Jag säger det inte för att vara märkvärdig, jag säger det för att ingen ska ge upp!

I går kväll blev jag kontaktad av en draghundsförare (på extrem elitnivå) som just satt och fyllde i en skadeanmälan för en händelse likt den som jag bloggade om i går kväll.

Med andra ord finns det alltså ett problem, och i detta fall så kom en lös hund utan kontroll rätt in i spannet.
Det slutade givetvis i kaos och hundbett.

Tänk var mycket problem vi skulle slippa om alla hade sina hundar i koppel betydligt mer 🙂
Alltså, om man inte har kontroll på sin hund vill säga.

 

Jag sitter nu på kvällarna mellan – lek med barnen, hundmotion, matlagning, nattning, motion av mig själv – och arbetar på min kommande bok.
Manus ska jag lämna in sista januari, och det är så mycket mer jag vill berätta och skriva om.
Igår kväll arbetade jag en del med ett kapitel som du hört mig prata mycket om – Fina och bra hundmöten.

Ett enormt problem för många hundägare, och problemen varierar.
Det kan handla om hundar som gör utfall, hundar som är ”blyga”, hundar som är rädda, hundar som flyr undan, hundar som inte vill hälsa på andra hundar, hundar som vill leka med andra hundar och så vidare.

Och jag menar att oavsett symptom/problem vid hundmöten så beror ofta problemen på att man inte själv riktigt vet hur man vill att hunden ska agera vid ett hundmöte.

Personligen vill jag att mina hundar ska vara vid ett hundmöte som mina barn är då vi möter andra personer på en promenad.
Alltså, individer vi inte känner – De struntar vi i.

Det som är lite märkligt kan jag tycka är att jag får lika många frågor om hundar som inte vill hälsa på andra hundar, som jag får frågor om hundar som är besvärliga med utfall vid hundmöten.
Och om de frågor jag får stämmer någolunda rätt med sanningen och hundpopulationen så är det kanske inte så konstigt att vi har med problem med just hundmöten.

Jag kan helt enkelt inte låta bli att jämföra hundar med barn. Jag anser att det finns så otroligt många likheter, men med den skillnaden att med barn krånglar vi inte till det.

Om jag går på en promenad med mina ungar och vi möter en man som frågar efter en vägbeskrivning.
När jag samtalar med mannen så blir jag ju inte orolig upp över öronen om barnen mina lite blygt står bakom mina ben.
Inte heller skulle jag fundera så mycket över hur jag ska lösa ett ”problem” som om mina barn skulle rusa fram till mannen och börja rycka av honom jackan.

Men om en hund gör olika saker, då börjar vi alltid analysera istället för att agera.

Analys kanske vi gör om barnen oxå, men efteråt.
Just där och då agerar vi.

Och det här med besvärliga hundmöten – Lika svårt som problemet uppfattas av den stackars hundägaren, precis lika lätt är det att få bort problemet.

Och det sista säger jag inte för att vara märkvärdig, jag säger det för att ingen ska ge upp 🙂
För det är nämligen helt sant i de allra flesta fall, hur omöjligt det än kan kännas här och nu.

God morgon!

 

17 svar på ”Jag säger det inte för att vara märkvärdig, jag säger det för att ingen ska ge upp!”

 1. Hej Fredrik!
  Hoppas din nya bok ligger i samma klass som dom andra ! 🙂
  Åter till hundmöten ….har gjort ALLT som går o göra enl.dina o ALLA andras rek……har även gått ”lite” utanför ramarna enl. rek …..nu känns det som slutet är nära!!!
  Har en ”råtta” (hane drygt 2,5 år) som inte går att ”avfokusera” på andra hundar (som han inte känner) Skriver det här till dig /och alla andra i ditt forum…..behöver hjälp desperat nu !!!! Han e SÅ bra på alla andra sätt….jag måste få få hjälp på någe vis!!
  Han e social med allt o alla människor,utagen till militärutbildning men jag va tvungen o sluta pga han inte kunde släppa fokus på dom andra hundarna. Jag tar det om det är fel på mig som förare….men han har en så stark grundrespekt för mig i hem o i koppellöst förande så jag vet inte vad jag ska göra…..snälla hjälp mig .
  Med vänlig hälsning B

  1. Hur mycket får hunden hälsa/umgås med andra hundar?

   Jag känner till en del fall med hästar, dels vad andra berättat och dels egna erfarenheter, där man haft problem med just att detta att hästen inte kan släppa fokus från de andra hästarna under en träning på ett nytt ställe.

   Det som fungerat bra är att innan man börjar träna, ta en repa och låta hästen spana in de andra hästarna (inte hälsa, bara titta) en liten stund i lugn och ro, låta den lukta lite på det den vill och sen lugnt gå tillbaka och börja träna. Nämnas ska kanske att det finns helt klart dem som anser att så ska man absolut inte göra för då tappar jag mitt ledarskap och hästens respekt…dock brukar de oxå säga att hästar bara är så och de som inte har det problemet har haft tur. 🙂

   Kan vara värt ett försök även om jag vet att hästar inte är hundar. 🙂

   Lycka till, tror du kommer få flera tips och idéer här.

   Mvh,
   Johan

   1. Har kört den varianten på ”klubben”,stått brevid tränande hundar samnt icke tränande och själv krävt passivitet ( sitt eller ligg),men där ska han ju inte hälsa..typ,Dom är ju där o tränar o ska vara ifred. Han har några ”kompisar” som han träffar ,det går alldeles utmärkt.

    1. Vad händer om du inte kräver något av hunden (förutom kanske att inte dra i kopplet ellet göra utfall) utan bara går och tittar på de andra hundarna nån minut och sen går därifrån och gör något annat med hunden. Det kanske känns som ”same same”, men jag kan se en rätt tydlig skillnad i tillvägagångssätt…djävulen finns som sagt i detaljerna? 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Han klarar inte det heller ,har försökt att ignorera bara göra/gå…inte straffa /göra något av det! Börjar som sagt kännas som ett hopplöst fall !! 🙁
      Men stort tack för alla tips Johan! 🙂
      Har du fler tar jag tacksamnt imot!

     2. Börjar med att be om ursäkt. Detta blev ett väldiiiiiiiigt långt inlägg.

      Ajdå, det var ju trist. Låter helt klart som en besvärlig situation. Jag utgår från att du försöker förekomma och är jäkligt vaken på hundens signaler i ett tidigt skede men att du inte får till det. Jag kommer då inte på några bra praktiska tips som jag tror skulle hjälpa, men vi kan ju spekulera lite teoretiskt för att se om det kan resultera i en idé. 🙂

      Teoretiskt är det ju inte så komplicerat. Rent principiellt finns det mig veterligen bara tre alternativ.

      Alt. 1. Du måste hitta något som hunden värderar högre än att fokusera på andra hundar. (Om hunden värderar det till 10 på skalan måste du kunna erbjuda minst 11).

      Alt. 2. Du måste hitta något sätt som sänker hundens positiva upplevelse till en nivå under det bästa du kan erbjuda. (Om hunden upplever det som 10 och ditt bästa erbjudande är värt 7 måste du sänka hundens upplevelse till åtminstone 6.)

      Alt. 3. Du måste hitta ett sätt som gör att hundens upplevelse av att fokusera på andra hundar blir negativ. (Om hunden upplever det som 10 måste du tillföra något som hunden upplever som -11).

      Av de tror jag alla är överens om att alt 3 är klart olämpligt i detta fall av flera skäl så det kan vi stryka på en gång. Då återstår alt 1 och 2.

      Frågan är då hur man lyckas med de två i praktiken. Först måste vi veta vad den bästa belöningen du kan erbjuda är värd. Högre eller lägre än hundens upplevelse av att fokusera på andra hundar? Kan du hitta en annan belöning som är värd mer?

      Om du har, eller kan hitta, en belöning som är värd mer så är ju alt. 1 lämpligt.

      Om inte måste vi gå över till alt 2. Här gäller det alltså att sänka hundens positiva upplevelse till en nivå under ditt bästa erbjudande. Vi pratar alltså om någon form av negativ upplevelse för hunden som måste tillföras.

      Det som avgör hur stark denna negativa upplevelse behöver vara beror som sagt på två parametrar. Hur stark hundens upplevelse är och hur stark din belöning är.

      Målet är således att ha en så stark belöning som det bara går samt att reagera så tidigt som möjligt, i.e. då hundens upplevelse är så låg som möjligt.

      Sen att lyckas med detta i praktiken är ju klart knepigare och där känner du nog din hund bäst för att kunna avgöra det.

      Usch, detta blev väldigt långt! Nytt rekord kanske?? Skyller på att jag blev lite ’carried away’…

      Hoppas det löser sig för er iaf!

      Mvh,
      Johan

 2. God morgon Fredrik,

  Då vi är så många med problem m hundmöten som verkligen vill lösa detta vore det inte dags att ordna träningstillfällen för oss med dig el någon som du rekommenderar så vi kan lösa detta:-)
  Säker på att de träningstillfällena blir fulltecknade på nolltid

  Mvh Catherine

  1. Ja, gärna, och inte bara då i Stockholmstrakten. Skulle finnas sådana tillfällen lite runt om i landet.

 3. God morgon.
  Har en fråga till dig.
  Hoppas du kan hjälpa mig.
  Jag har en 8månad ganska stor hund.
  O när vi är ute på promenad o är det då lite skumt ute eller mörkt,
  O då om det kommer några att gå mot han….då sträcker han på sig o börjar morra.
  Hur ska hag göra i detta läget? (Någon gång har de kommit fram till han o hälsat…lite läskigt i början. Men sen går det över)
  Hoppas på svar.
  Mvh Lena
  Ska ja fya han eller korrigerar han eller ska jag inte lägga någon vikt på detta?

  1. Min hund gör det någon gång ibland oxå. Jag tycker det fungerar bra att bara ignorera och ev låta hunden hälsa eller nosa lite om personen oxå vill det. Jag ser ingen anledning att göra något annorlunda iaf. 🙂

   Mvh,
   Johan

 4. Jag har fyra hundar varav den ena gör utfall mot andra hundar. Den yngsta har också lärt sig av ”problemhunden”. Jag har provat det mesta (även dina metoder), jobbat hårt och intensivt men nu givit upp. Jag kommer gärna till en träningssträff om du kan fixa detta.

 5. godmorgon.
  detta var mycket intresant läsning speciellt då de är så många som har problem med det, ja hade en jätte fin omplaceringshund för några år sedan som var perfekt på nästan allt förutom hundmöten och ” smällare” vid hundmöten vart hon helt tokig och jag tränade och träffade olika människor som skulle hjälpa mej men även fast ja gjorde allt som man skulle så funkade de inte, situationen i livet vart annorlunda och jag var tvungen att ha fodervärd åt min tik ett tag, killen som tog denna tik , var inte speciellt hundkunnig men ett gott hjärta. iaf då min tik flyttade till honom så var de inga som helst problem med hundmöten längre, inte heller skotträdd. vilket var jätte trevligt förutom att mitt ego tog sjukt mycke stryk =) iaf så tränade jag mej själv efter denna lärdom och insåg att de va jag de satt i . min innötta stelhelt, och nått i mitt mej som stråla ut att hon skulle fortsätta vara galen vid hundmöten. tycker jag är rätt fascinerande

 6. Men jag har gett upp…….Vet hur jag ska göra teoretiskt men det funkar inte praktiskt. Tvivlar inte på att du skulle fixa det men jag gör det inte. Trist, men man lär sig att leva med det. Tar ofta bilen o promenerar i skogen där risken att möta någon är liten. Min vovve är stor ,väger ca 40kg, så det är superjobbigt när han får sina ryck. Funkar jättebra med de flesta andra hundar då han är lös och mysig på alla andra sätt men drömmen vore ju att kunna promenera var som helst med honom………..

  1. Åh, vad jag känner igen mig i din beskrivning. Nu bor jag med skogen inpå knutarna, så i det fallet är det enklare för mig. Hur min hund fungerar lös ihop med andra hundar har jag inte vågat testa riktigt. Hundar som kommit hit och hälsat på har det dock fungerat bra med och i promenader i flock (kopplad) går det också rätt bra, om hon bara får vara ledaren från början. Efter en kort promenad struntar hon i om hon går först eller mittemellan. Däremot vill hon inte vara sist. Men vid enstaka hundmöten är det en annan sak. Hon är inte aggressiv men skall till varje pris fram till den andra hunden. Även hon är tung, 38 kg, så det kan bli lite kämpigt. Men jag har inte gett upp – ännu. 🙂

 7. Detta med att få hunden att fokusera på mig som förare vid hundmöten upplever jag kan vara en utmaning med Heepa. Hon är inte på några vis aggressiv mot andra hundar, men hon stirrar på dem som om de vore aliens om de börjar grufsa mot henne.
  Jag har försökt avleda med godis, funkar inte (leverpastej, blodpudding, kaviartub, köttbullar, korv, you name it, inget är gott nog för att tas just när man möter en annan hund, hon nobbar.) Jag har också försökt med leksak, men hon har inte så jättestort föremålsintresse i allmänhet, hon failade L-test på grund av detta, så det funkar inte jättebra det heller.
  Jag får henne att sitta utan större problem, men att vända blicken mot mig är lite svårare. Som sagt, hon gör inget mer än att stirra, men det kan ju vara nog så provocerande för hunden man möter, plus att min plan för hunden är att hon ska börja träna och tävla lydnad så småningom, och då är det ju definitivt inte ok att inte hålla fokus på mig som förare.
  Tips, någon?

 8. Jag bor i södra Tyskland, och här går de flesta hundar lösa. När jag och min hund går i parkerna på helgerna så träffar vi hundratals hundar. Alla är lösa, alla hälsar på varandra, lekar med varandra och aldrig någonsin har jag sett ett hundslagsmål. Problemet i Sverige är nog just det att hundarna tvingas vara i koppel och inte få hälsa på och leka med varandra på ett naturligt sätt. Jag tycker det är lite sorgligt och det föder problembeteenden hos hundar. Det är synd att man i Sverige och norden har en så negativ inställning till hundar. Här är hunden med överallt; på restaurangen, på apoteket, posten, cafe’ shoppingrundan, kontoret etc.

 9. Bra sätt med min Stina innan hon går igång sätter jag henne ställer mig framför har kontakt i ögon hela tiden till den andra har passerat. När hon är lös går hon inte fram till hundar om jag inte ger klar täcken att gå fram. Olika hundar reagerar på olika avstånd. Jag gjorde det också med min grannes terrier när han vad med. Då hade jag en annan hund som gick bort föra året 12 år. Hon kunde jag släppa för hon brydde sig inte utan jag kunde koncentrera mig på grannens. Samma sätt där och sen blev det mycket bättre, men efter som grannen inte fortsatte är det tillbaka för det är lönade. Men Stina väger 50 kg. Då har jag mest kontroll sittande. Finns det möjligheter så ser jag skalla 1 då vänder jag går åt ett annat håll så hon läger ner så tar jag det avståndet. Detta är bara visa hundar. Dess utom är jag skuld till att detta börja, då jag hade en lina på henne på vår framsida. Man sprang efter skällde dom försvann. Kull sak. Efter som med visa regler är hon lös med andra hundar så det är inte aggressivitet. Detta är väldigt vanligt när dom är i koppel med ägare hundar beter sig helt annorlunda lösa och inte ägare är för nära.

Kommentarer inaktiverade.