Intressant fråga!

Hej Fredrik!

Jag läste i boken ”Hundcoachen” en spalt om farliga hundar, att en hund med stor kamplust och låg retningströskel kan vara direkt farlig mot barn eftersom hunden kan ta i för mycket i leken och då i värsta fall ha ihjäl ungen.

Jag googlade lite på kamplust i hund men fann bara (i min mening) lite halvkassa luddiga definitioner.

Kan du definiera gränsen till farligt hög kamplust?

Är detta nånting jag behöver fundera kring vid mitt val av hundras och valp nu när jag ska köpa en?

 

Hej.
Kamplust är hundens lust att engagera sin kropp och muskulatur, sina käkar. Man kan dela upp kamplust i två delar. Den ena delen – jaktkamplust – det är hundens vilja att förfölja och ta fast.
Den andra delen är social kamplust – det är hunden lust att ”slåss” och kämpa samt med ett byte.

Det finns en stor mängd hundar som har relativt stor kamplust, dessa finns ofta i raser som ex vis Malinois, Hollandese Herdehound, Schäfer, Rottis, Amstaff, Dobermann, med flera.

Detta med retningströskel är sannolikt, enligt mig kopplat till andra mentala egenskaper oxå, handlar om hur stor retning hunden behöver för att triggas.
Alltså – ju lägre retningströskel, desto snabbare engagerar sig hunden.
Andra intressanta mentala egenskaper som oxå spelar in är nog – hundens nerver, hundens skärpa och försvarslust.

För vissa hundar och individer räcker det med att se något som rör sig för at hunden ska bli triggad, för en annan individ så krävs betydligt mer.

Dessutom kan man även inom kamplusten prata om kvarstående känslor. Det innebär att hunden blir triggad av ex vis ett barn som springer. En hund som inte har kvarstående känslor är inte längre triggad då barnet står still. En hund med kvarstående känslor tycker fortfarande barnet är intressant även om det står still.

Hurvida detta är farligt eller ej beror nog i första hand på hur ägaren hanterar sin hund. Vilken kontroll ägaren har på hunden, samt hur uppfostran är på hunden.

En farlig hund är nog snarare en hund med stor kamplust som dessutom har fått fördel i att skrämma människor.

Generellt vågar jag säga att detta inte är någon risk för någon hundägare och deras familj om man uppfostrar hunden på ett normalt och sunt sätt.
Alltså ingenting jag tycker du bör fundera så mycket över, i alla fall inte om du vänder dig till en seriös uppfödare som avlar på sunda djur // Fredrik Steen