Jag tror det håller hunden friskare.

Skärmavbild 2013-12-18 kl. 15.23.46

 

Foto – Joakim Blomkvist

Denna härliga bild visar en dominant hund, och en undergiven hund.
En härlig bild där det tydlig framgår – Kommunikation med kroppsspråk och fysisk kontakt.

http://play.radio1.se/catchup/9446
Senaste och absolut sista Fredrik Steen å Hantverkarna på Radio1 för alltid.
OBS – programmet ej lämpligt för barn.  🙂

 

Hur länge, och hur mycket, måste en hund gå på promenad för att må bra?

Det är en ganska bra fråga tycker jag och den är inte helt enkel att svara på.
Med största sannolikhet skulle en hund i normalfallet vilja vara ute hela dagarna, men jag tror inte att det är – ”att vara ute” – som avgör en hunds välmående.

Motion ska alla hundar ha för att må bra, stimulans ska alla hundar ha för att må bra – just detta tror jag vi alla är överens om.
Sedan måste ju även hunden, liksom vi själva, kuna ”lyfta på benet” vid behov.

Men om man av olika anledningar under en kortare period har dåligt samvete för sin hund för att man inte är ute i skog och mark i den utsträckning man vill vara, så kan man stimulera hunden ändå.

Bara det att hunden är en del av familjen är stimulans i sig.
Att hunden får följa med till vänner och bekanta likaså. Kanske får hunden någon gång följa med till arbetet, eller vara med en hundvakt en dag – Det är oxå en stimuli i sig.
Om jag varje dag tar med min hund in till City för att ta en kaffe så blir det en vardag för hunden.
Men om jag exempelvis tog med min hund Ice in till stan för att sätta oss på en uteservering, då skulle förmodligen detta vara en kul och intressant sak för Ice. Alltså en form av stimulans.
Sund förnuft och balans även i detta tror jag man kommer riktigt långt med då det gäller en hunds välmående.

För övrigt tror jag att de flesta hundar rent hälsomässigt mår bra av att vara ute. Med det menar jag inte just promenader, utan mer att vind och frisk luft som blåser genom pälsen håller hunden friskare.

Nu ska jag ut på en långprommis med jycken 🙂
Trevlig kväll!

9 svar på ”Jag tror det håller hunden friskare.”

  1. Jag tycker det låter riktigt :-). En del av mina hundars miljö- o socialträning har varit att sitta på utefik eller något liknande ett par timmar i veckan när de är små. Som vuxna brukar det uppskattas att göra då o då för titta på folk är fortfarande lika roligt 🙂

  2. Hej Fredrik,

    Det är helt ok med mig att RADIO1 lägger ner. Men det är ASTRIST att inte få höra mer hundradio på webben. Sista programmet var kanon. Du är kanon på att programleda. Och det var bara sorgligt att höra ditt avsked. Jag hoppas verkligen det går i lås, vad det nu än är som lurar i faggorna, det som du lite vagt lät antyda om, att det blir mer hund i någon eterform i framtiden. Om jag fick bestämma skulle du redan ha blivit kontaktad av Sveriges Radio. Så det nådde hela landet och man slapp den jävla reklamen.

    På tal om motion så undrar jag om det verkligen är så farligt att valpen går på timslånga promenader i skog och mark? Om det inte är en snabbväxnade stor hund som kan få ledproblem. Typ. JAg har läst t.ex Mickie Gustavssons valpbok där hon rekommenderar att valpar i princip bara ska vara i trädgården första halvåret. Då hade vår senaste valp klättrat på väggarna hela dagarna. Nu gör hon inte det.
    Min erfarenhet är att valpar (pratar mellanstora hundar med en slutvikt på ca 25-30 kg) blir mentalt stimulerade om de redan vid ca 3 månaders ålder får gå på riktiga skogsturer dagligen. De blir helt coola i vardagen. Biter inte sönder något, går inte och letar efter något att göra, eller rumsterar om. Utan softar hemmavid. Sover och gnager på ben.

    Någon som har andra tankar om detta?

    1. Enligt dom veterinärer m.m. som jag pratat med som specialiserat sig på ledproblem, så är skogspromenader inga problem, så länge man har koll på valpen så den inte blir för trött. Då kanske man stannar en stund eller bär valpen en stund. Just skogspromenader anser dom till och med är bra, då alla muskler får jobba, och bildar muskler som kan skydda lederna. Sedan ska man självfallet inte försöka ”bygga” muskler på en liten valp, men röra sig fritt i skogen på kuperat underlag ska snarare vara bra än farligt.
      Däremot långa promenader på slät mark och asfalt rekommenderas inte, då det är ett större slitage på lederna.
      Den människa som har problem med knän/höfter el liknande kan nog bekräfta skillnaden, jag själv inräknat. 🙂

      1. Jag har inte heller hört eller läst något annat..iaf inte från någon trovärdig källa. 🙂

        Har själv samma upplevelse som Sanna beskriver så jag kan inte se något negativt med att låta hunden springa över stock och sten som valp/unghund. Däremot driver jag ju aldrig på hunden i den åldern och jag såg oxå till att lägga in vilopauser då min hund inte riktigt hade vett nog att avgöra själv när det var dags att vila lite. 🙂

        Mvh,
        Johan

    2. Håller helt med dig Sanna både vad gäller nedläggningen av Radio1, att Fredrik borde ha kontaktas av Sveriges Radio och att skogspromenader och -lek är stimulerande för hundar i alla åldrar. Gäller bara att hålla koll på dem, så att det inte blir för mycket. 🙂

      1. Jag tror det är farligt att vara försiktig med valpen, jag har haft båda mina hundar ute i skogen innan de fyllt ett år och har inte heller bärt båda i trappan för den ena hunden som väger ca 25 när denne är fullvuxen det blev tugnt för ryggen. Dock har vi inte tränat agility hinder med höjd på innan de blev testade men vi har inte varit speciellt rädda. Båda hundarna är friska den stora hunden har tom bättre höfter än kullsyskonen som blev burna iupp för trappan av uppfödaren. Båda var friska såklart, men vår hade A syskonen hade B. Jag tror inte man ska vara för rädd utan använda sunt förnuft och skogen är awsome för både valp och vuxna hundar:)

  3. Hej!
    En valp kan säkert vara flera tim i skogen men man bör nog ”slå läger” där då. Om ägaren promenerar hela tiden kommer valpen att vilja följa efter för den vill inte bli lämnad ensam. Det är livs viktigt för valpen att inte bli ensam i skogen så den kommer att följa efter fast den är för trött.

Kommentarer inaktiverade.