Du får inte ställa krav om hunden inte förstår.

Skärmavbild 2013-11-28 kl. 21.27.32

 

God morgon denna härliga fredag.
Full fart mot helgen 🙂

Ställ aldrig krav om hunden inte förstår!
Att ställa krav på utförande, eller ställa krav på att hunden INTE ska göra något, är viktigt.
Men ännu mer viktigt är att kravställningen sker på ett sätt som hunden förstår.

Jag vill ta några enkla exempel –
Om en hund inte kan sitta på kommando ”sitt” – Då kan du inte ställa krav på hunden att den ska göra det. Om du ändå gör det får du konflikter och stress hos hunden. Dessutom lär sig hunden inget alls förutom att kommandot inte har något värde.

Om en hund är besvärlig vid hundmöten, då kan du inte ställa ett krav på att hunden inte får skälla på den andra hunden. Detta förstår inte hunden och det skapar mer stress och oro.

Det gäller att alltid då man ställer krav ställa ett krav på det hunden kan och förstår. Många gånger innebär det då att man måste ”backa” kravställningen, ställa krav på det man verkligen vet att hunden kan.

Vid ett besvärligt hundmöte ska man inte ställa krav på att hunden inte ska skälla på andra hunden. Kravet ska ligga i att hunden öppnar upp för kommunikation med dig. Inget annat, och då kommer hunden inte heller att vara besvärlig.

Om jag tränar ex vis ”fritt följ” med min hund men vill att hunden ska göra det bättre, då ska kravet komma då hunden går som bäst – ”bättre kan du!”

Du kan bara gå till dig själv – om någon ställer ett krav på dig, men du har ingen aning om hur du ska göra. Då blir du stressad.
Men om någon ställer ett krav på dig på något du är jäkligt bra på, då är det inga problem och sannolikt gör du då detta ännu bättre. Speciellt om en belöning hägrar.

Ett felställt krav kan innebära oro och stress hos hunden med en mängd felbeteenden till följd. En rätt kravställning kommer att göra hunden säker och ännu bättre på det den gör.

God morgon!

15 svar på ”Du får inte ställa krav om hunden inte förstår.”

 1. Skulle ALDRIG jobba med någon slags kravföreställning när jag tränar lydnad och bruks! Jag vill att hunden ska gå på motivation och inte på krav!

  däremot så kan jag ha krav på hunden i allmänlydnaden.

  1. Men när du belönar hunden i bruksarbetet, gör du det lite lite sporadiskt eller bara när hunden gör rätt, dvs det du vill att den ska göra? Om det är det senare så är det ett krav från din sida att hunden ska göra rätt för att få en belöning. 🙂

   Krav är inget negativt, det är bara att man bestämt vilken prestation som krävs för min motprestation…oavsett om det handlar om belöning eller korrigering. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Nej jag håller inte med. Jag jobbar inte med krav, bortsätt från allmänlydnaden.
    Den enda gången min hund får belöning i spåret är när den hittar pinnar i spåret. Själva spåret är självbelönande för min hund.
    I lydnadsmomenten så går min hund på förväntan på en eventuell belöning. Det är inte belöningsplaceringen som bestämmer att det är ett krav.

    I inlärning när man tränar delmoment från början. Där är kriterierna för belöning låg i början och höjs vart efter. Men jag skulle inte kalla det för krav.

    Jag vill att min hund ska vilja jobba med mig.
    Jag vill inte att min hund ska jobba för mig.

    1. Jag köper ditt resonemang om självbelönande aktiviteter. Där handlar det nog inte om någon kravställning.

     Däremot är jag lite fundersam till detta med att hunden jobbar av förväntan på belöning. Det måste ju ha uppståt någon gång då hunden lärde sig att jobba för att få en belöning och då är vi tillbaka till mitt tidigare argument.

     Men bara så jag är med på vad du menar. Jobbar hunden enbart på förväntan, dvs ingen belöning ges utöver denna förväntan, eller belönas hunden efter utfört arbete?

     Slutligen skulle jag bara vilja hävda att krav på inget sätt behöver utesluta hundens vilja att jobba. Skulle nästan vilja säga tvärtom…givet då att det inte är självbelönande för hunden. 🙂

     Mvh,
     Johan

    2. Kriterie ÄR ett krav, vad hunden BEHÖVER göra för att belöning ska falla ut … Säger man att set inte är ett krav så snackar man i nattmössan 😉

 2. Förstår hunden det? Bättre? Hur gör man då vid jobbiga hundmöten, om man inte kan ta en annan väg?
  Varför börjar min hund skälla mer nu när jag har tagit in en ny hund? Är det för att jag är en svag ledare å min hund inte litar på att jag ska klara av att öppna dörren när det ringer på? Jag fattar inte!

  1. Din gamla hund kanske blir överbeskyddande mot den och säger till andra hundar att inte komma nära:) något sånt kan det faktiskt vara, där låste du visa att du har koll på läget och sköter detta.

  2. Men dörren jag bara ge dig rådet att inte uppmärksamma dörren först…- så gjorde jag när min valp var ny och hon är schäfer men skäller inte alls när någon kommer. Hon gjorde några få gånger i tonåren men fick svar från en gymtränare att hon vill bara säga till att någon kommer, fullt normalt att testa. Jag gav ingen reaktionen då heller. Utan reste mig efter några minuter… Det funkade:)
   Vad gäller hundmöten så är hon också värre när hennes syster är med, men min är ledaren av dom två. Så jag blockar henne och energi är att jag fixar detta- inte du ( under inlärning ännu, men blir bättre )

 3. Helt klart! Jag brukar säga till de som ”jobbar” så att ta över spakarna på ett flygplan mitt under en resa. För vaddå? Om någon säger ”flyg det här” så kan du det. Aldrig kräva mer än man vet att hunden klarar av.

 4. Öka kraven o kriterierna sakta o se till att hunden verkligen förstått vad du vill den ska göra innan. Om man vill kalla det krav, finslipning eller något annat spelar ingen roll o motivationen måste alltid finnas där så både hund o förare har roligt ihop :-)!

 5. 1. Lär in önskat beteende
  2. Generalisera och ställ krav på utförandet.
  Inlärning är inte direkt ”rocket science” som man brukar säga.
  Detta fick jag lära mig på bk för 20 år sen och det fungerar lika bra idag.

 6. Min hund jobbar dock bättre i lydnadsmomenten när han är uppe i stress motivation, upplever konstigt nog att han gillar när man ställer högre krav. Fast detta kanske fungerar just för att han förstår iofs 🙂

 7. Så självklart egentligen, att det nästan är underligt att man ska behöva påminnas om det. 🙂

  När min numera vuxna tik började reagera på andra hundar, som är rejält högtempad, så var det en millisekund som hon tog kontakt med mig, vad jag än gjorde. Att då bara fortsätta försöka få henne att titta på mig och strunta i den andra genom röst och fysisk beröring, var ingen idé.
  Så jag tog till något jag visste att hon kunde, och det bra. Jag började sätta henne direkt när hon såg den andra hunden och belastade sittandet på alla tänkbara sätt jag kunde komma på, så hon verkligen inte hade tid att bry sig om något annat. Detta gjorde jag tills den andra hunden hade passerat. Då avslutade vi med massor av lek och bus och hopp osv.
  Ganska snart kunde jag vänta tills den mötande hunden kom närmre innan vi började med sittövningen och efter bara några dagar så bytte jag sittandet mot först kontakt och sedan enbart lek och bus m.m. och snart kunde vi passera andra hundar utan problem.

  Om hon sedan efter det visade ökat intresse för mötande hund, så räckte det med ett Nej, så kikade hon på mig och fick sin belöning i form av lek.

  Med min lilla unghund, så räcker (hittills) med att säga Lägg av och en lugn belöning när hon vänder kontakten till mig.

  Hundar är individer, och kraft och sätt att hantera saker på får vi försöka anpassa efter oss själva och framför allt hunden är min fasta övertygelse.

 8. Hej,

  jag har precis tagit in en 6-årig omplaceringshund som verkar ha fått en väldigt strikt uppväxt. Under de 2 månader hon varit här så har jag aldrig hört henne skälla eller ens pipa, inte ens när det är något hon vill eller behöver.

  Hon bajsar inne flera gånger i veckan, oftast på nätterna. Då är jag ändå ute med henne sent på kvällen. Då och då kan hon gå och sätta sig och bajsa när jag sitter i rummet brevid. Hon gör det nästan alltid på samma ställe.

  Jag vet inte hur jag ska göra, jag har ju lärt min hund jag haft sen han var liten att säga till om det är akut. Men omplaceringshunden kommunicerar inte överhuvudtaget.

  Vad ska jag göra? Min pojkvän har börjat tappa tålamodet… =(

 9. Hej Fredrik! Har sett ditt program hundcoachen och har läst lite i din blogg, du har många jätte bra tips och nu är jag och min familj i desperat behov av tips. Jag hittade ingen adress dit jag kunde skicka e-mail, så därför skriver jag det som en kommentar.
  Vi har en Berner sennen tik på 5 år, hon har alltid varit envis och ganska svårlärd men det är på senare år som det har dykt upp en del problem. Hon är väldigt folkskygg och skäller länge åt nya människor, tar väldigt länge innan hon accepterar dem. När man är ute och går och vi möter på en annan hund så kan hon bli väldigt orolig och eller börjar dra i kopplet mot den andra hunden. Hon har också hoppat på en annan hund och blivit ganska aggressiv, när jag då gick i mellan så bet hon mig i benet. Om hon känner sig hotad eller i en stressad situation så kan hon bita någon av oss i familjen i benet. Detta har hänt 2 gånger.
  Är hoppet ute för vår hund eller? Vi tycker ju om henne så mycket och hon har många fina sidor, men det har blivit en väldigt jobbig sak att man inte nästan kan ha främmande när hon bara skäller och hoppar mot dem. Det har blivit väldigt tungt för vår familj och speciellt för vår mamma. Snälla har du några bra tips eller är det för sent? vi känner oss så misslyckade som hundägare.

  Tacksam för svar! Mvh. Anna

Kommentarer inaktiverade.