Tack Ice, du gjorde nyss bort mig!

Skärmavbild 2013-12-30 kl. 15.19.30

 

Precis kommit tillbaka till stugan efter en härlig tur i snöfri skog på nästan två timmar.
Just nu måste jag säga att det är perfekt här uppe i fjällen. Snö och skidåkning i backarna och barmark för övrigt.
Ledsen snöfantaster, men det kan inte bli bättre än så.
I morgon tänker jag till och med lägga ett par spår till Ice eftersom jag hittat ett härligt fält som är perfekt för IPO spår precis bredvid skidbacken 🙂

Men lilla Ice har gjort bort husse idag.
På väg hem till stugan från skogen mötte jag en kvinna med två barn. Dessa var ute och gick med sina två hundar, en vuxen hund och en valp.
Jag sa hej då vi möttes och bemöttes då med ett – ”hej… HEEEEEEEEJ VASD GÖR DU HÄR?”
Med andra ord en kvinna som följer mig och vad jag gör med hundar. Vi stannade och pratade kort på cirka tre meters avstånd. Kvinnans hundar skötte sig utmärkt förutom att den lilla valpen hela tiden gjorde lekinviter mot Ice, vilka Ice inte kunde motstå.
Kvinnan skrattade och sa nåt i stil med – ”Skönt att inte ens Hundcoachen har 100% kontroll på sin hund”.

Jag skrattade tillbaka och insåg faktiskt att jag inte hade det 🙂
För att underlätta för oss alla och för att lösa situationen på bästa sätt kommenderade jag därför Ice ”fot”.
Jag löste alltså situationen med inlärd lydnad, vilket kräver en belöning, för att den inte ska bli sämre. Detta eftersom min kontroll/ledarskap över Ice inte av någon anledning räckte där och då.

Intressant situation tycker jag och det är faktiskt första gången Ice gjort så 🙂

Hur tänker jag omkring detta?

För det första blir jag inte arg, jag blir inte besviken, jag blir inte oroad.
Däremot vet jag nu att jag i kommande hundmöten kanske ska vara tydligare med Ice innan själva hundmötet.
Helt klart så har jag kanske tagit lite förgivet att Ice inte bryr sig om andra hundar vid hundmöten. Bevisligen gjorde han ju det idag 🙂

Nu ska jag backa bandet lite och använda mig av tillrättavisning och att förekomma. Så att jag ytterligare kan förtydliga hur vi ska ha det i min flock.

Om jag nu fallit till föga och låtit Ice leka med denna lilla fina valp så hade jag förstört för mig själv och Ice.
Han hade då lärt sig – ”Om jag är busig fast husse inte vill, så får jag leka engagera mig med i den andra hunden.”

Som jag löste situationen nu så har inget blivit bättre, men inte heller sämre. Men å andra sidan fick jag något att träna på vid nästa promenad.

Jag älskar hundar och jag älskar deras sett att vara en enskild individ med egen vilja.

Jag säger till Ice som jag säger till mina barn – Busa så mycket du vill, men när jag säger till måste du lyssna på vad jag säger!”
Just det sista gjorde dock inte Ice idag 🙂

Nu en kaffe sedan avancerad pulkaåkning i skidbacken där farsan ska dominera hårt!!!  🙂

12 svar på ”Tack Ice, du gjorde nyss bort mig!”

 1. Ja, vad säger man, vi inte mer än människor och ingen är fullkomlig! Heja dig ,Fredrik, så kul att läsa att du är så ödmjuk, heja dig. Det som slår mig när jag läser ditt inlägg, tänk ändå att kunna mötas så nära som 3 m, det skulle aldrig fungera för mig. Vi behöver minst 10 m och att sedan stå och prata…. nej, det går inte, det kan fungera en liten stund, men sen tycker min tjej att det räcker, sen ska hon lägga sig i!!! Jag vet, ledarskap och fysisk kontakt, vi jobbar på det, men så svårt det är! Gott nytt år förresten!!

 2. Härligt, vad glad jag blev när jag läste detta. Inte ens 10 meter räcker för mig som för Marre. Men det är bara att träna vidare. Ha ett bra slut och ett Gott Nytt År alla som läser detta. 🙂

 3. Oj vad ni sabbade hundmötesbiten för den lilla valpen! Här möter den en vuxen hund och ska lära sej att man inte bryr sej om andra hundar eftersom dom inte bryr sej om mej och vad händer? Den stora hunden svarar på businviten så vid nästa hundmöte har valpen förväntningar på bus…
  Skam och vanära när man dessutom bör ha kontroll på sin hund som hundexpert!

  Det är väll en himla tur att hundar inte är robotar….

 4. God fortsättning Fredrik och alla hundägare ute i vårt avlånga land.
  Jag ser fram emot att backa mitt band och lära om allting och ta till mig av alla tips du lämnat via Radio 1. Jag vill att alla som har problem med sin hund kanske ska undersöka hur allmäntillståndet är och för tikar vara uppmärksamma på löp perioderna med en ev vresig hund i skendräktighet. Min hund 1 1/2 år Tibbetansk terrier tik har nästan alltid ätit dåligt, varit lugn och snäll och mått dåligt sedan första löpet för snart 1 år sedan (kan liknas med en övergödd 9-årig tik som bara går och lägger sig) Det var inget GO i henne för att vara så ung. Efter hennes sista ”skendräktighets” period togs 2 blodprov och 1 ultraljudsundersökning av livmodern och resultatet blev lågt blodvärde och höga snabbsänks resultat och vätska i livmodern. Så innan jul opererade vi bort livmodern och nu när jag i dag tog stygnen fick jag en hund som är aktiv och drar i kopplet något jag har längtat efter. Hon har även blivit vaktigare och hetare vid hundmöten och det lyser om hela henne numera. Det kostar en del men kan vara lösningen för att förstå om hunden mår bra eller inte.

 5. Ha ha … Lekfulla hundar, som även gillar valpar, har svårt att inte engagera sig i lekinviter …

  Du kan inte vara uppe ”på sälenfjället”, utan nedom, för där uppe var det nog minst 40 CM snö när vi åkte, och är du i kläppen, som hade rejält dåligt med snö förutom i backen, så är du inte i Sälen 😉

Kommentarer inaktiverade.