iaf om man läser rubriken på din bild. Hoppas inte det är Sverige.
  Jag ser ju ett par problem med detta och det är att vem ska samla in DNA från alla hundar i landet och vem ska betala det kalaset? Ska vi ha Bajspoliser som letar efter icke upplockad bajs? Nej, tack!
  Sen finns det forskning som visar att för att få till en förändring hos någon så är bestraffning det som ger MINST effekt, om man kollar återfallsstatistik. Det är ju rimligt med tanke på att vi som tränar våra hundar till att göra vissas saker faktiskt vet att bestraffning INTE leder till en förbättring, snarare så att det blir en försämring. Har svårt att se hur detta skulle kunna leda till att fler plockar upp efter sina hundar. Bättre då att vi hundägare säger ifrån när vi ser en ”syndare” ute på stan eller i naturen.

 2. Detta håller jag med om. Det är bara baka i utbildningen och ta tag i varför inte hunden är intresserad av mig. Rannsaka sig själv varför hundar inte är präglade på en och lyssnar. Alla hundar är inte lika. En del har trygghet i sig och egen vilja. Då gäller det att bjuda på ett liv som inspirerar hunden. Göra saker med dem som ger glädje. Ibland får man visa vem som bestämer verkligen.

 3. Än en gång förklarar du utan att egentligen ge svaret på ”hur” du tillrättavisar, du svamlar vidare med förklaringar om kroppsspråk och fysisk kontakt.

  Nä, fram med videokameran och spela in ett par stycken vids 😉

  1. Jag brukar inte svar på dina inägg men nu blir jag så…trött…
   Du slungar så vildsint omkring dig att man blir alldeles utmattad.
   Lyssna nu.

   Det finns ingenting i Fredriks text som är svamlande eller oklart.

   Det finns ingen motsättning mellan respektfull, konsekvent och fysiskt gränssättande relation till andra levande varelser.

   Det Fredrik beskriver har inget med svart pedagogik, tvång eller bestraffning att göra.

   Det finns inget oklart i tydlig kommunikation.

   Det finns inget våld.

   Kanske är det så att du måste se det dokumenterat på film med en speakerröst som analyserar och förklarar för dig vad du ser, för att du ska förstå.

   Det här är en blogg.

   Här har vi bara det skrivna språket för att nå varandra.

   1. Som sagt, jag tror mig veta hur han gör, men varken du, jag eller någon annan kan göra något annat än att tolka den skrivna texten, och vi kommer alla som läser den att tolka den olika.

    Och, kroppsspråk? Kan göras på många olika sätt…
    Fysisk kontakt? Kan ges på flera olika sätt…
    En tillrättavisning? Kan ges på flera olika sätt…

    Inte någonstans förklarar Fredrik HUR hans kroppsspråk, fysiska kontakt eller tillrättavisning går till.

    Och, en blogg idag är mer än det skrivna ordet, varför vill Fredrik annars gärna ha med en bild i varje inlägg?

    1. Men det är väl det som är individanpassning. Vad som fungerar på en hund behöver ju inte fungera på en annan!? Har sett flera videoklipp på Fredrik därhan korrigerar hundar. Tror du har gjort det oxå… 😉

     Mvh,
     Johan

    2. Hej Patrik!

     Det verkar som om du är ganska ensammen om att läsa Fredriks inlägg om att korrigera/tillrättavisa/ta fysisk som förbryllande. Liksom Johan säger i sitt svar så ser vi andra Fredriks kroppspråk och ageranden rätt tydligt framför oss. Efterosm vi har kollat på hans filmer där man ser hur han kombinerar auktoritet med mjukhet. Krav med eftergift. Och när han skriver om de här grejerna fattar man vad det är han är ute efter, utan att han måste beskriva det in i minsta detalj.
     Till skillnad från Cesar Millan så skriver Fredrik väldigt konkret och målande och lättbegripligt och tankeväckande. Medan Cesar Millan (som jag för övrigt skattar mycket högt) skriver förfärligt dåliga böcker som inte ger någonting alls egentligen.

     Jag kan absolut ha användning av att se exakt hur en duktig hundtränare gör, med vilken tajming, med vilket tonfall. Men sedan måste jag ändå hitta mitt eget sätt att utföra det på.

     Du har absolut rätt i att vi alla läser text med våra egna personliga glasögon. Med det bagage vi har inom oss. Och kanske går det inte att göra något åt. Men jag skulle önska att du försökte byta styrka i de glasögon du använder. Att de inte var så inställda på att läsa in saker som inte står i inläggen och eller att missförstå det som faktiskt står.
     Har du aldrig frågat dig varför du får så mycket negativ feedback på dina inlägg?

     1. Tänk så olika det är, jag förstår allt som oftast vad Patrik skriver och tycker det är klart som korvspad, inga konstigheter. Allt beror på vilken bakgrund vi har. I ett annat sammanhang anses det som Patrik skriver som självklarheter och orsakar ingen debatt och ingen blir direkt upprörd tror jag.

      Om jag ska dra en paralell till politik så är jag tillexempel övertygad feminist, djurrättare, antirasist och vänster. Bland mina vänner och dom organisationer jag är med i är det inget problem men om jag ger mig ut på att kommentera en artikel någonstans så kan jag bli väldigt missförstådd och ”hatad” av personer som inte tycker som jag eller har en annan övertygelse eller kunskap.

      När det kommer till hundträning är jag sen fem år tillbaka superpacifist och älskar klickerträningens principer, alla tränare jag ser upp till undviker obehag. Cesar pratar i nattmössan enligt mig och hans resultat imponerar inte när jag jämför med vad jag är van vid att se inom hundhållning. (Jag utgår alltid från hur hundarna ser ut först och främst, det är min mätsticka på vad jag inspireras av och inte.)

      Jag läser Fredriks blogg för att jag tycker det är spännande att få perspektiv och se hur andra tänker, och som jag har förstått det uppskattar Fredrik att det ”rörs om i grytan” ibland så länge det görs med en trevlig ton och glimten i ögat, om alla bara höll med hela tiden vore det inte lika skoj, eller? :).

      Oj förlåt det här blev väldigt långt, go fredag på er!

     2. Kul att läsa Stina. Själv går jag hellre rakt fram än till höger eller vänster, är för jämställdhet och ogillar idioter i alla former och skepnader och tror att hundar precis som människor mår bäst av lite balans…ganska i mitten asså.
      Innebär det att jag är centerpartist? 😀

      Mvh,
      Johan

     3. Hihi Johan, om du är centerpartist eller inte kan jag inte uttala mig om :). Jag känner mig inte extrem alls, jag upplever mina åsikter som balanserade och logiska och ger stort utrymme för förståelse åt olika håll. Men i vissas ögon kan jag säkert uppfattas som trångsynt eller radikal, det är så olika, men det finns ju en charm i det med trots allt :). Jag försöker att vara en öppen person och inte döma för mycket, det är en del av mina principer.

     4. Hej Stina!

      Det var väldigt bra skrivet av dig. Och det är otroligt viktigt att visa respekt för andras rätt att uttrycka åsikter och att hålla god ton. Och att argumentera emot med glöd och ilska (när det behövs) men utan smädelser och hat. De förbannade Näthatarna är vi lyckligt befriade från på Fredriks blogg och slipper deras bestialiska kvinnohat, vänsterhat, invandrarhat och alla deras fobier mot det ena och det andra.

      Patriks inlägg är emellanåt väldigt hårda och söker konfrontation. Och därför blir han emellanåt hårt angripen av andra bloggläsare.
      Det blir ”som man ropar får man svar”-replikskiften.
      Och ibland balanserar ”samtalet” på en hårfin gräns. Eftersom det per automatik finns ett inslag av mobbing när många med emfas angriper samma person.
      Och det är inte okey.

      Samtidigt behöver diskussionen få hetta till också. Om något ska bli sagt.

     5. Sanna det var fint formulerat, bra skrivet, håller med! Viktigt att hålla god ton och förståelse-fanan högt på internet i dessa skrämmande tider 🙂

     6. Sanna, du vet, jag vet, flera andra återkommande medlemmar av denna blogg förstår, men förstår nybörjaren?

      Kroppsspråk? Hur visar man detta?
      Fysisk kontakt? Hur? Med vad (hand, fot, koppel/halsband, piska)?

      Som Stina sa (tackar) så är det jag säger, med den terminologin inget konstigt, det är självklara saker för väldigt många, men det har det inte varit för er, jag har förklarat på enklare svenska men ändå ingen som vill lyssna utan istället angripa mig personligt.

      Men, oavsett, så är det nog den breda massan som ändå inte förstår, just för att det ofta är svårt att förklara i text, och då blir video bättre …

     7. Stina, låter som en sund princip du har. Jag avsåg inte att utmåla dig som extrem.:-)

      Sanna, hur har vi det med högerhat på denna blogg? Är det något som förekommer? 😉

      Mvh,
      Johan

     8. Patrik: Du har helt rätt vad gäller ”nybörjare” som säkert kan ha svårt att förstå exakt vad Fredrik menar ibland. När han inte går in i detaljerade beskrivningar .
      Och det fiffiga är att många andra här på bloggen då rycker in. Med konkreta förklaringar. Du kan göra exakt si eller så. Om det inte fungerar så pröva detta. Tänk på att…o.s.v.

      Jag har själv fått hjälp av flera stycken när jag undrat över saker. Och någon gång har jag kunnat hjälpa någon annan när det är ngt som jag stött på själv och hittat en lösning på.

      Johan: Jag hatar absolut borgerligheten eftersom den håller på att förstöra ett land som Sverige. det landet i världen som andra länder såg upp till som en förebild för ”det goda rättvisa samhället”.
      Jag förstår inte en ideologi som ser på utsatta människor som mindre värda.
      Jag förstår inte hur någon kan gå igång på att rösta på borgarna.
      Varför vill du straffa arbetslösa, sjuka, funktionsnedsatta med att dra ner på deras inkomster och istället ge dem som redan har jobb ännu mer i plånboken.
      Varför vill de borgerliga väljarna göra så mot de fattigas och sjukas barn?

      Speciellt hatar jag moderaternas manipulationer och gigantiska pr-apparat. Deras s.k arbetslinje är helt och hållet makaber. Det har ingenting med skapandet av arbete att göra. Det är en arbetslöshetslinje. Det är en ”grotesk vinst till banker- och aktieägarelinje”.

      Att hata det borgerligheten gör med det här landet är oundvikligt om man har ett hjärta som bultar i kroppen.

     9. Sanna, jag får inte riktigt ihop hur du kan prata om tolerans och respekt för andras åsikter för att i nästa andentag mer eller mindre idiotförklara halva Sveriges befolkning. Du får gärna förklara hur du får ihop det!

      Men jag gillade slutklämmen. Ett utmärkt exempel på hur retoriska knep kan användas för att vinna sympati, även om det inte är annat än demagogi. 😉

      Mvh,
      Johan

     10. Jag tycker det är lite konstigt att du säger att ingen lyssnat Patrik. Det har blivit många diskussioner där du varit inblandad och förklarat hur du menar. Det tycker jag tyder på att folk lyssnat. Sen att många inte håller med dig är ju en annan sak, men det innebär inte att de inte lyssnat.

     11. Sanna, de du borde hata, i så fall, de som började nagga i den sociala välfärden, de som började jaga långtidssjukskrivna och förtidspensionärer, du vet, socialdemokraterna …

      Det är lite roligt att höra ”vänstertomtar” hatasittande regering, men de inser inte att det spelar faktiskt ingen roll vem/vilka som sitter vid makten, Sverige kan inte styras så olikt, beroende om det är vänster eller höger. Skillnaderna mellan många partier är dessutom hårfina, minimala … Men, som jag alltid sagt. Politik går alltid att sälja, bara dela ut en massa valfläsk så stillar manden breda massan …

     12. Som jag ser det idag så skiter jag i vilket parti som vinner valet eftersom alla är lika stora kålsupare allihopa om det ska bli förbättring så måste vi alla våga stå upp mot orättvisorna som finns i samhället och lära oss att acceptera och respektera våra olikheter och se likheterna.
      Gör jag det jämt? Nej, men jag jobbar på det varje dag.

  2. Tror nog,Patrik, att du helt förstår hur Fredrik menar. Skulle han lägga upp ett klipp,och visa ex en lätt dutt i sidan på hunden, så skulle du förmodligen börja tjata om ”misshandel”… suck

   1. Thea, har du hört mig säga det någon gång, att det skulle vara misshandel?

    Nä, så varför i helvete komma dragandes med det kortet, om inte för att ta några billiga poäng …

    1. Har sett många inlägg från dej ,där du påstår att det är misshandel att ta tag/dutta till en hund. Ska endast användas fysisk korrigering till brandsläckning,enligt dej.

     ’Ta billiga poäng’ ? Är det tävling?

     1. Nädu, det har du aldrig hört från mig, däremot cesars klackspark, det har jag kallat misshandel, inte dutten eller fysisk kontakt. Det vore att själv kalla mig för en F.d djurmisshandlare (även blivit kallad det jag med, av klickerfolket), så du har misstagit dig rejält när det gäller den biten.

  3. Saker beror på hunden och vad den egentligen kan innan. Detta är inte våld mot hund. Fortfarande en fråga som du ska ställa till dig själv inte till Fredrik vi som läser bloggen kan fatta egna beslut. Man läser tar till sig det som passar vår egen hund. Därför är inte en film hur han gör intressant efter som man får fråga sig själv vad för hund man har. Fortfarande handlar det inte om våld som tur skulle uppskata förstår jag men du blir besviken, jag förstår vad han menar tydligen inte visa.

Kommentarer inaktiverade.