Det tar lite tid, låt det ta tid – Vi har inte bråttom!

Skärmavbild 2013-12-11 kl. 21.05.30

 

Lite mer än en vecka kvar, sen vänder det och går mot ljusare tider igen 🙂
Härlig tanke måste jag säga!

Men…. å andra sidan, om lite drygt 6 månader blir det mörkare igen 🙂 🙂 🙂

Problem – Hund drar i kopplet på promenader.

Många hundägare har detta problem och för de hundägare som har problemet kan det vara mycket värre för ägare och hund än vad många förstår.
Hundägaren tycker promenader är mardrömslika, hunden får inte så mycket stimulans just därför.

När du har en liten valp så tycker jag därför att du mer eller mindre omedelbart ska börja tänka på detta.
En liten valp drar sällan i kopplet, och om de gör det så är det inget större problem. Men efter några månader blir valpen starkare, vill mer, och väger mer.

Därför tänker jag ganska tidigt på detta med mina egna hundar. Med den riktigt lila valpen tänker jag på att ha den lös så mycket som det bara går. Under denna tid försöker jag lära valpen att det lönar sig att vara uppmärksam på mig, att jag är rolig på promenader, att jag är en resurs på promenader.
Detta gör jag genom att ha godis i fickorna som valpen får varje gång den tar spontan kontakt med mig, genom att hitta på roliga lekar med valpen på promenaden, genom att gömma mig för valpen om den inte är uppmärksam.

Uppe på det så är jag väldigt konsekvent. Ska vi transportera oss från A till B så låter jag inte valpen nosa sig fram till stolpar, eller ner i diket. Ganska fort lär jag valpen att förflyttning är förflyttning, inte något annat.
Om jag ex vis ska förflytta mig 400 meter med valpen ser jag först till att valpen får rasta sig några minuter, samt springa av sig lite.
Sen går vi kanske 200 meter utan att dra mot stolpar, lukta i diket. Sedan släpper jag valpen lös igen… och så vidare.

Under dessa sträckor då vi förflyttar oss får inga människor vi möter hälsa på valpen, inte heller får andra hundar hälsa på valpen. Jag vill inte att min hund ska bli intresserad av allt vi möter och därför kanske i framtiden dra i kopplet för att komma dit.
Väldigt gärna stannar jag upp för att prata en stund med mötande personer och andra hundar, men utan att min valp får gå fram.
Alltså en slags passivitetsövning.
Sen när vi går vidare igen kan jag själv leka med valpen kort. Det är valpen och jag som ska ha kul på promenader, inte valpen och de vi möter.

Detta är inte en problemlösning eftersom en valp inte har problem. Detta är ett sätt att lära/forma valpen till hur jag vill att man uppträder i koppel i vår flock.

Det tar lite tid, låt det ta tid – vi har inte bråttom.
Tid och konsekvens är det som gäller här.

Lägg också märke till att jag i min text inte ens pratar om att valpen ibland kan dra i kopplet.
Om så är fallet, och du gör som jag beskrivit ovan, så kommer valpen snart sluta med detta eftersom den bara har ögon för dig, samt för att detta inte gett valpen någon utdelning.
Alltså, inga ryck, inga korrigeringar – bara forma valpen och låt den förstå och komma på hur du vill ha det!

God morgon!

 

13 svar på ”Det tar lite tid, låt det ta tid – Vi har inte bråttom!”

 1. Min var mycket bra att gå i koppel men så börja jag ha henne lös förmycket. Så nu har jag fått börja om igen med träning och det börjar bli som för. Man glömmer att man får träna hundarna hela deras liv.

 2. Sådär har jag börjat med alla mina hundar. Är uppväxt med hund (hade kennel) så det har jag fått lära mej’ från barndomen. Ser ibland hur människor går med sina valpar ,eller rättare sagt -valpar går med sina människor- och det ska nosas och hälsas på alla. ’För valpen är ju såå söt’ .Dom tänker inte på att valpen kommer bli större och tyngre. Att dom snart släpas runt av en 30kg hund.
  ’Varför drar min hund i koppel så mkt,’ ,var det en kille som frågade på en kurs. Han berättade att han har ju ’socialtränat hunden’ som valp genom att valpen fick hälsa på alla hundar o människor dom mötte under promenaden..

  1. Träna att få hundens uppmärksamhet. Här kan du behöva vara ’intressant’ för hunden. Kan ha godis/föda i fickan,så hunden vet att det lönar sej att gå vid din sida. Jag skulle göra korta promenader och nästan överdriva med beröm (klapp,leksak el godis) när hunden inte drar. Inte låta han nosa när han vill. Inte låta han styra vägen. Sen handlar det här även om ’ledarskap’ och er övriga relation vad han svarar bäst på.

   1. Det är ett jättebra sätt, Gizmo var helt lös första månaden hos mig, han följde som en liten svans så det var aldrig några problem, när jag sedan började med koppel så gjorde vi det korta stunder och mycket beröm så fort han sökte kontakt mm och det fungerade tydligen eftersom han inte drar i kopplet 🙂 visst kan han vilja gå fram och nosa någonstans mm men det räcker med att säga _här går vi så följer han med. Jätteskönt.

  2. Hej Lisa!

   Jag skulle inte oroa mig om jag var du, hundar kan lära om hela livet :). Jag började inte störningsträna, koppelträna eller annat förrän min hund var TRE! År (inte medvetet, men jag hade tyvärr ingen kunskap innan) och det har gått jättebra.

   Att din hund har fått en massa positiva erfarenheter av människor ute behöver inte heller vara en nackdel, alltid lättare att träna en glad hund som vill saker, då finns det bara mer att belöna med :).

   Jag jobbade själv med flera övningar i kombination, premaks princip (dvs belöna rätt beteende med det hunden vill ha, tex du får hälsa om du först lurar dig mit mina ben och tar kontakt)
   och en massa skvallerträning (titta på mig när du ser något du vill ha)
   vanlig följsamhet (häng med mig så blir det skoj) och allmän trygghet och glädje och försvåra efter hand (jag ser till att inte vara sur eller irriterad och försöker se saker ur hundens perspektiv och hålla den under stresströskeln).

   Köpte också en bekväm sele och övade på mina koppelvanor (bestämde mig för att aldrig dra med mig hunden, han skulle gå själv) plus säkert lite till. Jag gick också en kurs i Rally-Mix som gav många trevliga tips.

   Det finns så mkt roligt att göra på promenad, och när jag började se störningar som träningstillfällen istället för irriterande så ändrades min attityd 🙂

   Lycka till!

 3. Bra inlägg, men det finns ändå nästan alltid lite väl mycket utrymme för personliga tolkningar. Som t ex ”jag låter inte valpen nosa sig fram till…” – men HUR? Sist skriver du ”inga ryck, inga korrigeringar”. Ska då den vanliga hundägaren räkna ut att du menar ”Stanna när hunden drar”. Eller tänker du mer att man genast avbryter, avleder, distraherar valpen? Eller lite av varje?

  Jag som kursledare måste tänka på att varken hundar eller människor är bra på att ”inte” göra saker. Jag kan inte stå på en lektion och säga ”låt inte era hundar dra sig fram till det de vill”. Det skulle vara en usel instruktion…

  Sedan är det också många som inte kan ha valpen lös där de bor. Då kunde du väl tipsa om någon slags lina/band på 4-5 meter eller så.

  Det där att tidigt lära valpen att gå ”transportsträckor” utan att nosa, även där kan folk vilja veta – exakt vad gör jag om valpen vägrar gå? Men samtidigt kan jag förstå att det inte finns enkla svar. Det som funkar för den ena valpen funkar inte för den andra.

  Och att gå 200 m eller rentav 400 m utan något stopp, det låter väldigt långt för en valp på säg 3-3,5 månader. Men en följsam schäfervalp kanske brukar klara det? Men många andra raser är inte lika följsamma.

  Hur som helst, tanken med inlägget, att förebygga drag i kopplet, är bra!

  Och man kan jobba som du beskriver även när man redan har problem med drag i kopplet. På med en kort lina i stället, så förstår kanske folk att huvudproblemet är att hunden inte föredrar deras närhet.

  1. Hej Gunilla!

   Vår valp är snart 6 månader men först nu kommer hon få det som alla valpar behöver. Ensamtid med flockledaren. Jag har verkligen slarvat med att bygga en egen relation till henne helt enkelt. Men nu har hennes fantastiska mamma flyttat hem till min dotter och ska bo där fram till i påsk. Hon älskar att vara där och ska njuta av koppelfria promenader och familjemys med små barn. Jag saknar henne oerhört men det här ska bli så kul!!! Äntligen!

   För att lära valpen gå fint i koppel så lyssnar jag på glad musik i mina hörlurar. Det hjälper mig att 1) Vara på ett strålande humör 2) Inte bevaka valpen 3) Fokusera på att bara röra mig framåt. Naturligtvis stannar jag till varenda gång det skapas drag i kopplet och hon stannar omedelbart och tar ofta ögonkontakt när hon gör det. Då tar jag ett större steg så att jag hamnar jämsides igen. Sen går vi vidare igen. Jag lägger in ”här får du nosa”-pauser med jämna mellanrum om det är så att vi inte är på vägh till skogen. Ibland bara korta. Ibland lite längre stunder. När vi ska gå upp till skogen får hon gå koncentrerat i kopplet hela vägen. Men det är inte särskilt långt. I skogen får hon gå lös. Men då gäller det verkligen att jag är en oväntad och imponerande kul matte annars springer hon bara ”off-pist” hela tiden.

   På tal om skogen! Nu går vi!

   1. Hej Sanna!

    Jag har själv slarvat med ensamtiden med min senaste hund. I mitt fall, om man har flera, och kanske ont om tid (om man nu kan skylla på det) så blir det lätt så att den nya mest får hänga med ”gänget”.

    Intressant metod med musiken i hörlurarna! Det är första gången jag hör om det sättet, men det tål att tänkas på!

Kommentarer inaktiverade.