Nu är det dags för 2014.

Detta blir mitt sista inlägg för året här på bloggen.

Resten av året tar jag semester från bloggen, men kommer tillbaka redan nästa år 2014.

Jag har tillsammans med dig haft ett underbart 2013, och även om jag och mina samarbetspartners har en massa roliga hyss inplanerade för 2014 så hoppas jag bara att vi får ett lika fint kommande år som det vi haft. (även om jag tror vi får ett ännu bättre)

Även om jag har tagit semester för resten av året så kommer jag att finnas resterande tid av 2013 på Instagram (@hundcoachen) samt på twitter (Fredrik_Steen)

Förutom att jag vill önska dig ett riktigt fint och bra Gott nytt år, så vill jag oxå bara påminna om följande –
I dag är det smällare och raketer överallt.
Det är mer än en hund som från och med idag kommer att känna oro inför knallar och smällar efter dagen.
Som hundägare, tänk därför på att vara extra försiktig och smart med din hund idag. Och du som ska skjuta raketer och annat tjafs – Visa hänsyn!

Gott nytt år, vi hörs nästa år igen  🙂

152 svar på ”Nu är det dags för 2014.”

 1. Också ett stort Gott Nytt År 2014 från mig och Zita. December månad blev väl inte som det var tänkt från början. Husse ramlade på isen och krossade höftleden lagom till jul och har nu så sakteliga börjat stappla omkring på kryckor. Extrajobb för mig som kånkat ved och eldat och fått sköta en del av hans sysslor har gjort det knappt om tiden att motionera Zita utomhus även om isen nu är borta. Har blivit en del lekar inomhus i stället. Tack och lov verkar hon vara nöjd med det. Går allting som det ska, så kan 2014 bli bättre än 2013. Som sagt
  GOTT NYTT ÅR
  allihopa. 🙂

 2. Tack Fredrik för världens bästa blogg och alla tips och råd jag fått av alla er på bloggen under året!

  Även om jag inte varit så aktiv med att skriva sista tiden så läser jag allt på bloggen varje dag! 🙂

  GOTT NYTT år från Jens och Kajsa! 🙂

 3. Tack för ett trevligt 2013 med mycket matnyttigt på bloggen. Gott nytt år och trevlig nyårs afton var rädd om våra hundar idag. Ser framåt ett spännande år med våra älskade fyrfota vänner. Kram alla på denna blogg. Önskar jag och min Stina.

 4. Gott Nytt År, Fredrik och alla bloggare! Var rädda om varandra och era hundar! Hoppas att 2014 blir ett fint år för oss alla! Kramar!

 5. Vill oxå önska Fredrik och alla andra här ett riktigt gott nytt år! Ser fram emot fler roliga, intressanta och givande tips och diskussioner under 2014! 🙂

  Mvh,
  Johan

 6. GOTT NYTT ÅR!!!! För säkerhets skull tänker jag vänta det nya året med köttbulle picknick i badrummet med mina hundar. Här ute smäller det ordentligt redan nu, och det är inte ens kl 17.00.

 7. Gott nytt år på er allihopa! Tack för det här året! Trevlig kväll önskar jag alla er två och fyrbenta 🙂

 8. Gott nytt år allihopa!
  Personligen har jag firat med vänner och familj.
  Min Schäfer Viper som fyller 2 år i februari. Är väldigt rädd för smällare. Troligtvis för att han kommer från Thailand och åskan där är enorm. (svensk åska är rena lekstugan jämfört med Thailand) .
  Jag ser därmed nyår som ett tillfälle att under kontrollerade former träna skott träning.
  Jag tog med mig Viper ut när dom började skjuta raketer klockan 12.
  Och kommenderade honom sitt bredvid mig. Han skakade som ett asplöv och ville fly vilket jag bestämt visade honom att det inte gick.
  Tvingade honom med mig efter en stund framåt till altan där dom andra var.
  Han lugnade sig mer och mer då jag istället för att visa medömkan för hans rädsla visade bestämdhet att han skulle sitta ner.
  Han är naturligtvis inte helt rehabiliterad mot smällare. Men jag känner att han är en bra bit på vägen. Då han måste känna att jag som förare upplever smällare som något normalt. Och således något man måste acceptera.

  Vore kul att höra Fredriks råd hur man undviker att få sin hund rädd för smällare.
  Min teori varför Viper vart rädd från början. Är att min fru,s systerdotter som tog hand om Viper när vi var i Sverige. Är rädd för åskan som är enorm i Thailand.
  Därmed har han lärt sig att det är normalt att vara rädd när det smäller.
  Om man vet att det smäller på avstånd. Och man själv inte är skott rädd. Så kan detta vara ett ypperligt tillfälle att öva hunden att smällarna är en del av vardagen som man ej ska bry sig om.
  Blir enligt mig lite fel när många hund experter säger att man ska hålla hundar inomhus på nyår påsk mm. Då dessa tillfällen kan vara bra tillfällen att träna din hund att INTE bli rädd för smällarna. Ett annat sätt är att gå till brukshundsklubben när man tränar skotträning.

  1. nu förstår jag varför vi har nyårsdagen täckta med förvunna hundar på FB.
   om det är denna inställning man har.
   att din hund vill fly är fullt normalt.
   det som inte är normalt är att man tar ut sin hund där hunden uppfattar det som fara och tvingar den att sitta hur rädd den än är.
   Och jag som blir förbannad på FB då jag får dela alla försvunna hundar, det var ju tur Janne att du har kvar din hund.
   mvh

   1. Ja det kan ju vara bra till exempel att ha hunden kopplad.
    Man kan ju knappast förvänta sig att hunden inte ska dra om man inte kopplar den och har kontrollen.
    Och att vara nära sin hund är bra även det.

    1. tror nog folk som har hundar som rymmer vid tolv slaget har de KOPPLADE Janne.

     stackars hundar säger jag bara.

     hej.

     1. Dom fall som jag hört talas om har kanske ägaren haft hunden på ett annars normalt tryggt ställe som en bakgård eller något.
      Och har dom aldrig hoppat över stängslet förr. Så händer det absolut när dom börjar smälla vid 12. Även inomhus upplevs naturligtvis smällarna som skrämmande. Och det räcker med att en dörr öppnas så flyr hunden. Har man däremot hunden vid sin sida kopplad alternativt som Fredrik råder i ett ljudisolerat rum med musik. Så minskar ju risken klart för att hunden flyr.
      Smällare runt nyår är naturligtvis ett otyg. Då obetänksamma ungdommar ibland kan kasta en smällare som kommer väldigt nära hunden och gör det traumatiserande för hunden då det smäller bakom ryggen på honom.
      Men står man TILLSAMMANS med hunden på ett i övrigt tryggt ställe. och man i övrigt uppträder korrekt så anser jag att man i förlängningen hjälper hunden.
      Ungefär som människor som är rädd för hundar. Man kan välja att isolera sig från alla världens hundar och genom detta undvika att skapa denna rädsla. Alternativt så kan man välja att umgås med hundar och genom detta behandla rädslan. Så att ens rädsla på sikt försvinner.

      Precis som att hundar flyr när det smäller. Så kan hundrädsla utlösa ännu otäckare situationer med hund om man gör på fel sätt.
      Jag har dock full respekt för den enskilde hundägaren hur man behandlar problemet med smällare och raketer vissa dagar på året.
      Och jag kommer aldrig att hävda att skotträning är en universallösning. Då det på vissa hundar inte kommer att fungera hur mycket man än anstränger sig. Men jag tror nog att många vet själva hur pass stabil deras egen hund är i detta avseende, med respekt för hur den enskilde agerar med sin egen hund.

     2. Men. Om du nu är en stabil, lugn husse som din hund litar på och du har utsatt den för fyrverkerier tidigare. Varför är den då fortfarande rädd?

     3. hunden är rädd för att ”ägaren fortsätter utsätta den för de som hunden uppfattar som fara”

      svårt att lita på en ”ledare” som går rätt in i ”faran”
      ingen ledare bland djur handlar så.

      men så kommer något som kallas för en ”högre vetande art” dvs människan.
      som handlar helt efter sitt egna språk och därmed skapar mindre tillit och mera tvång.

      jag skäms för oss människor det måste jag säga. och vem som helst idag kan skaffa hund. man behöver inte kunna nåt.

     4. Anna

      Av ungefär samma anledning som att Rom byggdes inte på en dag.
      Min hund kommer från Thailand. Jag har haft släktingar som tagit hand om honom tidigare då vi varit i Sverige. När han nu är i Sverige så har jag lättare att kontrollera detta själv. Sen är det ju vissa dagar på året det händer. Så det är ju ingenting som är lätt att träna och huxflux så är problemet helt borta. Dock såg jag redan efter en stund att han lugnade ner sig igår.
      Så att jag inte nådde resultat är nog inte helt riktigt påstående.

     5. mina hundar kommer från spanien. är från början lika rädd som din.
      men jag bygger förtroende och lyssnar till dem.
      ett år har min ena podenco tik bott här.
      igår sov hon sig igenom hela nyårsafton då de bombade utanför.
      tack vare att min flock vet att vi håller oss i tryggheten och inte vid faran.

      du kommer nog ha en fortsatt rädd hund. spelar ingen roll om den är från skåne eller africa. det är fortfarande en hund. och när det gäller gatuhundar så finns det inga hundar som är så lätta att jobba med som dem. eftersom de ligger så nära sitt språk. men så kommer de hit och vi sabbar dem fort.

     6. Hanna

      Så du menar på fullt allvar att hunden ska tala om för oss människor vad som är fara och inte fara. Och vi ska agera därefter?

      Både du och jag vet att smällare på avstånd kan vara skrämmande men är inte farligt.
      Detta budskap är bra att förmedla till hunden. Det kan ju inte vara kul för en hund att vara tvungen att fly så fort det oundvikliga smällandet uppstår.
      Då måste det väl vara mer praktiskt både för hund och människa att hunden kommer över sin rädsla och lär sig att det inte är farligt.

      Även om en hund har bättre hörsel än oss. Så kan den filtrera ljud bättre samt då utestänga vissa ljud. Dock kommer smällar ögonblickligen och hunden är ej beredd van. Därav så blir naturligtvis hunden rädd för nånting som upplevs skrämmande. Dock kan hunden lära sig att hantera smällarna utan att uppleva detta som hemskt och skrämmande. Som exempel så lär man tjänstehundar detta. Då man som förare lägger ner hunden bredvid sig och därefter ska kunna skjuta en skottsalva utan att hunden reagerar nämnvärt och flyr från platsen.
      Att hunden klarar detta beror naturligtvis för att man lärt hunden att hantera detta genom t.ex skotträning. Som går ut på att man skjuter med signalpistol på långt håll och gradvis närmar sig.

      Jag tror dom flesta hundar tycker att det är ett obehag att i början som exempel beträda gallertrappor. Menar du att det är nånting man bör undvika då för att hunden signalerar fara och vägrar att gå i denna trappa?

     7. ja på fullt allvar lyssnar man till naturen och vinner förtroende.

      sen att du inte fattar det är ju att beklaga.

     8. tror du att en flock går rätt in i det som potentiellt i deras värld kan döda dem.

      bra ledare lyssnar tillämpar och sammarbetar.

      tyckte du att du sammarbetade med din hund igår?

      jag har haft 3 rädda hundar då jag fick dem som omplaceringar.
      idag har jag INGA rädda hundar.

      så Janne.

      vem har fortfarande en rädd hund. jag eller du.

      att du ens ifrågasätter det jag skriver får mig att häpna.
      och jag hoppas att du har din hund vid liv fortsatt varje år.

      ha de bra.
      mvh

     9. Hanna att du häpnar är nog inget förvånande. Då jag läst dina ”Expertalster” tidigare där du sågar mycket vad andra skriver.
      Det måsta vara skönt att känna sig så ”duktig”

      Du är säkert väldigt duktig att rehabilitera hundar.
      Vore du lite mindre arrogant mot människor när du kommunicerar så skulle du då säkert framstå både som duktig och respekterad utifrån det du skriver. Då det är svårt att lyssna på någon som försöker slå in budskapet i huvet!
      Bara för att du anser att dina metoder fungerar. Så betyder det inte att man förkastar allt som inte sker på samma sätt.
      Då är man dessutom inte bara arrogant. Utan ignorant dum.

      Jag understryker att jag aldrig påstått att ditt sätt är fel. Dock har du egentligen bara skrivit att du har en trygg hund som du fått trygg via förtroende. Vore ju trevligt om du beskrev hur du gjort för att uppnå detta förtroende för smällarna? För om du sitter inomhus eller är utomhus med dina hundar samtidigt som det smäller. Så är det ju bara ljudnivån som skiljer. Och en hund som är rädd lär nog ha samma nivå på rädsla där som utanför huset.
      såvida hunden inte befinner sig i en ljudstudio.
      Så vad magiskt för övrigt anser du dig ha gjort?

     10. när det gäller dem inställningen så blir jag nog arrogant som du uppfattar det.

      för det gör mig skit förbannad att varje år dela
      hundar som sprungit bort eller hundar som dött.
      inom 3 dygn sen dagen innan nyårsafton har fram till idag 3 hundar dött pga smällare.flertalet av hundar som försvinner här en ägare som tänker. nä nu ska jag träna min hund.
      sen försvinner hunden eller blir ännu mera rädd.
      du kan kämpa dig med att träna detta varje nyårsafton men din hund kommer vara rädd.

      jag tror inte att jag är bäst. men jag reagerar på någon som skriver att han inte fattar att tränare säger man ska gå ut vid tolv slaget.

     11. Hanna
      du har bevisligen inte läst det jag skrivit. Utan skummat igenom detta och sedan konfronterat vad du tror att jag skriver.

      1: Jag har varit tydlig med att man ska veta vad man håller på med innan man hänger sig åt skottträning.

      2: Det finns vilket jag även skriver skotträning i brukshundsklubbarnas regi. Så man kan göra detta under ordnade förhållanden. Och även få hjälp där så det ej blir fel.

      3: Du påstår att hundar som springer bort på nyår är kopplade hundar som är tillsammans med ägaren. Vilket belägg har du för det? En av SKK,s råd är att koppla hunden just för att den inte ska springa bort.

      4: Jag ställde en fråga till dig vad magiskt du anser ha utfört mot dina egna hundar för att dom inte ska vara rädda.
      Det kan inte ha varit så att du suttit inne med dom när åskan går eller när det smäller och ignorerar den eventuella rädsla dom visar upp?
      Eller är det så att en av dina andra hundar som du haft ett tag vägleder dom nya hur det ska vara i flocken?
      Huruvida så finns det egentligen bara 2 sätt man kan hantera det på. Jobba med rädslan inne eller ute. Vilket du själv gjort om du fått bort rädslan. Maskera ljudet och ljuset enligt Fredriks råd.
      Hur gjorde du. Och kom inte med något flumsnack om att du byggde upp förtroende och därmed så känner sig hundarna trygga klockan 12 av den anledningen. Skotträning bygger nämligen just på att få hunden att känna sig just trygg med situationen trots smällarna. Och det handlar just om förtroende mellan förare och hund. Och en skotträdd hund har lika stora problem inomhus som utomhus klockan 12. Såvida man inte placerar hunden där den inte upplever ljudet över huvudtaget. Antingen ett ganska välisolerat rum. Som nästan bara finns där man har en skivstudio. Eller med hög musik som överröstar smällarna. Men inte ens där kan man vara säker på att hunden inte reagerar. Så vad är då så problematiskt med att träna hunden att ej bli rädd (under ordnade förhållanden)?
      Och har du bara maskerat ljudet så har du ju inte gjort nånting åt rädslan i sig.
      Bara att du låtit hunden slippa uppleva det obehagliga över huvud taget.

      Jag kan dock hålla med dig om att smällare som hanteras av ungdomar vid nyår påsk valborg etc kan vara fördärverliga om dom till exempel kastas så dom smäller nära hunden.
      Men man kan heller inte låta hunden vara inne i flera dagar runt nyår för att låta den göra sina behov inne.

  2. Har blivit förbannad många gånger den senaste veckan men ditt inlägg tog nog priset! HUR kan man vara så urbota dum undrar jag? Det handlar för det första inte BARA om nyårsafton, var det bara då var det ett betydligt enklare problem! Det handlar om veckorna innan och efter när det smäller från ingenstans!
   För det andra är det en SMÄRTSAM upplevelse för hundarna, det gör ONT i deras öron, så att ta ut dem med flit och utsätta dem för det näe, det är inget mindre än djurplågeri!
   Min hund är inte rädd – ännu – vi har i 8½ år klarat oss men än är det inte över men att utsätta honom för det för att ytterligare träna honom? Det finns inte i min värld.

   Jisses! There is one born every minute….fyll i resten själv!

   1. Men om det är så smärtsamt för hundar borde det väl vara snudd på omöjligt att få en hund orädd för fyrverkerier…trots det finns det uppenbarligen flera hundar som inte tycks reagera negativt på det.
    Tänker man även på alla jakthundar (och säkert polis- och militärhundar oxå) som det skjuts för utan problem (och det smäller ofta betydligt högre) så anar iaf jag att något i ditt resonemang inte riktigt håller. 😉

    Har även läst vad en veterinär berättade om hundars hörsel i samband med skott och enl. denne skiljer sig hundens öronuppbyggnad lite från vår. Tydligen dämpas starka ljudspikar i hundens öron vilket gör att de inte upplever starka ljud på samma sätt (=lika starkt) som vi gör.

    Så jag tror inte vi, med rätta, kan kalla alla som låter sina hundar uppleva fyrverkerier för djurplågare…eller vad tycker du?

    Mvh,
    Johan

     1. står i brottsbalken.
      jag hade aldrig tvekat på att göra en anmälan om jag sett ngn som har en livrädd hund stå ute med den då det smäller som värst!
      aldrig tvekat!

     2. Obs att även jag skulle bli förbannad om jag såg en panikslagen hund men det kan inte finnas en lag som säger att du inte får utsätta hunden för fyrverkerier?
      Du får inte utsätta din hund för onödigt lidande och stress men med det kan man inte sätta likhetstecken till fyrverkerier.

     3. jo i brottsbalken står det om fyrverkerier och djur.

      och det kan jag lova att det är högst anmälnings bart om man ser ngn som tar ut en livrädd hund då det smäller!
      just för att hög stress är att utsätta dem för onödigt lidande.

      och sen skriva som du gör Janne:
      ”först skaka den som ett asp löv”

      tur jag aldrig mött dig för du hade fått höra en föreläsning om hantering av hund.
      jag blir så arg på dessa idiot ideer med hundarna.

      jag säger inte att man inte kan använda olika tekniker på sin hund.
      men när det kommer till tekniker som innebär onödig stress och tvång.

      ja då blir jag… grr! 🙁

     4. Hanna, vart finns den lagen?

      Här hittar du djurskyddslagen, och jag hittar då inget om ”fyrverkerier” eller ”smällare” …

      httpx://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880534.htm

      Kopiera länken, och ta bort x från httpx så fungerar den …

     5. att du också tycker det är ok att ta ut en rädd hund Patrik gjorde att mitt förtroende för dig åkte i botten.
      tyvärr.
      ha de bra.

     6. nu skrev jag i våran lagbok.
      djurskydds lagen säger att du inte får utsätta djuren för onödigt lidande.

      att ta ut en livrädd hund ÄR onödigt lidande!!

     7. Det håller jag med om, men det står inte explicit om fyrverkerier (explosiva ämnen) och djur, men att man inte får utsätta djur för onödigt lidande kan helt klart vara en åtalspunkt om man drar med sig en livrädd hund ut till fyrverkerier (eller andra situationer)

    1. men snälla Johan poängen är ju att man inte tar ut en hund som är skit rädd och beordrar den sitt. man är ju dum i huvudet av att göra det! ursäkta mig men nu blir jag förbannat trött alltså!
     de hundarna ni pratar om jakt och militär osv är hundar som inte är rädda.
     sen denna teknik ni kör flooting är livsfarlig och kan gå riktigt fel. är ju tur hunden har starkt hjärta när man medvetet utsätter den för en så hög stressnivå!
     att säga man vet vad man gör är ju bara så okunnigt resonemang, hade man vetat vad man gjorde hade man inte plockat ut en livrädd hund!
     sen får ni gärna tycka att jag är dryg jag står för allt jag sagt.
     och de är onödigt lidande man utsätter hunden för.
     punkt!

     1. Jag håller med dig Hanna! Blir grymt besviken och ledsen när jag läser vissa kommentarer här…
      Visst finns det militär- och polishundar som klarar det här utmärkt men de får nog en helt annan träning än vad våra familjehundar får. Daglig och under lång tid.

     2. TACK Sussie!

      jag är verkligen ingen person som är överdriven med att beskydda mina hundar!

      men vart sjutton har erat sunda förnuft tagit vägen! ni som tycker att detta är helt ok!
      är en himla skillnad på en rädd hund och en orädd hund!

      min ena hane är helt orädd. men ändå vet jag att han är en hund och kan reagera jag tar inte ut han kl 00 ändå.

      jag hoppas du aldrig mera skaffar en hund Janne att ”rehabilitera”
      !

     3. och lägg av att glorifiera tekniker som ngt gott när dessa tekniker förstör sååå många hundar.
      nä nu ska jag nog sluta skriva för jag blir så himla upprörd och ledsen! 🙁

     4. Hanna, jag håller med om att man inte ska utsätta en hund för fyrverkerier om den är rädd för det. Jag är oxå av inställningen att man ska vara jäkligt varsam med att ägna sig åt sk. flooding då jag oxå ser en stor risk att det kan gå helt fel (vilket även de som förespråkat det här skrivit).

      Om du läser mitt inlägg igen så ser du att det jag opponerar mig emot är påståendet att alla hundar lider av det för att det smärtar i öronen på dem. Det är högst sannolikt ett felaktigt påstående och jag ser ett problem med att vi baserar vår tro eller handlingar på felaktiga grunder då det tenderar att förr eller senare bli kontraproduktivt.

      Men jag vet oxå att alla inte delar den uppfattningen då forskning visat att vi människor har en tendens att ganska lätt godta ologiska och ofullständiga argument så länge vi håller med om och gillar den angivna slutsatsen.

      Mvh,
      Johan

     5. Haha Claes, vi får försöka sätta igång ’tråden’ igen,så dina öl och popcorn inte var förgäves 😉

      Har läst alla inlägg, och håller delvis med Hanna,delvis med Janne. Själv skulle jag aldrig ta ut en hund vid 12-slaget, även om hunden är helt skottfast. Menar-varför?
      Men samtidigt kan jag förstå Jannes tänkande. Men kan då tycka att 12-slaget kan vara ’examen’ för hunden. Dvs resultatet av träning av skott, och inte själva träningen.
      Min åsikt iallafall 😉

     6. Thea>>
      Kan bara instämma i det du skrev, man hajjar båda lägren och det är det som var intressant.
      Nu är ölen avslagen och smakar blääääääh.

     7. Claes du få dricka öl och titta på när juniorkronorna spelar final istället.
      Skulle också vilja ha svar av Hanna hur dessa motsägelser går till. 🙂

     8. Janne>> Du har så jävla rätt, Hanna kan verkligen ” gå i taket ” och det är synd faktiskt.
      Hon blir rätt låg och säger man emot så kastar hon paj direkt.
      Och när någon kastar paj så blir jag förbannad och svarar emot 🙁
      Skulle vara kul och se hur Hanna någon gång är lugn, fast hon kokar inombords, svarar och försöker att nå fram.
      Men det lär aldrig hända och nu kommer Hanna skälla ut mig, men det kommer jag ta med ro 😉
      Ha det gott Janne !!

     9. Ungefär Claes
      Man undrar varför en människa ska bli så upprörd gång efter gång?
      Hanna är med stor sannolikhet duktig. Men tyvärr smolkas budskapet av all ilska för allting som inte faller in i hennes mall.

    2. Känner du till att det är väldigt många jakthundar som är skottfasta men otroligt rädda för fyrverkerier?
     Det är så många sensationer de upplever under fyrverkerier som inte på något sätt går att jämföra med skott under jakt. Det är inte bara smällarna och tjuten utan även synupplevelsen, röken, lukten av krut osv. Tror också det varierar mellan raser ur känsliga de är för ljud. Det har jag sett på nära håll.
     En hund som blev hysteriskt rädd och min som inte reagerade nämnvärt.

     Så, ja, jag står faktiskt fast vid att det ÄR djurplågeri att ta med dem ut för även om de inte reagerar på själva skjutandet är det att utsätta dem för otroligt stora risker att få förlupna raketer och andra smällande otyg på sig.

     Du har din åsikt, jag har min.

     1. Jo, jag tror oxå att det är fler upplevelser för en hund under ett fyrverkeri jfr med ett skott. Men det talar väl snarare för att det inte är pga smärta i öronen som gör att de blir rädda?!

      Sen förstår jag inte riktigt hur du resonerar om att det är djurplågeri att utsätta hunden för en risk. Är det barnmisshandel då att åka bil med sitt barn då bilkörning är en av de största riskerna vi människor utsätter oss för?

      Mvh,
      Johan

     2. att utsätta ett djur för en hög stressnivå som är så hög så att hjärta kropp etc påverkas. är en form av djurplågeri. en frisk person vet att man inte gör det med varken djur eller barn.

      asså är det verkligen så att du inte förstår det som skrivits? eller gillar du bara att debattera?
      eller vill du inte förstå?

      du är ju sund i ditt tänkesätt många ggr man läser. men vad är det i detta du inte förstår. ser man inte skillnaderna i denna fråga eller.

     3. Johan, djurplågeriet sitter i att du försätter din hund (djur) i en situation den mår rejält dåligt av, t ex en hund som är livrädd för smällare/fyrverkeri men ändå ”tvingas med” på de ”festligheterna” …

      Samtidigt är det inte djurplågeri om man har en hund som klarar av det …

     4. Hanna och Partik, men här var det ju inte prat om att hunden mår dåligt utan risken i sig var tillräcklig, dvs hur hunden mår eller reagerar är irrelevant enl. det synsättet…och det är väl ändå lite långsökt att kalla dig Patrik för djurplågare om din hund nu tycker det är kul med fyrverkerier bara för att det finns en risk att en raket hamnar fel och råkar skrämma din hund!? 🙂

      Hanna, visst gillar jag att debattera, men sällan bara för sakens skull och aldrig utan att motivera varför jag ifrågasätter vissa saker.

      I detta fall ser jag en risk med att om vi börjar ropa ”djurplågeri” för saker som är mer kopplade till vår egen åsikt än djurets upplevelse så kommer vi förlora trovärdighet i de fall där djur verkligen far illa och därmed öka risken för att dessa fall inte tas på allvar…dvs jag tror det kommer drabba djuren hårdast i slutändan och det kommer jag alltid opponera mig emot!

      Mvh,
      Johan

     5. Hanna.
      Djurskyddslagen säger att man aldrig får utsätta en hund för stress eller lidande.
      Du säger att man måste ha en bra grund och tillit innan man sätter en hund i en situation som den kan uppfatta som skrämmande.
      Jag håller med dej.
      Men. Sedan berättar du att din Ella upplevde det som tortyr att åka bil och bajsade och kräktes.
      Hur fick du då hem henne om du inte bestämde att hon skulle göra resan trots att hon for rejält illa av den?

     6. Jo, men det som skrevs och som jag opponerade mig emot var inte kopplat till hundens upplevelse…

      Jag försöker undvika att blanda ihop flera olika diskussioner till en då risken att man blandar ihop saker blir rätt stor då… 😉

      Mvh,
      Johan

     7. Anna de flygs till sverige från sos.
      så det var vell onödigt att fortsätta sätta Ella i en bil efter flygresan eller?
      om man har ett val Anna så väljer man att inte utsätta hunden för onödig stress.
      det är hur jag gör.

      så din fråga tycker jag var väldigt lustig. man har ett val på nyårsafton!

     8. Hanna jag förutsätter att du då bor på gångavstånd från flygfältet?
      Hur såg du till att hunden var trygg innan flygresan. Låter inte speciellt tryggt att en hund som får flyga inte klarar en bilresa.
      När jag tog Viper till Sverige så föregick det av mycket träning för att han skulle känna sig trygg på flyget.
      Så om du lever som du lär borde duju ssjälv tagit dig till Spanien för att säkerställa att hunden mår bra inför resan. Gör den inte det så kan man ju enligt din logik se det som djurplågeri.
      Att hon sen vägrar att åka bil tolkar jag som ett symtom på rädsla för att bli instängd.
      Hur tänkte du dä?
      Moralen är lite dubbelbottnad ser jag!

     9. nu är ju inte hon rädd längre 🙂 den förkinppar hon med glädje bilen 🙂

      nä har förtroende för att sos klarar det att flyga med dem.

      skillnaden är också skit löjlig och visar att du inget har att komma med. för Ella åkte flyg en gång.

      du utsätter din hund gång på gång.
      och fattar du inte den skillnaden vilket du inte gör.

      så droppa detta nu.
      för att prata om dubbel moral och en flygresa är så barnsligt.

      du har en rädd hund fortfarande jag har det inte.:)

     10. Alla har rätt till sin åsikt. Vad som är rätt för dig, kan vara fel för någon annan och tvärtom. Låter som om det är lite uppstressad nivå på samtalet. Dags att ta en timeout möjligen? Såna är ju populära i somliga kretsar har jag förstått på senaste halvåret tjatande.

     11. Så om jag skrivit att nu är min hund inte rädd längre så är det ok enligt dig.

      Vadå utsatte hunden för detta en gång?
      Flygresan där hunden ska sitta i buren 4 timmar i ett lastutrymme. Där du själv inte vet ett skit om vilken status hunden har mentalt viftar du bort som ingenting.

      Däremot en trygg hund i övrigt som är tillsammans med sin husse som han känner sen han var 9 veckor med starkt förtroende kallar du för djurplågeri.

      Snacka om att kasta sten i glashus.
      Om du verkligen vill adoptera en hund så tror jag att det finns gott om svenska alternativ. I stället för en spansk gathund som bevisligen tillfredsställer ditt moraliska ego.

      Ska man flyga en hund och sen kunna prata moral. Så bör man vara säker på att hunden mår bra på resan. Och organisationer som sos gör affärer på att sådana som du tycker att det är behjärtansvärt att flyga hunden från Spanien till Sverige för man tror att hunden får det så mycket bättre än där dom är.
      Hur många hundar som inte är förberedda för att flyga tycker att Flygresan var traumatisk och får men av detta tror du?

     12. visste inte att du kände sos animals Janne och hur de jobbar.
      och absolut har vissa hundar det bättre i det landet de bor i.

      sen har vissa det ännu bättre här.

      men om du känt sos så hade du vetat att många av deras hundar adopteras inte ens till Sverige.

      men nu känner du ju inte till dem så då förstår jag din reaktion 🙂 🙂

     13. är roligt att du kommenterar min adoptioner när du själv har en gatuhund. vet du vad jag skulle aldrig reagerat på ditt första inlägg. det var dumt. du jobbar jättebra och jag tycker det är jättebra tekniker alltihop. ber om ursäkt för att jag reagera och önskar dig verkligen all lycka med din hundar. trevlig helg 🙂

     14. och om de tjänat pengar haha ja då har de tjänat dåliga pengar Janne eftersom jag inte betalar för sos hundar. så droppa ditt snack om sos pengar och flyg hit och dit. du har inte en aning.

     15. Ytterligare bevisar du att du inte läser vad som skrivits. Och utgår från vad du tror.
      Jag har ingen gathund.
      Jag hämtade honom hos uppfödaren i Packchong i nordöstra Thailand efter att ha kommit i kontakt med dom, genom rekommendation av Thailands Schäferhundsklubb. Som en väldigt seriös uppfödare. Han bodde hos oss i Thailand tills han var ca 1,5 år. Då vi sen 4 månader tidigare förberett honom för resan.

      Således känner jag och min hund varandra väldigt bra sen han var liten valp.

     16. jag både jobbar med och har svenska omplaceringar.

      SÅ. bevisligen” var det inte bara jag som inte kan analysera och läsa allt som står. 😉 😉 😉 😉

     17. Hanna det förutsätts att du delar med dig av den infon.
      Att du även har svenska omplaceringar har du ej skrivit tidigare.
      Du förutsätter således att man ska söka på vad du skrivit i andra trådar eller vara tankeläsare.

      Jag däremot några medelanden och 2 timmar innan du påstod att jag hade gathund. Skrev att min hund varit med mig sen han var 9 veckor.

      Det är mycket bra att du tar hand om omplaceringar och gör något gott över detta. Dock blir din upprördhet över saker som du läser och varken uppfattat rätt eller kan göra nånting åt. Annat än att du blir ännu mera upprörd. Och att det slår udden av andra saker du skriver. Där du kanske är helt rätt ute?

     18. Janne jag har allt skrivit det flera gånger, poängen var att man är två som träter. 😉

      jag har svårt för när människor skriver att de. tvingar sin hund.
      och när de löser saker genom floothing.
      just för att jag vet hur farligt det är för många vovvar.

      men vi kan ju denna gången vara överens om att inte vara överens.

      🙂

     19. att jag inte kan göra ngt åt det håller jag inte heller med om.
      för du skrev att du inte förstår tränare som säger man inte tar ut sin hund på nyårsafton.

      jag är en av dem som säger det. och de anser jag att jag kan göra ngt åt.

      genom att kommentera dig så gör förhoppningsvis inte flera efter det och även dem går ut och tränar.

      sen att jag vill förändra dig det var inte i mitt intresse, och ber om ursäkt att du tog det så. du äger din hund du får göra vad du vill med den 🙂

      sen hoppas jag inte flera tar efter bara och även dem går ut och tränar.
      är så ledsamt att läsa om alla försvunna vovvar.

      men det förstår du nog 🙂
      mvh 🙂

     20. Hanna jag började att skriva på ett svar.
      Dock hade detta nog blivit never ending story om inte en viker sig i debatten.
      Så jag avslutar här och önskar god fortsättning.

     21. Näääääää…………..sluta inte nu, jag har precis hämtat öl och popcorn ?!
      Tycker det var intressant detta speciellt då om djurplågeri.
      Man får alltså inte utsätta en hund för stress men ändå ska man försöka träna sin hund att inte bli stressad av situationen ?!
      Lite som att äta kakan och samtidigt behålla den.
      Det blir ju en utopi till slut.

   1. Ja det där med isolerat rum med musik låter onekligen intressant. Dock ser jag det från 2 håll.
    Då jag personligen haft med militära thänstehundar som är skottränade i den graden att dom ska klara att ligga bredvid föraren medan han skjuter. Så vet jag att skotträdsla inte är ett normalt tillstånd. Dock ska man veta vad man håller på med om man skott tränar en hund. Och gör man fel så lär naturligtvis rädslan öka istället för att minska. Och jag kan därför förstå att Fredrik råder hundägare att undvika problemet.
    Dock är smällare och raketer nånting som man inte kan undvika. Och genom att undvika problemet så anser jag att man befäster det. Därav så försöker jag att facea problemet istället för att undvika det. Vad jag såg igår var en hund som gradvis lugnade sig. Då han dels ej kunde fly. Han såg att husse var lugn. Samt att genom att inte gulla med honom när det smällde så uppmuntrade jag ej honom att det var rätt att vara rädd.

    Jag har dock full respekt för att man ej bör göra detta om man ej har full kontroll över vad man håller på med. Då om man ger hunden fel signaler. Eller om man kommer för nära smällarna så kan det gå illa.

    Ett annat exempel på träning jag gjorde med honom i våras är att i yasothon i nordöstra Thailand har man raket festival. Varvid dom skjuter i maj upp 150mm x 3meter långa raketer från ramper och tävlar vilken raket som kan gå rakast och högst. Jag tog med mig Viper dit. Och i början av dagen ville han fly av knallarna som aviserade uppskjutningen. Samt det höga ljudet när raketen steg. Detta avtog gradvis. Och mot slutet av dagen vart vi inbjudna av ett gäng som skulle avfyra sin raket. Att följa med till avfyringsplatsen. Vi gick dit Viper var med. Och han reagerade inte längre på dom stora raketerna när dom steg. Detta trots att vi tidigare satt 300 meter bort nu endast befann oss 50 meter från uppskjutninsramperna.
    Så en klar förbättring vart det. Dock låter en raket inte som åskan. Så den reagerade han naturligtvis på. Och nyårsraketer låter även dom annorlunda än åskan och dom stora raketerna.

    1. Janne, jag tror på ”avvänjning” (habituering), men för det krävs det att man tränar dagligen, inte bara ”dagarna innan” det smällar både till höger och vänster, högt och lågt.

     Jag har ALDRIG haft en skotträdd hund, har ALLTID tagit med mig valpar/unghundar ut när JAG skjuter upp mina raketer. På det viset har de själva fått uppleva att JAG (med familj/vänner) tycker detta är helt fascinerande och uppskattande.

     Mina hundar har istället nästan gått åt andra hållet, blivit REJÄLT intresserade av smällare/raketer och SÖKER sig mot dem som något positivt och alltså inte uppfattar smällandet som fara (egativt) …

     Men, jag har också samma uppfattning som Fredrik, att det är bäst att hålla hundarna ”lååångt ifrån” smällandet, om man ”inte vet vad man gör”, så det inte förvärras.

     Kan tala om att jag själv bor på landet, mitt på vischan, men ändå mullrade det fint ute från ca kl 18:00 – 01:00 … så, jag tror inte man egentligen är ”skyddad någonstans”, så det där rummet med lite musik/ljud som överröstar mullrandet och förståss täckta fönster, kanske de flesta hundägare skulle anpassa sig till …

     1. Där för en gång skull håller jag med dig Patrik. Och det är det jag försöker att förmedla. Att som jag stå utanför huset på våran altan tillsammans med hunden anser jag är någorlunda säkert. Då det är på avstånd. Man ska naturligtvis inte ha med sig hunden om man har för avsikt att själv skjuta raketer eller smällare. Då detta naturligtvis är för nära.

      Precis som du skriver så reagerar ju hunden även inomhus. Och om man på människors vis ömkar med hunden då när den söker tröst. Så är ju detta en signal till hunden att den gör rätt när den blir rädd.

      Och precis som du skriver så bör man undvika detta om man ej vet vad man håller på med.

      Det du beskriver är att skapa förtroende för varandra!

     2. Har också tagit ut min hund – kopplad – när det varit dags för raketer och smällare. Vi har lugnt och stilla stått och iakttagit och lyssnat till dem. Har inte haft några problem då. Däremot har det hänt någon enstaka gång att hon morrat lite lätt åt någon smällare när vi varit inomhus. Har helt ignorerat detta och låtsat som om ingenting hänt och då har hon inte brytt sig om det.

 9. Jag önskar oxå ett gott nytt år och ser fram emot att inte missa ett enda inlägg på år 2014 heller! Roligt med allas tips å synpunkter speciellt när man känner igen de återkommande kommentatörerna (kan man säga så?) Ha de nu toppen allihop 🙂

 10. Janne har rätt. Habituering fungerar, men det krävs ganska lång systematisk träning innan hunden visar på större förbättring. Det räcker alltså inte med träningen en dag före nyår.
  För hundägare i allmänhet är det bättre att skapa en lugn och trygg miljö för sina hundar och låta bli att gå ut helt på kvällen. Ska man vänja hunden så måste man veta vad man gör annars blir det lätt värre!

  1. Men det måste väl vara svårt med habituering när hunden redan utvecklat en rejäl rädsla, eller?

   1. Jo det hjälper. Men man kan även förebygga detta genom att delta när brukshundsklubben har skotträning. Och på så sätt bygga upp en resistens mot skott.
    Men måste veta hur man gör så att det inte får motsatt effekt.

 11. Stina
  Självklart inte. Hade inte hunden varit rädd så hade den ju inte behövts habitueras.
  Men det är alltid effekten av habituering som blir när hunden går från reaktion till ickereaktion. Eller mindre reaktion.

  1. Men A och O för att habituering ska funka är ju att hunden inte är rädd, dvs stimulit behöver vara i en sån dos att hunden hör det men får en chans att vänja sig långsamt, såklart individuellt var man kan börja. Men Att låta en hund först få tillexemplel panik för att sen bli passiv (CM-style) är något annat. Nu pratar jag inte om din hund specifikt Janne eller er träning, utan om rädsleträning i allmänhet 😉

   1. Stina
    Vad har du fått det ifrån?
    I stora drag handlar det ju bara om att vägleda hunden och visa att det inte är farligt.
    Väldigt mycket sån träning utför man med hunden när den växer upp. Som exempel så har vi nu i Thailand en Dvärg pinscher5,5 månader . Ganska snabbt så lärde han sig för att kunna följa mig att gå i trappan upp i huset ca 4 trappsteg. Då det är öppet mellan trappstegen. Så hade han en gång för bråttom och snubblade/rasade igenom på baksidan av trappan. Han var naturligtvis efter det rädd för trappan.
    Jag fick då vägleda honom om att trappan var ofarlig. Och därmed övervann han sin rädsla. Och gick sen igen i trappan utan problem.
    Skotträdsla är ju samma sak. Dock är den ju som allt annat ju längre man väntar med att sätta sig i sadeln igen. Ju mer får man arbeta med detta. stimuli är ju att hunden litar på mig som förare att göra saker som dom tror är farligt.
    Och det är naturligtvis lättare att få en hund som man är bra kompis med att utföra saker som är obehagliga.

    Man kan ju sen je belöning efter att hunden lugnat sig. Men då återstår frågan om hunden gör kopplingen mellan att den tidigare gjorde rätt och belöningen. Då tiden förmodligen löpt för länge emellan.

    Viper är för övrigt en väldigt lugn hund.
    Men jag berömmer inte honom när han är uppspelt och springer omkring. Däremot när han är lugn och ligger och vilar så klappar jag och myser med honom. Och kanske ger honom massage på magen. Då befäster jag att det är rätt att vara lugn när man är hemma.

    Lär jag in nånting så gäller naturligtvis inte ovanstående.

    Problemet med skotträdd hund och stimuli som jag uppfattar att du menar. Är att om man försöker ge beröm eller godis. Så är det inte säkert att hunden förstår syftet med varför man ger belöning. Med stor sannolikhet kan den ju då uppfatta belöningen som en verifikation att den gör rätt som är rädd.
    Och det är därför man i dessa situationer inta ska dalta med hunden och på människors vis tycka synd om hunden. Då det uppfattas som något helt annat i andra ändan.

    Om du däremot ska lära in något. Så är ju belöning ett alldeles ypperligt medel för att befästa inlärningen.

   2. Problemet med ”rädsleträningen” är faktiskt att man ”måste utsätta hunden för lite rädsla”, för att den ska lära sig att överkomma rädslan, tyvärr …

    Detta strider lite mot ”klickerprinciperna” (nu går alla klickertränare i taket) då det man använder när man ”motbetingar” (t ex skvallerträning, BAT etc.) är just negativ förstärkning. Går inte att träna rädslebiten utan det, tyvärr …

    MEN! man ska naturligtvis INTE sätta in hunden i en situation som skapar panik, utan just första steget, första eskaleringen upp på rädsleskalan så att säga …

    1. jag håller med om att man kan utsätta en hund.
     men då är det ju förbaskat bra att börja i rätt ände! och utsätta hundar som blivit TRYGGA FÖRST.
     jag utsatte inte tex Ella för bilen i början som hon spydde i och sket på sig i. för det hade varit tortyr för henne! jag byggde trygghet hemma och mellan mig och henne först. när hon blev trygg hoppade hon in i bilen som att hon aldrig hade varit rädd! och då tränade jag inte ens bilen. utan plockade bort den istället en tid.

     det är nämligen så att med en bra grund som gör hunden stabil och trygg kommer mycket gratis och man behöver inte TRÄNA det.

     men det missas ju ofta här på denna blogg då allt handlar om träning och inget annat. tyvärr 🙁

     1. Hanna bara för att det diskuteras träning på bloggen ska man inte ta för givet att dom andra nödvändiga parametrarna saknas.
      Det är där du gör grundproblemet i din argumentation.
      En förutsättning att den mesta träning över huvud taget ska fungera är att det föreligger förtroende mellan förare och hund.

      Dock är det även svårt att lyckas om man tror att detta förtroende är enda parametern som behövs.
      Man tar ju knappast en random hund och ska träna bort en rädsla.
      Så mycket av det du skriver är självklart. Men du framställer det på ett sätt så att du framställer dig både arrogant och totalt ignorant mot vad andra skriver.
      Vilket gör att du hamnar i polimik med din egen ignorans att läsa vad som skrivs.

     2. Håller med! Man kan nog dra det så långt som att det är ganska lönlöst och taskigt att försöka träna med en hund som inte är trygg och tillfreds med en själv och situationen, det är liksom steg ett alltid 🙂 En skärrad/stressad/rädd hund lär sig sällan bra saker. När jag pratar om träning är den alltid i samförstånd och på hundens villkor, alltid. Tvinga eller pressa finns inte i min värld, jag har sett för många dåliga exempel för att tycka att det nånsin är en bra ide, däremot brukar det oftast gå att hitta någon nivå att mötas på och ta det därifrån 🙂

     3. Janne. din hund hade inte skakat som ett asplöv om ni hade en stabil grund.
      sen som jag sa innan får jag gärna uppfattas som arrogant. bjuder på det då 🙂

     4. jag hade inte en tanke på dig Stina i mina inlägg och ingen annan heller. vill förtydliga det.

      jag reagerade endast på Janne från hans första inlägg.

     5. Hanna återigen visar du din arrogans och dessutom nu börjar till och med motsägelsefull.
      Att blanda ihop rädsla för enskilda saker och trygghet mellan förare. Visar att du har bevisligen svårt att särskilja saker och ting.
      Du får skilja på rädsla och förtroende.

      Det är lika dumt som att säga att flygrädda inte borde vara det för att man har förtroende för att piloten kan sitt jobb.
      Och fortsätter du den typ av argumentation?
      Så framställer du dig inte bara som arrogant.
      Utan som ovanligt korkad.

     6. ja då är vi ju två som är ovanligt korkade 😉
      men fortsätt din träning vi kommer inte längre än så här. att du tycker jag pratar dubbelt är för att du och jag ser det helt olika.
      lycka till med din hund 🙂
      mvh

     7. om man utsätter en individ för ngt den INTE är redo för. så får man inget förtroende för den som utsätter den.
      men du får fortsätta ha en rädd hund helt enkelt är ju flera här som reagerat på att du tar ut din rädda hund på nyårsafton.

     1. ja det gör jag tyvärr när det bryr mig illa. stress är inget att leka med. och många hundar dör och försvinner runt nyårsafton.

     2. Hanna, i all välmening, jag förstår att du blir upprörd och jag tror vi alla här är överens om att fyrverkerier är ett stort problem för många hundar. Men du måste lära dig skilja mellan olika aspekter och orsaker. Ditt sätt att resonera påminner mig rätt mycket om det som förs av de som drar alla invandrare över en kam efter att de hamnat i slagsmål med ett invandrargäng. Visst, det väcker starka känslor, men det blir bara fel om vi förenklar så mycket.

      Hoppas du kan ta det jag skriver på rätt sätt nu och inte ser det som ett påhopp…

      Mvh,
      Johan

     3. tar jag inte som ett påhopp. för jag ser det du och vissa andra skriver som ett sätt att man inte vill inse utan man börjar ifrågasätta saker som faktiskt inte är ok för hundarna.

      så när du skriver uppfattar jag det mång ggr som att man bara vill debattera och vrida på allt till minsta minkrodetalj.

      från början reagera jag på att man tvingar ut sin hund på nyårsafton och det är fortfarande det jag reagerat på.

      sen får du gärna tro jag drar alla över en kam. hade jag hurrat och hållit med i detta idag. hade ni tyckt jag var toppen 😉

     4. Bra att du inte tog det som ett påhopp.

      Visst kanske jag har en böjelse för att vrida och vända på saker och ting, men det är bara för att det ökar min kunskap och förståelse. Även inom forskarvärlden går man nu mer och mer mot att studera undantagen och avvikelserna för att öka förståelsen om hur saker och ting hänger ihop.

      Jag tror du begår ett misstag om du blandar ihop insikt med ifrågasättande och ifrågasättande med ställningstagande.
      Jag skulle vilja hävda att insikt leder till ifrågasättande och att ifrågasättande i sin tur leder till ökad insikt.

      Personligen hade jag hurrat om du ifrågasätter det jag skriver på ett sakligt och konstruktivt sätt och kommer med, för sakfrågan, relevanta argument för varför jag har fel i mitt tänk. Då hade jag jublat och tackat dig för att du hjälper mig öka min förståelse! 🙂

      Mvh,
      Johan

  2. Men håller med om att det är underbart när det fungerar, vid rädsla hade jag nog ändå kompletterat med motbetingning, för en tidigare rädd hund hade jag hellre jobbat för en positiv förväntan på stimulit än en neutral för att vara på den säkra sidan, men det är väl olika hur man vill ha det 🙂

    1. Det går att få alldelses utmärkt resultat med motbetingning, men det är svårt, det håller jag med om, och som allt annat kan det bli fel om man inte är uppmärksam :). Ingen har väl sagt att ”daltande” skulle vara en metod, så den kan vi skippa 🙂

 12. Stina
  Nej håll isär begreppen. Habituering är att reaktionen på ett stimuli minskar om hunden utsätts för det länge och ofta. Det är alltså tillvänjning.
  Det du syftar på är desensitisering vilket är att du tillvänjer hunden genom att exponera hunden för stimulit under tröskelnivå alltså under reaktionsnivå. Rätt utförd desensitisering så blir hunden habituerad alltså tillvänjd.

  1. Jag vet vad skillnaden är Jodde, men jag tror att våra åsikter går isär ang vad som är att vänja sig :).

 13. Stina
  Flooding och systematisk desensitisering är båda fungerande metoder för att habituera hunden!

  1. Du har helt rätt Jodde, håller med att jag var otydlig :). Det enda jag ville säga var egentligen bara att om man vill vänja en hund vid något eller skapa nya trevliga assosiationer så är det rent praktiskt smidigast att börja på en nivå där hunden inte är rädd 🙂

   1. Stina.
    Ja det ultimata är ju att hunden inte är rädd från början.;)
    Men då olyckan redan har hänt så får man göra det bästa av situationen.:)

    1. Absolut! 🙂 och hur skottfast en hund än är så har man inga garantier, så alltid bra att vara vaksam oavsett och ha en liten reservplan 😉

 14. My twocents…

  ibland beror kanske rädslan på att hunden är väldigt känslig för starka överraskningar. Den kanske rentav tidigare i livet utsattes för någon chock. Eller den är allmänt känsligt lagd…

  Men oftare tror jag att rädslan beror på ett faktiskt, konkret obehag, dvs smärta. Jag har läst att en smällarknall varar lite kortare än t ex ett gevärsskott, så hundens skyddsmekanismer i innerörat mot höga ljud hinner inte stänga till. Därför tål många jakthundar gevärsskottmen inte smällare.

  Man kan jämföra med kloklippning. De flesta hundar tror jag är rädda för att det ska göra ont – antingen för att det har gjort ont tidigare eller för att de helt enkelt är känsliga i klorna. Vi är olika smärtkänsliga. En del människor kan borra hos tandläkaren utan bedövning, men de flesta kan nog inte det.

  Hundar kan vänjas vid kloklippning via metoder som framkallar det lugnande hormonet oxytocin, som även dämpar smärta, t ex mat och strykningar. Man kan också ”betala” för ett litet obehag med ett stort välbehag, t ex stor korvbit. Ibland är det oviljan att hållas fast/vara stilla som är orsaken, då tränar man på det förstås. Ibland påverkas hunden också av att ägaren inte gillar kloklippning (eller fyrverkerier).

  MEN som sagt så tror jag att rädslan i många fall beror på att hundem faktiskt får ont, eller har tidigare fått ont, i örat av smällarna. Och DEN rädslan går inte att träna bort!

  Borde vi sluta avla på hundar som är rädda för fyrverkerier? Försvinner inte lite väl många hundar ur avelsbasen då?

 15. Hanna
  För att hunden ska kunna övervinna en rädsla så behöver hunden exponeras för det stimuli som skrämmer den.

 16. Erfarenheter? Det JAG läser behöver ju inte stämma med vad det verkligen står. Ofta har vi inte en aning om hur en hund verkligen beter sej eller hur duktig ägaren är eller vilken relation ägare-hund har.

  1. Jag tror du har en poäng i det du skriver. Kanske gör man klokast i att ställa frågor vid tveksamheter än att göra antaganden…särskilt om man blivit upprörd av det någon skrivit!?

   Mvh,
   Johan

    1. Det är sant. När jag tänker på det brukar jag faktiskt oxå läsa inlägg flera gånger ibland för att se att jag verkligen läste rätt eller ifall det går att tolka på flera sätt än vad jag spontant gjorde.

     Good thinking batman!! 😀

     Mvh,
     Johan

  2. Mycket kloka ord Anna!
   Speciellt Fredrik blir väl ofta utsatt för det när någon läser nånting annat än vad han menar.

  3. Mitt inlägg blev så rörigt att jag inte trodde ni skulle läsa det.

   Jo, det hjälper att läsa två ggr och försöka tänka till om vad det står.
   Funderar man vidare så kanske det som inte fungerar så bra för mej eller mina hundar kanske är en kanongrej för någon annan.

   Jag har svårt att förstå hur man kan få problem med inkallningar, gå fint vid sidan, hundaggressivitet eller en hund som inte vill ge bort det den har i munnen. Aha, alla har inte hundar som är avlade för att samarbeta, arbeta lösa tillsammans med andra hundar och apportera…tänkte inte på att inte alla äger en retriever som dom skaffat som valp och alltid kan ha lösa.
   Vadå vaktar huset? En hund släpper väll in alla med en viftande svans?

   Så har vi olika ord som kanske har en helt annan innebörd för mej eller dej. Ledarskap? Korrigeringar? Klicker,? Hundträning? Passivitet? Stress?

   Så har vi allt annat som vi har tankar om. Blandras, utställningar, hundmat, kloklippning, MH, gatuhundar som importeras, omplaceringar, bur, kastrering, långlina, hundträning, djursjukvård osv. Det JAG har bra eller dåliga erfarenheter av behöver ju inte betyda att det är värdelöst. Det JAG har bra erfarenheter av behöver ju inte betyda att det är bra i alla situationer och med alla hundar.

   Tex så reagerade jag på nyårsnatten när Janne skrev om sin hund. Med lite förklaringar så insåg jag att han troligtvis inte gått ut och skjutit raketer lite halvfull själv och tvingat sin rädda hund att delta på nära håll. Det var min första bild av det som han skrev..troligtvis var det fel men vem vet säkert?

   God fortsättning alla! Jag är övertygad om att alla era hundar har ett kanonbra liv tillsammans med er!

   1. Väl skrivet Anna!
    Nej vi var inte ut och sköt raketer eller smällare själva.
    Vi var utanför huset på behörigt avstånd.
    Vi hade i och för sig kunnat stanna inne. Men då vi alla gick ut och Viper alltid är med mig förutom när jag handlar eller är nånstans där hundar ej kan följa med. Så finns det ju ingen anledning att han skulle vara ensam inomhus.

    1. Kan du svara på det här då Janne?
     Om jag hade haft med en av mina hundar ut för att kolla på raketerna så hade han troligtvis darrat som ett asplöv och reagerat på skotten, krutröken och stjärnfallet. Varför då?

     1. Därför att han troligtvis varit rädd.
      Men då vare sig jag känner din hund eller att din hund känner mig. Så hade det nog knappast varit rekomendabelt.
      Varför han varit rädd är nog väldigt individuellt.
      Så jag skulle nog säga pass om det inte var en hund som jag kände. Då detta är a och o för att man inte ska äventyra något.

     2. Så enkelt kan man alltså felbedöma något nån annan skriver.
      Han är en apportör och van att arbeta under rejält skjutande. Innan han får sätta igång att jobba så darrar han av förväntning och givetvis ett stresspåslag men det är inget som påverkar honom i hans arbete och han är kolugn i alla andra situationer.
      Skulle jag ta med honom ut på nyår skulle han förvänta sej att det var jakt på gång. Krutdoften skulle trigga och han skulle markera stjärnfallet. Säkert skulle han bli rejält besviken..

     3. Jag hade en hund på 90 talet. Varav uppfödaren berättade om min hunds pappa.
      Som ägare skottränade genom att smälla ballonger.
      Det resulterade i att hunden försökte fånga smällarna. Då han associerade dom med ballonger. 🙂

    2. Såg sen fel på vad du skrev.

     Om du själv skulle ta med hunden kan du bara själv svara på. Då du själv känner din hund bäst.
     Det går aldrig att enkelt svara på genom den knapphändiga infon som ges vad som vore mest optimalt eller varför. Det finns en anledning till att Fredrik ofta reserverar sig för hur han svarar. Då man inte utan att ha träffat hund och ägare i verkligheten kan bilda sig en riktig uppfattning.
     Så därav går det inte att exakt svara på din fråga utan att anta och gissa. Då den innehåller för få parametrar för att ge ett rättvist svar.

     1. Sen skrev vi om varandra. Då jag inte sett ditt svar innan jag skrev ovan.
      För att minska missförstånd. Fast vi verkar vara av samma åsikt. 🙂

     2. Jag menade inte att göra mej lustig över alla hundar som lider vid fyrverkerier och smällare.
      Själv skulle jag inte med hundarna på nyårsnatten eftersom det är onödigt att dom ev. skulle bli rädda, triggade eller skadade. Jag kollar inte själv på fyrverkeriet heller.

      Det var enbart för att belysa hur lätt en mening från en person man inte känner kan missförstås. Jag tror faktiskt att just den hunden skulle darra av förväntan om han fick se raketer. Rädd eller ens osäker i någon situation har jag aldrig sett honom vara.

 17. Att fyrverkeri och smällare kan vara ett otyg, kan nog många vittna om.
  SKK.s kampanj för att förbjuda smällare och raketer tror jag däremot är en utopi.
  Och många upplever ju fyrverkerier som något positivt. Dock är förmodligen inte en majoritet av dessa hundägare.
  Upplevde själv i november i Pattaya i Thailand då dom hade Pattaya Firework festival. Då vi åkte ner över helgen från Bangkok för att uppleva detta. Som något av det mest magnifika skådespel jag upplevt någonsin (slog vm i fyrverkeri i Stockholm med hästlängder)
  50 minuter av färgsprakande skådespel av fyrverkerier ute på havet (Viper var ej med och var i Sverige).
  Så jag har förståelse för att folk gillar fyrverkerier.
  Och angående hundträning eller hundar över huvud taget så finns fler än en sida av storyn. Dock uppmanar jag till att ha överinseende med att man om man ska döma inte har alla fakta på bordet så är man oftast ute i ogjort väder.
  Och betänk då vilken situation Fredrik sitter i som förväntas att besvara allehanda frågor.

Kommentarer inaktiverade.