Det är där problemet finns, inte rasen i sig.

Skärmavbild 2013-12-03 kl. 11.07.21

 

Hej Fredrik!
Kan en hanhund i kategorin ”kamphund” (med brist på bättre ord) lära sig att inte bli heltokig omkring andra hanhundar?
Med tanke på att de en gång blivit framavlade just för att vara aggressiva mot andra hundar.
Hälsningar XXXXX

Hej och tack för en bra fråga.
Ett stort problem vi har i aveln är att behålla rasers ursprung och att inte förändra raser genom tid.
Som ett exempel kan vi ta Schäferhunden.
För ett tjugotal år sedan hade ex vis polis och militär lättare att hitta bra tjänstehundsämnen. Dvs hundar med stor kamplust och måttligt med skärpa och försvarslust, tillsammans med en mängd olika bra egenskaper.
Genom avel, och detta endast på 20 år, blir det svårare och svårare att finna dessa hundar.
Detta trots att vi genom bruksprov, tävlingar och avel, vill behålla dessa egenskaper.
Genom avel förändrar vi alltså raser många gånger betydligt fortare än vad många förstår.
Trots att vi uppfödare världen över vill behålla dessa fina egenskaper så verkar detta under tid försvinna mer och mer.
Att då tro att en ”Kamphund” skulle till fullo ha kvar de egenskaper man ville ha för ett hundratal år sedan, fast man dessutom avlat för att få bort denna egenskap, ser jag som ett mycket konstigt tankesätt.
Vi har en mängd olika hundraser som bara för ett halvt sekel sedan användes/avlades på ett sätt som inte är aktuellt idag. Och därmed finns dessa egenskaper i princip inte kvar i hundarna.
Schäferhunden, Malinois med flera är ex vis vallare. Även om man idag vallar med några av dessa individer så är dessa anlag mer eller mindre aktuella idag.
En hel del jakthundsraser likaså.
Raser som för längre tid sedan var utpräglade jakthundar vill i princip inte alls jaga idag.
Rasen Collie (Lassie) var en hund som för ett halvt sekel sedan användes som polishund i många länder, som skyddshund på tävlingar, och det är inte alls längre aktuellt idag.

Så svaret på din fråga är – JA!

Dessa hundar som man lite osmakligt ibland kallar ”Kamphundar” är inte på något sätt generellt svårare att uppfostra på ett sätt som passar samhället, än vad andra hundar är.
Det stora problemet för dessa ”kamphundar” är att hundarna attraherar tyvärr en stor mängd personer som inte skulle vara hundägare alls.
Det är där det finns ett problem, inte i rasen i sig.

/ Fredrik Steen

20 svar på ”Det är där problemet finns, inte rasen i sig.”

 1. Tilläggas bör att Pit bull som man avlade för kamp, samtidigt avlades för att inte angripa människor. Kombinationen av dessa egenskaper kräver en mentalt stabil hund.

  Det var ju inte heller så att aggressionen mot andra hundar låg i generna, nej det var bara kamplusten som låg där, aggressionen mot hundar fick tränas in.

  1. Så sant och bra skrivet.. dock är det i högsta grad vilja, och inte aggression som får pitbullen att slåss. Aggression är inte rastypiskt hos en apbt. En aggressiv hund slåss inte bra, därför avlades (och avlas fortfarande) dom för att VILJA slåss, inte för att vara aggressiva. Det är just därför dom många gånger är svårare att ha ihop med andra hundar, för att dom VILL slåss och för att dom älskar att slåss. Man får inte glömma detta, det är då det kan gå riktigt illa.
   Mvh

 2. Håller med! Visst, vi har avlat raser för specifika syften men största problemet är olämpliga hundägare. Vilket drabbar hundarna i slutänden :-(.

 3. En liten fråga, för viljan att förstå och lära mera:
  De egenskaper hunden haft bakåt i sina gener – tex schäfer och belgaren, som en gång var vallhundar – är det enklare att väcka den egenskapen i hunden, om det en gång funnits där? Går det till 100% verkligen att avla bort en egenskap?

 4. Hej! Jag är en tjej på 17 år som är väldigt intresserad av djur och speciellt hundar, jag studerar även djur på gymnasiet. Jag undrar gällande hundar vad exteriöra överdrifter betyder? Det är något som det pratas om i hundvärlden, förstår på ett ungefär men skulle vara lärorikt att få en riktig korrekt förklaring på vad det menas med.

  Din blogg är bäst! Xx

 5. Amstaffar och andra kamphundar är inte hundaggressiva. Däremot har de väl ännu mer kamplust i sig än många andra raser? Och man ska väl bevara kamplusten i ”kamphundarna”, det är ju en rastypisk egenskap. Men det är en jobbig egenskap för vanliga hundägare. En sådan hund vill ”ta i” med sin kropp och sina käkar för att lösa ett problem, eller bara för att den har lust. De drar i kopplet, hoppar på folk, biter tag etc. Både lydnadsträning och socialisering är ett måste.

  Även om många hundar numera inte utför sina gamla arbetsuppgifter så ger det ändå en fingervisning till hundägaren i sitt val av hundras att lära sig vad hundrasen gjorde förr.

  PS Fredde – ser du som utställningsdomare ingen koppling mellan utställningar och att hundrasernas rastypiska arbetsvilja har försvunnit? Det är så sorgligt med retriever som inte visar lust att apportera – skit samma om de är ”vackra”!!!

  För 20 år sedan köpte jag min första isländska fårhund. Hon ställdes ut en gång, fick en tvåa. Men hon blev lydnadschampion, och kunde även valla får utan mycket träning alls. På hundpromenaderna hämtade hon tillbaka hundar som funderade på att sticka iväg någon annanstans. Hon jagade bort kråkfåglar – hade inget problem med att skilja på en kaja och en koltrast t ex. Det fanns i generna!

  Nu har jag en ny islänning på två år. Hon visar inte samma intresse för tävlingslydnad och jag har inte sett några vallinstinkter typ att nafsa i hälen eller hämta in någon som har förirrat sig från vår flock. Däremot blev hon BIR och fick Cert första gången jag ställde ut henne!! Jag älskar dig Asta, men du är en representant för en förfärlig trend!

  Det är utställningarna som förstör raserna.

  1. Angående förändringar av raser så tror jag det inte enbart handlar om utställningar. Har du en arbetande ras så borde dom hundarna som fungerar bäst arbetsmässigt gå i aveln. Alltså hundar som har ett eget driv att arbeta med det som rasen avsågs till från början.
   Men, många ser hellre att hunden är lätt att träna och då inte enbart i rasegna grenar utan även till annat. En bra avelshund är den som gärna jobbar för belöningar, är social mot alla och inte miljpåverkade någonstans. Efter det kommer rastypiska egenskaper, tex vallning och apportering.
   Det behöver alltså inte alls vara enbart utställningsverksamheten som påverkar arbetsförmågan negativt…

  2. Ja du, Gunilla. Det verkar som om den största orsaken till att hunduppfödare skapat alla dessa anomalier hos hundraserna är just utställningscirkusen. Där plattnosar och kroksvansar och räkryggar premieras. Glosögon och dvärgväxt och hudöverflöd och skallar som är för små för att inrymma hjärnan. Jag förstår inte varför SKK sanktionerar detta. Och jag förstår inte Fredrik Steens resonemang. Att det är helt ok att göra olika bedömningar utifrån hundens friska levnadskapacitet och dess utseende. Hans skrev en längre text häromdagen just på det ämnet. Och han är också alltid noga med att fördömma blandrasavel för att dessa hundar inte är garanterat ”friska”. Och föresåpråkar den inavlade friskheten hos rasaveln. Sådana stolligheter så man blir helt perplex… Människor avlar hundar opch katter till döds. JAg begriper inte hur han kan vara så blind….

     1. Jag håller också med mig själv en extra gång!!! Vi måste fortsätta debattera renrasideologin. Om vi nu ska leka skapare så måste vi åtminstone ta vårt ansvar och bara para friska, glada och mentalt superstabila hundar med varandra.

      (bilderna från den avslöjande BBC-dokumentären ”Pedigree Dogs Exposed” på de små cavaliererna med hjärnor som inte får rum i deras små framavlade skallar förföljer mig, hur de vrider sig runt runt runt i smärta på golvet och ylar som galna…det är outhärdligt att bevittna, det är outhärdligt att männiksor medvetet detta med våra vänner hundarna)

  3. Att hunden hoppar, drar i kopplet och beter sig allmänt ouppfostrat har ingenting med kamplusten att göra. Utan med just uppfostran. Samt relationen och samspelet mellan hund och förare.
   Att en hund av ”kamphundstyp” har något lättare att gå upp i varv och bli riktigt glad över något nytt och spännande och bete sig därefter är något man bör känna till innan man skaffar sig en sådan hund, så det inte kommer som en överraskning att det är ”mer hund” att hantera. Vill man ha en lugnare och mindre krävande typ av hund finns det väldigt många raser som passar bättre. Tror att folk måste lära sig skillnaden på vad de vill och vad de faktiskt klarar av.

 6. Apropå något helt annat, en sak som upprör mig och oroar mig angående vaccinering av hundar och katter. Enligt flera holustiska veterinärer i USA så vaccinerar vi i onödan vilket bidrar till allergier och andra mer eller mindre allvarliga sjukdomar.
  Enligt dessa studier gjorda av blå immunologer så är en hund eller katt immun mot dessa sjukdomar om de fått vaccin inom ett år. Är man immun så är man vilket innebär att det inte finns någon anledning att vaccinera ytterligare. Det går att kolla så ditt djur är immun med ett blodprov.
  Så finns det grund för årliga vaccineringar eller är det en säker inkomst för veterinärer?
  Jag skrev ett mail till av veterinärförbundet men har så klart inte fått svar.
  Jag har läst detta på sidor som healthypets.mercola.com dogsnaturallymagazine.com och en till jag inte minns namnet på nu.
  Jäkligt oroväckande och viktig kunskap tycker jag.

  1. Så intressant, Jeanette! JAg har också hört om att man inte behöver vaccinera mer än vartannat/vart tredje år, men aldrig ett ord om immunitet. Har pratat med min vet. också men han är rätt oklar kring informationen så jag blir inte direkt klok på hur man ska tänka…. Vet du om det här med immunitet gäller för både parvo och kennelhosta? Hur väljer du att göra? Har du testat Gizmo? Kan man göra blodprovet hos en vanlig distriktare eller måste man in på djursjukhus där de har riktiga labb? Nu blev det himla många frågor som jag la i din famn här…vilket kanske betyder att jag ska forska vidare själv istället… Men om du får reda på mer kan du väl skriva några rader på bloggen! Jag håller utkik!

   1. Vad jag vet så kan de inte bli immuna mot kennelhosta eftersom det egentligen är ett förkylningsvirus, så en frisk hund klarar att läka detta inom en vecka utan vaccin eller vetetinärbesök, men visst är det jobbigt att höra hinden hosta tills de spyr, å andra sidan så finns det fler bakterier och virus som orsakar kennelhosta än vad vi kan vaccinera emot så frågan är om det är lönt att utsätta hunden för ett i stort sett verkningslöst vaccin?
    Däremot så ska en hund som vaccinerats mot hepatit och parvo ha fått immunitet om de fått de obligatoriska valpsprutorna. Precis som med oss människor. Vi vaccineras ju inte årligen för polio, mässling ETC.
    Jag har inte testat Gizmo men ska be min veterinär göra det när det är dags att vaccinera nästa gång.
    Ska också prata med den enda veterinär jag känner till i Stockholm som har jobbat i 40år som på senare år har gått in på en mer holistisk syn på vetetinärmedicin, att förebygga att djur blir sjuka genom en artanpassad kost. Hon da till mig att veterinärer idag gör djuren sjukare genom att proppa i dem undermåliga torrfoder och onödiga mediciner i brist på kunskap och/ eller ovilja att ändra synsätt.
    Jag forskar vidare jag också och återkommer. 🙂
    Men om det är så att veterinärer inte bemödar sig att ta reda på vad som verkligen är nödvändigt utan bara rutinmässigt sprutar in onödiga virus i våra djur så ska jag banne mig se till att det blir ändring på det! Onödiga vaccineringar kan orsaka som sagt allergier och cancer. Bra business för vet kåren…… Jag har tipsat aftonbladet om detta och hoppas de får nyhetstorka och kanske börjar undersöka saken 🙂

    1. Tack Jeanette! JAg har länkat artikeln till mina valpköpare! Det är ju helt idiotiskt att återvaccinera redan vunnen immunitet…och man vill ju mycket hellre lägga kopeken på tuggben istället…eller en kul dag vid havet!

 7. OM domarna och SKK och respektive i världen följde rasstandaren och stenhårt dömde bort allt annat hade vi inte ngt problem inom utställningsvärlden!
  På Crufts ifjol kastades mycket ”meriterade” hundar ut av veterinärerna vid besiktningen.. ett ramaskri, men här tog några sitt ansvar och såg till att dessa stackars djur inte fick visas upp!

Kommentarer inaktiverade.