Överaktivering och överstimulering av hunden.

Skärmavbild 2013-12-17 kl. 20.52.23

 

http://play.radio1.se/catchup/9422

På länken kan du lyssna på mitt sista Hundradioprogram på Radio1.

Jag måste säga – Min karriär som programledare på radio var kort. Men det var ta mig fan det roligaste jag gjort.
På tolvslaget på nyår tystnar Radio1 för alltid.
Riktigt, riktigt sorgligt känner jag djupt i mitt hjärta på riktigt och ärligt.

På fredag kl 15 -18 sänder Radio1 live för sista gången.
Alla programledare kommer att finnas i studion för att säga farväl för alltid.
Vi höll på i två år, vi vann priset – Bästa radiokanal i Sverige – båda åren.
Snart finns vi inte mer!

Livet är inte alltid rättvist.

 

Kan man överaktivera sin hund?

Det är en fråga jag tycker är intressant.
Om man frågar sig om man fysiskt kan köra sin hund för hårt, så blir det lättare – klart man kan!
Men om frågan gäller om man kan överstimulera sin hund mentalt, då blir det lite klurigare.

Men min uppfattning är nog att man kan det!

Men då det gäller överaktivering/överstimulering av hund så tror jag denna risk finns i vardagen, och inte på träningsplanen eller annat.
Att man målinriktat tränar sin hund varje dag på diverse saker tror jag hundar bara tycker är kul.
Men då det gäller ständig stress och uppmärksamhet i bland annat bostaden, det tror jag inte är bra.
Tyvärr så känner jag till såna fall. När man är hemma hos en sådan hundägare så reagerar jag på ständiga kommandon och regler hela tiden – Nej, inte där, gå och lägg dig, kom hit, fy, bra, belöningar osv…. hela tiden.

Det är här jag tror att en stress kan byggas in i hunden och i hundens vardag. En stress eller överstimulering jag inte gillar.
I mina tidigare böcker har jag bland annat skrivit en del om – Låt hunden vara hund!

Min övertygelse är att just detta – låt hunden bara vara hund – är minst lika viktigt som allt annat man gör med sin hund.
Jag tror det är verkligen viktigt att hunden har ett eget utrymme i bostaden (rum/hundgård eller annat) där hunden får vara ifred, där hunden styr över sig själv. Jag tror det är verkligen viktigt att ibland gå långa promenader i skogen utan att ens bry sig om vad hunden gör och helt utan kommandon (du måste trots allt ha kontroll på hunden – alltid)

Det är alltså i vardagen jag verkligen tror att en hund kan bli överstimulerad, men normalt sätt inte i träning av hunden. Även om träning sker i stor mängd.
Det viktiga tror jag alltså är att hunden bara får vara hund ibland.

God morgon!

19 svar på ”Överaktivering och överstimulering av hunden.”

 1. Jag har även hört om, men dock inte sett själv, om personer som börjat träna lydnad med sin valp så till den grad att de kunde avancerade lydnadsprogram (sorry, kan inte de olika graderingarna) innan hunden ens var ett år. Dock gick det snabbt åt pipan sen då hunden inte inte pallade den intensiva träningen och tävlingskarriären var över innan den knappt hade börjat. Nämnas bör att det enl. uppgift enbart handlade om sk. positiv förstärkning i träningen.

  Som sagt, inget jag själv sett, men jag uppfattade källan som rätt tillförlitlig.

  Mvh,
  Johan

  1. Det är väl när vi brister i att läsa av våra hundars alla signaler och inte tillgodoser behov som det blir problem tänker jag, när det inte blir en bra balans liksom. Sålänge träning och samvaro är på valpens villkor ser jag inget fel i att börja tidigt, varför vänta liksom ;).
   Att pressa en hund till resultat tror jag aldrig kan bli hållbart i längden, men jösses vad dom kan lära sig grejer och utvecklas under bara sitt första år om dom får chansen.
   Tycker att den här videon är fin appropå valpträning. http://www.amokk.no/2013/09/gjesteblogg-maria-brandel/
   Godmorgon 🙂

   1. Jag tror det handlar mer om att man inte tar hänsyn till hundens mognad och behov snarare än att man missar några signaler. Man sätter helt enkelt sitt eget behov/prestige före hundens välbefinnande…och det kan uppenbarligen bli problem även om man enbart använder sig av sk. mjuka metoder.

    Själv kan jag tänka mig de hel del anledningar till varför man inte bör tävlingsträna med en hundvalp, så jag tycker absolut att man bör vänta tills hunden är fysiskt och mentalt mogen för det.

    Sen att det är bra att köra lite leklydnad och cirkuskonster under lättsamma förhållanden är ju en annan sak, men det var inte det mitt inlägg gällde.

    Hoppas jag inte låter för sur nu bara. 🙂

    Mvh,
    Johan

    1. Jag tror mer problemet ligger i de personer som tränar lydnads /trixövningar istället för att träna socialitet och avkopplning. Tror det gäller att hitta balansen med hunden och inte vilken ålder man börjar med att träna in lydnad.

     1. Jag vidhåller nog att även åldern spelar in, iaf om vi pratar om valpar och unghundar.
      Det tycks ju iaf spela roll när det handlar om andra djur och människor.

      Mvh,
      Johan

     2. Nu har ju inte jag tränat in lydnads moment på min hund när han var valp men började i unghundsåldern ca 11 månader. Jag tänker att det är individuellt när man börjar träna med sin hund och att vissa hundar är mogna innan de fyllt ett år att börja träna. Fast då ska man ha fått till grundlydnaden först.

     3. Det är säkert helt ok att börja träna lite tävlingslydnad vid 11 månaders ålder för de flesta hundar.
      Dock var de hundar jag syftade till i mitt första inlägg redan på en avancerad tävlingslydnadsnivå innan de ens var 11 månader…och trots att det skett med sk. mjuka metoder så tog hundarna skada av träningen (stress, osäkerhet) vilket visade sig under det andra levnadsåret och höll enl. uppgift i sig även flera år framåt.

      Har även sett liknande problem inom andra områden där man börjat för tidigt med träning och med liknande resultat. Därför tycker jag att man hellre bör ta det lite piano och hellre gå lite för långsamt än för snabbt. 🙂

      Mvh,
      Johan

     4. Att umgås på hundens villkor och undvika onödig stress och frustration tycker jag gäller oavsett ålder 🙂

     5. Åter igen, håller med. Men det kanske är än viktigare under valptiden (dvs. kan leda till mer ihållande problem då) än då hunden är vuxen. Mao det som är ok för en vuxen hund kanske är för mycket för en valp/unghund…även om det sker med sk. mjuka metoder. Eller vad säger du? 🙂

      Mvh,
      Johan

     6. Johan: Självklart sätter dåliga erfarenheter under valptiden stora spår, dom första månaderna är ju superviktiga på så många sätt så absolut att det kan få mer ihållande konsekvenser, det håller jag verkligen med om!
      Och ang metoder så kan det aldrig vara ”mjukt” enligt mig om man inte tar hänsyn och anpassar det efter individen, det går liksom inte ihop :).
      Att vara lyhörd hela tiden är prio ett, sen att man är människa och gör misstag är en annan femma, men det är ju alltid hundens känsla och upplevelse som räknas, inte mina goda (men misslyckade) intensioner 😛

    2. Att ha hundens ålder i åtanke ingår i att träna på valpens villkor för mig, för att få en bra helhet går det ju inte att bry sig om det ena men inte det andra 🙂

     1. Håller med, men upplever att alla inte tycks vara av samma åsikt och därför ville jag bara förtydliga att hundens ålder (i.e. valp och unghund) påverkar vad den klarar av även om det kanske inte syns direkt. 🙂

      Mvh,
      Johan

     2. Förstår! Ja alltid bra att understryka hur viktigt det är att ta hänsyn, så håller helt med! 🙂

 2. Det var ett bra och tänkvärt inlägg! Och jag tror det stämmer väldigt bra faktiskt, det tycker jag man ser ganska ofta faktiskt att folk vill att hunden ska uppföra sig exemplariskt och hela tiden försöker ge olika kommandon som hunden ändå inte lyssnar på 🙂

  1. Håller med, det där ser jag också ganska ofta! Tjat och för höga krav och en massa kommandon som hunden inte förstår är inte träning, bara förvirrande (och stressande) tror jag.

 3. …och avsett hur kul det är att träna, hur roligt man har tillsammans under ett lydnadsprogram, under trixträning hur trevligt det än är när hunden sköter sig och är väluppfostrad när man är borta osv, så de bästa stunderna, de är när man är i skogen och bara är. Låter hunden springa o nosa, göra ruscher i snabbt tempo, hoppa o klättra där den vill och söka kontakt och komma o gosa då och då. Att bara hänga på dit hunden vill och bara titta på när hunden är hund fullt ut, det är såå härligt och absolut de bästa stunderna på dagen =)

  behöver inte skriva att jag är lycklig över att bo granne med storskogen va?!

  (ps, ja självklart under så pass kontroll så att man lätt kan vissla in hunden om man möter någon)

 4. Håller helt med dig FS. Där har man grund problemet till människor problem i vardagen. För vad gör vi människor då vi kommunicerar
  Jo pratar. Och vad gör vi då med våra vovvar. Jo pratar. Bara de att våra vovvar kommunicerar inte som oss. Ständigt tjöt och kommandon. Gör en vovve överdrivet bunden till sin ägare och blir en hund som inte kan koppla av.
  Mvh 🙂

Kommentarer inaktiverade.