För tusan, var inte rädd för att ställa krav!

Skärmavbild 2013-12-16 kl. 20.33.26

 

God morgon.

Med lite sorg vaknar jag upp idag.
Inget mer Hundradio på Radio1!
Visserligen gör jag mitt sista radioprogram i kväll, men idag är det inte hundradio.

Visst är det lite paradoxalt?
Radio1 – Sveriges bästa radiokanal, 2 år i rad – ändå läggs vi ner.

Jag älskar radio, jag har haft oerhört kul med att göra Hundradio med er.
Tack för att jag fått göra detta!   🙂

 

Fråga –

Hej Fredrik. 
Det meste du säger håller jag inte med om. Men i går då jag lyssnade på dig på radio1 och då du pratade om inkallning, och höll faktiskt på att ramla av stolen över det du sa.
Hur f-n kan du säga att man ska ställa ett krav på en hund som inte kommer på inkallning?
Vad har du vetenskapligt belägg för det du säger?
Alla, och då menar jag alla, vet att inkallningar bygger på att hunden tycker det är kul att komma till sin ägare.
Kräver en ursäkt på din blogg eller på radio inför alla hundägare. Skäms på dig!
/ XXXX XXXXXX

Svar –

Hej. Låt mig först klargöra en sak – Du kan inte kräva ett enda dugg av mig!
Och jag skäms inte heller ett dugg.
Men eftersom jag tycker ditt brev är så intressant så tycker jag det är av värde att publicera både ditt brev och mitt svar på bloggen.
Dock handlar det inte om en ursäkt, men jag ska försöka övertyga även dig.

Då det gäller vetenskap så tycker jag det är intressant, men det är dock inget facit. För mig är facit det som fungerar, inget annat.
Visste du förresten att en japansk vetenskapsman för någon dag sedan publicerade en vetenskaplig artikel om att jorden faktiskt inte är rund? (det är faktiskt sant)

Vetenskap och praktik är inte samma sak, även om vi i större utsträckning kan lära oss av varandra.

Hunden ska med din hjälp lära sig att det alltid lönar sig att komma då jag ropar – Där är vi helt överens!
Men jag menar att man också kan kräva att en hund, en familjemedlem, lyssnar på mig då jag pratar.
Jag kräver det av min fru, av mina barn – de kräver det av mig!

Detta gäller även för min hund.

Om jag ropar på min hund och min hund väljer att inte lyssna, då måste man ”tala om” för hunden att detta inte är okej.

Ex –
Min hund står tio meter från mig. Jag ropar, min hund tittar upp men går åt andra hållet.
Självklart måste jag då ”tala om” för min hund att detta inte är okej.
Men…. när hunden efter detta kommer in till mig – Då belönar jag!

Din inställning och tro – Min hund kommer då jag ropar, oavsett vad, bara för att jag alltid är roligare än allt annat – oroar mig.
Detta är en falsk tro, och detta är en del av det dolda djurplågeri jag menar finns.

För mig är detta inte vetenskap, för mig är detta naturligt, och jag kommer aldrig be om ursäkt eller skämmas för detta.

/ Fredrik Steen

 

Rent generellt vill jag säga detta –
1 – skapa en relation med din hund där hunden gillar dig och tycker du är rolig. Du ska vara världens bästa lekkamrat till din hund.
2 – Var inte rädd för att ställa krav på din hund. Det gör du på dina vänner, på din partner, på dina barn – det ska du göra även på din hund.
Men dessa krav får inte vara orealistiska eller icke rättvisa. Du kan heller inte ställa ett krav på något en hund inte förstår.

Ex  –

Fel kravställning vid hundmöte – Ge fan i den andra hunden!
Rätt kravställning vid hundmöte (kan vara) – Sitt ner!

Fel kravställning då hunden skäller vid besök – Tyst!
Rätt kravställning kan vara – Håll dig borta, det är mina besök!

Fel kravställning under momentet ”fritt följ” – Du ska fan vara uppmärksam på mig i högersvängarna.
Rätt kravställning kan vara – Nu går du bra, men bättre kan du, och du måste vara mer intensiv för att få belöningen!

Fel kravställning vid kloklippning – Ligg för fan still!
Rätt kravställning kan vara – Du får acceptera att jag rör vid dig!

Och så vidare……

Du kan kräva det som är naturligt av en hund att göra, du kan aldrig kräva det som är onaturligt (generellt med vissa undantag).

God morgon, missa inte mitt sista radioprogram som programledare på Radio1 i kväll 🙂

 

Ps… en sista liten sak. Skäll inte på mig för att jag inte svarar just på din fråga är du snäll. Även min tid har begränsningar och jag hinner omöjligt svara på precis allt. Jag svara så mycket jag bara kan, och väldigt många får svar ska du veta.
Snälla, sluta med att skälla på mig för det  🙂 🙂

63 svar på ”För tusan, var inte rädd för att ställa krav!”

 1. Att kunna ställa krav på sin hund när man måste är en självklarhet!!ingen hund mår bra av ”fri uppfostran”.

 2. Hej!
  Jag har (fortfarande…) problem med hundmöten. Men om jag ställer krav på min hund så kommer han förmodligen sitta. Men han kommer vara helt fokuserad på den andra hunden, vända sig om efter den, frusta och eventuellt skälla.
  När är det då dags att berömma och gå vidare?
  Rent spontant känns det som att det är när han ger mig ögonkontakt.
  Men hade vart skönt att få det bekräftat!
  Tacksam för svar!

  Med vänlig hälsning, Johanna

   1. Okej, tack för svar!
    Men ska jag inte bry mig om hur han beter sig när han sitter? Utan bara ignorera detta och när han fokuserar på mig så blir det pusskalas? 😀

    1. Ett tips kan vara att hålla ett sånt avstånd att störningen (den andra hunden) inte är helt uppslukande, belöna alla beteenden du vill ha mer av och minska sen avståndet efterhand. 🙂

 3. Jag kräver att hundarna lyssnar på det mest grundläggande, som inkallning. Jag kan inte hålla på och dalta med godis mm med hundarna för det kan vara så att det är för hundens egen säkerhet den MÅSTE komma då jag kallar. Det är väldigt sällan jag har godis för jag håller inte med om att allt ska vara lek och roligt och gott men det betyder inte automatiskt att jag är elak heller.

 4. Det där mailet var ju hårresande :-(! Klockrent svar, Fredrik :-)! Krav är faktiskt inte misshandel o jag är så trött på att en del märker ord. Att ha roligt med hunden är min prio men då är åxå uppfostran en förutsättning så jag kan ha den lös :-)! Vid hundmöten belönar jag med ord när hunden passerat o massa gos när jag fått ögonkontakt. Funkar på mina 🙂

 5. Jösses vilket pinsamt brev! Att be om ursäkt för att vederbörande inte har samma åsikt, ja vad säger man….
  Klart man ska ställa krav!!

 6. Att jorden inte är rund fick jag lära mig redan i början på 50-talet när jag gick i skolan. Den är tillplattad lite vid polerna.

  För övrigt håller jag med om att ger man ett kommande har man också rätt att ställa krav på sin hund. Tyvärr är det nog lite si och så här i huset. Jag är den som ställer kraven medan min man tycker jag är för ”hård”. Fot för hans del betyder inte att hunden ska gå vid sidan. För honom räcker det om den inte drar. Höjer jag rösten vid något tillfälle, när den inte lyssnar, så är det fel det också. Ställer till en del konflikter ibland och jag tycker synd om hunden, som inte riktigt vet vad som gäller.

  1. hos oss har vi fot och sakta. sakta innebär ”gå lite som du vill, men kopplet ska inte va sträckt” fot är verkligen fot 🙂

   1. ps, sakta används även när hon är lös och ska hålla sig när men inte behöver gå i korrekt fotpossition, fungera riktigt fint…

 7. lite lätt småtråkigt med såna mail, tänk att man inte kan fråga lite lagom snällt om man tycker o tänker något 😉
  bra svar för övrigt!

  1. Som det är idag är det pang på rödbetan utan omskrivningar. Tyvärr. Mycket kan nog förändras, om vi tänkte oss för lite innan vi hasplar ur oss en massa dumheter. Kanske en generationsfråga?

   1. jag vet inte, känns som om det är rätt olika i ålder på folk som ”bara hugger” 😉 själv är jag född 81, o stöter på detta både bland äldre o yngre 😉

 8. I din hundmötesfilm säger du (2.52 in på filmen) att man ska tala om redan för den lilla valpen ”strunta i andra hundar, det är du och jag som umgås”.

  http://www.youtube.com/watch?v=eZwfVAFKnSI

  Vid din korrigering (ca 3.10 in) försöker valpen tydligt undvika den andra hunden. Varför? Jo, den kopplade ”hund” med ”obehag”. Precis som hundar kan bli rädda för moln om de råkar se på moln när de får en elstöt. Samma typ av inlärning – dock inte av samma grad förstås.

  Jag tror att ditt krav – att du kanske tänker på det själv – är detta:
  Var nära mig vid möten. Eller: Håll dig inom kopplets gräns.
  Valpen är redan duktig på det. Men den är så ung och den har inte fått nog träning mot olika frestelser för att förstå helt. Därav resultatet – en smått stressad valp som bara ”nästan” förstår vad du vill. (Och man ser en valp som kämpar mot sin egen hundnatur att kommunicera med dem man möter!)

  Mitt eget bästa krav när jag är ute med min flock på ofta 6-8 hundar, varav bara två är mina egna, när vi får hundmöte, är att tidigt säga ”Kom!” och backa. Då ska alla vända om och komma rakt mot min bål (dvs min kropp) och då backar jag undan med hundarna efter mig, stannar sedan och då ska hundarna sätta sig och få godis en i taget – med ryggarna mot hunden som går förbi. Tydligt, positivt och effektivt!

  Jag prövar mycket annat också vid hundmöte, men det funkar inte lika bra.

  Hundar har svårt att förstå ”INTE”. Det kanske inte ens går! De svarar med försvarsreaktioner, till exempel att Undvika, men det är ingen bra lösning, för känslan de då bär på är stress! När det ringer på dörren så har det till exempel INTE fungerat bra med min nervösa omplacering från Polen med konceptet ”håll dig borta”. SITT är MYCKET tydligare.

  Det vete f-n om hundar förstår att man ”äger besöken”! Jag tror bara att de förstår att man äger sådant som mat och liggplats!

  Att säga EXAKT vad hunden ska göra i en stressad situation, och sedan belöna, funkar bäst! Men det kräver en rejäl inlärning först, det är enda kruxet.

  1. Tror du har helt rätt i att hundar inte förstår ”inte”. Anledningen till det är att ”inte” är ett rent språkligt fenomen som inte har någon motsvarighet utanför den språkliga världen. Konceptet ”inte” existerar helt enkelt inte i verkligheten. 🙂

   Inte heller vår mänskliga hjärna förstår konceptet ”inte” annat än rent språkligt.

   Lite kul vetande kanske… 🙂

   Mvh,
   Johan

  2. Att backa och lära hunden/hundarna att hänga på tycker jag också är en toppenövning, väldigt användbar i många lägen, både runt störningar och för att ”teama ihop sig” innan ett träningspass. Dom flesta hundar brukar älska det och förstå precis vad dom ska göra, bra grej att träna hemma också utan störningar först så att det sitter. Tydligt och konkret, sånt gillar jag! 🙂

 9. PS! Jag håller med Fredde angående att ställa krav på inkallning! Det kan man göra ganska tidigt, om relationen är god, och hunden tidigare har fått positiva erfarenheter av att komma.
  Skulle till och med påstå att man inte kan få till en helt pålitlig inkallning utan att ha med en ”krav-fas” i inlärningen. Men belöningsträningen ska alltid vara störst, sisådär 80 procent. Beror på hunden! En busig hund – mera krav. En ”krypig” hund – nästan inga krav.

 10. Lite intressant detta med att använda ”vetenskap” som argument. Har märkt att det ibland tenderar att användas som ett motargument där man kräver ”vetenskapligt bevis” av motparten och ser avsaknad av detta som ett bevis på att man själv har rätt…trots att det inte heller finns något vetenskapligt bevis för sin egen tes då vetenskapen faktiskt inte vet i den aktuella frågan.

  Men visst är det ett rätt effektivt knep att (försöka) misskreditera någons argument…även om man inte har mer rätt själv. 🙂

  Sen förstår jag inte heller denna aversion mot krav när det även är en stor del av belöningsträning. Men vem har å andra sidan sagt att livet ska vara enkelt? 🙂

  Mvh,
  Johan

 11. du har helt rätt Fredrik, tur att du kan stå på dig. det var ett pinsamt brev tycker ag. och varför krävs alltid en vetenskaplig förklaring av motparten?. jag skulle vilja att det är det eftersom det är beprövat o tillämpat flera gånger och bevisligen funkar.

 12. Bra i lägg, men jag tycker fortfarande det är svårt och luddigt att veta hur man ställer krav och hur det inte bara blir en tråkig grej av det. Ex. Min hund har kommit in i en slyngelfas, ofta när jag ber om något står han bara och glor på mig, är det nu jag ska gå in och ställa krav? Hur? Tar jag fram en godis i en sådan situation gör han nästan alltid som jag vill iust då…

  Röstberöm har också blivit mycket mindre intressant, vi har generellt sätt blivitmindre intressanta sedan han kom in i denna fasen. Leka är roligt, men att träna eller göra sm vi ber om är inte roligt. Hur imponerar jag på min ”tonåring” utan att det blir fjäsk?

  1. Att ge belöning när hunden gör rätt och inte innan eller när hunden gör fel är ett krav. 🙂

   Om hunden är i den fasen hade jag skippat att träna för tillfället och bara fokuserat på det mest nödvändiga för att vardagen ska fungera…typ inkallning och stoppkommando.

   Jag tror även generellt att man ska vara försiktig med att blanda ihop sina egna känslor med hundens. Bara för att det känns jobbigt för mig behöver det inte innebära att det känns jobbigt för hunden och att det känns bra för mig innebär inte per automatik att det känns bra för hunden.

   Jag tycker inte heller att det är kul att korrigera min hund, men jag vet att det har möjliggjort att min hund har betydligt mer frihet och kan tillåtas göra betydligt mer roliga saker än om jag inte hade gjort det.
   Jag upplever inte heller hundar som särskilt långsinta och har jag bara en god relation i grunden så har jag inte sett något som får mig att tro att relationen skulle bli sämre, snarare tvärtom. 🙂

   Jag brukar tänka att det ska vara kul att lyda och tråkigt att inte lyda. Vad som är kul resp. tråkigt för din hund vet du nog bäst själv. Om inte är det bara att testa sig fram. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Tack för ditt svar 🙂 Känns skönt att höra. Och visst är det så att de inte känner som vi, men svårt att veta. Speciellt nu i en sådan här fas där allt annat är mer spännande än en själv.

    Tränar mest i att lära mig själv ta det lugnt.. Haha.

 13. Jag har gjort exakt som dig Fredde att tala om för hunden när den inte lyssnar och belöna när den kommer till mig och det funkar Hur bra som helst jag har mina hundar på 10 meter när dom är lösa och har kontroll på dom.Det är du som är bäst Fredde

 14. När det kommer till inkallning är ju timing och fingertoppskänsla a och o tycker jag. Det är ju oftast ganska lätt att veta innan om hunden kommer lyssna eller inte, och en hund som inte lyssnar ska man väl vara försiktig med att ha lös på ställen där en perfekt inkallning är ett måste, för säkerhetens skull, farligt att chansa liksom och förlita sig på att gå in och ställa krav i efterhand (då kan ju hunden ha hunnit långt iväg redan).
  Betinga inkallningsordet rejält i många situationer och runt störningar, höj kraven allt eftersom hunden har förstått, belöna variabelt, förstärk spontankontakt och undvik chanser till självbelönande tycker jag är ett bra recept på en säker inkallning 🙂

 15. Många hundar fryser fast eller springer iväg när någon kommer efter för att ”säga till”, och då kan det ju bli galet och ge motsatt effekt. Säger inte att det alltid är så, men jag har sett det själv många gånger. Tänker att det alltid är säkrast att sträva efter att hunden ska komma till oss, inte tvärt om 🙂

   1. Absolut det kan jag hålla med om, även om vissa hundar nog tycker matte/husse är toppen när dom springer efter och jagar :). Men att ens hund inte vill komma direkt när man ropar kan ju också ses som ett relationsproblem om man vill tänker jag, relationen har ju alltid ett finger med i spelet liksom, den är ju inte heller huggen i sten utan utvecklas hela tiden åt olika håll.

   2. Ledarskap Gunilla går i hand med relation 😉
    Har du ett bra ledarskap har du en bra relation och vise versa. 😉

    1. Eller så är en god relation bara en del av det och det i själva verket krävs lite mer för att få det till ledarskap…annars är ju bara ledarskap och god relation synonymer!? Bara en lite tanke lixom… 😉

     Mvh,
     Johan

  1. Eller så kan man få en vovve som skiter fullständigt hur bestämd man blir;)
   Bara går igång på det. Och det är de hundarna som lär en att ge info som inte skapar obehag utan relation. Skulle aldrig ”tala” om för mina hundar med bestämd ton om de nu väljer att skit i flocken.
   Aldrig.
   Är inne på din linje stina och måste säga du är mycket sund i ditt tänkesätt 🙂

    1. Har två podenco stina 🙂
     En tabbe och en pudel chocker poo. Men mina podenco skiter aldrig i flocken dock gjorde min tabbe det då han kom till mig för 3 år sen. Men inte längre nu håller han sig till flocken.

     Jag har hade långlina i början Johan. Och jobbat på våran relation i vardagen. Alltså jobbat inom ett ramverk som jag sagt förut.
     Mat
     Status
     Fara
     Jakt.
     Min tibbe kan nu vara lös tack vare kommunikation.
     Men jag kontrollerar fortfarande min miljö eftersom det är hundar jag har med instinker.

     1. Tack för svar Hanna. 🙂

      Hur använder du långlina? Som ett långt koppel som du håller i eller mer som en extra nödbroms som gör att du kan få tag i hunden på lite längre avstånd?

      Jag förstår inte riktigt det där ramverket men det kanske ger sig i sinom tid…

      Mvh,
      Johan

    2. Jaha 🙂 vad kul 🙂 fråga dem då om de känner till några vovvar som heter Pirata och Ella 😉 båda dem är från sos. Två hundar jag rehabiliterat. Jag är god vän med ordförande på sos Nina Ihrner:)

  2. Vad jag förstod(även om jag bara slölyssnade och kan ha fattat fel) så var det en hund som följde flocken och kom på inkallning OM den inte hittade en skithög att kalasa på. Hittade den en hög så struntade den i matte för skiten hade större värde för stunden och kom antagligen tillbaka när skiten var uppäten.
   Det var alltså två problem, hunden ignorerade inkallning vid få tillfällen och den åt skit.
   Måste man ha en dålig relation om hunden ibland väljer att strunta i att komma direkt eftersom skithögen var så frestande?

   Vad gör man om hunden ignorerar inkallningen och kalasar på det den hittat och sedan kommer skuttande för att vara med i flocken igen?
   Ser till att ha hunden kopplad så den aldrig kan äta nåt olämpligt?
   Har kadaverlydnad på hunden så att den aldrig tar ett snedsteg?
   Kan man släppa lös hunden och anse att det är ok bara den håller sej någorlunda nära mej och strunta i om den får i sej nåt olämpligt. Men, det kan ju vara farligt, det finns ju värre saker än hundskit hunden kan svälja på tre sekunder.
   Brandsläckning? Nja, är hunden 20 meter ifrån mej så hinner jag inte springa fram för att dra ut det den har i munnen.
   Så, vad gör man?

   1. Ska man tro på teorierna om att alltid vara roligare får man väl bli en större skithög helt enkelt och hoppas att man inte blir uppäten på kuppen! 😉

    Mvh,
    Johan

    1. Håller man sej strikt vetenskapligt så är nog bästa lösningen att helt enkelt skita själv för att ha någon som lockar mer än djurskiten? Helt klart en lösning OM det inte är så att hunden först käkar djurskiten för att sedan komma. Fy så äckligt…

     Jag vet vad jag skulle göra om mina hundar skulle närma sej en människohög. Det vore inget teoretiskt korrekt men dom skulle stanna.

 16. Lite roligt att läsa kommentarerna, och även blogginlägget, som med undertoner av att OM man ”är mjuk” (klickertränare t ex) så har ma ”fri uppfostran”, helt utan regler, helt utan krav.

  Oj oj oj så fel ni har i era tankar … Frågan är nog mer HUR man upprätthåller regler och HUR man ställer krav (vad får ohörsamhet för konsekvens)

  1. Men berätta då vad du skulle göra om du hade en hund som kom på inkallning till 90procent men valde ibland att äta skit istället för att komma direkt?
   Det går aldrig att träna in alla typer av frestelser genom att belöna/korrigera eftersom man inte vet vad hunden hittar. Så vad gör man?

   1. Sätta på nödbromsen, dvs långlina och vara uppmärksam så det inte händer igen, alt. Ge fan i att släppa hunden, för släpper man den, ska man vara säker på att den kommer 100% av inkallningarna 😉

    1. Jag har inget i mot långlina om man inte gör som vissa och släpper taget om linan och låter den släpa efter hunden eftersom man tror att man hinner stampa på linan.

     Att man har en bra relation med en hund man släpper ser jag som självklart.

     1. Så använde jag långlina och tyckte det fungerade jättebra….iaf bättre än att gå och hålla i det. Men det är säkert olika för olika. 🙂

      Mvh,
      Johan

     2. Det beror ju på hur långt man kommit i sin träning Anna om man kan släppa linan eller ej. Målet är ju att ha en lös hund senare.
      Sen är det väldigt få som vet att det brister i relation och därför kommer inte hunden när de ropar. Jobbar man då med relation/ledarskap så får man en hund som till slut inte behöver linan längre.
      Därför skrev jag relation.
      Och det är inte så självklart för många att det är där det brister.
      Med var ju bra att det var självklart för dig 🙂
      Mvh

   2. Jag har en kolega vars hund älskar att äta frusna hundskitar. Hon var så trött på detta och hade försökt med allt.

    När vi var ute med hundarna på en luchrast frågade jag henne om jag fick försöka. Ok sa hon, det går aldrig.

    På rundan vi gick fanns rätt mycket hundskit. Jag höll mig nära henne och när hon började äta på en skit puttade jag till henne och talade om för henne verbalt att det där gillade inte jag. Hunden är ganska vek och blev lite låg kom fram och undrade varför jag blev så arg. Jag talade om för henne att hon var världens bästa och fick en godis av mig.

    Kort efter vänder vi och går samma väg tillbaka, jag är beredd. När vi kommer till bajsen går hon dit igen jag gör på samma sätt. Nu fattade hon. Alla bajsar var mina. Vi går vidare. Jag är fortfarande beredd. hon hittar en ny bajs, stannar och tittar på mig. Hon får massor med beröm, kommer fram och får godis, nästa bajs samma sak, hon tittar på bajsen sedan på mig. Mer godis och beröm.

    Nästa lunchrast springer hon glad ihågen iväg och letar upp bajsar åt mig. Det höll i sig hela vintern.

    1. Exakt så hade även jag gjort och det var typ det Fredrik rekomenderade i sitt svar. Tala om att skit är otillåtet och belöna när hunden förstår och lyssnar.
     Har man en matglad hund som äter allt den kan komma över så är det jättefrestande med skitar. För mej innebär det inte att jag har en dålig relation medhunden eller måste ha den kopplad bara för att den kan hitta något ätbart att svälja fort som attan.
     Kan jag då säga till den att det är förbjudet och jag blir småsur om den äter det ändå men om den struntar i skitarna och kommer till mej istället så blir den belönad så kan hunden fortsätta vara lös .

 17. Man måste ställa krav på utförandet annars fungerar det inte!
  Hunden måste få plus och minus. Inga beteenden blir stabila med endast positiv förstärkning.

  1. Att jobba med ENBART positiv förstärkning alltid vet jag nog ingen som förespråkar i träning, svårt att se hur det skulle gå till 🙂

   1. Precis, men det är svårt för många att förstå det.

    Man använder positiv förstärkning, negativt straff och extinction (utsläckning) i vissa fall 😉

    Nä, nu står det mer skidåkning på dagordningen 🙂

  2. Man har ju regler även om man jobbar med ”positiv förstärkning”
   Är vell ingen som sagt ngt annat om att man inte har regler.

Kommentarer inaktiverade.