Du delar gärna med dig till hunden, men skulle hunden göra samma sak för dig?

Skärmavbild 2013-12-28 kl. 17.24.53

 

På svenska kennelklubbens hemsida kan man läsa om det faktum att kennelklubben nu satt stopp för registrering av hundar från försvaret.
Detta på grund av att kennelklubben inte anser att försvaret sköter sina åtaganden som andra uppfödare av schäfer måste göra.

Försvarsmakten kommer därför att registrera sina hundar i Tyskland hädanefter.

www.skk.se – Här kan du läsa mer om detta om intresse finnes.

 

Idag har jag förutom för några avbrott – bad i 40 grader utomhus, promenad med hund, måltider med familjen – arbetat med min kommande bok och specifikt med ett kapitel som jag nu kallar – ”Din hund är ett rovdjur”
Idag har jag fått ner cirka 30 000 tecken i detta ämne och jag känner att jag skulle kunna fylla en hel bok endast med det här ämnet.
Det är ett intressant ämne och framför allt kan det nog vara så att de flesta problem eller konflikter människa och hund har beror till stor del på skillnaden på hund och människa men där människa endast utgår ifrån mänskliga ideal och vad som är naturlig för en människa.

Som något exempel kan jag nämna –
Du delar gärna på något gott med din hund, medan en hund aldrig självmant skulle dela nåt med dig.
Eller att du aldrig skulle göra illa en familjemedlem bara för att denna ignorerar dina signaler, det gör en hund omedelbart och detta utan att tveka. Syftet är dock inte att just göra illa, men ofta blir det så i praktiken.

Men nu ska jag ut i skogen för en motionsrunda för både hund och mig själv 🙂

13 svar på ”Du delar gärna med dig till hunden, men skulle hunden göra samma sak för dig?”

 1. Vet inte hur du ,Fredrik,tänker om detta med att din hund försvarar ben (pinne,boll osv) mot dej med morr/hugg. Det kan man kanske likna vid att ”du delar gärna på något gott med din hund, medan hunden aldrig självmant skulle dela….”

  Vi har diskuterat detta lite förr. Jag menar att min hund inte ska morra åt mej om jag ,av olika orsaker, vill ta benet från den. Tycker det kan jämföras med att jag skulle ”morra och flyga på” min hund om den kom nära min mat…

  1. Tanke till din sista mening: det är ju på ett sätt det vi gör när vi ryter nej och puttar bort hunden. Alla gör inte så självklart, men det är inte heller ovanligt.

   1. Ja,det är sant, men vi (människor) försvarar ju inte vår mat på samma allvarliga sätt,så att säga. Inte jag iallafall. Får jag en hundnos nära tallriken så stör det eg inte så mkt.Bara att visa/säga åt hunden att gå och lägga sej, ungefär.

    Att inte jag vill att min hund ska försvara sitt ben, beror på att jag vill ha en konfliktfri relation med min hund.

    Jag har haft ett flertal hundar genom åren, och ingen har morrat och försvarat sitt ben. Dom vet att dom får tillbaka det. Nu innebär inte det att jag hela tiden går och tar tillbaka det jag gett. Men som nu,i skrivande stund, ligger 2 hundar med var sitt ben. Om jag ex märker att en hund har tuggat nog, kanske lite flåsig osv, så kan jag ta benet och hunden accepterar det. Han vet att han får tillbaka det, även om han får vänta tills imorgon.
    Sen kan det ju vara olika orsaker till att man måste ta benet från hunden. Och varför då riskera onödig konflikt?
    Bättre att hunden förstår att ”det är okej att matte/husse tar benet, jag får ju tillbaka det”

    Om ni har barn, tar ni aldrig en ex leksak från dom, när det är säng el matdax? Eller är det ”bytt är bytt…

    1. Men, att man kan ta maten från hunden utan att den protesterar är ju inte samma sak som att hunden gärna delar med sej?

     1. Ja. Det jag uppfattade att Fredrik menade var att hittar du två godbitar så är det troligt att du tar en och ger den andra till din hund eller någon annan. Hittar en hund två godbitar så skulle den aldrig fundera på att dela dom med ägaren eller någon annan utan snabbt käka upp båda.

      Det är inte samma sak som att du kan plocka bort något ur hundens mun utan att den blir arg på dej.

 2. Skillnaden är väl om hunden stjäl min mat kontra jag ger bort min mat…bytt, bytt kommer aldrig igen 🙂 Nä, jag skulle aldrig ta tillbaka mat/ben jag givit bort till min hund, onödig konflikt som bara skapar otrygghet o ökar försvarslust

 3. Nä du, det där är både individ- och rasberoende, faktiskt. Mina jyckar delar allt gott MED varandra utan att tjafsa, och skulle jag vilja smaka så skulle ingen komma på tanken att protestera.

 4. Jag har svårt att tro att en hund aldrig delar. När vår hund får ett ryggen springer han runt och låter alla som är hos oss hålla i det och hjälpa till. Det ser jag som att han vill dela med sig av det.

 5. Min älskar att visa upp och dela med sig av sin älsklingsleksak – en pipgris. Alla som kommer måste den visas upp för och helst också att de tar den ifrån henne för att leka med henne.

  1. Att visa upp o vilja leka tillsammans är inte samma sak som att dela med sig…;-) Det är nog inte fråga om en gåva…

Kommentarer inaktiverade.